Πλαγιόκαννο

Βγάλε μια καθαρή φωτό στα πλάγια της αριστερής κάνης να δω τι γράφει.

Να το δικό μου ... Krupp Essen γράφουν οι κάνες από την πάνω μεριά αλλά είναι κατασκευή Rino Galesi (1958).

View attachment 44788
Το εχεις γυαλίσει; ;;; και δεν το εχεις βάψει σωστά; ;; τι εχεις βάλει για να μην σκουριασει μετα;

Το εχεις γυαλίσει; ;;; και δεν το εχεις βάψει σωστά; ;; τι εχεις βάλει για να μην σκουριασει μετα;
Οι κάνες δεν έχουν βαφεί ποτέ.
Ούτε έχουν γυαλιστεί.
Απλά ξέβαψαν με τα χρόνια (μάλλον).
Ίσως να είχε σκουριάσει παλιότερα και να το έτριψε ο πατέρας μου.
Πάντως όσο το θυμάμαι έτσι ήταν οι κάνες.

Ούτε το υπόλοιπο έχει γυαλιστεί ποτέ.

Τώρα το έχω χωμένο στην θήκη του.
Το ανοίγω κάθε 3-4 χρόνια :)

Του βάζω χοντρό λάδι συντήρησης και το αφήνω.

Last edited:
https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Συστημα-κλειδωματος-σε-δικανα-sxs-o-u.3990/page-4

Σαν συνέχεια της συζήτησης για το πλαγιοκαννο....

Αν θα έκανε ο καθένας στην περιοχη του ένα γκάλοπ κ ρωτουσε όσους κυνηγούν με καραμπίνα η ποζε, αν θα επέλεγαν η όχι ένα πλαγιοκαννο κ γιατι..

Η πιθανες απαντήσεις θα ηταν..

1) Δεν μου αρέσει εμφανισιακά.
2)Το δοκίμασα κατά το παρελθον κ δεν με βόλεψε η εικόνα του κατά την σκοπευση.
3) Το χρησιμοποιουσα κάποτε αλλά επεσα θυμα "bulling" από την παρεα κ τους φίλους κ το έκανα στην άκρη για να είμαι αρεστός και "in" η για να τους μπω στο "μάτι".*
4) Ρε φίλε με το οπλο του "παππου μου" θα κυνηγησω την σημερινή εποχή?*

Kαι κάπως έτσι ποιοτικά πλαγιοκαννα.που ήδη υπάρχουν στην κατοχή γιου η εγγονου πανε χαμενα κ ξεχασμένα σε κάποιο παταρι.....

**
Αν όλα αυτά σας φαίνονται απίστευτα σας διαβεβαιώ ότι είναι αληθινά γεγονότα...

Δεν νομίζω να μην έχει υπάρξει κυνηγός κ ιδιαίτερα δε αν είναι άτομο νεαρής ηλικίας με πλαγιοκαννο, κ να μην έχει δεχθεί ματιές γεματες απορία,ειρωνια,και "περιεργες" ερωτήσεις στον κυνηγοτοπο......
Αλλά στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό που λέει κ η παροιμια, κ τότε αρχίζουν να καταλαβαίνουν κάποια πραγματα κ να αναθεωρούν κ τότε μπορεί να εισπράξεις κ καμια χειραψία..............
Τα έχω πει πολλες φορες κ αυτο το θέμα, και τα λέω κ στο πρωτο ποσταρισμα που έκανα εδώ..

Δεν ξέρω αν για όλα αυτά πραγματικα ευθυνεται το μαρκετινγκ, η κυνηγετικη παιδεια, το ρευμα της εποχης η κάτι άλλο....

Αυτό που ξέρω ειναι οτι οι κυνηγοι εκείνοι που "γεννιουνται" για το πλαγιοκαννο έχουν λιγοστεψει αρκετά..........
Το 3 πολύ τραβηγμένο ρε Τάσο.
Τα καλύτερα κ πιο βολικά στη χρήση είναι τα πλαγιοκαννα.
Προσωπικά μεγάλη αρρώστια τα ισπανικά πλαγιοκαννα. Τα έχω σε μεγάλη εκτίμηση. Σκοτώνουν πολύ καλά κ στα μάτια μου είναι πανέμορφα.

Προσωπικά μεγάλη αρρώστια τα ισπανικά πλαγιοκαννα. Τα έχω σε μεγάλη εκτίμηση. Σκοτώνουν πολύ καλά κ στα μάτια μου είναι πανέμορφα.
Μην το λες ξέρεις πόσοι μυγιαγγιχτοι υπάρχουν ,που το μόνο που προσέχουν είναι τι θα πει ο άλλος.

Μαύρη χρωμίωση εξωτερικά έκανε στα οπλα της η Ισπανική Λαυρόνα. Έχει ένα συν όταν είναι καινούριο αλλά όταν αρχίσουν οι φθορές, οι παραδοσιακές βαφές είναι καλύτερες.

Kαι να συμπληρώσω, πως έτσι κι αλλιώς, με σωστή συντηρησούλα, είτε υπάρχει επιχρωμίωση (εσωτερική ή εξωτερική), είτε όχι, όλα τα μεταλλικά μέρη διατηρούνται καινούργια και λαμπίκο...!!
(Όπως προαναφέρει κι ο Παναγιώτης "Benelli I.h."...)

Last edited:

Εξαιρετικές, τιμιότατες και οικονομικές αντιγραφές των εγγλέζικων...!

Last edited:
Εεεε γιαυτο σου λεο.παρε ζαμπαλα και ρηχνε σιπε να δεις ασπρη μερα .very funny.

Του βάζω χοντρό λάδι συντήρησης και το αφήνω.

Εσωτερικά, δηλ. σε κλειδιά και μηχανισμό, πάντα λεπτό και ποιοτικό λαδάκι! Εξωτερικά σε κάννες και βάση ας είναι και χοντρό, αλλά πάντοτε ποιοτικό!

Εσωτερικά, δηλ. σε κλειδιά και μηχανισμό, πάντα λεπτό και ποιοτικό λαδάκι! Εξωτερικά σε κάννες και βάση ας είναι και χοντρό, αλλά πάντοτε ποιοτικό!
Παντα δουλευο ψιλο σηνθετικο και κανει θαυματα

Μην το λες ξέρεις πόσοι μυγιαγγιχτοι υπάρχουν ,που το μόνο που προσέχουν είναι τι θα πει ο άλλος.
Καθόλου τραβηγμενο.... Υπάρχουν κ τέτοιες κ περιπτωσεις... Και μιλάω κυριως για νεαρές ηλικίες που ευκολα επηρεάζονται από φίλους, κλπ...

Δειτε κ ενα παραδειγμα με εναν άλλο(εξισου παρεξηγημενο)τυπο όπλου, που ο κάτοχος του για να φτασει στο σημείο να ρωτήσει τον Κυπριδημο φαντάζομαι πως θα είχε νιώσει κάποια στιγμή...
Κάποιος άλλος στην θεση του ίσως να είχε παρατησει αυτό το όπλο για να τους κάνει το χατίρι......

WINCHESTER 1300
qa307-winchester-1024x461.jpg
qa307-winchester.jpg

Κύριε Κυπριδημε έχω μια Winchester 1300 με την οποία κυνηγάω τα τελευταία πέντε χρόνια. Όποιος τη βλέπει στον κυνηγότοπο μου λέει πως είναι καλό όπλο αλλά να την αλλάξω και να πάρω ένα ιταλικό αυτογεμες. Που οφείλετε αυτή η νοοτροπία ?

Επισυνάπτω και δυο φωτογραφίες του όπλου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από ότι φαίνεται στις φωτογραφίες εσείς ρίχνετε καλά με αυτό το όπλο. Το έχετε πέντε χρόνια και το έχετε συνηθίσει. Είναι χράπα χρούπα με απλή και ανθεκτική κατασκευή και προσαρμόσιμη σε όλα τα κυνήγια. Αρα γιατί να το αλλάξετε;

Αυτοί που σας λένε να το αλλάξετε και να πάρετε αυτόματο ρίχνουν καλύτερα από εσάς στο κυνήγι; Η γενικευμένη άποψη είναι ότι το κυνηγετικό όπλο τα κάνει όλα με ένα απλό πάτημα της σκανδάλης, μπας και ζοριστεί ο κάτοχος του! Αυτή η άποψη επικρατεί εδώ, σε άλλες χώρες η χράπα χρούπα είναι ο κυρίαρχος του κυνηγότοπου και το κοκοροτούφεκο ηεπιλογή του μερακλή κυνηγού που δεν βαριέται να οπλίσει τα κοκόρια.

Προσέχετε επίσης το φαινόμενο του τυχερού όπλου. Οι Αγγλοι λένε ότι ο Θεός μας δίνει ένα καλό όπλο και έναν καλό σκύλο και μετά σπάει τα καλούπια. Σχεδόν όλοι μας θρηνούμε το ένα καλό όπλο που δεν εκτιμήσαμε όταν το είχαμε και το πουλήσαμε. Κρατήστε λοιπόν την 1300 μέχρι να φανεί αντάξιος αντικαταστάτης που θα περάσει δοκιμή.

Last edited:
Καθόλου τραβηγμενο.... Υπάρχουν κ τέτοιες κ περιπτωσεις... Και μιλάω για νεαρές ηλικίες που ευκολα επηρεάζονται από φίλους, κλπ...

Δειτε κ ενα παραδειγμα με εναν άλλο(εξισου παρεξηγημενο)τυπο όπλου, που ο κάτοχος του για να φτασει στο σημείο να ρωτήσει τον Κυπριδημο φαντάζομαι πως θα είχε νιώσει κάποια στιγμή...
Κάποιος άλλος στην θεση του ίσως να είχε παρατησει αυτό το όπλο για να τους κάνει το χατίρι......

WINCHESTER 1300
View attachment 44826
qa307-winchester.jpg

Κύριε Κυπριδημε έχω μια Winchester 1300 με την οποία κυνηγάω τα τελευταία πέντε χρόνια. Όποιος τη βλέπει στον κυνηγότοπο μου λέει πως είναι καλό όπλο αλλά να την αλλάξω και να πάρω ένα ιταλικό αυτογεμες. Που οφείλετε αυτή η νοοτροπία ?

Επισυνάπτω και δυο φωτογραφίες του όπλου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από ότι φαίνεται στις φωτογραφίες εσείς ρίχνετε καλά με αυτό το όπλο. Το έχετε πέντε χρόνια και το έχετε συνηθίσει. Είναι χράπα χρούπα με απλή και ανθεκτική κατασκευή και προσαρμόσιμη σε όλα τα κυνήγια. Αρα γιατί να το αλλάξετε;

Αυτοί που σας λένε να το αλλάξετε και να πάρετε αυτόματο ρίχνουν καλύτερα από εσάς στο κυνήγι; Η γενικευμένη άποψη είναι ότι το κυνηγετικό όπλο τα κάνει όλα με ένα απλό πάτημα της σκανδάλης, μπας και ζοριστεί ο κάτοχος του! Αυτή η άποψη επικρατεί εδώ, σε άλλες χώρες η χράπα χρούπα είναι ο κυρίαρχος του κυνηγότοπου και το κοκοροτούφεκο ηεπιλογή του μερακλή κυνηγού που δεν βαριέται να οπλίσει τα κοκόρια.

Προσέχετε επίσης το φαινόμενο του τυχερού όπλου. Οι Αγγλοι λένε ότι ο Θεός μας δίνει ένα καλό όπλο και έναν καλό σκύλο και μετά σπάει τα καλούπια. Σχεδόν όλοι μας θρηνούμε το ένα καλό όπλο που δεν εκτιμήσαμε όταν το είχαμε και το πουλήσαμε. Κρατήστε λοιπόν την 1300 μέχρι να φανεί αντάξιος αντικαταστάτης που θα περάσει δοκιμή.
.shake hands....μπράβο Τάσο!.love.

...είναι η γενικευμένη άποψη...πατάς την σκανδάλη και βρέχει Πέρδικες, Πάπιες και Λαγούς...!

Υ.Γ...πολύ καλά τα λέει ο Κυπριδήμος....

Δεν το χρησιμοποιώ το όπλο πλέον.
Χοντρό, συντήρησης στρατού εξωτερικά και μέσα στην κάνη.

Θα το βγάλω σήμερα αν έχω όρεξη να βγάλω και μερικές άλλες φωτό.
Εκεί θα δείτε τι σημαίνει σύστημα απορρόφησης ανάκρουσης αχαχα

Το "Krupp Essen", ως αναγραφή σε κάννες (παλαιών κυρίως) λειόκαννων, υποδηλώνει τον τύπο του ατσαλιού των καννών (το κράμα τους). Ουδεμία σχέση έχει με τη μάρκα του όπλου!
Το ξέρω Νικόλα.
Είχα ρωτήσει παλιά και τον Κυπρίδημο για αυτό.
Η πρώτη και η τελευταία ερώτηση που του έκανα :)

Αν βρώ την απάντησή του θα την ποστάρω για τον Σάκη που έχουμε το ίδιο όπλο....

Last edited:
Επίσης, να αναφέρω πως συνήθως τα παλαιά λειόκαννα ιταλικής, ισπανικής, σοβιετικής και γιαπωνέζικης κατασκευής (δηλ. από τα πρώτα κιόλας μεταπολεμικά χρόνια - ενδεχομένως κι ακόμη παλαιότερα), διέθεταν εσωτερική επιχρωμίωση καννών και μάλιστα ποιοτικότατη! Με κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις ίσως...
Απεναντίας, οι Εγγλέζοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί οπλοκατασκευαστές, συνήθως δεν τα επιχρωμίωναν εσωτερικώς τα λειόκαννά τους, τα παλαιά χρόνια τουλάχιστον... Στις μέρες μας έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα...
Παραδείγματος χάριν, η γερμανική Merkel επιμένει στις αχρωμίωτες κάννες. Το ίδιο και οι ιταλικές Perazzi & Renato Gamba (η τελευταία επιχρωμιώνει εσωτερικώς τις κάννες κατόπιν ειδικής παραγγελίας του πελάτου. Στις χειροποίητες ή κατά παραγγελίαν φίρμες συνήθως αυτό γίνεται: ό,τι θέλει ο πελάτης...)

Επίσης, να αναφέρω πως συνήθως τα παλαιά λειόκαννα ιταλικής, ισπανικής, σοβιετικής και γιαπωνέζικης κατασκευής (δηλ. από τα πρώτα κιόλας μεταπολεμικά χρόνια - ενδεχομένως κι ακόμη παλαιότερα), διέθεταν εσωτερική επιχρωμίωση καννών και μάλιστα ποιοτικότατη! Με κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις ίσως...
Απεναντίας, οι Εγγλέζοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί οπλοκατασκευαστές, συνήθως δεν τα επιχρωμίωναν εσωτερικώς τα λειόκαννά τους, τα παλαιά χρόνια τουλάχιστον... Στις μέρες μας έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα...
Παραδείγματος χάριν, η γερμανική Merkel επιμένει στις αχρωμίωτες κάννες. Το ίδιο και οι ιταλικές Perazzi & Renato Gamba (η τελευταία επιχρωμιώνει εσωτερικώς τις κάννες κατόπιν ειδικής παραγγελίας του πελάτου. Στις χειροποίητες ή κατά παραγγελίαν φίρμες συνήθως αυτό γίνεται: ό,τι θέλει ο πελάτης...)
Να και μια άποψη επί του θέματος...;)

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ
ΔΗΜ. Π. ΠΑΠΑΔΕΑΣ

35. Eρώτηση: Γιατί τα καλά αγγλικά χειροποίητα ντουφέκια έχουν αχρωμίωτες κάνες;

Aπάντηση: Αν καθαρίζεται σωστά και συχνά, μια αχρωμίωτη κάνη μπορεί να ρίξει άπειρα φυσίγγια. Στο χρώμιο η παραμικρή φθορά σημαίνει καταστροφή και πηγή ταλαιπωριών για τον κάτοχο του όπλου. Έπειτα οι κάτοχοι αυτών των πανάκριβων σιδερικών (Λόρδοι κ.λ.π.) δεν καθαρίζουν οι ίδιοι τα όπλα τους.

Κάποτε
, ρώτησαν έναν διάσημο Αγγλο οπλοκατασκευαστή, γιατί δεν φτιάχνει χρωμιωμένες κάνες και αυτός απάντησε, πως οι πελάτες του ποτέ δεν καθαρίζουν οι ίδιοι τα όπλα τους. Δηλαδή ο καθαρισμός των όπλων της αριστοκρατίας είναι δουλειά του υπηρετικού προσωπικού.

Back