Τις τρεις τελευταίες μέρες ευρισκόμενος στην NATEX, στο περίπτερο της ΣΚΟΕ το επισκέφτηκαν πολλοί κυνηγοί ρωτώντας με για τη διαδικασία αλλά και αν είναι απαραίτητο το Δελτίο Σκοπευτή σε έναν κυνηγό.
Επειδή και στα κυνηγετικά FORUM υπάρχει και αυτή η απορία αλλά και επειδή υπάρχει πολύ έντονη παραφιλολογία στο συγκεκριμένο θέμα θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω όσο πιο απλά μπορώ.
Σύμφωνα με τον Νόμο: Αριθ. 2168/93 Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα. πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις.(ΦΕΚ 147/Α/3-9-93) Άρθρο 7 παράγραφος 2.ε που λέει ότι:
2. Με άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου, επιτρέπεται η κατοχή:
α. Πιστολιών, περιστρόφων και των ουσιωδών μερών (μηχανισμού κλείστρου, θαλάμης, κάνης) και φυσιγγίων αυτών.
β. Εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών.
γ. ……………………………
δ. ……………………………..
ε. Όπλων σκοποβολής και ουσιωδών μερών (μηχανισμού κλείστρου, θαλάμης, κάνης) και φυσιγγίων αυτών, καθώς και σκοπευτικών διοπτρών. Η άδεια κατοχής των όπλων αυτών χορηγείται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασχολούνται αποδεδειγμένα με την προαγωγή του αθλήματος της σκοποβολής. Οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας κατοχής όπλων σκοποβολής, οι υποχρεώσεις των ενδιαφερόμενων, ο αριθμός των όπλων που επιτρέπεται να κατέχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, ρυθμίζονται με απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξης.
.............................................................................................................................................................................................................................
Αυτή λοιπόν η άδεια κατοχής είναι το ΔΕΣΚ καθώς για εμάς τους κυνηγούς αλλά και για τους σκοπευτές πήλινου στόχου τα όπλα που χρησιμοποιούμε είναι τα ίδια όπλα (λειόκαννα) και γι αυτό το λόγο αναφέρετε πέρα από το άρθρο 10 του ανωτέρω Νόμου στην παράγραφο 10. α&β που μιλάνε για άδεια θήρας και οπλοφορία με κυνηγετικό όπλο και στην Άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου στο “Δ” τμήμα παράγραφος 1:
“Η οπλοφορία με κυνηγετικά όπλα απαγορεύεται, εκτός των περιπτώσεων της χρήσης αυτών για άσκηση θήρας ή σκοποβολής και τη μετάβαση στους χώρους αυτούς και επιστροφή”
Και για να προλάβω τον οποιονδήποτε παπατρέχα που θα πει ότι ΔΕΣΚ έχουν κι όσοι ασχολούνται με τη σκοποβολή με πιστόλι ή Ραβδωτό τουφέκι ο ίδιος Νόμος προβλέπει στο Άρθρο 10 (Οπλοφορία) ότι απαιτείται ξεχωριστή άδεια οπλοφορίας για τα ανωτέρω όπλα στην παράγραφο 7 που λέει:
7. Άδεια οπλοφορίας χορηγείται επίσης για άσκηση στη σκοποβολή, με τα όπλα που κάθε φορά επιτρέπονται γι’ αυτόν το σκοπό. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από την αρμόδια αστυνομική αρχή στο όνομα μελών αναγνωρισμένων αθλητικών σωματείων, που επιδιώκουν την προαγωγή του αθλήματος της σκοποβολής. Ο κάτοχος τέτοιας άδειας επιτρέπεται να οπλοφορεί μέσα στους χώρους άσκησης κατά τη μετάβαση στο χώρο αυτόν και επιστροφή, καθώς και από τόπο σε τόπο, προς συμμετοχή σε επίσημους αγώνες σκοποβολής. Τα όπλα μεταφέρονται κενά, τοποθετημένα σε ειδικές οπλοθήκες. Η άσκηση των ανηλίκων γίνεται με την εποπτεία των υπευθύνων των σκοπευτηρίων ή αθλητικών σωματείων.
Όσον αφορά το περί “εισπρακτικού χαρακτήρα” που πιθανώς λένε πολλοί ΔΕΝ στέκει καθώς είναι χρήματα που αποδίδονται σε συλλόγους και όχι στο Κράτος.
Οι σύλλογοι από την πλευρά τους είναι υποχρεωμένοι να σε μάθουν ή έστω να σου δείξουν μερικά πράγματα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα γίνονται τουλάχιστον δύο σεμινάρια κάθε έτος για εκπαιδευτές σκοποβολής από τη ΣΚΟΕ με σκοπό να μπορούν οι σύλλογοι να εντάξουν με ασφάλεια νέους αθλητές στη δύναμή τους. Το ότι δεν θυμούνται τη φάτσα σου μετά την έκδοση του ΔΕΣΚ, είναι απλά γιατί εμείς σαν σκοπευτές ή και σαν κυνηγοί ακόμα δεν συμμετέχουμε και δεν απαιτούμε από τους συλλόγους μας αυτά που πρέπει και είναι υποχρεωμένοι να μας “παρέχουν”
Τέλος να σας επισημάνω ότι τα σκοπευτήρια υπάγονται στη ΣΚΟΕ και η ΣΚΟΕ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Κάποια από τα αγωνίσματα που καλλιεργεί η ΣΚΟΕ γίνονται με κυνηγετικά λειόκανα όπλα. (TRAP, SKEET, COMPAK SPORTING κ.λ.π.)
Επειδή ΔΕΝ προβλέπονται ξεχωριστά όπλα για αυτά τα αγωνίσματα γι αυτό ακριβώς το λόγο ξαναλέω ότι οι άδειες των όπλων αυτών αναφέρουν και ότι επιτρέπεται η μεταφορά τους εκτός από το κυνήγι ΚΑΙ στο σκοπευτήριο.
Τώρα επειδή οι αθλητικοί χώροι – εγκαταστάσεις διέπονται ΚΑΙ από τον αθλητικό νόμο γι αυτό το λόγο απαγορεύεται η χρήση τους από ΜΗ αθλητές.
Μη μπερδευτείτε και αρχίσετε να λέτε για τίποτα γήπεδα 5Χ5 και λοιπούς παρόμοιους χώρους που είναι καθαρά ιδιωτικοί και πάει όποιος γουστάρει.
Το ότι τα σκοπευτήρια επιτρέπουν τη χρήση τους από κυνηγούς άσχετα αν είναι κυνηγετική περίοδος ή όχι, απλά ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ στο βωμό του πεντάευρου!!
Αν είσαι κάτοχος σκοπευτικής ταυτότητας (ΔΕΛΤΙΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗ) μπορείς να πες σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ σκοπευτήριο πήλινου ή σταθερού στόχου και να “ρίξεις” (προπονηθείς) σε οποιοδήποτε σκοπευτικό άθλημα επιθυμείς εφόσον το καλλιεργεί το εν λόγω σκοπευτήριο.
Με το δελτίο κατοχής όπλου ΔΕΝ μπορείς ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΣ στο σκοπευτήριο πέραν της απλής επίσκεψης ή απλά για καφέ.
Η είσοδος στο σκοπευτήριο για κάποιον ΜΗ σκοπευτή ο οποίος θέλει να ρίξει επιτρέπετε ΜΟΝΟ με τη συνοδεία – παρουσία, εκπαιδευτή ή προπονητή σκοποβολής και αυτό κάτω από προϋποθέσεις.
Για όλους (σκοπευτές ή μη) είναι υποχρεωτικό να φέρουν μαζί τους όλα τα νόμιμα συνοδευτικά έγγραφα του όπλου. (Δελτίο κατοχής).
Και τέλος για όσους νομίζουν ότι υπάρχουν σκοπευτήρια κυνηγετικών συλλόγων και μπορούν να πάνε χωρίς ΔΕΣΚ, πλανώνται πλάνη οικτρά καθώς μπορεί να τα χρηματοδότησαν οι κυνηγετικοί σύλλογοι τα συγκεκριμένα σκοπευτήρια αλλά για τη δημιουργία και την αδειοδότησή τους έφτιαξαν και ένα σκοπευτικό σύλλογο (ανεξαρτήτως ονομασίας) ο οποίος υπάγεται με τη σειρά που ανέφερα παραπάνω στη Γεν. Γρ. Αθλητισμού με ότι αυτό συνεπάγεται.
ΥΓ
Στην έκθεση θα είμαι και σήμερα το απόγευμα και θα χαρώ να σας δω να τα πούμε από κοντά!