Βασίλη, την απορία αυτή την έχω κι εγώ. Γι' αυτό πιστεύω ότι ο πολύς κόσμος δεν έχει σαφή αντίληψη της έννοιας υγρασία της ατμόσφαιρας, σχετική υγρασία κλπ. Και είναι λογικό αφού δεν έχουν σπουδάσει όλοι Φυσική ..... Έτσι όταν λένε υγρασία εννοούν αυτό που "βλέπουν". Δηλαδή την
ομίχλη, τη χαμηλή νέφωση, τη θολή ατμόσφαιρα. Πολλοί μάλιστα μιλάνε και με ποσοστά, πχ 70% - 90% -100% υγρασίας, αλλά στην ουσία δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα ποσοστά ...
Αλέξανδρε
@Alex76 , φυσικά ο αέρας με υψηλή υγρασία (υψηλή περιεκτικότητα σε υδρ
ατμούς = νερό σε
αέρια κατάσταση) είναι πιο αραιός, αφού η πυκνότητα των υδρατμών είναι μικρότερη από του ατμοσφαιρικού αέρα. Αφού το μόριο του νερού (Η2Ο) είναι ''ελαφρότερο'' από τα μόρια τόσο του αζώτου (Ν2), όσο και του οξυγόνου (Ο2) αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), των κύριων συστατικών δηλαδή του "ατμοσφαιρικού αέρα". Και που ένα μέρος αυτών αντικαθίσταται από υδρατμούς, όταν έχουμε "υψηλή υγρασία".
Η ομίχλη όμως είναι
σταγονίδια νερού (δηλαδή νερό σε
υγρή μορφή) ... οπότε τα σκάγια κατά την πορεία τους συγκρούονται με άπειρα τέτοια σταγονίδια, που η πυκνότητά τους είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερη από οποιουδήποτε αερίου, και είναι φυσικό να επιβραδύνονται εντονότερα. Πόση είναι αυτή η επιβράδυνση, και σε τι βαθμό επηρεάζεται η απόδοση ενός φυσιγγίου, δεν το γνωρίζω, θέλει δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, δοκιμές συγκέντρωσης - κατανομής και ταχύτητας - διάτρησης και όχι απλά "υποκειμενικές παρατηρήσεις" σε θηράματα (ζωντανά - ξεπουπουλιάσματα - ματωμένα - κλπ) ... Κάτι μου λέει ότι δεν τόσο σημαντική όσο πιστεύεται γενικώς ...