Δράμια - Μονόβολα Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Δεν νομίζω να τέθηκε θέμα αν τα δράμια στην απόσταση μέχρι τα 40 μέτρα δεν καταβάλλουν το θήραμα, ακαριαία είτε εν χρόνω (ακόμη και αν δεν κατορθώσουμε να το καρπωθούμε). Η δική μου τοποθέτηση είχε να κάνει με τη σκόπευση. Όποιος δύναται να φέρνει τον μέσο όρο κατανομής των δραμιών πάνω στο θήραμα, σημαίνει πως είναι σε θέση να ρίχνει και μονόβολα. Η δε αποστροφή μου σε αυτά (τα δράμια) έχει να κάνει με 2 λόγους: Αφενός το 95% των ανθρώπινων απωλειών και τραυματισμών από πυρά σε κυνήγι αγριόχοιρου στη χώρα μας οφείλεται σε δράμια, αφετέρου αυτά σχεδιάσθηκαν για ζώα με μαλακό ιστό όπως το ελάφι (buck εξ΄ου και το Buckshot) αλλά δυστυχώς χρησιμοποιούνται και σε ειδικές επιχειρήσεις εναντίον ανθρώπων. Έτσι για μένα - προσωπικά - το μονόβολο ήταν μονόδρομος. Αν αστοχήσω, χαλάλι του. Αν δεν αστοχήσω, η κάρπωση είναι υψηλή.
Σε αυτο που λες έχεις δικιο το να φερνεις τα δραμια στο θυραμα μπορείς και το μονοβολο απλα εγω πιστεύω ότι αν συμαδεψεις το θυραμα στο κεφαλι θα πεσει επιτομου με τα δραμια όπως εννοείται και με το μονοβολο αλλά αν το μονοβολο χασει εστω και λίγο καποια χιλιοστα το θυραμα εφυγε οπως το εχω παθει προσωπικα δυο φορές πρέπει να έχεις την απολυτη ευθυβολια με το οπλο πρωτα και μετα ολα τα αλλα

Η στρωματοποίηση της πυρίτιδας, είναι μια τεχνική που παρότι αυξάνει τη ταχύτητα και τη ποσότητα συνολικά της πυρίτιδας, δεν είναι απαραίτητα κατακριτέα. Ωστόσο είναι μια λεπτή και ιδιαίτερη εργασία που θέλει βαθιά γνώση και καθαρό μυαλό, μαζί φυσικά με μέτρηση/έλεγχο των πιέσεων που αναπτύσσονται. Η επικινδυνότητα ξεκινά από το γεγονός πως κάθε στρωματοποίηση δίνει ξεχωριστά αποτελέσματα, αν γίνεται στο χέρι είτε με μηχανές χαμηλής ακρίβειας. Έτσι μπορεί να κατασκευασθούν 100 φυσίγγια από μηχανή και λόγω μιας στιγμιαίας πτώσης/αύξησης τάσεως του ρεύματος, να παραχθούν 1-2 "φονικά" φυσίγγια που θα αναπτύξουν πιέσεις άνω των 1200 bar, είτε να μετακυλήσουν το σημείο μέγιστης πίεσης πιο μπροστά στη κάννη, σε σημείο που τα μέταλλα δεν είναι αναλόγου πάχους. Αυτός είναι και ο λόγος που στα πολεμικά φυσίγγια δεν έχουμε στρωματοποίηση, σε αντίθεση με τα οβιδοβόλα / πυροβόλα όπου αποτελεί τον κανόνα.
δηλαδή θέλεις να μας πεις έριχνες δράμια και δεν σκοτωνες γουρούνια και μετά έβαλες μόνοβολο; αλήθεια ρε φίλε που κυνηγάς;

δηλαδή θέλεις να μας πεις έριχνες δράμια και δεν σκοτωνες γουρούνια και μετά έβαλες μόνοβολο; αλήθεια ρε φίλε που κυνηγάς;

Εκτιμώ πως απάντησες σε άλλον και όχι σε μένα o_O

Σε αυτο που λες έχεις δικιο το να φερνεις τα δραμια στο θυραμα μπορείς και το μονοβολο απλα εγω πιστεύω ότι αν συμαδεψεις το θυραμα στο κεφαλι θα πεσει επιτομου με τα δραμια όπως εννοείται και με το μονοβολο αλλά αν το μονοβολο χασει εστω και λίγο καποια χιλιοστα το θυραμα εφυγε οπως το εχω παθει προσωπικα δυο φορές πρέπει να έχεις την απολυτη ευθυβολια με το οπλο πρωτα και μετα ολα τα αλλα

Σωστά, θέλει ψυχραιμία, σετάρισμα όπλου, απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνεις και όχι να ελπίζεις πως τα δράμια θα καλύψουν λαθάκια. Στο μονόβολο το λάθος σημαίνει αστοχία, στα δράμια υπάρχει και η περίπτωση μιας μικρής τύχης. Στις μεγάλες αποστάσεις με τα δράμια μεγαλώνει λόγω διασποράς η τύχη της επιτυχίας και η ατυχία της παράπλευρης απώλειας

και που ήθελες να απαντήσω για πες μαςthink

Σε ποιό σχόλιο απαντάς; Στο ποιούς κινδύνους κρύβει μια στρωματοποίηση πυρίτιδας; Τι σχέση έχει η τεχνική στρωματοποίησης με αυτό που ρώτησες;

Σωστά, θέλει ψυχραιμία, σετάρισμα όπλου, απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνεις και όχι να ελπίζεις πως τα δράμια θα καλύψουν λαθάκια. Στο μονόβολο το λάθος σημαίνει αστοχία, στα δράμια υπάρχει και η περίπτωση μιας μικρής τύχης. Στις μεγάλες αποστάσεις με τα δράμια μεγαλώνει λόγω διασποράς η τύχη της επιτυχίας και η ατυχία της παράπλευρης απώλειας
Σε πολύ πυκνο πιστεύω είναι πολύ δύσκολο το μονοβολο και ειδικα αν έρχεται φωτια το θυραμα εκει αποψη μου παντα εμπιστευομαι ποιο πολύ τα δραμια

Σε ποιό σχόλιο απαντάς; Στο ποιούς κινδύνους κρύβει μια στρωματοποίηση πυρίτιδας; Τι σχέση έχει η τεχνική στρωματοποίησης με αυτό που ρώτησες;
εσύ να μου πεις που τα ξέρεις καλύτερα εγώ δεν ξέρω μου κάνεις ερώτηση με ερώτηση απάντησε κιολας

εσύ να μου πεις που τα ξέρεις καλύτερα εγώ δεν ξέρω μου κάνεις ερώτηση με ερώτηση απάντησε κιολας
Φιλαράκι είσαι εκτός θέματος..... συντονισου... ο Θανάσης είπε για τη στροματοποιηση εσυ ρωτάς εάν σκωτονει η όχι με α δραμια....

δεν είμαι καθόλου εκτός θέματος φίλε μου αν ειναι να μην μιλαμε καθολου τι λες ;)

Last edited:
Σε πολύ πυκνο πιστεύω είναι πολύ δύσκολο το μονοβολο και ειδικα αν έρχεται φωτια το θυραμα εκει αποψη μου παντα εμπιστευομαι ποιο πολύ τα δραμια

Αν μπορείς να ελέγχεις όλα τα δράμια στη κατανομή τους, δεν υπάρχει θέμα για τη χρήση τους. Αν για παράδειγμα τουφεκάς σε πυκνό με υψομετρική διαφορά υπέρ σου, ώστε η βολή να κατευθύνεται στο έδαφος, τότε και πάλι έχεις θετικό ελεγχο της βολής. Αν πίσω από το θήραμα υπάρχει χώρος που μπορούν τα δράμια που δεν πέσουν στο στόχο να συνεχίσουν τη πορεία τους σε πυκνό - άρα σε άγνωστο - τότε είτε δράμια είτε μονόβολο που αστόχησε, αποτελεί κίνδυνο.

ΓΡΑΦΩ και ποιό πάνω σε απάντηση για άλλο φίλο, και ενώ έβαλες και like, είτε δεν το διάβασες, είτε δεν το κατανόησες : "Δεν νομίζω να τέθηκε θέμα αν τα δράμια στην απόσταση μέχρι τα 40 μέτρα δεν καταβάλλουν το θήραμα, ακαριαία είτε εν χρόνω (ακόμη και αν δεν κατορθώσουμε να το καρπωθούμε). Η δική μου τοποθέτηση είχε να κάνει με τη σκόπευση. Όποιος δύναται να φέρνει τον μέσο όρο κατανομής των δραμιών πάνω στο θήραμα, σημαίνει πως είναι σε θέση να ρίχνει και μονόβολα. Η δε αποστροφή μου σε αυτά (τα δράμια) έχει να κάνει με 2 λόγους: Αφενός το 95% των ανθρώπινων απωλειών και τραυματισμών από πυρά σε κυνήγι αγριόχοιρου στη χώρα μας οφείλεται σε δράμια, αφετέρου αυτά σχεδιάσθηκαν για ζώα με μαλακό ιστό όπως το ελάφι (buck εξ΄ου και το Buckshot) αλλά δυστυχώς χρησιμοποιούνται και σε ειδικές επιχειρήσεις εναντίον ανθρώπων. Έτσι για μένα - προσωπικά - το μονόβολο ήταν μονόδρομος. Αν αστοχήσω, χαλάλι του. Αν δεν αστοχήσω, η κάρπωση είναι υψηλή."

Υπάρχουν δράμια ( που δεν είναι μόνο για ελάφια), μόνοβολα με δράμια μαζί , σκέτα μονοβολα . Ο κάθε ένας έχει την άποψη του . Όλα κάνουν την ίδια δουλειά πάντως . Τώρα περί σκόπευσης ...κολοκυθόπιτα . Εδώ το 90% έχει 8&10 φυσίγγια αποθήκες , μονοβολα ρίχνουν νομίζετε ;;

ΓΡΑΦΩ και ποιό πάνω σε απάντηση για άλλο φίλο, και ενώ έβαλες και like, είτε δεν το διάβασες, είτε δεν το κατανόησες : "Δεν νομίζω να τέθηκε θέμα αν τα δράμια στην απόσταση μέχρι τα 40 μέτρα δεν καταβάλλουν το θήραμα, ακαριαία είτε εν χρόνω (ακόμη και αν δεν κατορθώσουμε να το καρπωθούμε). Η δική μου τοποθέτηση είχε να κάνει με τη σκόπευση. Όποιος δύναται να φέρνει τον μέσο όρο κατανομής των δραμιών πάνω στο θήραμα, σημαίνει πως είναι σε θέση να ρίχνει και μονόβολα. Η δε αποστροφή μου σε αυτά (τα δράμια) έχει να κάνει με 2 λόγους: Αφενός το 95% των ανθρώπινων απωλειών και τραυματισμών από πυρά σε κυνήγι αγριόχοιρου στη χώρα μας οφείλεται σε δράμια, αφετέρου αυτά σχεδιάσθηκαν για ζώα με μαλακό ιστό όπως το ελάφι (buck εξ΄ου και το Buckshot) αλλά δυστυχώς χρησιμοποιούνται και σε ειδικές επιχειρήσεις εναντίον ανθρώπων. Έτσι για μένα - προσωπικά - το μονόβολο ήταν μονόδρομος. Αν αστοχήσω, χαλάλι του. Αν δεν αστοχήσω, η κάρπωση είναι υψηλή."
Και καλα κανεις και εχεις αποστροφη στα δραμια και γω οχι μονο αποθεμα καρπωσης αλλα κυριως θεμα ασφαλειας..προπερσυ συνεβισαν 2 πειρστατικα μονο στο δικο μου μερος..στο πρωτο βγαινουν 3 ζωα σε ενα ατομο της παρεας στο δρομο τα πυροβολαει και ενα δραμι εξοστρακιζεται στο χωμα και καρφωνεται στο παρπριζ του πατερα μου στη θεση του συνοδηγου 8Ο μετρα πιο περα την ωρα που εμπαινε στο αυτικινητο..μισο μετρο πιο περα να ταν το δραμι θα τον σκοτωνε..δευτερο με διαφορα 2 μηνων βγαινει ενα μεγαλο ζωο σε ατομο αλλης παρεας το τουφεκαει αστοχει και 2 δραμια εξοστρακιζοντε παλι στο χωμα και βρισκουν διπλανο του καρτερι 1 δραμι στην κοιλια και ενα στο γονατο..ευτυχως ηταν μερακλης και το λιπος δεν αφησε το δραμι να περασει ετσι του πε ο γιατρος και στο αλλο παραλιγο να του κανει θρυψαλα το γονατο..και ποσα αλλα περιστατικα υπαρχουν και δεν μαθενοντε ποτε επειδη ευτυχως δεν εχουν τραγικη καταληξη

Και καλα κανεις και εχεις αποστροφη στα δραμια και γω οχι μονο αποθεμα καρπωσης αλλα κυριως θεμα ασφαλειας..προπερσυ συνεβισαν 2 πειρστατικα μονο στο δικο μου μερος..στο πρωτο βγαινουν 3 ζωα σε ενα ατομο της παρεας στο δρομο τα πυροβολαει και ενα δραμι εξοστρακιζεται στο χωμα και καρφωνεται στο παρπριζ του πατερα μου στη θεση του συνοδηγου 8Ο μετρα πιο περα την ωρα που εμπαινε στο αυτικινητο..μισο μετρο πιο περα να ταν το δραμι θα τον σκοτωνε..δευτερο με διαφορα 2 μηνων βγαινει ενα μεγαλο ζωο σε ατομο αλλης παρεας το τουφεκαει αστοχει και 2 δραμια εξοστρακιζοντε παλι στο χωμα και βρισκουν διπλανο του καρτερι 1 δραμι στην κοιλια και ενα στο γονατο..ευτυχως ηταν μερακλης και το λιπος δεν αφησε το δραμι να περασει ετσι του πε ο γιατρος και στο αλλο παραλιγο να του κανει θρυψαλα το γονατο..και ποσα αλλα περιστατικα υπαρχουν και δεν μαθενοντε ποτε επειδη ευτυχως δεν εχουν τραγικη καταληξη

Δυστυχώς η χρήση σκληρών δραμιών αυξάνει τις πιθανότητες εξοστρακισμού, όπως και μονόβολα που έχουν κατασκευασθεί από άλλα μέταλλα ( όπως τα monolite / ddupleks). Αυτός είναι ο λόγος που δύσκολα θα βάλλω ατσάλινα σκάγια στο όπλο, αν δεν είναι πεδιάδα - βάλτος χωρίς θάμνους/δέντρα. Ξέρω απο προσωπική εμπειρία τι σημαίνει να σβουρίζουν δράμια δίπλα στο κεφάλι σου, από όσους τουφεκάνε από υψόμετρο χαμηλότερο από το θήραμα είτε αγνούν τι γίνεται πίσω απο κάποιους θάμνους/δέντρα που αποτελούν το φόντο βολής.

Winchester double x magnum 1 δράμι είχε άλλη άποψη στα 100 μέτρα από το σημείο βολής καρφώθηκε 3-4 εκ κάτω από τον πνεύμονα του επόμενου καρτεριου.. ακόμα δε μπορεί να καταλάβει πως ζει...

Winchester double x magnum 1 δράμι είχε άλλη άποψη στα 100 μέτρα από το σημείο βολής καρφώθηκε 3-4 εκ κάτω από τον πνεύμονα του επόμενου καρτεριου.. ακόμα δε μπορεί να καταλάβει πως ζει...
Γιωργο και αυτα ειναι ενα πολυ μικρο ποσοστο απο το τι συμβαινει..δεν ειμαι μακακες ακομα και οι Ιταλοι που τα εχουν απαγορευσει σε παρα πολλες περιοχες και σε αλλες περιοχες γινεται μονο χρηη μονοβολου..το χω ξαναγραψει εχει πολλα χρονια που σταματησα να ριχνω δραμια εχω ξοδεψειπολυ χρονο και χρημα για να βρω αυτο που παει καλα στο οπλο μου οχι μονο για να καμαρωνω οτι περνω γουρουνια αλλα επειδη θελω να γυρισω το βραδυ σπιτι μου και να μην εχω παρει στο λαιμο μου ατομα που ειναι κοντα μου απο μια βλακεια που θα εχω κανει

Καλησπερα παιδια!! Ταπεινη μου αποψη το θεμα των ατυχηματων αφορα πρωτα τον σκοπευτη - κυνηγο! Οταν καθεσαι καρτερι πρεπει να ξερεις που ειναι ολα τα αλλα καρτερια, απο που ερχεται η παγανα και προς τα που θα τουφεκισεις τα γουρουνια!! Αν ειναι τα καρτερια σε ευθεια γραμμη δεν θα ριξεις δεξια ή αριστερα και ας μην βλεπεις τα αλλα καρτερια! Επισης τα περισσοτερα ατυχηματα - δυστυχηματα εχουν γινει γιατι ορισμενοι τουφεκανε μολις ακουσουν θορυβο (επηρεασμενοι και απο τον ενθουσιασμο) στο πυκνο χωρις να δουνε θηραμα! Εκει με οτι φυσιγγι και να εριχναν θα προκαλουσαν ατυχημα - δυστυχημα!!! Οι παλιοι ελεγαν "πρωτα βλεπω ολοκληρο το θηραμα και μετα τουφεκαω"!!!! Οχι ειδα την ραχη, ειδα το κεφαλι γιατι απο τις πολλες ωρες στα καρτερια βλεπουμε και "οπτασιες"!!! Συγνωμμη που εσβησα το προηγουμενο μηνυμα αλλα τα εγραψα και εδω!

Τα ατυχηματα - δυστηχηματα προκαλουνται καθως υπαρχουν συναδελφοι οι οποιοι ριχνουν παραβαινοντας τον κανονα που λενε οι παλιοι ! Σε ολες τις περιπτωσεις εχουν ριξει χωρις να δουνε θηραμα αλλα επειδη ακουσαν θορυβο στο πυκνο!! Δυστυχως ετσι συμβαινει οσο και αν ακουγεται τραγικο!!
Σωστα και αυτοι ειναι που φοβούνται και οι λεγομενοι τσαντακιδες

Status
Not open for further replies.
Back