Διαδικαστικά για χρήση σκοπευτηρίου

• Thread starter Thread starter averel
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
καποια στιγμη πρεπει να φυγει από το σπορτινγκ η ρετσινια ελα φιλε χαλαρο και χαβαλετζιδικο , καμια σχεση , ακρως σκοπευτικο και τεχνικο σκοπευτικο αθλημα, και για τους πονηρους που λενε δεν είναι ολυμπιακο
Εγω συμφωνω απολυτα, αλλο ανεφερα εγω ομως...
Σημασια δεν εχει τι λει ο καθενας μας, σημασια εχει τι λενε τα χαρτια κ ο νομος... Γιατι μου μετεφεραν κατι περιεργες απαντησεις, τις οποιες κ δεν λεω δημοσια μιας κ δεν εχω ακουσει ο ιδιος... Ειναι απαραιτητο το δελτιο σκοπευτη για να κανεις καποιος προπονηση στο Sporting και αν ναι που φαινεται?
Για μενα οπως σου ξαναειπα, καλο ειναι να εχουν ολοι σκοπευτικη ταυτοτητα, το ιδιο κανω κ εγω...

αρη δεν ειναι θεμα αν θες να ριξεις sporting. ειναι θεμα οτι χωρις δελτιο σκοπευτη δεν μπορεις ν ανεβεις σε κανενα βατηρα για κανενα αθλημα. γι αυτο εγραψα παραπανω οτι αυριο θα ζητησω σχετικο εγγραφο αν βρω ωστε να το δημοσιευσω

αλλα ρε παιδια γιατι δεν μπαινουμε στη σελιδα της ομοσπονδιας? δε μπορει κατι σχετικο θα υπαρχει

αρη δεν ειναι θεμα αν θες να ριξεις sporting. ειναι θεμα οτι χωρις δελτιο σκοπευτη δεν μπορεις ν ανεβεις σε κανενα βατηρα για κανενα αθλημα. γι αυτο εγραψα παραπανω οτι αυριο θα ζητησω σχετικο εγγραφο αν βρω ωστε να το δημοσιευσω
Eυριπιδη αν υπαρχει καποιο τετοιο εγγραφο κ μπορεσεις βγαλτο σε παρακαλω μια φωτογραφια η εστω την παραγραφο που μας ενδιαφερει... .well done.

παντως τωρα που εψαξα λιγο προχειρα την σελιδα της σκοε δεν γραφει πουθενα οτι για να ριξεις πρεπει να εχεις δελτιο.το μονο που αναφερει συνεχως ειναι οτι πρεπει τα σωματεια να φροντισουν ωστε οι αθλητες τους να εκδωσουν δελτιο στην ομοσπονδια.και αναφερει συνεχως τη λεξη αθλητες

προς το παρον βρηκα αυτα αλλα δεν μου φαινεται να ξεκαθαριζει κατι
  • [άρθρο 3] Για την αγορά και κατοχή λειοκάννων όπλων σκοποβολής εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 1 και 8 του Ν.2168/93. Οι έχοντες Δελτίο Αθλητή-Σκοπευτή, σε ισχύ από την οικεία Ομοσπονδία, κάτοχοι τέτοιων όπλων μπορούν να τα μεταφέρουν για να συμμετέχουν σε προπονήσεις κι αγώνες»
  • Οποιοδήποτε μέλος ενός Συλλόγου μπορεί να πάρει μέρος στις προπονήσεις και σε Τοπικούς (Συλλογικούς) ανεπίσημους αγώνες, εφόσον δεν απαιτείται Δελτίο Σκοπευτή - Αθλητή για την εγγραφή - συμμετοχή στους αγώνες.
  • Αν όμως κάποιος επιθυμεί να ασχοληθεί σοβαρά με την σκοποβολή, τότε επιβάλλεται να γραφτείτε σαν μέλος σε κάποιο Σωματείο ή Σύλογο Σκοποβολής. Μέσω του Σωματείου θα μπορείτε να αθληθείτε σε Δημόσια και Ιδιωτικά Σκοπευτήρια και να εκπαιδευτείτε και προπονηθείτε σωστά. Και μέσω του Σωματείου μπορείτε να γίνεται επίσημα αθλητής.

τελικα την απαντηση την βρηκα στην κυνηγεσια και κυνοφιλια.διαβαστε λοιπον την ερωτηση και την απαντηση
Εγώ που είμαι κυνηγός γιατί δεν μπορώ να προπονηθώ με το όπλο μου στα υπάρχοντα σκοπευτήρια αλλά θα πρέπει να γίνω σκοπευτής με ότι αυτό συνεπάγεται;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Στο τελευταίο ερώτημά σας την απάντηση μπορεί να δώσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως, καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που ανάλογα με το ποιος υπάλληλος θα τύχει ν’ ασχοληθεί (κατά κανόνα άσχετος με το θέμα), αλλάζει γνώμη. Μετά την αλλαγή που υπήρξε στο νόμο για τα σκοπευτήρια δικαίωμα για να προπονούνται έχουν μόνο οι κάτοχοι σκοπευτικής ταυτότητας. Οι κυνηγοί δεν μπορούν να προπονηθούν ούτε εκτός ούτε και κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου αν δεν έχουν φροντίσει να γίνουν μέλη κάποιου σκοπευτικού ομίλου, ώστε να εξασφαλίσουν και σκοπευτική ταυτότητα. Αυτό βέβαια «μυρίζει» συντεχνιακά συμφέροντα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς, ούτε καν ρωτήθηκαν, αλλά όλοι κάποιο πρωί βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων. «Ελλάς το μεγαλείο σου».

απο το τευχος 646 ιανουαριος 16

Last edited:
ξεκαθαρο πλεον οτι βαση νομου δεν μπαινεις καν σε σκοπευτηριο χωρις δελτιο σκοπευτη αν θες να ριξεις

Eυριπιδη εγω αυτον τον νομο θελω να δω αλλα δεν βλεπω πουθενα... Τελοσπαντων, αν καποιος τον γνωριζει ας βοηθησει...
Σε αυτη τη χωρα μου φαινεται, βασιλευει η ασαφεια κ η ερμηνεια του καθε νομου βαση της λογικης του καθε υπαλληλου που ερωταται δυστυχως....xm.

Ωραία ολα αυτα που λέτε παιδιά και πολυ καλό είνα να εχουμε δελτίο σκοπευτή προς αποφυγην παρεξηγήσεων και ενδεχομενης ταλαιπωρίας που μπορει να υποστουμε. Και να κάνω τον συνήγορο του σατανα και να ρωτήσω, ανθρωποι που θελουν να μαθουν χρηση όπλων νεοι η και μεγαλύτεροι πρεπει να υποχρε'ωνονται να τα σκάνε σε σκοπευτικους συλλογους μονο και μόνο για να μεταφέρουν 5με 6 φορές τα όπλα τους σε καποιο σκοπευτήριο? Θα είναι λιγοτερο ακίνδυνοι δηλαδη αν προσπαθήσουν να μάθουν τα βασικά με μια απλη αδεια κυνηγιου στον κυνηγότοπο? Η πολιτεια και οι κυνηγετικοι συλλογοι θα επρεπε να φροντίσουν με καποιο τρόπο να νομιμοποιουν οσους θελουν να προπονηθουν τους νεκρους μήνες σε σκοπευτήρια θα γλυτώναμε ετσι πολλα κυνηγετικα ατυχήματα, φαντάζομαι σε καποιες ανεπτυγμένες χώρες ετσι πρεπει να γινεται.Ολα τα άλλα ειναι να κανουμε κουβεντα και για να μπορουν οι σκοπευτικοι σύλλογοι να μαζεύουν χρήματα στα ταμεία τους.Και ποσοι απο τους συλλογους αυτούς ανταποδίδουν τα χρήματα που μαζευουν με έργο?εκπαίδευση κ.λ.π δεν το γνωρίζω. Εκείνο που εχω να πω εγω είναι πως αν πραγματικά μπορει να υπάρχουν καποιοι υποπτοι δεν θα ειναι απο κυνηγους που πανε μια φορα στο τοσο στο Σχιστο αλλα θα μπορει να ειναι και μελη σε σκοπευτικους συλλογους κυριως για χρηση περιστροφου που η σκοπευτικη αδεια τους δινει το αλλοθι να τριγυρνουν αναμεσα μας με το πιστολι στο τσαντάκι.Συγνώμη αν γίνομαι πικρόχολος αλλα αν με ενοχλει κατι σε αυτον τον τόπο που ζω ειναι η υποκρισία.

Eυριπιδη εγω αυτον τον νομο θελω να δω αλλα δεν βλεπω πουθενα... Τελοσπαντων, αν καποιος τον γνωριζει ας βοηθησει...
Σε αυτη τη χωρα μου φαινεται, βασιλευει η ασαφεια κ η ερμηνεια του καθε νομου βαση της λογικης του καθε υπαλληλου που ερωταται δυστυχως....xm.
αρη θα ψαξω κι αλλο.τωρα ξερω αυριο τι να ζητησω

αρη οριστε ο νομος.ξεκιναμε απο δω
Αρθρο 03: Αγορά κατοχή λειόκαννων όπλων Σκοποβολής.
Για την αγορά και κατοχή λειόκαννων όπλων σκοποβολής προς άσκηση των ενδιαφερομένων στη σκοποβολή, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 1 και 8 του Ν.2168/1993:
Οι έχοντες δελτίο αθλητή-σκοπευτή εν ισχύ της οικείας ομοσπονδίας, κάτοχοι λειόκαννων πυροβόλων όπλων σκοποβολής δύνανται να τα μεταφέρουν για να συμμετέχουν σε προπονήσεις και αγώνες.
και παμε στο αρθρο 1
Αρθρο 01: Οπλα και φυσίγγια σκοποβολής.
1.Ως όπλα σκοποβολής θεωρούνται τα όπλα τα οποία προβλέπονται από τους κανονισμούς των αντιστοίχων Διεθνών Ομοσπονδιών και τους κανονισμούς της οικείας Ομοσπονδίας της χώρας μας.
Συγκεκριμένα:
α. Όπλα για τα αγωνίσματα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής (ISSF)
α1. Αεροβόλο Τουφέκι διαμετρήματος 4,5mm
α2. Αεροβόλο Πιστόλι διαμετρήματος 4,5 mm
α3. Αεροβόλο Τουφέκι Κινητού Στόχου 10μ. διαμετρήματος 4,5 mm με διόπτρα
α4. Τουφέκι Σπορ διαμετρήματος 0.22 (περιφερειακής πυροδότησης)
α5. Τουφέκι Ελεύθερο διαμετρήματος 0.22 (περιφερειακής πυροδότησης)
α6. Τουφέκι για το αγώνισμα Κινητού Στόχου 50μ. διαμετρήματος 0.22 (περιφερειακής πυροδότησης) με διόπτρα
α7. Ελεύθερο Πιστόλι διαμετρήματος 0.22 (περιφερειακής πυροδότησης)
α8. Πιστόλι Ταχύτητος διαμετρήματος 0.22 (περιφερειακής πυροδότησης)
α9. Πιστόλι Σπορ διαμετρήματος 0.22 (περιφερειακής πυροδότησης)
α10. Πιστόλι Στάνταρτ διαμετρήματος 0.22 (περιφερειακής πυροδότησης)
α11. Πιστόλι Κεντρικής Πυροδότησης διαμετρήματος 7,62 mm έως 9,65 mm
α12. Περίστροφο με μήκος κάννης 6" Κεντρικής Πυροδότησης διαμετρήματος 7,62 mm έως 9,65mm
α13. Τουφέκι Στάνταρτ για το αγώνισμα 3x20 στα 300μ. διαμετρήματος από 6 mm έως 8 mm
α14. Τουφέκι Ελεύθερο για τα αγωνίσματα Πρηνηδόν και 3x40 στα 300μ. διαμετρήματος 6mm έως 8 mm
α15. Τουφέκια λειόκαννα που πληρούν τις προδιαγραφές κυνηγετικού όπλου διαμετρήματος έως 12 Gauge για σκοποβολή σε πήλινους δίσκους
β. Τόξα για τα αγωνίσματα της Τοξοβολίας σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τοξοβολίας (FITA)
γ. Βαλλιστρίδες σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα αγωνίσματα της Διεθνούς Ένωσης Βαλλιστρίδος (IAU)
δ. Τουφέκι διαμετρήματος 0.22 περιφερειακής πυροδότησης για το αγώνισμα της Χιονοδρομίας Δίαθλο σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διάθλου (IBU)
ε. Τουφέκια λειόκαννα που πληρούν τις προδιαγραφές κυνηγετικού όπλου διαμετρήματος έως 12 Gauge για σκοποβολή σε πήλινους δίσκους σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής με Κυνηγετικά Όπλα (FITASC)
στ. Οπλα σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πρακτικής Σκοποβολής(IPSC)
στ1. Πιστόλια - Περίστροφα διαμετρήματος από 9 mm έως 11.6 mm
στ2. Τουφέκια διαμετρήματος από 5.6 mm έως 8mm
στ3. Τουφέκια λειόκαννα που πληρούν τις προδιαγραφές κυνηγετικού όπλου
ζ. Οπλα για σκοποβολή σε Μεταλλικές Σιλουέτες σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Διεθνούς Ενωσης Σκοποβολής σε Μεταλλικές Σιλουέτες (IMSSU)
η. Οπλα εμπροσθογεμή μαύρης πυρίτιδας σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Επιτροπής Εμπροσθογεμών Οπλων (MLIAC)
θ. Οπλα για σκοποβολή σύμφωνα με τους Κανονισμούς του αγωνίσματος Bench Rest

Εκ των ανωτέρω αναφερομένων όπλων:
- Τα ραβδωτά πυροβόλα τουφέκια που διαθέτουν αποθήκη περισσοτέρων του ενός φυσιγγιών πρέπει να είναι επαναληπτικά
- Tα ραβδωτά πυροβόλα πιστόλια δεν πρέπει να είναι αυτόματα και
- Τα ραβδωτά πυροβόλα πιστόλια κεντρικής πυροδότησης πρέπει να έχουν μήκος κάννης τουλάχιστον 4''.
Δεν επιτρέπεται η χορήγηση αδειών κατοχής και οπλοφορίας για εξάσκηση στη σκοποβολή με όπλα που δεν είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς των παραπάνω αναφερομένων Διεθνών Ομοσπονδιών, συγκεκριμένου αγωνίσματος σκοποβολής και τοξοβολίας.
2. Ως φυσίγγια σκοποβολής θεωρούνται τα φυσίγγια τα οποία προβλέπονται από τους κανονισμούς των Διεθνών Ομοσπονδιών και τους κανονισμούς της οικείας Ομοσπονδίας της χώρας μας ως ακολούθως:
α. Φυσίγγια περιφερειακής πυροδότησης 0.22
β. Φυσίγγια για σκοποβολή με λειόκαννα όπλα
γ. Φυσίγγια για πυροβόλα όπλα κεντρικής πυροδότησης
Δεν επιτρέπεται η χρήση για σκοποβολή τροχιοδεικτικών, διατρητικών ή εμπρηστικών φυσιγγίων, φυσιγγίων με βλήμα κοίλης αιχμήs (HΟLLOW ΡΟΙΝΤ), ως και φυσιγγίων τύπου MAGNUM.
Τα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται για σκοποβολή με ραβδωτά πυροβόλα όπλα πρέπει να είναι εργοστασιακής κατασκευής.
δεν βρηκα κατι αλλο και δεν ξερω αν σε καλυπτει

Αρθρο 13: Υποχρεώσεις αθλητικών σωματείων.
Τα αθλητικά σωματεία υποχρεούνται:
1. Να μην παραχωρούν όπλα σκοποβολής σε πρόσωπα, που δεν είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο αθλητών του οικείου σωματείου.
2. Να διενεργούν τις προπονήσεις των σκοπευτών τους σε Σκοπευτήρια ή σε παραχωρημένα για το σκοπό αυτό Σκοπευτήρια Ενόπλων Δυνάμεων ή Σωμάτων Ασφαλείας.
3. Να μεριμνούν ώστε κατά τις προπονήσεις των νεοεγγραφέντων αθλητών σκοποβολής, να παρίσταται υπεύθυνος από το σωματείο και προπονητής, οι οποίοι καθίστανται υπεύθυνοι για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, προς πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων.
4. Να μην επιτρέπουν την άθληση ή τη συμμετοχή σε προπονήσεις ή σε αγώνες σκοπευτή που δεν έχει εν ισχύ δελτίο αθλητή της οικείας Ομοσπονδίας.
5. Να ενημερώνουν, αμέσως, σε περίπτωση διαγραφής σκοπευτή που κατέχει όπλο σκοποβολής για προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της αθλητικής ιδιότητας αυτού, την οικεία Αστυνομική Αρχή ή την Αστυνομική Αρχή που εξέδωσε την άδεια.
6. Να τηρούν τα κατωτέρω:
α. Μητρώο αθλουμένων μελών (σκοπευτών) του Σωματείου όπου αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας αυτού, καθώς και ο αριθμός μητρώου εκάστου σκοπευτή.
β. Βιβλίο κατεχομένων όπλων, όπου καταχωρούνται τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ταυτότητα κάθε όπλου, καθώς και ο αριθμός της αδείας κατοχής του.
γ. Βιβλίο διακίνησης φυσιγγίων, όπου καταχωρούνται οι ποσότητες των αγορασθέντων φυσιγγίων, κατά τύπο και διαμέτρημα, το οποίο θα ενημερώνεται αυθημερόν, σε κάθε περίπτωση αγοράς ή διάθεσης.
δ. Αρχείο διεξαγωγής αγώνων, που διοργάνωσε το σωματείο ή έλαβαν μέρος σκοπευτές του, όπου καταχωρούνται τα στοιχεία των συμμετεχόντων σε κάθε αγώνα, το αγώνισμα και η επίδοσή τους.
Τα ανωτέρω βιβλία σελιδομετρούνται και θεωρούνται από την κατά τόπο αρμόδια Αθλητική Αρχή, πριν την έναρξη οποιασδήποτε εγγραφής επ' αυτών. Στις εγγραφές των εν λόγω βιβλίων απαγορεύονται διορθώσεις και αποξέσεις.
Ο έλεγχος για την κανονική τήρηση των βιβλίων και την ακρίβεια των επ' αυτών εγγράφων ενεργείται οποτεδήποτε αυτό τα αρμόδια Αστυνομικά όργανα, στα οποία οι υπεύθυνοι των σωματείων υποχρεούνται να παρέχουν κάθε αναγκαία προς το σκοπό αυτό διευκόλυνση.
7. Τα σωματεία που λειτουργούν, πριν την έναρξη της ισχύος της παρούσης απόφασης, υποχρεούνται όπως συμμορφωθούν με τις προβλεπόμενες στην παρ. 6 του παρόντος άρθρου υποχρεώσεις, εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευσή της.

Ευχαριστουμε Ευρυπιδη, μην παιδευεσαι κ πολυ, αν θες ρωτα στο σκοπευτηριο, ετσι πληροφοριακα θελω κ εγω να το διευκρινησω... Ωραιος, ωστοσο στα παραπανω υπαρχειδιαχωρισμος της λεξης αθλητης και προσωπο απο μια προχειρη ματια... ;)

απο οτι εμαθα θελει ι αδεια σκοπευτη γιατι εκτος αυτου οτι αν σου κανει η αστυνομια ελενχο εκτος σεζον για κυνηγητικης σεζον μπορει να πας αυτοφορο

είναι αυτονοητο ότι για να παει καποιος στο σκοπευτηριο να ριξει πρεπει να είναι γραμμενος σκοπευτης σε καποιο σκοπευτικο συλλογο , εγω απορω ειλικρινα πως επιτρεπουν καποια σκοπευτήρια να ριχνει κοσμος ετσι ερημη , αν γινει απο αστυνομια ελεγχος πανε ολοι αυτοφωρο , και οσοι ριχνουν χωρις δελτιο αλλα και οι υπεύθυνοι του σκοπευτηρίου , αν παμε σε περιπτωση ατυχήματος τοτε κλαφτα χαραλαμπε , και να κανω τωρα εγω μια ερωτηση , που κολωνουν μερικοι και δεν βγαζουν μια σκοπευτικη ταυτοτητα ?????

Εγώ πιστεύω πως αυτονόητο είναι να πηγαίνει κάποιος να ρίχνει με την άδεια κατοχής και μόνο εφόσον δεν συμμετέχει σε αγώνες

• Like
Reactions: evo
είναι αυτονοητο ότι για να παει καποιος στο σκοπευτηριο να ριξει πρεπει να είναι γραμμενος σκοπευτης σε καποιο σκοπευτικο συλλογο , εγω απορω ειλικρινα πως επιτρεπουν καποια σκοπευτήρια να ριχνει κοσμος ετσι ερημη , αν γινει απο αστυνομια ελεγχος πανε ολοι αυτοφωρο , και οσοι ριχνουν χωρις δελτιο αλλα και οι υπεύθυνοι του σκοπευτηρίου , αν παμε σε περιπτωση ατυχήματος τοτε κλαφτα χαραλαμπε , και να κανω τωρα εγω μια ερωτηση , που κολωνουν μερικοι και δεν βγαζουν μια σκοπευτικη ταυτοτητα ?????
παρ ολο οτι θα μου πεις αφου αγοραζεις φυσιγγια και καις και βενζινη για να πας μερικοι κολλανε στα λεφτα, μερικοι δεν σκεφτονται τον κινδυνο να τους σταματησει καποιος και καποιοι απλα δεν θελουν. μπορει να υπαρχουν κι αλλα

Εγώ πιστεύω πως αυτονόητο είναι να πηγαίνει κάποιος να ρίχνει με την άδεια κατοχής και μόνο εφόσον δεν συμμετέχει σε αγώνες
αν ηταν ετσι δεν θα εβγαζες και αδεια κυνηγιου. θα πηγαινες μονο με το δελτιο κατοχης.

Είναι όλα ανάποδα στο συστημα μας, πολλά τα ερωτήματα οπως γιατί να μην μπορείς να πας στο σκοπευτήριο έχοντας άδεια κυνηγιού ή γιατί να μην μπορείς να μεταφέρεις το ΝΟΜΗΜΟ όπλο σου όπου και όποτε θες. Άστο δεν βρίσκεις άκρη, γιατί δεν υπάρχει λογική.

Back