Εκανες τοσο καιρο κρητηΕγώ που δεν είμαι από Κρήτη να το ακούσω ή δεν επιτρέπεται;![]()
Αμα εμαθες να φτιανεις αντικρυστο να το ακουσεις

Εκανες τοσο καιρο κρητηΕγώ που δεν είμαι από Κρήτη να το ακούσω ή δεν επιτρέπεται;![]()
Λογικα στην συνεχεια θα κοπανισε γυρω στο 1,5 λιτρο σοδα για να του φυγει η λαδιλα και το ρεψιμοΜαγειρεύει αρκουδα...
Ρε Μαστορα χαθηκε να εχεις μια σχαρα μαζι σου
και να βαλεις επανω την αρκουδα με χοντρο αλατι
Βαρα και ενα κουβα ουζο να εχεις μεταθανατιεςκαι Φιλιω Πυρκακη να βαραει μεχρι το Λος Αντζελες
Πρώτα τρωγαν τις αρκούδες και μετά τα πλαστικά μπεργκερ!!! Επιστροφή στις ρίζες είναι αυτο!!!! Με το λίπος θυμάμαι τον παππού να λέει ότι τηγανιζαν παλιά τα ψάρια που επιαναν!!! Όχι αρκουδισιο βέβαια , γουρουνισιο.Λογικα στην συνεχεια θα κοπανισε γυρω στο 1,5 λιτρο σοδα για να του φυγει η λαδιλα και το ρεψιμο
Μα μπιτ αφυσικα αυτα τα Αμερικανα
Αφου ξεσκιστηκαν επι χρονια στα μπερκερ και στα χαρμπουγκερ σογιας
τωρα τηγανιζουν αρκουδες και βατραχια
Ρε Μαστορα χαθηκε να εχεις μια σχαρα μαζι σου
και να βαλεις επανω την αρκουδα με χοντρο αλατι
και Φιλιω Πυρκακη να βαραει μεχρι το Λος Αντζελες ?![]()
Όπου δεν είχαν ελαιόλαδο ...Πρώτα τρωγαν τις αρκούδες και μετά τα πλαστικά μπεργκερ!!! Επιστροφή στις ρίζες είναι αυτο!!!! Με το λίπος θυμάμαι τον παππού να λέει ότι τηγανιζαν παλιά τα ψάρια που επιαναν!!! Όχι αρκουδισιο βέβαια , γουρουνισιο.
Είχαν ελαιόλαδο σιγουρα. Αλλά τα Χριστούγεννα που έσφαζαν το γουρούνι ( Αν ήταν κάτω από 120 κιλά το θεωρούσαν μικρο) για να το συντηρήσουν το έκαναν πασπαλα και το αλατιζαν και δεν χαλαγε. Μέσα εκεί εχωναν και τα λουκάνικα για να έχουν και αργότερα αφού ψυγεία και καταψυξεις δεν υπηρχαν! Έλεγε ο συχωρεμενος ότι το τηγανιζαν στο αλατισμένο λίπος γιατί απλά γινόταν πεντανοστιμο το ψάρι και ελεγε ότι του είχε λείψει αυτή η γευση!Όπου δεν είχαν ελαιόλαδο ...
Οτι ψαρι και να τηγανιζες,γουρουνοψαρο εβγαινεΌπου δεν είχαν ελαιόλαδο ...
....Ωραίο κ το γουρουνοψαρο στο φουρνο....Οτι ψαρι και να τηγανιζες,γουρουνοψαρο εβγαινε![]()
Να εχεις δυο τετοια μεγαλα σαν ρακετες και να κερναςτο χρησιμοποιείς για γυαλόχαρτο στο βάψιμο.
Πανε χρονια να φτιαξουμεΕίχαν ελαιόλαδο σιγουρα. Αλλά τα Χριστούγεννα που έσφαζαν το γουρούνι ( Αν ήταν κάτω από 120 κιλά το θεωρούσαν μικρο) για να το συντηρήσουν το έκαναν πασπαλα και το αλατιζαν και δεν χαλαγε. Μέσα εκεί εχωναν και τα λουκάνικα για να έχουν και αργότερα αφού ψυγεία και καταψυξεις δεν υπηρχαν! Έλεγε ο συχωρεμενος ότι το τηγανιζαν στο αλατισμένο λίπος γιατί απλά γινόταν πεντανοστιμο το ψάρι και ελεγε ότι του είχε λείψει αυτή η γευση!
Αυτό ακριβώς έκαναν και οι παλιοί εδω. Την ίδια διαδικασία. Βάζω και εγώ δύο το χρόνο και όντως θα ήθελα να το κάνω όπως τοτε. Όσοι έχουν προλάβει να δοκιμάσουν πραγματικά λένε για μοναδική γεύση.Πανε χρονια να φτιαξουμε
Καθε χρονο σφαζω χοιρινο αλλα τα παλια βαρη δεν τα πιανει ουτε και μπαινουμε πια στην σημερινη εποχη σε τετοια διαδικασα
Το γουρουνι δεν το γδερναμε
Αλλα το ξυριζαμε
Το παχος του λιπους ηταν γυρω στους δεκα ποντους
Το βγαζαμε μαζι με το δερμα
Αφου κοβοταν το ζωο σε κοματια και παστωνοταν - προτιγανιζοταν εμπαινε σε πηλινες κουμνες και μερος του λιπους το λιωναμε και καλυπτε το κρεας
Τον χειμωνα εβγαζες κοματια που τηγανιζες και πραγματικα ειναι μια αποθανη γευση!!!
Με κοματια απο το λιπος φτιαχναμε και τις τιτσιριες που ηταν κυβοι απο το λιπος τηγανισμενοι. Αυτα πολλες νοικοκυρες τα ζυμωνα και εφτιαχναν πιτα
Επισης τα κοματια του λιπους που αφηναμε με το δερμα τα κρεμουσαν στον ηλιο να ψηθουν και φτιαχναν το λεγομενο λαρδι
Το οποιο ειτε ετρωγαν οπως ηταν συνοδευτικο με οτι αλλο ειχαν ειτε το ελιωναν και το ετρωγαν με μια φετα ψωμι
ειναι συνταγες απο την εποχη που δεν υπηρχαν ψυγεια
Το κρεας ηταν για να βγαλεις το χρονο και οχι στην καθημερινοτητα
επισης με το χοιρινο φτιαχναμε καπνιστο παστο που ειδε ωριμασει στο κρασι και ακολουθως ψηθει στον ηλιο
Παστωμενο με αλατι και σπαστο ξερονκολιανδρο
καποια στιγμη θα ξαναφτιαξω εστω και λιγο για τον μεζε
πλεον απλα μαζευονται ολοι οταν θα σφαξω κανουμε ενα γλεντι και το απογευμα που θα κρυωσει το κρεας και θα το κοψω μεριδες πιανει και ο καθε βοηθος το μερτικο του
Ετσι για το καλο του χρονου
Ειναι!Αυτό ακριβώς έκαναν και οι παλιοί εδω. Την ίδια διαδικασία. Βάζω και εγώ δύο το χρόνο και όντως θα ήθελα να το κάνω όπως τοτε. Όσοι έχουν προλάβει να δοκιμάσουν πραγματικά λένε για μοναδική γεύση.