Δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω μονόβολο πάνω από 50 μέτρα.
Το τεστ το έκανα στα ποιο φτηνά μονόβολα (σκοπευτικά, 14€ η 25αδα) 28γραμμαρίων, δεν ξέρω αν κάνει να πω μάρκα για να μην θεωρηθεί διαφήμιση.
Έκανα και σε άλλα ανάλογα μονόβολα διάφορα τέστ, αλλά στα 30-40 μέτρα. Απλά τώρα θα αναφέρω το μακρύτερο.
Το τέστ το έκανα με το σκεπτικό πως στην Ελλάδα έχουμε μία μανία να χρησιμοποιούμε μονόβολα των 32 ακόμα και 36 γραμμαρίων. Ναι, το πρόσθετο βάρος θα ξαπλώσει καλύτερα τον καπρί, και ίσως παρέχει μία παραπάνω αίσθηση ασφάλειας. Ο καθένας κάνει τις προτιμήσεις του, δεν κατακρίνω κανέναν. Διαβάζοντας όμως πολλά ξένα φόρουμ, είδα ότι εκεί το 90% χρησιμοποιούν 28 γρ με άριστα αποτελέσματα. Γιατί όχι και εμείς.? Γιατι να χρησοπληρώνουμε τα μονόβολα, χωρίς να θέλω να θίξω κάποιον κατασκευαστή.. Ίσως να είμαι αδαής εγώ, και όντως να προσθέτουν κάτι παραπάνω. Αποφάσισα να κάνω ένα τεστ, καθαρά με το δικό μου φτωχό μυαλό, και αν το μονόβολο, οποιοδήποτε μονόβολο, το περνούσε, για μένα είναι επαρκές.
Πήρα δύο κάσες από μελίσσια, με καλή κατάσταση ξύλου, όχι σάπια. Τα έβαλα το ένα κολλητά πίσω από το άλλο, και μέσα στο καθένα από 2 μπετόνια τετράλιτρα γεμάτα με νερό.
Τα έριξα με σκοπευτικό μονόβολο 28 γρ και εξεπλάγην. Διαπέρασε τα πάντα όλα, και μάλιστα έσκασε τα 2 πρώτα μπετόνια, και έκανε και λακουβίτσα πίσω στο έδαφος. Για μένα τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικότατα, και μάλιστα για μονόβολο που ο κατασκευαστής αναγράφει στο κουτί "ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ"
.
Συμπέρασμα δικό μου.? Προσωπικά θα προτιμούσα το γρηγορότερο μονόβολο αυτής της κατηγορίας (γιατί όπως είπαμε η ταχύτητα στο τετράγωνο είναι η μισή εξίσωση, και όσο ταχύτερο, τόσο περισσότερα Joule), και θα "κολλούσα" εκεί. Δεκτές οι απόψεις σας.