Καλησπέρα σας, την άποψή μου περί πραγματικής ταυτοποίησης μόνο από φωτογραφία, την έχω ξαναγράψει! είναι σχεδόν ανέφικτη.
Ακόμα και αν φαίνονται στην εικόνα πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός μανιταριού, η ταυτοποίηση του είδους αφήνει πάντα περιθώρια λάθους...
Η αναγνώριση κάποιου είδους από έμπειρο συλλέκτη, που εκτός των χαρακτηριστικών που φαίνονται σε μια εικόνα, μπορεί να αντιληφθεί και γεύση, οσμή, υφή, υπόστρωμα, κ.λ.π. μειώνει αρκετά τα περιθώρια λάθους στην ταυτοποίηση, αλλά και πάλι δεν τα εκμηδενίζει πάντα!
Η ταυτοποίηση του είδους απαιτεί επιπλέον εξέταση των σπορίων (αποτύπωμα σπορίων αλλά και μικροσκοπική εξέταση) αντιδραστήρια για ειδικές εξετάσεις χρώσης και τέλος κλείδες.
Ακόμα και όταν κάποιο μανιτάρι έχει αναγνωριστεί ποιο είδος είναι, η κατανάλωσή του ή όχι, είναι ένα δεύτερο θέμα και προφανώς την ευθύνη δεν μπορεί να την έχει άλλος, παρά μόνο αυτός που αποφασίζει να το καταναλώσει...
Αφού προηγουμένως μάθει εκτός από το είδος ότι :
1. Είδη που στο παρελθόν θεωρούντο εδώδιμα, απεδείχθησαν τοξικά...
2. Είδη που έχουν αναπτυχθεί σε περιβάλλοντα με "ρύπους" (βαρέα μέταλλα, ραδιενεργά στοιχεία, κ.λ.π.) μπορεί να τους έχουν απορροφήσει.
3. Η πιθανότητα άγνωστου είδους ή "υβριδίου" μπορεί να είναι μικρή αλλά είναι υπαρκτή!
4. Γενικά οι μύκητες παράγουν ουσίες που έχουν βιοκτόνο δράση (αντιβιοτικά, μυκοτοξίνες κ.λ.π.).
Ίσως ακόμα και τα είδη που θεωρούνται ακίνδυνα, καλό είναι να αποφεύγουμε τη συστηματική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τους.
Για πολλά χρόνια συλλέγω ελάχιστα είδη για κατανάλωση, λίγες φορές το χρόνο και πάντα πολύ μικρές ποσότητες.
Εφέτος ξεκίνησα να συλλέγω κάποια για επιπλέον παρατήρηση και να φωτογραφίζω όσα περισσότερα είδη μπορώ, μάλλον από "διαστροφή φυσιογνωσίας" , αναρωτιέμαι δε για το είδος τους, ακόμα και όταν πιστεύω ότι γνωρίζω ποιο είναι!!!
Τάσο και Γιάννη σας ευχαριστώ που με την εμπειρία σας με παρακινήσατε ώστε να ασχοληθώ περισσότερο με την μανιταρογνωσία (και όχι με την μανιταροφαγία
) , ελπίζω οι φωτογραφίες που βάζω να προκαλούν το ενδιαφέρον και για την μεγάλη μας παρέα...
Τάσο είμαι βέβαιος για την αξία που θα έχει η σειρά των άρθρων σου, λογοτεχνική ικανότητα με γνώση και πάθος για τα μανιτάρια,...
εύχομαι να έχουν απήχηση και να είναι πολυάριθμα.