Νικολή δεν έχω κάτσει να ασχοληθώ με την χημική σύνθεση των nitros διαλυμάτων του εμπορίου. Αυτό που έχω διαπιστώσει εμπειρικά είναι ότι κάποια είναι πιο ήπια όπως το hoppes και κάποια πιο "σκληρά" όπως το outers που μέχρι τώρα χρησιμοποιώ.
Αυτό που προσέχω είναι να μην έρχεται σε επαφή με την εξωτερική επιφάνεια της κάννης και γενικότερα των μετάλλων. Από εκεί και πέρα μετά τον καθαρισμό του κοίλου της κάννης με nitro, περνάω ένα βρεγμένο πανάκι με White spirit και τέλος κάνω ένα πέρασμα με clp λάδι (clean, lubricant, protection ) όπως το g96. Αυτήν την διαδικασία ακολουθώ μόνο μια φορά τον χρόνο στο αχρωμίωτο μου, το οποίο έχει φτάσει σε εξαιρετικό βαθμό λείανσης, ειδικά όσον αφορά την κάτω του κάννη, που ρίχνει και πολλαπλάσια φυσίγγια της επάνω.
Στα όπλα που έχω με χρωμιωμένη κάννη δεν βρίσκω τον λόγο να χρησιμοποιώ nitro, δεν χρειάζεται. Η εξαιρετική βούρτσα της Bisley ή της Parker είναι ικανή για ένα εκτυφλωτικό καθάρισμα. Ακόμα όμως και αν μας φθαρεί δεν τρέχει τίποτα γιατί μπορούμε να προμυθευτουμε σε εξευτελιστική τιμή από Κίνα μέσω ebay, ατσαλόμαλλο grade 0000, το οποίο τυλιγουμε στην βούρτσα και κάνουμε εξαιρετική δουλειά.
Το πόσο εύκολα καθαρίζει η κάννη μας ή όχι έχει μα κάνει με τον βαθμό λείανσης είτε του ατσαλιου είτε του χρωμίου. Στην παλιά altair για παράδειγμα που η ποσότητα του χρωμίου είναι μεγαλύτερη και σε καλύτερη λείανση από την 391, δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα καθαρισμού. Πάντα με ένα πανάκι λαδωμένο με το πιο φθηνό λάδι συντήρησης η κάννη γινόταν γυαλί. Η 391 τα πρώτα δύο-τρία χρόνια, με δυσκόλευε κάποιες φορές στην αφαίρεση κάποιων καταλοίπων λόγο μάλλον στην μικρότερη ποσότητα χρωμίου και στην ίσως και όχι τόσο εξαιρετική λείανση. Αυτό με την χρήση χάθηκε και τώρα και αυτή αστράφτει με ένα απλό πέρασμα.
Γενικά για μένα οι κάννες είναι σαν τους πετρελαιοκινητήρες, που λένε ότι όσο πιο πολύ δουλεύουν, τόσο καλύτεροι γίνονται. Αν μου λέγαν να διαλέξω ανάμεσα σε δύο κάννες, μια καινούρια και μια που έχει ρίξει ένα εκατομμύριο φυσίγγια, σίγουρα θα διάλεγα την δεύτερη.
Υ.Γ. Το κορυφαίο, για μένα, παγκοσμίως καθαριστικό clp, είναι το brake free, αλλά απλησίαστο από θέμα τιμής. Μετά έρχεται το g96. Αυτό που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω που πολλοί αναφέρονται πώς είναι καλό είναι το pro-7. Εμένα προσωπικά δεν με ενθουσίασε καθόλου ως προς το...clean, της υπόθεσης.