Επειδη τα βαζεις ολα σε ενα τσουβαλι και πιστευεις ολες οι κανες και τα μεταλα ειναι ιδια θα σου πω μονο ενα απλο παραδειγμα.Γιάννη ψάχνεσαι πολύ και καλά κάνεις.
Θα σου πω μερικά πράγματα που εγώ τουλάχιστον θεωρώ σωστά.
1. Ομοιόμορφη κατανομή στον κύκλο στα 36μ. Αυτό που λέμε αλατιέρα ή κόσκινο και με τέτοια πυκνότητα σκαγιών ώστε να βάλεις 4-5 σκάγια στο θήραμα.
Συνήθως δεν το βλέπεις.
Ψάχνοντας πολύ με τσοκ και φυσίγγια μπορείς να το πετύχεις.
Δεν έχεις όμως ακόμα 10μ, γιατί τα σκάγια στο θήραμα θα γίνουν 1-2.
2. Πυκνό κέντρο. Έχεις περισσότερα μέτρα αν η διάτρηση είναι επαρκής στα περισσότερα μέτρα. Θέλεις δοκιμές για να βρείς την μέγιστη δυνατή απόσταση την απαραίτητη συγκέντρωση και διάτρηση στο θήραμα που κυνηγάς.
3. Κώνος. Συμπιέζει ακτινικά την δέσμη των σκαγιών και τα παραμορφώνει λένε. Άλλοι το λένε ομαλή μετάβαση αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Μεγαλύτερη γωνία, μεγαλύτερες παραμορφώσεις, μικρότερα ποσοστά στον κύκλο και μικρότερες διατρήσεις.
Και εγώ ρωτάω ... Αν συμπιέσεις την δέσμη των σκαγιών από την διάμετρο της θαλάμης στην διάμετρο του αυλού σε 1.5 εκατοστό ή σε 5 εκατοστά την ίδια συμπίεση δεν εφαρμόζεις (την διαφορά των 2 διαμέτρων) ;;;
Επίσης έχουν δοκιμαστεί τελείως κωνικές κάνες με αυλό 70 εκατοστά. Δεν είχαν βελτιωμένες αποδόσεις. Ψάξε έχει ξανασυζητηθεί.
Η παραμόρφωση των σκαγιών συμβαίνει κατά την πυροδότηση ...
Εκεί έχεις τις μέγιστες πιέσεις και τις μέγιστες δυνάμεις.
Να δεχθώ ότι σε ψιλά, μαλακά σκάγια έχει κάποια επίδραση ο κώνος, άντε να δεχτώ 2-5%.
Ποιος ψάχνει βλητική υπεροχή με ψιλά και μαλακά σκάγια ;;;;
3. Διευρυμένος αυλός. Υπό διερεύνηση μόνο για μεγάλες γομώσεις, αλλά κρατάω μικρό καλάθι. Εδώ δεν έχουν βγάλει οι Αμερικάνοι ακόμα συμπέρασμα, βγάλαμε εμείς ;;;;
Επίσης είναι κάτι παλιό, όχι καινούργιο όπως παρουσιάζεται.
4. Μέταλλα κάνης. Άλλη μ@λακία. Οποιοδήποτε κράμα το στέλνεις σε ένα εργαστήριο και βρίσκεις την ακριβή σύστασή του. Λες να μην το έχουν σκεφτεί ή αν υπήρχε αυτό το μαγικό κράμα με τις φοβερές βλητικές ιδιότητες να μην χρησιμοποιούσαν όλοι το ίδιο;
5. Τσοκ. Θεωρητικά μεγαλύτερη σύσφιξη δίνει πυκνότερες κατανομές αλλά δεν είναι πάντα έτσι.
Υπάρχουν οι θεωρητικές συσφίξεις σημειωμένες πάνω στο τσοκ με απόκλιση + - 1* και οι πραγματικές αποτυπώσεις και ποσοστά στον πίνακα.
Δεν με ενδιαφέρουν πολύ τα τσοκ, δεν είμαι τσοκολάγνος, ξέρω όμως ότι είναι πολύ σημαντικά για τα ποσοστά στο χαρτί και ότι υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες.
Η ποιότητα κατασκευής και η κατεργασία είναι επίσης πολύ σημαντική.
Αυτά τα λίγα ξέρω, έχω διασταυρώσει με δοκιμές ή διάβασμα και πιστεύω και προσπάθησα να τα παρουσιάσω όσο πιο απλά μπορούσα.
Και φτάνουμε στο δια ταύτα.
Όλες οι κάνες βγάζουν τα ίδια ποσοστά;
Με τσοκ προφανώς όχι.
Με κύλινδρο δεν ξέρω
Έχε υπόψη ότι ίδια κάνη, ίδιο τσοκ, ίδιο εμπορικό καλό φυσίγγι, ριγμένο 2 φορές με διαφορά λεπτού μπορεί να έχει διαφορές 10-15% στην συγκέντρωση.
Όλα όμως τα όπλα με λίγο ψάξιμο σκοτώνουν καλά μέχρι τα 35-40μ.
Δεν χρειάζεται όμως τόση λεπτομέρεια και τόσο επιπλέον χρήμα για όπλα του 1-1.5k€.
Εριξες το περκορσο με το LM και εβαλες 130 σκαγια στα 36 μετρα, εριξα κι εγω το ιδιο με LM και εβαλα 196, πως μπορει οι δυο κανες να ειναι ιδιες?
Ολα παιζουν ρολο και καθε ενα ξεχωριστα τον δικο του, μεταλλα, λειανση, αυλος, κωνος, γεωμετρια κωνου, δεν ειναι μονο η συγκεντρωση αλλα και η δυναμη της τουφεκιας οπως και η δυναμη της περιφερειας της τουφεκιας.