Δράμια - Μονόβολα Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Έχω μια αμφιβολία αν σε τέτοια απόσταση μπορεί κάποιος να πετυχει με μονοβολο μικρό γουρούνι που όταν καταδιωκεται τρεχει σα διαολος, η την στιγμή που σε παίρνει πρέφα και δίνει εκείνο το σάλτο με 100χιλιομετρα. Σε πρόσφατη συζήτηση με ενα φίλο που έχει παρά πολλά θηράματα στο ενεργητικό του που είδε στο όπλο μου όλο μονοβολα μου πε ότι δεν είναι όλα τα γουρούνια για μονοβολο. Βέβαια καθόμουν σε ωραίο ανοιχτό μέρος. Να πω την αλήθεια κάπου έχει νόημα αυτό.
Δικιο εχει ο φίλος σου αν το ζώο ειναι πάνω από 40 κιλά καθαρό θέλει μονοβολο από εκει και κάτω δράμια ειδικά για σφιχτά μέρη!!

Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί κάποιος θέλει να ρίχνει μονόβολα με φουλ τσοκ.
Λευτερη θα σου απαντησω προσωπικα για μενα..κατ αναγκη το ριχνω γιατι εχω σταθερο τσοκαρισμα..αν ειχα την επιλογη των τσοκ τοτε θα το ριχνα με 4αρη ή 5αρη..το ζηλευω λιγο αυτο το οτι δεν εχω δυνατοτητα να ριξω με ανοιχτο τσοκ ειδικα τα δικα σου τα μονοβολα θα θελα να τα ριξω στο γουρουνι

Έχω μια αμφιβολία αν σε τέτοια απόσταση μπορεί κάποιος να πετυχει με μονοβολο μικρό γουρούνι που όταν καταδιωκεται τρεχει σα διαολος, η την στιγμή που σε παίρνει πρέφα και δίνει εκείνο το σάλτο με 100χιλιομετρα. Σε πρόσφατη συζήτηση με ενα φίλο που έχει παρά πολλά θηράματα στο ενεργητικό του που είδε στο όπλο μου όλο μονοβολα μου πε ότι δεν είναι όλα τα γουρούνια για μονοβολο. Βέβαια καθόμουν σε ωραίο ανοιχτό μέρος. Να πω την αλήθεια κάπου έχει νόημα αυτό.
Το θεμα ειναι δεν υπαρχει γουρουνι για μονοβολο ή για δραμια γιατι δεν μπορεις απο πριν να ξερεις τι κυνηγανε τα σκυλια μικρο ή μεγαλο ζωο..τι θα κανεις δηλαδη θα περιμενεις τελευταια στιγμη να δεις τι θα βγει και τοτε επιλεγεις;πραγμα αδυνατον..οποτε για μενα εχεις μονοβολα ολα και καλυπτεις τα παντα..αν εχεις και εμπιστοσυνη στον εαυτο σου τοτε βαρας και το 30αρη ζωο βαρας και το 100αρη..μην ξεχνας οτι στο εξωτερικο ριχνουν με ραβδωτο ενα βλημα και οχι μονο στο γουρουνι και στο ζαρκαδι που τρεχει πολυ πιο γρηγορα απο το γουρουνι

Συμφωνω με Μιλτο μολυβι για κάθε περίπτωση. Προσωπικα βαζω το πρωτο 12βολο και τα πισω μονοβολα.
Τωρα σχετικα με αυτο που ανεφερε ο @Altair Lusso, μπορει το 3αρι σκάγι να κάνει ζημια σε μεγάλες αποστασεις στα υδροβια, ομως καμια σχεση δεν έχει το υδροβιο με αλλα θηραματα. Μπορει να χτυπήθηκε γουρουνι με 5αρια,ομως ο παραλληλισμος οτι τα δραμια θα βαλλουν αρκετα πιο μακρυα για μένα δεν ισχύει. Οταν κυνηγας αγριοχοιρο θελεις να πεσει το ζωο κατω με την μια. Οι λογοι πολλοι. Για να ριξεις στο επομενο, για να μην γυρίσει κατα πάνω σου κτλ. Ενα ζώο 30 κιλων με ενα 45 εχει μεγαλη διαφορά στο σωμα του. Είναι πιο ανθεκτικο.
Ψυχραιμια θελει το γουρουνι και να τοποθετησεις το μονοβολο εκει που πρεπει πανω στο σωμα.

Αφού λες μολύβι για κάθε περίπτωση γιατι βαζεις δωδεκαβολο;

Να μην παρεξηγηθώ εγώ έχοντας δει πως καταβαλεται το θηραμα με μπίλιες και πως με μονοβολο πλέον έχω ανασφάλεια να βάλω μπίλιες.

Πρόσφατα είδα ενα γουρούνι (αφού έπεσε) που το χε πάρει κάποια μπίλια από την παρέα μας στο πόδι και λιμοκτονουσε για ένα δίμηνο, αυτό κι αν είναι ανατριχιαστικό θεαμα...ξεφτιλα για τη ράτσα μας

Οι πιο πολλοι που γνωρίζω παντως βάζουν 6+1 κι έχουν άριστες καταβολές. Δεν έχω δοκιμάσει αυτό το φυσιγγι αλλά κ μόνο το ότι η Winchester έβγαλε παρόμοια πιστεύω, είναι ενδιαφέρον

Αφού λες μολύβι για κάθε περίπτωση γιατι βαζεις δωδεκαβολο
Καλημερα,
Συνηθως εκει που κυνηγω η πρωτη θα πεσει σε αποστασεις κοντινές μιας και το ζωο θα περασει απο το καρτερι πιο απονηρευτο. Επειτα οπου και να "σπασει" το ζωο η τα ζωα έχω μεσα τα μονοβολα.

Καλημερα,
Συνηθως εκει που κυνηγω η πρωτη θα πεσει σε αποστασεις κοντινές μιας και το ζωο θα περασει απο το καρτερι πιο απονηρευτο. Επειτα οπου και να "σπασει" το ζωο η τα ζωα έχω μεσα τα μονοβολα.

άρα μιλάμε ουσιαστικά για μια μεικτή προσέγγιση. Πρόσφατα στο περιοδικό κυνηγός και φύση είδα ένα άρθρο του κου Αιγινήτη όπου μιλάει για την χρήση σεβροτινων σε τέτοιες (η παρόμοιες τέλος πάντων) περιπτώσεις. Έχοντας λίγο παρακολουθήσει την ελληνική αρθρογραφία για το ζήτημα, νομίζω είναι πρώτη φορά που διαβάζω κάτι που αποκλίνει από την αποκλειστική χρήση μονόβολου.

Η ατομική μου γνώμη είναι οτι θα πρεπει να απαγορευτει η χρηση σεβροτινων κι έτσι θα μπουν νέα στανταρντς στο κυνήγι αυτό. Θα σταματήσουν να πέφτουν πολλά μικρά ζώα, τα πρώτα χρόνια πιθανά θα μειωθούν οι καρπώσεις, αλλά μακροπροθεσμα θα δούμε πιο μεγάλα θηράματα, και θα εκμηδενιστεί σχεδον το ποσοστό τραυματισμένων θηραμάτων που διαφεύγουν.

Οι μπάλες έχουν πολύ καλή απόδοση όταν συνδυάζονται με τα κατάλληλα υλικά.
Στο παραπάνω βίντεο ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί Gualandi B-P 14χιλ. που όμως δεν είναι ότι καλύτερο για την περίπτωση.
Το σημείο επαφής της μπάλας με την τάπα θα πρέπει να εφαρμόζει πλήρως με άλλα λόγια η τάπα θα πρέπει να είναι κοίλη εκεί που εφάπτεται με τη μπάλα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στο εμπόριο τέτοιες τάπες από κανένα κατασκευαστή.
Σε κάποιες δοκιμές με μπάλα που είχα κάνει, έφτιαξα κοίλες τάπες και η απόδοση ήταν εντυπωσιακή. Μολύβδινη μπάλα 16χιλ. πήγαινε άνετα με 1600π/δ ενώ αντίστοιχη ατσάλινη έπιανε τα 2000π/δ. Με κάποιες ακόμη δοκιμές, με διαφορετικές πυρίτιδες η ταχύτητα θα αυξάνονταν αρκετά, πιστεύω.

Οι μπάλες έχουν πολύ καλή απόδοση όταν συνδυάζονται με τα κατάλληλα υλικά.
Στο παραπάνω βίντεο ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί Gualandi B-P 14χιλ. που όμως δεν είναι ότι καλύτερο για την περίπτωση.
Το σημείο επαφής της μπάλας με την τάπα θα πρέπει να εφαρμόζει πλήρως με άλλα λόγια η τάπα θα πρέπει να είναι κοίλη εκεί που εφάπτεται με τη μπάλα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στο εμπόριο τέτοιες τάπες από κανένα κατασκευαστή.
Σε κάποιες δοκιμές με μπάλα που είχα κάνει, έφτιαξα κοίλες τάπες και η απόδοση ήταν εντυπωσιακή. Μολύβδινη μπάλα 16χιλ. πήγαινε άνετα με 1600π/δ ενώ αντίστοιχη ατσάλινη έπιανε τα 2000π/δ. Με κάποιες ακόμη δοκιμές, με διαφορετικές πυρίτιδες η ταχύτητα θα αυξάνονταν αρκετά, πιστεύω.
Λευτέρη, είχα γράψει παλαιότερα ότι είχα εντυπωσιαστεί με την ευθυβολία τέτοιων φυσιγγίων με μπάλα, σε cal.36 (.410) με το Winchester 9410 (lever action) και το είχα αποδώσει ακριβώς σε αυτό, ότι δηλαδή η τάπα (launching wad Gualandi) έχει κοιλότητα που κρατά κεντραρισμένη την μπάλα κατά τη διαδρομή της στην κάννη, και δεν την αφήνει να "παίζει" μέσα, παρόλο που έχει διάμετρο 9,5 mm ενώ ο αυλός 10,4 mm.
under_gauged-pck_36.jpg

Δικιο εχει ο φίλος σου αν το ζώο ειναι πάνω από 40 κιλά καθαρό θέλει μονοβολο από εκει και κάτω δράμια ειδικά για σφιχτά μέρη!!
Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί κάποιος θέλει να ρίχνει μονόβολα με φουλ τσοκ.
Καλημέρα!καλη χρονια σε ολους!θέλω να ρωτησω αν έχει δοκιμασει κάποιος φίλος συγκεκριμένο τσοκ hyper εξωτερικο του Ηφαίστου,με δραμια κ μονοβολα με ωραίες συγκεντρωσεις!κ αν ναι ποιο είναι αυτό!καλημέρα κ καλη χρόνια σε ολους!

Status
Not open for further replies.
Back