Βλητικές δοκιμές Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Ανεξάρτητα του εάν ο κώνος είναι μακρύς ή πολύ κοντός ή πολύ κοντός σε καμία περίπτωση με όλες τις καιρικές συνθήκες δεν μπορούμε να βγάλουμε την ίδια τουφεκιά.

Υπάρχουν κάποιες μέρες με τις ιδανικές συνθήκες που μπορείς να δεις τουφεκιά μπάλα και την επόμενη μέρα να δεις - 120 με 150 σκάγια διαφορά μέσα στον πίνακα από ότι είχες δει την προηγούμενη μέρα.
Σημαντικός παράγοντας για μένα και κλιματολογικές συνθήκες.
-120 με 150 σκάγια μόνο εάν μιλάμε για πολύ ψιλά σκάγια και πάλι δύσκολα. Μου φαίνεται πολύ μεγάλος αριθμός.

Το συμπέρασμα (για εμένα) είναι ότι καλύτερα να "το λέει" μία κάννη και να την μετριάσεις ανοίγοντας τσοκ παρά να είναι προβληματική και να ψάχνεις να της βρεις το φυσίγγι της ή να προσπαθείς να τη σώσεις με ακριβά τσοκακια.

Ο @ΝίκοςΠ που θέλει "μπάλες" στον πίνακα με το 3* αλλά κυνηγάει με το 4* ξέρει τι κάνει, απλά αυτός εστιάζει στο φυσίγγι, επειδή ξέρει και μπορεί.
Κοίτα μην ρίξεις με τα 4*, τα ίδια φυσίγγια και βγάλεις πάλι 70%. .yel.

Ανεξάρτητα του εάν ο κώνος είναι μακρύς ή πολύ κοντός ή πολύ κοντός σε καμία περίπτωση με όλες τις καιρικές συνθήκες δεν μπορούμε να βγάλουμε την ίδια τουφεκιά.

Υπάρχουν κάποιες μέρες με τις ιδανικές συνθήκες που μπορείς να δεις τουφεκιά μπάλα και την επόμενη μέρα να δεις - 120 με 150 σκάγια διαφορά μέσα στον πίνακα από ότι είχες δει την προηγούμενη μέρα.
Με νο6 που κανω συνηθως δοκιμες δεν εχω δει ποτε τετοια διαφορα, ακομα και καλοκαιρι που δοκιμαζα percorco αντε καμια φορα να εβλεπα 20 με 30 σκαγια διαφορα, αλλα κι αυτο σπανια.

-120 με 150 σκάγια μόνο εάν μιλάμε για πολύ ψιλά σκάγια και πάλι δύσκολα. Μου φαίνεται πολύ μεγάλος αριθμός.
Λεωνίδα και Alex76 ναι μιλάω για Ν 9.
To έχουμε συνάντησή αυτό με διαφορετικά όπλα, πειραγμένα και μη.

Εκεί σταματάνε όλα τα κοινά εμπορικά ... στο 70-80%.
Μετά πας σε Nitro και ιδιογόμωση μέχρι το 90%.
Και μετά σε long beard στο 95+% σταθερά.

ps
Βέβαια στην ιδιογόμωση μπορείς να κάνεις παπάδες ... στα 50m αυτή του κρητικού με 95% σε #4
View attachment 62371
Και τέτοια έχει το μενού απλά είναι ειδικών συνθηκών και δεν τα βγάζουμε στη φόρα
Ρελιαστό 44+2 αλεύρι Ν4 νίκελ στα 43μ από το στόμιο της καννης

Attachments

• 379D1268-7F62-4901-80FA-B6740B6BA4CD.jpeg
    379D1268-7F62-4901-80FA-B6740B6BA4CD.jpeg
    241,8 KB · Προβολές: 66
Δεν εχω κανει πολλες δοκιμες με νο9, αλλα το 28 νο9 του Κενταυρου οσες φορες το δοκιμασα πηγε μπαλα.

Ίδια τουφεκιά δεν βγαίνει ποτέ, πόσο μάλλον με εμπορικό.
Δεν είναι οι συνθήκες ... είναι το φυσίγγι.
Αυτό που όλοι λένε και το έχουν αποδείξει με πραγματικές δοκιμές είναι το 10% διαφορά σε καλά φυσίγγια από το ίδιο κουτί και όλα τα άλλα ίδια.
Στα μαπέ μπορεί να βγάζουν και όσο λες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το στάνταρ των δοκιμών είναι τα 10 φυσίγγια.
Βλέπεις σταθερότητα φυσιγγίου και ποσοστά.
Κανένας δεν κάνει αυτή την δουλειά γιατί στο επόμενο κουτί μπορεί να ξαναχρειαστεί :)
Όχι, εντάξει, με 4* κάνει ότι τα δικά σου με 3*😆😆😆😆
Οτιδήποτε πάνω από 70+% Λεωνίδα για εμένα είναι βάσανο.
Εσύ μπορείς να το εκμεταλλευτείς, για εμένα είναι χασούρα και σπάσιμο νεύρων.
Φαντάσου ότι πέρσι σε φάσσες πήγα με LM που το percorso το σκορπάει αρκετά και δεν έβαλα το Full του ~80%.
Το συμπέρασμα (για εμένα) είναι ότι καλύτερα να "το λέει" μία κάννη και να την μετριάσεις ανοίγοντας τσοκ παρά να είναι προβληματική και να ψάχνεις να της βρεις το φυσίγγι της ή να προσπαθείς να τη σώσεις με ακριβά τσοκακια.

Ο @ΝίκοςΠ που θέλει "μπάλες" στον πίνακα με το 3* αλλά κυνηγάει με το 4* ξέρει τι κάνει, απλά αυτός εστιάζει στο φυσίγγι, επειδή ξέρει και μπορεί.
Το συμπέρασμα για εμένα είναι ότι το κάθε τσοκ καλό είναι να ρίχνει περίπου τα ονομαστικά του.
Επίσης μετράει σε ειδικές περιπτώσεις η μέγιστη δυνατή συγκέντρωση που ότι κάνη και να έχει κάποιος πολύ δύσκολα θα πιάσει το 80% στα 36,5m.
Οπότε όλοι από εκεί και μετά θα πρέπει να αλλάξουν φυσίγγι.
Επίσης χρήσιμη η μέγιστη δυνατή διασπορά.

Με απλά λόγια ... αν το IC μου βγάζει 65% και το F 75% για εμένα αυτό δεν είναι βλητική υπεροχή (δεν υπολογίζω μέτρια σκοπευτική ικανότητα που θα έχω επιπλέον χασούρα).
Η βλητική υπεροχή (έστω μόνο στα ψηλά ποσοστά) είναι να μου βγάζει με τα περισσότερα φυσίγγια ένα δύσκολο ποσοστό πχ 75-80%.

Τα ποσοστά αυτά δεν είναι "εύκολα" στο κυνήγι ... γι αυτό οι περισσότεροι κυνηγάνε με IC και Mod.
Πολύ λίγοι μπορούν να τα εκμεταλλευτούν.
Ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις αμφιβάλλω πολύ για την χρησιμότητά τους σε φάσσες και παπιά γιατί μόνο σε αυτά τα θηράματα τα χρειάζεσαι ... και όχι πάντα.

Και τέτοια έχει το μενού απλά είναι ειδικών συνθηκών και δεν τα βγάζουμε στη φόρα
Ρελιαστό 44+2 αλεύρι Ν4 νίκελ στα 43μ από το στόμιο της καννης
Καλησπερα, Λογω έλλειψης τέκνα και επειδή κλείνω μόνο ρελιαστα θα με ενδιέφερε το σεταπ για καμιά φάσσα.

Οτιδήποτε πάνω από 70+% Λεωνίδα για εμένα είναι βάσανο.
Εσύ μπορείς να το εκμεταλλευτείς, για εμένα είναι χασούρα και σπάσιμο νεύρων.
Δεν μιλάμε για "πάνω από 70%", για 65-70% μιλάμε, τα οποία είναι διαχειρίσιμα πιστεύω.
Φαντάσου ότι πέρσι σε φάσσες πήγα με LM που το percorso το σκορπάει αρκετά και δεν έβαλα το Full του ~80%.
Και πολύ καλά έκανες. Όσο πιο μεγάλος ο στόχος τόσο "συγχωρεί" το λίγο πιο ανοικτό τσοκ.
Το συμπέρασμα για εμένα είναι ότι το κάθε τσοκ καλό είναι να ρίχνει περίπου τα ονομαστικά του.
Γιατί; Διαφωνώ! Καλό είναι να γνωρίζουμε τι κάνει το όπλο μας με κάθε τσοκ! Έχει διαφορά.
Επίσης χρήσιμη η μέγιστη δυνατή διασπορά.
Συμφωνώ, ειδικά για κυνηγούς μπεκάτσας.
Με απλά λόγια ... αν το IC μου βγάζει 65% και το F 75% για εμένα αυτό δεν είναι βλητική υπεροχή (δεν υπολογίζω μέτρια σκοπευτική ικανότητα που θα έχω επιπλέον χασούρα).
Έχει αποδειχθεί ότι η "σιγουριά" που δίνουν τα ανοικτά τσοκ είναι πλασματική.

Οι Αμερικάνοι λένε "There is only one rule about choke: Use enough!"

Εγώ λέω "κάλλιο να περισσέψει η συγκέντρωση παρά να λείψει". Τα ίδια λέω και για την προσκόπευση.
Η βλητική υπεροχή (έστω μόνο στα ψηλά ποσοστά) είναι να μου βγάζει με τα περισσότερα φυσίγγια ένα δύσκολο ποσοστό πχ 75-80%.
Συμφωνώ αλλά και πάλι σου λέω ότι έτσι το βλέπεις σε θεωρητικό επίπεδο, σε μία προσπάθεια να εκλογικεύσεις και να αριθμοποιησεις τα πάντα. Η εμπειρία μου μου λέει ότι είναι προτιμότερο να παίρνω υψηλές συγκεντρώσεις με ένα μέτριο τσοκ παρά να στιβω την κάννη πνίγοντας το στόμιο για να πάρω τα ίδια ποσοστά. Ο Gil Ash απέδειξε την ανωτερότητα του modified, το οποίο διατηρεί μία φονική κατανομή περισσότερο από κάθε άλλο τσοκ. Το full, αν θυμάσαι, έδινε μία πολύ μικρή υπέροχη μόνο στα 45 μέτρα και μετά από αυτά ήταν αδιάφορο.
Τα ποσοστά αυτά δεν είναι "εύκολα" στο κυνήγι ... γι αυτό οι περισσότεροι κυνηγάνε με IC και Mod.
Κι εγώ χρησιμοποιώ IC αλλά με συμπεριφορά στενότερου τσοκ. Εάν μιλάμε για απόδοση 50%, η οποία είναι και η ονομαστική του, τότε θα πρέπει η κατανομή του να είναι "αλατιερα" για να το εμπιστευτώ, οπότε δύσκολα.
Πολύ λίγοι μπορούν να τα εκμεταλλευτούν.
Ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις αμφιβάλλω πολύ για την χρησιμότητά τους σε φάσσες και παπιά γιατί μόνο σε αυτά τα θηράματα τα χρειάζεσαι ... και όχι πάντα.
Οτιδήποτε που στα 35 μέτρα δεν βγάζει τουλάχιστον 60%, εμένα με αγχώνει. Τα μεσαία θηράματα είναι ανθεκτικά και πρέπει να φάνε αρκετά σκάγια για να πέσουν ξερά. Τα μικρά θηράματα είναι λιγότερο ανθεκτικά αλλά δίνουν μικρότερο στόχο, άρα χρειαζόμαστε στενη κατανομή για να τους βάλουμε αρκετά σκάγια. Το νο10 π.χ. που αγαπάω στην τσίχλα τους βάζει τα αναγκαία σκάγια χωρίς να καταφεύγω σε πολύ στενά τσοκ. Στα μεσαία και μεγάλα θηράματα προτιμώ ένα νούμερο σκαγιου πιο χοντρό από το ιδανικό.

Last edited:
Δεν μιλάμε για "πάνω από 70%", για 65-70% μιλάμε, τα οποία είναι διαχειρίσιμα πιστεύω.

Και πολύ καλά έκανες. Όσο πιο μεγάλος ο στόχος τόσο "συγχωρεί" το λίγο πιο ανοικτό τσοκ.

Γιατί; Διαφωνώ! Καλό είναι να γνωρίζουμε τι κάνει το όπλο μας με κάθε τσοκ! Έχει διαφορά.

Συμφωνώ, ειδικά για κυνηγούς μπεκάτσας.

Έχει αποδειχθεί ότι η "σιγουριά" που δίνουν τα ανοικτά τσοκ είναι πλασματική.

Οι Αμερικάνοι λένε "There is only one rule about choke: Use enough!"

Εγώ λέω "κάλλιο να περισσέψει η συγκέντρωση παρά να λείψει". Τα ίδια λέω και για την προσκόπευση.

Συμφωνώ αλλά και πάλι σου λέω ότι έτσι το βλέπεις σε θεωρητικό επίπεδο, σε μία προσπάθεια να εκλογικεύσεις και να αριθμοποιησεις τα πάντα. Η εμπειρία μου μου λέει ότι είναι προτιμότερο να παίρνω υψηλές συγκεντρώσεις με ένα μέτριο τσοκ παρά να στιβω την κάννη πνίγοντας το στόμιο για να πάρω τα ίδια ποσοστά. Ο Gil Ash απέδειξε την ανωτερότητα του modified, το οποίο διατηρεί μία φονική κατανομή περισσότερο από κάθε άλλο τσοκ. Το full, αν θυμάσαι, έδινε μία πολύ μικρή υπέροχη μόνο στα 45 μέτρα και μετά από αυτά ήταν αδιάφορο.

Κι εγώ χρησιμοποιώ IC αλλά με συμπεριφορά στενότερου τσοκ. Εάν μιλάμε για απόδοση 50%, η οποία είναι και η ονομαστική του, τότε θα πρέπει η κατανομή του να είναι "αλατιερα" για να το εμπιστευτώ, οπότε δύσκολα.

Οτιδήποτε που στα 35 μέτρα δεν βγάζει τουλάχιστον 60%, εμένα με αγχώνει. Τα μεσαία θηράματα είναι ανθεκτικά και πρέπει να φάνε αρκετά σκάγια για να πέσουν ξερά. Τα μικρά θηράματα είναι λιγότερο ανθεκτικά αλλά δίνουν μικρότερο στόχο, άρα χρειαζόμαστε στενη κατανομή για να τους βάλουμε αρκετά σκάγια. Το νο10 π.χ. που αγαπάω στην τσίχλα τους βάζει τα αναγκαία σκάγια χωρίς να καταφεύγω σε πολύ στενά τσοκ. Στα μεσαία και μεγάλα θηράματα προτιμώ ένα νούμερο σκαγιου πιο χοντρό από το ιδανικό γιατί έτσι κι αλλιώς η κατανομή μου θα είναι αποτελεσματική (στενή και πλούσια σε σκάγια).
Αυτό που είναι σχεδόν σίγουρο (για εμένα) είναι ότι το 30% !!!! προβάδισμα σημαίνει χοντρικά 10μ παραπέρα, ... θες 15m ok 15m.
Το 10% σημαίνει 3m-5m. (Αδιάφορο ...)
Αυτό το βασικό, δεν το λέει κανένας.
Αυτό είναι το τυρί.

Δες τώρα την φάκα.
Οι περισσότεροι νομίζουν ότι θα σκοτώνουν στον Θεό άρα ...
Θες άλλο όπλο, πάντα αυτό με την βλητικά ανώτερη κάνη, άλλα τσοκ, άλλα φυσίγγια, κοντάκι στα μέτρα σου, δάσκαλο σκοποβολής, χρόνο, βενζίνες, φυσίγγια για σκοπευτήριο, κτλ κτλ κτλ
Αν θες να σκοτώνεις ακόμα μακρύτερα θες μηχανάκι ιδιογόμωσης, υλικά, χρόνο για τεστάρισμα, ψάξιμο κτλ κτλ κτλ

Και ρωτάω ... αξίζουν όλα αυτά για 20-30μ max παραπέρα ;
Όσοι απαντήσουν ναι, καλά κάνουν και το ψάχνουν.
Εγώ βολεύομαι και με τα <50m τα 80m είναι εκτός βεληνεκούς ματιών μου 🤪

Η υπερσυγκέντρωση που έχω ανάγκη ελάχιστες φορές είναι περισσότερο αυτή του Γιάννη με το 90% στα 50m και όχι το 90% στα 36,5m. ;)

Μια μικρή βελτίωση στην σκόπευση βοηθά πολύ περισσότερο από την οποιαδήποτε κάνη.

Αυτό που είναι σχεδόν σίγουρο (για εμένα) είναι ότι το 30% !!!! προβάδισμα σημαίνει χοντρικά 10μ παραπέρα, ... θες 15m ok 15m.
Το 10% σημαίνει 3m-5m. (Αδιάφορο ...)
Αυτό το βασικό, δεν το λέει κανένας.
Αυτό είναι το τυρί.

Δες τώρα την φάκα.
Οι περισσότεροι νομίζουν ότι θα σκοτώνουν στον Θεό άρα ...
Θες άλλο όπλο, πάντα αυτό με την βλητικά ανώτερη κάνη, άλλα τσοκ, άλλα φυσίγγια, κοντάκι στα μέτρα σου, δάσκαλο σκοποβολής, χρόνο, βενζίνες, φυσίγγια για σκοπευτήριο, κτλ κτλ κτλ
Αν θες να σκοτώνεις ακόμα μακρύτερα θες μηχανάκι ιδιογόμωσης, υλικά, χρόνο για τεστάρισμα, ψάξιμο κτλ κτλ κτλ

Και ρωτάω ... αξίζουν όλα αυτά για 20-30μ max παραπέρα ;
Όσοι απαντήσουν ναι, καλά κάνουν και το ψάχνουν.
Εγώ βολεύομαι και με τα <50m τα 80m είναι εκτός βεληνεκούς ματιών μου 🤪

Η υπερσυγκέντρωση που έχω ανάγκη ελάχιστες φορές είναι περισσότερο αυτή του Γιάννη με το 90% στα 50m και όχι το 90% στα 36,5m. ;)

Μια μικρή βελτίωση στην σκόπευση βοηθά πολύ περισσότερο από την οποιαδήποτε κάνη.
ΟΚ, διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως! Την πυκνή κατανομή δεν την θέλω για να μου δώσει 3,5 ή 10 μέτρα παραπάνω. Την θέλω πρωτίστως για να είμαι βέβαιος ότι η εύστοχη τουφεκιά μου σε λογική απόσταση θα σκοτώσει ακαριαία το θήραμα και δευτερευόντως να μου δώσει λίγα μέτρα παραπάνω. Αν ήθελα να σκοτώνω στα 70-80 μέτρα θα έριχνα μάγκνουμ (δεν ρίχνω). Θέλω πυκνή τουφεκιά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κύκλο ωφέλιμης κατανομής. Αυτό το παίρνω από μεσαία τσοκ σε καλές κάννες! Εσύ έχεις μία μέτρια (σικ), εγώ την λέω κακή κάννη, όπου τέτοιες έχουν περάσει μερικές από τα χέρια μου και δεν σώζονταν με τίποτα. Εάν έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι καλύπτει τις ανάγκες σου, το δέχομαι. Μπορεί και όντως να τις καλύπτει αλλά αμφιβάλω. Εμένα δεν με πείθουν αυτές οι κάννες.

Διαφωνούμε τόσο καιρό για το αν παίζουν ρόλο οι κάννες ή όχι και με το που σου έδειξα αποδείξεις από μία απλά αξιοπρεπή κάννη (ούτε καν εξαίρετη), μου γυρνάς το επιχείρημα στο ότι θέλει χέρια. Πίστεψέ με και στο λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι καλές κάννες σκοτώνουν πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα από τις κακές.

Άποψή μου!Εδώ δεν προσπαθούμε να δούμε ποιος την έχει .. μεγαλυτερη.Κανονιστε μια μέρα να βρεθούμε,2,3,4 όσοι ενδιαφέρονται τέλος πάντων,να κάνουμε τις δοκιμές μας,προς όφελος της κοινότητας και πάνω απ'όλα προσωπικό.Ποιος ξέρει;Μπορεί να δούμε πράγματα,τα οποία δεν αντιλαμβανόμαστε ή εθελοτυφλουμε.Προσωπικα προσφέρομαι να μοιραστώ μέρος του κόστους,ακόμα και σαν θεατής.Οπως επίσης να συνεισφέρω όπου και όπως μπορώ ...

Status
Not open for further replies.
Back