Ακριβώς όπως τα λες είναι.
Σου περιγράφω τις δικές μας εμπειρίες.
Οι πιο συνηθισμένες και επιτυχημένες διασταυρώσεις έγιναν όταν ήρθαν τα πρώτα γκέγκικα (ελ.ιχνηλάτες) στην Κρήτη. Τα διασταύρωσαν με pointer και το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο.
Μιλάμε για πριν 30 χρόνια πάνω κάτω. Οι λόγοι που το έκαναν αυτό ήταν πολλοί, καταρχήν οι ελ.ιχνηλάτες που ήρθαν τότε από την πάνω Ελλάδα στο μπόι δεν έμοιαζαν με τους σημερινούς. Ήταν πιο μικρόσωμοι και με πιο αδύνατα πόδια. Επίσης τότε δεν υπήρχαν κολάρα και οι σκύλοι αυτοί έσφαζαν τα αιγοπρόβατα. Επίσης είχαν πολλές φωνές πράγμα απαράδεκτο για τον παλιό κρητικό κυνηγό, ενώ είχαν μεγάλη αδυναμία στο ξεφώλιασμα στα πετρώδη εδάφη.
Έτσι σκέφτηκαν να τα διασταυρώσουν με τα pointer της εποχής, τα οποία ήταν εξίσου πιο μικρόσωμα από τα σημερινά.
Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν κάτι κοντόχοντρα σκυλιά, τα οποία ήταν η χαρά του Κρητικού κυνηγού.
Διότι,
α) δεν φωνάζουν στον ντορό
β) στο ξεφώλιασμα φερμάρουν αν προλάβουν...αν όχι απλά ρίχνουν μια δυο φωνές και τέλος.
γ) έχουν μικρή δίωξη χωρίς φωνές
δ) δεν κυνηγάν αιγοπρόβατα
Όμως κανείς ποτέ δεν κατάφερε ποτέ να βγάλει καλό σκύλο από γέννα τέτοιων ημίαιμων.
Επίσης η συνταγή αυτή τώρα δεν πετυχαίνει καθόλου, διότι ούτε οι σημερινοί ελλ.ιχνηλάτες είναι ίδιοι με αυτους που είχαν έρθει τότε, ούτε τα πόιντερ είναι ίδια.
Και δυστυχώς από τα παλιά σκυλιά ειδικά τα ελ.ιχν δεν έμειναν απόγονοι διότι κυνηγούσαν τα αιγοπρόβατα...
Αυτή η συνταγή που τώρα μια 10ετεία έχει πετύχει, είναι κούτσχαρ με κρητικό ιχνηλάτη.
Φίλος μου έχει κλειστά αίματα δικά του και τώρα 3 χρόνια έχει καταφέρει να βγάζει απογόνους καλύτερους από τους γονείς...
Φυσικά αυτά τα σκυλιά δεν κάνουν για την υπόλοιπη Ελλάδα μόνο για νησιά και κυνήγι καβάλα στα σκυλιά.
Εμένα βέβαια που δεν με ενδιαφέρει ο σκύλος να πιάνει τους λαγούς δεν με συγκινούν τόσο, άλλοι πληρώνουν 2-4 χιλιάδες ευρώ σήμερα! Για ένα τέτοιο σκύλο.
Εγώ θέλω να παίξω του λαγού την μπαλωθιά και άμα είναι μάγκας να φύγει, άλλοι που πάνε για ΜΟΝΟ για το κρέας με αυτήν την διασταύρωση έχουν μεγάλες επιτυχίες, διότι το κουτσχαρ ανέβασε την μύτη του Κρητικού στα ύψη, είναι εκ φύσεως πανέξυπνος, έχει και μορφολογία, οπότε ο λαγός έχει βρει μπελά μεγάλο πια...
Σου περιγράφω τις δικές μας εμπειρίες.
Οι πιο συνηθισμένες και επιτυχημένες διασταυρώσεις έγιναν όταν ήρθαν τα πρώτα γκέγκικα (ελ.ιχνηλάτες) στην Κρήτη. Τα διασταύρωσαν με pointer και το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο.
Μιλάμε για πριν 30 χρόνια πάνω κάτω. Οι λόγοι που το έκαναν αυτό ήταν πολλοί, καταρχήν οι ελ.ιχνηλάτες που ήρθαν τότε από την πάνω Ελλάδα στο μπόι δεν έμοιαζαν με τους σημερινούς. Ήταν πιο μικρόσωμοι και με πιο αδύνατα πόδια. Επίσης τότε δεν υπήρχαν κολάρα και οι σκύλοι αυτοί έσφαζαν τα αιγοπρόβατα. Επίσης είχαν πολλές φωνές πράγμα απαράδεκτο για τον παλιό κρητικό κυνηγό, ενώ είχαν μεγάλη αδυναμία στο ξεφώλιασμα στα πετρώδη εδάφη.
Έτσι σκέφτηκαν να τα διασταυρώσουν με τα pointer της εποχής, τα οποία ήταν εξίσου πιο μικρόσωμα από τα σημερινά.
Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν κάτι κοντόχοντρα σκυλιά, τα οποία ήταν η χαρά του Κρητικού κυνηγού.
Διότι,
α) δεν φωνάζουν στον ντορό
β) στο ξεφώλιασμα φερμάρουν αν προλάβουν...αν όχι απλά ρίχνουν μια δυο φωνές και τέλος.
γ) έχουν μικρή δίωξη χωρίς φωνές
δ) δεν κυνηγάν αιγοπρόβατα
Όμως κανείς ποτέ δεν κατάφερε ποτέ να βγάλει καλό σκύλο από γέννα τέτοιων ημίαιμων.
Επίσης η συνταγή αυτή τώρα δεν πετυχαίνει καθόλου, διότι ούτε οι σημερινοί ελλ.ιχνηλάτες είναι ίδιοι με αυτους που είχαν έρθει τότε, ούτε τα πόιντερ είναι ίδια.
Και δυστυχώς από τα παλιά σκυλιά ειδικά τα ελ.ιχν δεν έμειναν απόγονοι διότι κυνηγούσαν τα αιγοπρόβατα...
Αυτή η συνταγή που τώρα μια 10ετεία έχει πετύχει, είναι κούτσχαρ με κρητικό ιχνηλάτη.
Φίλος μου έχει κλειστά αίματα δικά του και τώρα 3 χρόνια έχει καταφέρει να βγάζει απογόνους καλύτερους από τους γονείς...
Φυσικά αυτά τα σκυλιά δεν κάνουν για την υπόλοιπη Ελλάδα μόνο για νησιά και κυνήγι καβάλα στα σκυλιά.
Εμένα βέβαια που δεν με ενδιαφέρει ο σκύλος να πιάνει τους λαγούς δεν με συγκινούν τόσο, άλλοι πληρώνουν 2-4 χιλιάδες ευρώ σήμερα! Για ένα τέτοιο σκύλο.
Εγώ θέλω να παίξω του λαγού την μπαλωθιά και άμα είναι μάγκας να φύγει, άλλοι που πάνε για ΜΟΝΟ για το κρέας με αυτήν την διασταύρωση έχουν μεγάλες επιτυχίες, διότι το κουτσχαρ ανέβασε την μύτη του Κρητικού στα ύψη, είναι εκ φύσεως πανέξυπνος, έχει και μορφολογία, οπότε ο λαγός έχει βρει μπελά μεγάλο πια...