Παιδιά, νομίζω ότι τα μπερδεύουμε λίγο τα πράγματα. Ο νόμος στο
άρθρο 11 που παρατέθηκε παραπάνω από τον συνάδελφο konstanto, αναφέρεται στη
"μεταφορά όπλων και εκρηκτικών υλών", την οποία απαγορεύει χωρίς
"άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής". Από αυτή την "ειδική άδεια" εξαιρεί την πυρίτιδα κυνηγίου (παράγραφος 1) και τα κυνηγετικά όπλα, αεροβόλα, ανταλλακτικά κλπ. (παράγραφος 2). Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει να κάμει με την κυνηγετική άδεια ή τη σκοπευτική ταυτότητα.
Η παράγραφος που υπάρχει στην ΑΚΚΟ είναι το
άρθρο 10, παράγραφος 10-β του νόμου και αναφέρεται στην
"οπλοφορία". Το να κυκλοφορείς "οπλισμένος", δηλαδή έχοντας μαζί σου το κυνηγετικό όπλο, (γυμνό - εκτός θήκης), και που την επιτρέπει μόνο για θήρα και σκοποβολή. Εδώ υπάρχει ασάφεια, και όποια ερμηνεία κι αν δοθεί θα είναι αυθαίρετη. Κατά τη γνώμη μου αυτή η περίπτωση δεν περιλαμβάνει, ή δεν θά 'πρεπε, τη μεταφορά με το αυτοκίνητο, ή τη μεταφορά εντός θήκης.
Τώρα, όπως η "άσκηση θήρας" πιστοποιείται με την θεωρημένη κυνηγετική άδεια, λογικά όπως ειπώθηκε και παραπάνω η σκοποβολή πιστοποιείται με την ύπαρξη σκοπευτικής ταυτότητας, παρόλο που ούτε ή μια ούτε η άλλη αναφέρεται ρητά στη συγκεκριμένη παράγραφο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ...
Αυτά όσον αφορά τη μεταφορά, που κατά τη γνώμη μου δεν απαιτεί άδειες, αφού υπάρχουν και περιπτώσεις εκτός της θήρας και της σκοποβολής (στον οπλουργό, σε κατάστημα ή ιδιώτη για πώληση - ανταλλαγή, ακόμη και στο αστυνομικό τμήμα για ανανέωση ΑΚΚΟ, κλπ.)
https://skopovoliatlas.gr/sites/default/files/n.2168-93_tropopoiimenos.pdf
Τώρα, για το θέμα αν απαιτείται να έχεις σκοπευτική ταυτότητα για να σου επιτραπεί να ρίξεις καμιά πούλα ή αρκεί η άδεια κατοχής (ΑΚΚΟ), νομίζω είναι θέμα του υπεύθυνου - διαχειριστή του κάθε σκοπευτηρίου. Αλλά επειδή στην Ελλάδα ιδιωτικά σκοπευτήρια δεν επιτρέπονται, και τα υπάρχοντα ανήκουν ή διαχειρίζονται από σκοπευτικούς συλλόγους, η ΣΚΟΕ στην οποία υπάγονται υποχρεωτικά οι σύλλογοι ("πονηρά σκεπτόμενη", για το "μαγαζάκι" της ...) τους υποχρεώνει να απαιτούν σκοπευτική ταυτότητα. (Ασχέτως πως μερικοί σύλλογοι ή σκοπευτήρια κάνουν τα στραβά μάτια και δεν το έχουν εφαρμόσει ... ακόμη ...)
Για τα λεφτά πιστεύω κι εγώ γίνεται όλο το θέμα, για την αύξηση των μελών (και των συνδρομών), δεν λαμβάνουν όμως υπόψη και πόσους κυνηγούς "διώχνουν" έτσι από τα σκοπευτήρια, που θα ήθελαν να πηγαίνουν πότε-πότε.
Τέλος πάντων, άποψή μου κι εμένα είναι ότι όποιος θέλει και του αρέσει να πηγαίνει σκοπευτήριο, καλό είναι να έχει σκοπευτική ταυτότητα, για να αποφύγει πιθανές "κακοτοπιές" και μπερδέματα, το ποσό της ετήσιας συνδρομής δεν είναι πολύ μεγάλο μπροστά στα υπόλοιπα ...