Καθημερινα Κυνηγετικα Νεα
Θερμοπληξία
Ευθύνεται για αρκετούς θανάτους σκύλων στην χώρα μας, ειδικά τους θερινούς μήνες. Προκαλείται μετά από σύντομη έκθεση του σκύλου σε θερμό (πάνω από ...38ο C) και υγρό περιβάλλον ή από παραμονή του σε θερμό (πάνω από 30ο C) μικρό χώρο με ανεπαρκή αερισμό ή μετά από υπερβολική και εντατική άσκηση. Οι περισσότερες θερμοπληξίες προκλήθηκαν από παραμονή του σκύλου στο αυτοκίνητο ή στο κλουβί μεταφοράς του, όταν αυτά ήταν κάτω από τον ήλιο σε χρόνο λίγων λεπτών, ακόμα και αν τα παράθυρα ήταν «λίγο ανοικτά». Περιστατικά θερμοπληξίας αντιμετωπίζουμε και σε σκύλους με υπερβολικό ζήλο που κυνηγούν τις θερμές ώρες της ημέρας. Όλοι οι σκύλοι κινδυνεύουν από θερμοπληξία αλλά περισσότερο αυτοί που έχουν πλούσιο μακρύ ή/και διπλό τρίχωμα, οι παχύσαρκοι, οι πολύ νεαροί ή υπερήλικες καθώς και οι βραχυκεφαλικές φυλές.
9.11.1. Πως θα την αποφύγουμε:
• Όχι κυνήγι ή εκπαίδευση τις ζεστές ώρες της ημέρας και ποτέ υπερβολές σε ένταση και διάρκεια. Δεν ισχύει πάντα το «εφόσον αντέχω εγώ, αντέχει και ο σκύλος μου».
• Ταξίδι του σκύλου, σε καλά, άνετα και αεριζόμενα κλουβιά, με συχνές στάσεις για περπάτημα και νερό.
• Ποτέ δεν αφήνουμε το ζώο μέσα στο αυτοκίνητο, ή στο κλουβί μεταφοράς όταν αυτά βρίσκονται στον ήλιο, ούτε καν για τσιγάρα από το περίπτερο, ακόμα και αν τα παράθυρα είναι ανοικτά.
• Ποτέ δεν δένουμε τον σκύλο μας σε χώρο που δεν υπάρχει σκιά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, έστω και αν υπάρχει δίπλα το σπιτάκι του όταν και αυτό είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
• Πάντα φροντίζουμε να έχει ο σκύλος μας στη διάθεσή του σε τακτά χρονικά διαστήματα άφθονο δροσερό νερό.
• Ποτέ δεν αφήνουμε το σκύλο μόνο του στο αυτοκίνητο το χειμώνα με αναμμένο το καλοριφέρ.
9.11.2. Πως θα την καταλάβουμε:
• Η αναπνοή του σκύλου είναι βαριά και συχνή, τα σάλια του τρέχουν και η καρδιά χτυπά γρήγορα.
• Η θερμοκρασία του είναι πολύ υψηλή (πάνω από 42ο C).
• Αν δεν είναι ήδη πεσμένος κάτω, στέκεται με κόπο με ανοιχτά τα δύο μπροστινά του πόδια, εμφανίζει άρνηση να μετακινηθεί και έχει έκφραση αγωνίας στο πρόσωπο.
• Παρουσιάζει από απροθυμία μέχρι πλήρη αδιαφορία στα καλέσματα.
9.11.3. Τι θα κάνουμε:
Ο θάνατος είναι πολύ κοντά αλλά η δύναμη των πρώτων βοηθειών πολύ μεγάλη. Όσο πιο γρήγορα φέρουμε την θερμοκρασία του σώματος του σκύλου σε φυσιολογικά επίπεδα (38ο – 39,5ο C) τόσο μικρότερη θα είναι η καταστροφή σε ζωτικά όργανα.
1. Τοποθέτηση του σκύλου σε δροσερό, σκιερό και αεριζόμενο μέρος.
2. Βρέξιμο όλου του σώματος με κρύο νερό και καλύτερα με ψεκασμούς με νερό (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και οινόπνευμα) και λίγο μασάζ για να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα.
3. Κρύες κομπρέσες στο κεφάλι και τράχηλο ή / και πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα.
4. Εάν πίνει νερό μόνος του, δώστε του άφθονο και κρύο με λίγο αλάτι (1 κουταλάκι σε 1 λίτρο νερού).
5. Αν η θερμοκρασία του είναι πολύ μεγάλη ή δεν κατεβαίνει με τα παραπάνω, χορηγήστε ψυχρό κλύσμα.
6. Τηλεφωνήστε στον κτηνίατρο.
7. Σε περίπτωση μεταφοράς ο κλιματισμός του αυτοκινήτου να είναι ανοικτός σε χαμηλή θερμοκρασία ή, αν δεν υπάρχει, τα παράθυρα να είναι ανοιχτά και οι κομπρέσες να ανανεώνονται με κρύο νερό.
8. Ανάπαυση τουλάχιστο μιάς ημέρας
ΠΡΟΣΟΧΗ :
• Αν ο σκύλος αρχίσει να τρέμει μετριάζουμε την εφαρμογή του κρύου, γιατί το τρέμουλο αυξάνει τη θερμοκρασία.
• Κάθε δέκα λεπτά βάζουμε το θερμόμετρο. Αν η θερμοκρασία του ζώου πέσει στους 39,5ο C σταματάμε τα παραπάνω, αλλά συνεχίζουμε την θερμομέτρηση. Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 37,5ο C ζεσταίνουμε ελαφρά τον σκύλο και συνεχίζουμε τη θερμομέτρηση.
• Μετά τον υποκλυσμό θα συνεχίσουν οι θερμομετρήσεις αλλά το αποτέλεσμα δεν θα θεωρείται αξιόπιστο για 2-3 μετρήσεις (θα δείχνει χαμηλότερη θερμοκρασία της πραγματικής)..
Του Κωνσταντίνου Καψάλη – Κτηνίατρου