Πόσο χρήσιμα είναι τα ψιλά νούμερα σκαγίων στα κυνήγια

• Thread starter Thread starter Argyhunt
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Φασσα με ν10 ούτε οι Ιταλοί...yelling..sarcastic..sarcastic.
Αλλά αν είσαι "συγκρατημένος" στις βολές σου γιατι όχι..
Έχεις δει τα τραύματα πάνω στις φασσες πόσο βαθιά ειναι?
Λογικά πρέπει να καταβάλλονται απο τα πολλά τραύματα σε διάφορα σημεία κ όχι γιατι ήταν ικανοποιητική η διατρηση(σε αυτό το θηραμσ)..
Είναι πάρα πολλά τα σκάγια ανά κυβικό και όπως ακριβώς είπες επειδή είναι πολλαπλά τα τραύματα αναγκαστικά θα πάρουν σκάγια σε λαιμό κεφαλι.Βέβαια με ένα φρενατο που οι μαινουσες είναι υψηλότερες τα τραύματα είναι σοβαρά και στο υπόλοιπο σώμα ακόμα και με τόσο ψιλά σκάγια.

Εγω πιστευω πως αν ντουφεκιστει φασσα με 10αρακια στα 30 μετρα το μονο που μπορει να γινει ειναι
να στραβωθει και να παει απο τροχαιο με δεντρο η βουνο.Γνωμη μου απλα...............
Κάθε γνώμη σεβαστή αλλά άποψη μου είναι πως ότι δεν δοκίμασα προσωπικά δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει όπως επίσης πάλι άποψη μου πως ότι δεν μπορώ να κάνω εγώ δεν μπορεί να το κάνει κανένας άλλος...Στα τριάντα μέτρα τα δεκαρακια με σφιχτό τσοκ είναι φονικοτατα στην φασσα ακόμη και στο παπί...Αντικειμενικά όμως ένα κρύο πρωινό στον κάμπο με πάγο και υγρασία δεν θα ανταπεξέλθουν Σε αυτά τα πουλιά.

Κάθε γνώμη σεβαστή αλλά άποψη μου είναι πως ότι δεν δοκίμασα προσωπικά δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει όπως επίσης πάλι άποψη μου πως ότι δεν μπορώ να κάνω εγώ δεν μπορεί να το κάνει κανένας άλλος...Στα τριάντα μέτρα τα δεκαρακια με σφιχτό τσοκ είναι φονικοτατα στην φασσα ακόμη και στο παπί...Αντικειμενικά όμως ένα κρύο πρωινό στον κάμπο με πάγο και υγρασία δεν θα ανταπεξέλθουν Σε αυτά τα πουλιά.

Δεν θυμαμαι ποσες φορες σηκωσα το οπλο σε φασσες ενω κυνηγουσα τσιχλες,το αγαπημενο μου νουμερο το 10αρακι στην τσιχλα.
Ειδα τα αποτελεσματα με τα ματια μου.Αν εχεις αποτελεσματα με αυτο που ισχυριζεσαι καλα κανεις και μπραβο σου.Αν κυνηγας
το παπι με 10αρακια στα 30 μετρα και το καταβαλεις εισαι πραγματικα εξαιρεση στον χωρο των κυνηγων.Πολυ θα ηθελα να δω
μια τετοια ντουφεκια για να ηρεμησω,να πεταξω μεζουρες και ολα τα παρελκομενα ιδιογομωσης που με τρωνε 20 χρονια τωρα.

Τα πιο ψιλα σκαγια που ριχνω ειναι το νο9 σε τσιχλα και εχω παρει φασσα καπου 40 μετρα με το Κικς περυσι με 8αρια, ηταν ζωντανη αλλα ανημπορη να κουνηθει, με 7αρια παλι μαλλινη ταπα καπου 50 μετρα δεν την κρατησα και εφυγε, θα μου πειτε αλλο 30 αλλο 50 μετρα αλλα το ειχα πρωτο μπας κι περνουσε κοντα. Τα νο9 παντως σε τσιχλα με Κικς κανει παπαδες σε μεγαλες αποστασεις χωρις να χρειαστει το νο8, τωρα για τα 10ρακια ουτε κι εγω θα τουφεκουσα φασσα ,αλλα παιζει πολυ το σεναριο κεφαλι λαιμος με τοσα πολλα σκαγια που εχει το φυσιγγι. Φιλε Αλεξ αλλαζουν πολυ τα δεδομενα και η ενεργεια των σκαγιων με το Κικς, φαντασου οτι το νο6 μπορει να πατσαβουριασει τη φασσα στα 60 μετρα, σε πολλους που το εχω πει μου λενε δεν γινεται με το 6αρι αλλα εγω το εχω δει παρα πολλες φορες το σκηνικο

τωρα μιλησες σωστα.shake hands.

Προπερσι που είχε γεμίσει η χώρα παπιά ψάχναμε καθημερινα κάποια νερα ... Για καλή μας τυχη σε ένα ποταμακι που βγαίνει στην θάλασσα ειχε μεσα ένα κοπαδι κιρκιρια καμία 30 πουλιά . 2 θα κανανε το jump και εγώ πήγα από θάλασσα ...μπαμ μπουμ χαμός αδειάζουμε τις καραμπίνες περνω 2 ,ξαναγεμιζω 2 φυσσιγγια και βλεπω 3 τελευταία σειρα το ένα πίσω από το άλλο κάπου στα 45 μετρα . Βάζω τεράστια προσκοπευση στο πρωτο μπαμ και με εμφανή καθιστεριση πουφ πέφτει το δεύτερο ζωντανο αλλά ανημπορο ! Όλα τα φυσίγγια που είχα αριστον 9αρι όπλο μαξους
Τσοκ τρουλοκ mr .

Όχι ότι είναι το κατάλληλο νούμερο αλλά δεν είναι τόσο άχρηστα όσο κάποιοι πίστευουν τα 9αρια

Προπερσι που είχε γεμίσει η χώρα παπιά ψάχναμε καθημερινα κάποια νερα ... Για καλή μας τυχη σε ένα ποταμακι που βγαίνει στην θάλασσα ειχε μεσα ένα κοπαδι κιρκιρια καμία 30 πουλιά . 2 θα κανανε το jump και εγώ πήγα από θάλασσα ...μπαμ μπουμ χαμός αδειάζουμε τις καραμπίνες περνω 2 ,ξαναγεμιζω 2 φυσσιγγια και βλεπω 3 τελευταία σειρα το ένα πίσω από το άλλο κάπου στα 45 μετρα . Βάζω τεράστια προσκοπευση στο πρωτο μπαμ και με εμφανή καθιστεριση πουφ πέφτει το δεύτερο ζωντανο αλλά ανημπορο ! Όλα τα φυσίγγια που είχα αριστον 9αρι όπλο μαξους
Τσοκ τρουλοκ mr .

Όχι ότι είναι το κατάλληλο νούμερο αλλά δεν είναι τόσο άχρηστα όσο κάποιοι πίστευουν τα 9αρια
Νίκο δεν θεωρείς πως έπεσαν μόνο και μόνο επειδή τα βρηκαν κεντρικά σκάγια και όχι σκάγια της περιφέρειας.....άμα ήξερες πως τα πουλιά θα σου έβγαιναν σε αυτή την απόσταση θα το ξανακανες?:)

Σιγουρα οχι!
Αρκει το 9αρι που σιγουρα κάποτε θα μας τύχει να το ρίξουμε κ σε μεγαλύτερο θήραμα κ ιδιαίτερα αν η ειναι οριακή η αποσταση να προέρχεται απο καλογεμισμενο φυσιγγι οπως πχ τα αριστον που ανέφερες..
Εκεί θα φανεί το "καλό" φυσίγγι με τα ψιλά σκαγια απο κάποιο αλλο..
Αυτή η διάφορα με τα χοντρα σκαγια δεν ειναι τόσο ορατη..προφανώς λόγω αυξημενενης ταχύτητας κ μεγέθους των σκαγιων..
Το πλεονέκτημα σε αυτές τις περιπτώσεις το έχουν οι φανατικοί του ν7μιση η ν7 στα μικρά θηράματα..όσο κ να μην "κοβει" το φυσιγγι,ένα 7αρι δεν ειναι 9αρι..
Άρα καλό ειναι ακόμα κ στα τσιχλοφυσιγγα να προτιμάμε ποιοτικά φυσιγγια,ακόμα κ σε αυτο το κυνήγι πολλές φορές το απρόβλεπτο δεν ειναι τόσο σπάνιο..

Νίκο δεν θεωρείς πως έπεσαν μόνο και μόνο επειδή τα βρηκαν κεντρικά σκάγια και όχι σκάγια της περιφέρειας.....άμα ήξερες πως τα πουλιά θα σου έβγαιναν σε αυτή την απόσταση θα το ξανακανες?:)
Πραγματικα δεν έχω ιδέα ποια σκάγια ήταν .

Σε ίδια κατασταση θα ξαναεριχνα γιατι ξέρω ότι τελειωσε το παιχνίδι έτσι και αλλιως.

Αν ήταν σε κατάσταση καρτεριου δεν θα έριχνα ότι και να είχα μέσα . Προτιμώ την ησυχία και αναμονή για καλύτερη ευκαιρία.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι αν είναι καλο το φουσεκι δεν έχουν προβλημα τα μικρά νουμερα ειδικά για μικρά θηράματα.

Δεν θυμαμαι ποσες φορες σηκωσα το οπλο σε φασσες ενω κυνηγουσα τσιχλες,το αγαπημενο μου νουμερο το 10αρακι στην τσιχλα.
Ειδα τα αποτελεσματα με τα ματια μου.Αν εχεις αποτελεσματα με αυτο που ισχυριζεσαι καλα κανεις και μπραβο σου.Αν κυνηγας
το παπι με 10αρακια στα 30 μετρα και το καταβαλεις εισαι πραγματικα εξαιρεση στον χωρο των κυνηγων.Πολυ θα ηθελα να δω
μια τετοια ντουφεκια για να ηρεμησω,να πεταξω μεζουρες και ολα τα παρελκομενα ιδιογομωσης που με τρωνε 20 χρονια τωρα.
Και όμως έχω βίντεο με κιρκιρια να σκάνε στον αέρα με δεκαρακια σκάγια...Βέβαια σε έναν πράσινο που είναι αλλού επιπέδου θηραμα δεν τολμαω κάτι αντίστοιχο.

Εγω παντως στα πρωτα μου κυνηγετικα βηματα που κυνηγαγα με ενα Franchi Alcione με σταθερα τσοκαρισματα 1-3 σε περπατητο για μπεκατσινια στο βαλτο ειχα παρει παρα πολλα πρασινα κ αλλα παπια με 9αρακια μεχρι 30 μετρα...
Τα πολλαπλα τραυματα ειναι που κανουν τη διαφορα σε αυτες τις περιπτωσεις κ συνηθως πετυχαινονται με σφιτχα τσοκ αυτες οι επιτυχιες...
Ειναι αλλη σχολη η καταβολη του θηραματος με πολυ χοντρα σκαγια κ αλλη με ψιλα... Η πρωτη στοχευει στην περεισια κινητικη ενεργεια ενος η δυο σκαγιων, χοντρυτερων απο το ενδεδειγμενο, που θα βρουν το θηραμα κ η αλλη στο πολλαπλο σοκ μεσω των πολλων τραυματων...
Γι αυτο κ συνηθως τα ψιλα σκαγια ειναι πολυ αποτελεσματικα μεχρι τα 30 μετρα, γιατι μεχρι εκει μπορουν να εγγυηθουν με σφιχτα τσοκ των αυξημενο αριθμο σκαγιων πανω στο θηραμα. Μετα ακομα κ αν βρουν ενα μεγαλο παπι είναι λιγοτερα απο τα απαιτουμενα, μονο σε καποιο κεφαλι η φτερουγα θα το καταβαλουν...

Νομίζω σε όλους έχει συμβεί να πάρουμε θήραμα με Νο σκαγιών μικρότερο απ' ότι θα ταίριαζε στο μέγεθός του...
Όπως λέει ο Αρις...παπιά με Νο 9 σε κυνήγι μπεκατσινιού, φασσες ή λαγούς με Νο 8 και 9 σε μπεκατσοκυνήγια κ.λ.π
Συνήθως πρόκειται για ντουφεκιές σε σχετικά κοντινές αποστάσεις ή τυχερές ντουφεκιές...
Το θέμα είναι...θα βάζαμε αυτό το ψιλό Νο, αν πηγαίναμε να κυνηγήσουμε ένα από αυτά τα θηράματα;
Προσωπική άποψη...για κάθε θήραμα υπάρχει και μια τριάδα σκαγιών που μπορεί να το καταβάλει ακαριαία με τις καλύτερες προϋποθέσεις ...
π.χ φάσσα-5,6,7
μπεκάτσα-7,8,9
κιχλοκοτσυφα-8,9,10
τρυγόνι-7,8,9
πράσινα-3,4,5
κιρκίρια-5,6,7
κ.λ.π
Λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και αποστάσεις βολής...

Τήν 1η φορά που χρησιμοποίησα ν.11(NSI 206 πράσινο 33 γρ) ξεκούρνιασμα πρωινό συνέπεσε με την αλλαγή όπλου από 76cm fixed choke 1*-2* καί νο 8 σε τσίχλα σε 26 άρι special skeet .
Άναψα ένα τσιγάρο καί σκεφτόμουν τα τόσα πρωινά που πήγαν χαμένα τόσα χρόνια με το 30άρι αφού είχα κάνει 9στίς 10 μέχρι τίς 7 το πρωί .

Τήν 1η φορά που χρησιμοποίησα ν.11(NSI 206 πράσινο 33 γρ) ξεκούρνιασμα πρωινό συνέπεσε με την αλλαγή όπλου από 76cm fixed choke 1*-2* καί νο 8 σε τσίχλα σε 26 άρι special skeet .
Άναψα ένα τσιγάρο καί σκεφτόμουν τα τόσα πρωινά που πήγαν χαμένα τόσα χρόνια με το 30άρι αφού είχα κάνει 9στίς 10 μέχρι τίς 7 το πρωί .
Μου θυμισες εναν φιλο με μια breda altair.
Το εξωτερικο full,ειχε ασπρισει απο την χρηση ,τα άλλα ηταν με τα γρασα και πανω του ειχε μονο 7αρια,στην τσιχλα.
Του εδωσα καμια 20αρια 10ρακια,ιδιογομωμενα και τον επεισα να βιδωσει το 0.25.
Δεν του ειπα για μουφα,επειδη δεν θα την εβαζε με τιποτα!!
Μ'αυτα τα 20,πηρε 13 τσιχλες....
Δεν το ειχε κανει ποτε του,σε περπατητο!
Χεστηκε απο την χαρα του!
Ρε φιλε,μου ειπε,επαθα την πλακα μου!
Νομιζα πως τα 9ρακια(για 9αρια του τα εδωσα:D),ειναι για σπουργιτια και το 4αρι,μεχρι 15μ!
Με εβρισε οταν του ειπα πως εριχνε με 10αρια.
Τα εβαζε και μετα,μονο στις "μαυρες"ομως!
Καθιερωσε το #9...
Το full,το παράτησε και τελικά,καπου το εχασε....

Η κουβεντα μας ηταν πολυ επικαιρη τελικα...
Σημερα σε κυνηγι μπεκατσας στα ελατα μου βγηκε ενας λαγος κ κεραυνοβοληθηκε στα 20 με 22 μετρα με τουφεκια στην πλατη... Τσοκ κυλινδρος κ φυσιγγι 34 γρ ν9 κανονικο...
Τα σκαγια του ειχαν σπασει το ενα πισω ποδι απο ψηλα κ αρκετα ειχαν περασει την ραχοκοκαλια του κ ειχαν πληξει τα ζωτικα του οργανα... Προφανως κ τον βρηκε το κεντρο της τουφεκιας...
Καλοφαγωτος... :)

Η κουβεντα μας ηταν πολυ επικαιρη τελικα...
Σημερα σε κυνηγι μπεκατσας στα ελατα μου βγηκε ενας λαγος κ κεραυνοβοληθηκε στα 20 με 22 μετρα με τουφεκια στην πλατη... Τσοκ κυλινδρος κ φυσιγγι 34 γρ ν9 κανονικο...
Τα σκαγια του ειχαν σπασει το ενα πισω ποδι απο ψηλα κ αρκετα ειχαν περασει την ραχοκοκαλια του κ ειχαν πληξει τα ζωτικα του οργανα... Προφανως κ τον βρηκε το κεντρο της τουφεκιας...
Καλοφαγωτος... :)
Άρπαξε 18-20 σκάγια Άρη ;

Back