Όπως τη βλέπω, μάλλον περνάει από την κάννη άνετα, δεν είναι πολύ πιο χοντρή η λαβή από την υπόλοιπη βέργα.
Έχω κι εγώ ένα παρόμοιο σετάκι, πολύ πιο παλιό, εμένα η βέργα έχει την ίδια διάμετρο σε όλο το μήκος (και στο τμήμα της λαβής), οπότε περνάει ακόμα και από 20αρα κάννη, αφού είναι ~12 χιλιοστά. Για τις βούρτσες συμφωνώ είναι άχρηστες. Την τρίχινη δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, ούτε έχω καταλάβει το σκοπό της (ίσως για να απλώνεις το λάδι ομοιόμορφα σε όλο τον αυλό ???). Το ίδιο και τη μάλλινη. Μια φορά την πέρασα κάποτε από την κάννη (σκέτη) και άφησε μέσα πολλά χνούδια !!! Οπότε δεν την άγγιξα ξανά. Όσο για την ορειχάλκινη, και αυτή από τις πρώτες χρήσεις διαλύθηκε όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Γι'αυτό το έχω παροπλισμένο όλο το σετ χρόνια τώρα. Κρίμα που έχει ιταλικό σπείρωμα, ίσως πρέπει να πάρω κι εγώ το ανταπτοράκι. Οι αμερικανικές ορειχάλκινες βούρτσες είναι ασύγκριτα καλύτερες, μπορεί να μην είναι σαν τις πυκνές εγγλέζικες, αλλά μια χαρά κάνουν τη δουλειά, και αντέχουν για πολλή χρήση ...
Τώρα, κι αν δεν περνάει η βέργα από την κάννη, προσωπικά δεν το θεωρώ και τόσο σοβαρό θέμα. Μπορεί να είναι το ιδανικό να καθαρίζεις μόνο προς μια κατεύθυνση (breech to muzzle), αλλά όχι και απολύτως απαραίτητο. Μόνο τα πανιά ή χαρτιά που σκουπίζω στο τέλος τη βρωμιά, τα σπρώχνω προς τα εμπρός και τα βγάζω από το στόμιο. Εξάλλου οι περισσότερες αμερικανικές βέργες (έχω 3-4 διαφόρων εταιρειών) έχουν χερούλι Τ σταθερό ...
View attachment 84357
Το άλλο σετάκι το είχα πάρει για το Win. 9410. (Πριν 20 χρόνια !!) Η βέργα είναι μπρούτζινη, και το μπρούτζινο βουρτσάκι αρκετά καλό και σκληρό. Επίσης και το νάυλον τρίχινο. Καμία σχέση με τα αντίστοιχα 12αρια. Αν και είναι μάλλον του ίδιου κατασκευαστή, αν κρίνω από τα ίδια κουτιά. Ίσως επειδή οι τρίχες είναι πολύ πιο κοντές. Η λαβή δεν βγαίνει, αλλά περιστρέφεται ελεύθερα, χαρακτηριστικό χρήσιμο για τα ραβδωτά, αλλά για τα λειόκαννα δεν νομίζω ότι έχει νόημα ...