Ξερει κάποιος να μου πει γιατι δεν κανει το μονοβολο της πρακτικής σκοποβολής στο κυνηγι ?
Οικονομικά συμφέρει και εχει και πολυ μεγάλες ταχυτητες
Από τον τομέα Ερωτήσεις - Απαντήσεις του site Οπλογνωσία:
ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ
Χαίρεται κύριε Κυπρίδημε. Σας ευχαριστώ που τόσο καιρό μας μεταλαμπαδεύεται τις γνώσεις σας.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα μονόβολα. Απ'ότι είδα στην αγορά κυρίως κυκλοφορούν δύο τύποι. Τα κυνηγητικά και τα σκοπευτικά.
Τα πρώτα έχουν συνήθως γόμωση 32γρ και ταχύτητες περίπου 450 μ/δευτ και άνω, ενώ τα σκοπευτικά έχουν συνήθως γόμωση 28γρ και ταχύτητες 390-420 μ/δευτ. Η μεγάλη τους διαφορά όμως είναι στην τιμή, κάτι που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός κυνηγού.
Το ερώτημα μου είναι ότι, τόσο πια μεγάλο μέρος της ενέργειάς τους χάνουν τα σκοπευτικά μονόβολα με αυτή τη διαφορά βάρους - ταχύτητας και είναι ακατάλληλα για κυνήγι.? Δεν μπορούν να επιφέρουν πλήγμα στο θήραμα.? Θα μπορούσα να σας κάνω και την ίδια ερώτηση για τα σκοπευτικά εννιάβολλα.?
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αν δούμε τον πιο απλό τύπο της Φυσικής, αυτόν της Ορμής που είναι ταχύτητα επί μάζας, τότε είναι προφανής η ελάχιστη διαφορά μεταξύ των δύο βλημάτων. Το μονόβολο των 28 γραμμαρίων με ταχύτητα 390 μέτρα είναι υπεραρκετό για να καταβάλει έναν αγριόχοιρο εφόσον βληθεί η ζωτική περιοχή του ζώου που είναι κεφαλή, λαιμός, άνω θώρακας.
Τα εννιάβολα μοιράζουν την κινητική ενέργεια δια του 9 και το κάθε βλήμα έχει μικρή κινητική ενέργεια. Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί κυνηγοί, το μονόβολο είναι το μόνο κατάλληλο βλήμα για ένα θήραμα μεγέθους αγριόχοιρου.
Προσωπικά εγώ βλέπω την επιλογή ενός "σκοπευτικού" μονόβολου ΑΚΡΩΣ δελεαστική, από όλες τις απόψεις(κλώτσιμα, τιμή). Και αν ψαχτεί κανείς Αμερική μεριά, θα δει ότι χρησιμοποιούν στα κυνήγια τους ως επί το πλείστον μονόβολα βάρους 1 oz(ουγκιά), δηλαδή 28,349 γραμμαρίων.!
Και μιλώντας πάντα με νούμερα:
Ένα μονόβολο των 32 γραμμαρίων, δίνει 3240 Joule κινητική ενέργεια.
Ένα μονόβολο των 28 γραμμαρίων, δίνει 2240 Joule κινητική ενέργεια.
Πολλοί μπορεί να βιαστούν και να πουν:
Μα καλά, εδώ βλέπουμε 1/3 διαφορά στην ενέργεια.!
Δεν μας είναι αρκετή όμως.???
Πληροφοριακά αναφέρω δεδομένα γνωστών διαμετρημάτων:
7,62x51(το G3 του Ελληνικού Στρατού μας το χρησιμοποιεί)==>3799 Joule
7,62x39(kalasnikov)==>2070 Joule
Εσείς πιστεύατε ότι με το δεύτερο( με το πρώτο όλοι θα πουν "σίγουρα..!") δεν θα έπεφτε το καπρί.? Γιατί όχι και με τα ταπεινά σκοπευτικά μονόβολα των 28 γραμμαρίων.