Μαγκάλια και Σούβλες

Το χρώμα του τσίπουρου δεν μεταβάλλεται όσα χρόνια κι αν περάσουν.Παραμένει διάφανο.
Σε κάποιες περιοχές βάζουν και διάφορα φρούτα ,όπως δαμάσκηνα ,μήλα κυδώνια κλπ.Ίσως ειναι κάτι τέτοιο.

Έχω την εντύπωση ότι το παίρνει από το βαρελάκι... Μπορεί όμως και να λανθάνω.

Φίλε dim63 δεν ξέρω αν το χρώμα μεταβάλλεται με τα χρόνια, αλλά σε εμφιαλωμένα τσίπουρα που έχω δει και είχαν αυτό το χρώμα έγραφαν στην ετικέτα παλαιωμένο. Επίσης τσίπουρο από μούρα αλλά και από βατόμουρα που μου έχουν χαρίσει το χρώμα στο μπουκάλι ήταν διάφανο. Ίσως το χρώμα έχει σχέση με το που είναι αποθηκευμένο κατά την διάρκεια της παλαίωσης, δηλαδή αν το αποθηκεύουν σε ξύλινο βαρέλι ή πλαστικό.

"Μέσα στο βαρέλι όπου θα ωριμάσει, το άχρωμο στη νιότη τσίπουρο θα αποκτήσει, σταδιακά, από την επαφή του με το ξύλο, ένα ελκυστικό μελί χρώμα που βαθαίνει σε απόχρωση όσο περνά ο χρόνος που παραμένει στο βαρέλι. Από τη στιγμή, όμως, που θα εμφιαλωθεί, παύει να αλλάζει χρώμα και δεν βελτιώνεται άλλο γευστικά – αν και μπορεί να διατηρηθεί κλειστό για πάρα πολλά χρόνια."
https://www.ethnos.gr/food/31043_palaiomeno-tsipoyro-poto-ton-meraklidon
 
Το χρώμα του τσίπουρου δεν μεταβάλλεται όσα χρόνια κι αν περάσουν.Παραμένει διάφανο.
Σε κάποιες περιοχές βάζουν και διάφορα φρούτα ,όπως δαμάσκηνα ,μήλα κυδώνια κλπ.Ίσως ειναι κάτι τέτοιο.
Αν το παλαιωσεις σε ξύλινο βαρέλι αλλάζει αλλά το θεωρώ αδύνατον να έγινε κάτι τέτοιο αφού πρόκειται για εμπορικό προϊόν.
 
Αν μεινει σε ξύλινο ναι.
Συνήθως μετα την απόσταξη παραμένει σε γυάλινες μεγάλες νταμιζάνες .Οι περισσότεροι δεν θελουν στο ρτσιπουρο ουτε χρώματα ,ουτε πρόσθετες μυρωδιές. Ειναι απόσταγμα και παραμένει ετσι με την χαρακτηριστικό διακριτικό παντα άρωμα των σταφυλιών κάποιων ωραίων για τσίπουρο ποικιλιών , π.χ. μοσχάτο και δεν εχει ανάγκη αλλων .
Απο κει και μετά ,περι ορέξως και λανσαρίσματος του τσίπουρου σαν κατι διαφορετικό απ αυτο που ξερουμε και πίνουνε συνήθως με τα μεζεδακια , υπαρχουν παραλλαγές.
 
Αν είναι σε δρύινο βαρέλι παίρνει το χρώμα και την γεύση του ξύλου.
Σαν ουίσκι γίνεται!
Μια άλλη πιθανότητα είναι να έχει βάλει ο παραγωγός κρόκο Κοζάνης.
Το έχω δει και αυτό και μάλιστα έχω ένα μπουκάλι.
Εχω δοκιμάσει κι εγω Γιώργο με κρόκο. Ομως μενω στη δοκιμή ;).
 
Αν μεινει σε ξύλινο ναι.
Συνήθως μετα την απόσταξη παραμένει σε γυάλινες μεγάλες νταμιζάνες .Οι περισσότεροι δεν θελουν στο ρτσιπουρο ουτε χρώματα ,ουτε πρόσθετες μυρωδιές. Ειναι απόσταγμα και παραμένει ετσι με την χαρακτηριστικό διακριτικό παντα άρωμα των σταφυλιών κάποιων ωραίων για τσίπουρο ποικιλιών , π.χ. μοσχάτο και δεν εχει ανάγκη αλλων .
Απο κει και μετά ,περι ορέξως και λανσαρίσματος του τσίπουρου σαν κατι διαφορετικό απ αυτο που ξερουμε και πίνουνε συνήθως με τα μεζεδακια , υπαρχουν παραλλαγές.
Σωστός!
 
Αν είναι σε δρύινο βαρέλι παίρνει το χρώμα και την γεύση του ξύλου.
Σαν ουίσκι γίνεται!
Μια άλλη πιθανότητα είναι να έχει βάλει ο παραγωγός κρόκο Κοζάνης.
Το έχω δει και αυτό και μάλιστα έχω ένα μπουκάλι.
κουφαλιτσααα και γιατι δεν το εφερες στο ανταμωμαααα.yel..beer.
 
Αν το παλαιωσεις σε ξύλινο βαρέλι αλλάζει αλλά το θεωρώ αδύνατον να έγινε κάτι τέτοιο αφού πρόκειται για εμπορικό προϊόν.
φιλε γιωργο δεν κανει μεγαλη ποσοτητα.....
κατα το ποσο το εφτιαξε για εμποριο δεν το γνωριζω
 
IMGP0081.jpg

παλαιομενο γραφει απο εξω
 
Last edited:
σημερινο μεσημεριανοοοο δυο λαυρακια ψαρεμενα απο φιλο,,και 6 ορτυκακια με μπουγουρντι ψημενω ψωμακι με ριγανι και κοκκινο πιπερι και 3 μελιτζανες ψητες για σαλατα, και βεβαια ντοπιο κρασακι λευκοbbq2.beer..fool. the nearest bp gas station
 
σημερινο μεσημεριανοοοο δυο λαυρακια ψαρεμενα απο φιλο,,και 6 ορτυκακια με μπουγουρντι ψημενω ψωμακι με ριγανι και κοκκινο πιπερι και 3 μελιτζανες ψητες για σαλατα, και βεβαια ντοπιο κρασακι λευκοbbq2.beer..fool. the nearest bp gas station
λιγο τα αρπαξες τα λαυρακια ..τωρα θελουν λαδολεμονο μπολικο μην ξεραθουνε μεσα..
ελπιζω να το εκανες
 
Back
Top