Δεν νομίζω Γιώργο να γίνονταν μόνο κοντινές τουφεκιες η με λίγα γραμμάρια , τόσες και τόσες γενιές λαγοκυνηγων με αυτά μεγάλωσαν έχουν ριξει biturbo παλιάς κοπής . και φυσιγγια γεμισμένα με την μεζούρα ουκ ολιγα .
Κωνσταντίνε, έχεις δίκιο παλαιά ναι (έχω και εγώ τέτοιο πλαγιόκανο κοκκοράτο με 82cm κάνες full και με φαρμακερές κάνες, λεπτές όχι νεροσωλήνες 900bar
)
Σήμερα όπως λέει ο Τάσος οι περισσότεροι κυνηγάνε με καραμπίνα και επιπλέον όσοι κυνηγάμε με πλάγια δεν έχουμε τάσεις να κάνουμε μακρυνές τουφεκιές !!! 
Αρκετά παλια οι υψηλές συσφιξεις κ οι στενοί αυτοί στα όπλα
ήταν κάτι το συνηθισμένο ακόμα λόγος ήταν ότι τότε γινόταν χρήση φυσιγγιων με μάλλινη τάπα..
Μετεπειτα ακόμα κ τα όπλα με ανοιχτοτερα τσοκ απορριπτοταν απο την συντριπτική πλειοψηφια χωρίς να γίνει καμμια δοκιμή..
Μόνο οι σωστά "διαβασμενοι" είχαν καταφερναν να δουν την αξία τους..
Καταναλωθηκε τα χρόνια εκείνα αρκετό μελανι κ έγιναν τολμώ να πω "υπερανθρωπες" προσπαθειες τόσο στο δικα μας περιοδικα, βιβλία όσο κ στα ξένα πχ στο Ιταλικό περιοδικο Diana να πεισει τους κυνηγούς ότι το full τσοκ δεν είναι η καλυτερη επιλογή κ να το χρησιμοποιούν μόνο σε βολές ανοιχτου πεδιου κ οχι για όλα τα θηράματα κ φυσικά να είναι κ σκοπευτές που "πιανουν" τα χέρια τους...
οι ερωτήσεις αρχισαν να πεφτουν βροχή..
Γιατι αστοχω στις κοντινές βολές? Η γιατί λιώνω τα θηράματα? Ποιες είναι οι λυσεις?
Βεβαίως προτεινοταν η χρήση φυσιγγιων διασποράς(γιατί όπως ολοι γνωρίζουμε τα όπλα αυτά ήταν η αιτία που οδήγησε στην εφευρεση τους) η να τους προτεινεται το κατάλληλο τσοκ σε περιπτωση που διέθεταν καραμπίνα με εναλλασσόμενα τσοκ..
Γιατί όπως καταλαβαίνεται κ παρολα τα άρθρα που είχαν γραφτεί (και για αυτά) επικρατούσε ένα μπάχαλο κ επηρεασμένοι από τις μακριές καννες κ τα στενά τσοκ χρησιμοιουσαν σε καποιες καραμπινες το μακρυτερο τσοκακι που συνηθως ήταν full...
Πάντως μου έχει κάνει τρομερη εντυπωση που κ τοτε όσοι διάβαζαν τα "κυνηγετικά νέα" διψουσαν για μάθηση γυρω απο τα οπλα κ τα φυσίγγια στην κυριολεξία..
Τώρα για τις μακρινές κ φημισμένες τουφεκιες...
Και εκεί έπεφταν κάποια μαργαριτάρια..
Θα αναφέρω δυο τρανταχτά παραδειγματα από τα πολλα που έτυχε να διαβάσω..
Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια ερώτηση χωροφυλακα αρχές του '70 που ισχυριζοταν πως με το γαλλικό πλαγιοκαννο του χτυπαγε με σκάγια ν6 και πυριτιδα rottweil λαγους κ μπεκατσες στα 80-100μ...
Και στα μέσα της δεκαετιας του '90 κάποιος άλλος έγραψε ότι με το ιταλικό ποζε του κατέβαζε τα ψαρονια καθιστά στα 120μ με φυσίγγια 3Α και σκάγια ν7.....
Και είμαι βέβαιος ότι οι παραπανω δεν έλεγαν ψέματα γιατί πολυ απλά αυτό πιστευαν...........!!
Ένα παρα πολυ μεγαλο ποσοστο όσον δεν μπορουν να εκτιμουν σωστά τις αποστασεις κ τυχει να κάνουν κάποιες φαινομενικά μακρινές βολές που θα θεωρήσουν πως είναι έξω απο τις δυνατοτητες του οπλου κ τον φυσιγγιων τους θα πιστεψουν πως αυτές έγιναν σε αρκετά παραπανω μέτρα από το κανονικο.........
Μόνο ένα μικρό ποσοστο αυτων θα δηλώσουν πιο συγκρατημένοι............
Μέτρησα τόσα βήματα για να παω να παρω το θήραμα η ήταν στα τοσα "πάσα" δεν λέει κάτι το ουσιώδες......
Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν κ κάποιες φήμες....
Και φυσικά μην ξεχνάμε πως κ οι οριακές βολές έχουν κ αυτές...τα όρια τους....
Και αυτά τα όρια είναι για λιγους κ εκλεκτούς που είναι άριστοι σκοπευτές κ τα μάτια τους μπορουν να μετράνε με μικρές αποκλίσεις τις αποστάσεις.....
Γιωργο ίσως να έχεις στα υπόψιν πως σήμερα το πλαγιοκαννο χρησιμοποιείται μονο στα περπατητα κυνήγια η φερμας αλλά αυτό είναι λάθος..
Φυσικά κ χρησιμοποιείται κ στα καρτερια και εκεί οι αποστάσεις βολής μεγαλώνουν...