Σκάγια

Σαφώς και το διαμπερές θα το κάψει αλλα μήπως δεν πέσει ακαριαία λόγο του σοκ που θα του προκαλέσει το διαμπερές τραύμα σε σχέση με ένα απλό τρύπημα ; think
Κάπως έτσι το έχω δει και γώ μέσα από τα κυνήγια μου...
Τα "τυφλά" τραύματα μεταφέρουν όλη την κινητική ενέργεια του σκαγιού στο σώμα του θηράματος και έτσι δέχεται μεγαλύτερο τραυματικό σοκ και "κεραυνοβολειται" όπως λέμε...
Για να κεραυνοβοληθει...με διαμπερή τραύματα... πρέπει να το βρει καλά η ντουφεκιά και να πάρει αρκετά σκάγια στο σώμα του...
Βέβαια εξαρτάται και σε ποιο σημείο του κορμιού δέχεται τα πλήγματα...

Κάπως έτσι το έχω δει και γώ μέσα από τα κυνήγια μου...
Τα "τυφλά" τραύματα μεταφέρουν όλη την κινητική ενέργεια του σκαγιού στο σώμα του θηράματος και έτσι δέχεται μεγαλύτερο τραυματικό σοκ και "κεραυνοβολειται" όπως λέμε...
Για να κεραυνοβοληθει...με διαμπερή τραύματα... πρέπει να το βρει καλά η ντουφεκιά και να πάρει αρκετά σκάγια στο σώμα του...
Βέβαια εξαρτάται και σε ποιο σημείο του κορμιού δέχεται τα πλήγματα...
Αυτό Σπύρο μπορώ να το περιγράψω με τα μονοβολα που έχω ρίξει.. πιστεύω να ξέρεις τα μονοβολα sauvestre
τα μονοβολα αυτά έχουν την μεγαλύτερη ενεργεία που έχω δει σε μονοβολο.. όσα γουρούνια ντουφεκιστηκαν με αυτά εννοείτε πως τα πέρασε από την απέναντι μα το γουρούνι βρέθηκε σε άλλο νόμο.. που σημενει παρα το μεγάλο διαμπερές τραύμα δεν κατάφερε να το καταβάλει άμεσα..
Από την άλλη μεριά τα μονοβολα hexolit
δεν έχουν τόσο μεγάλη ενέργεια και ποτε δεν έχει περάσει το γουρούνι απέναντι.. μα το τραύμα που δημιουργεί από την μια μεριά είναι τόσο μεγάλο που το αφήνει στον τόπο... σαφώς και παίζει ρόλο η διάμετρος της κεφαλής τον βληματων αφού το δεύτερο θα του κάνει μεγαλύτερη ζημιά μα και το πρώτο με την τεράστια ενέργεια και ένα διαμπερές τραύμα δεν καταφέρνει να το πλήξει άμεσα... σωστό λάθος κάπως έτσι το έχω στο μυαλό μου...

Αυτό Σπύρο μπορώ να το περιγράψω με τα μονοβολα που έχω ρίξει.. πιστεύω να ξέρεις τα μονοβολα sauvestre
τα μονοβολα αυτά έχουν την μεγαλύτερη ενεργεία που έχω δει σε μονοβολο.. όσα γουρούνια ντουφεκιστηκαν με αυτά εννοείτε πως τα πέρασε από την απέναντι μα το γουρούνι βρέθηκε σε άλλο νόμο.. που σημενει παρα το μεγάλο διαμπερές τραύμα δεν κατάφερε να το καταβάλει άμεσα..
δεν έχουν τόσο μεγάλη ενέργεια και ποτε δεν έχει περάσει το γουρούνι απέναντι.. μα το τραύμα που δημιουργεί από την μια μεριά είναι τόσο μεγάλο που το αφήνει στον τόπο... σαφώς και παίζει ρόλο η διάμετρος της κεφαλής τον βληματων αφού το δεύτερο θα του κάνει μεγαλύτερη ζημιά μα και το πρώτο με την τεράστια ενέργεια και ένα διαμπερές τραύμα δεν καταφέρνει να το πλήξει άμεσα... σωστό λάθος κάπως έτσι το έχω στο μυαλό μου...
Ακριβώς...
είναι όπως οι διαστελλομενες βολίδες τύπου ...hollow point...
Πέρα από την μεγαλύτερη καταστροφή ιστών και απώλειας αίματος που θα προκαλέσουν λόγω της διαστολής τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, δημιουργούν τυφλό τραύμα μεταφέροντας όλη την κινητικής τους ενέργεια στο στόχο... ενώ κάποιο κλάσμα θα παρέμενε στη σφαίρα αν περνούσε μέσα από αυτόν...

Last edited:
Αυτο με τα διαμπερη τραυματα το εχω κι εγω μεγαλη απορια, περυσι οι πιο πολλες φασσες ειχαν διαμπερη τραυματα αλλα πεφταν στουπια κατω, μου εχει τυχει ομως λαγος μια χρονια στα 20 με 25 μετρα με το δικανο και rottweil no3 και no2 η 1η τουφεκια πισω και η 2η μπροστα πανω απ το μπουτι και ο λαγος επεσε 15 μετρα πιο πανω και τον εψαχνα. Η 2η τουφεκια αποκλειεται να μην ειχε βρει ζωτικο οργανο γιατι ηταν με την φουλ κανη και ειχε παει ολη πανω του, ηταν μεγαλος ομως καπου 4 κιλα. Φετος παλι το τελευταιο τρυγονι με τα 6/4 με διαμπερη τραυματα ηταν ζωντανο αλλα δεν πιστευω να ειχαν βρει καποιο ζωτικο οργανο τα σκαγια. Ειχα ριξει μια μερα για δοκιμη σε κατι πετρες ενα super caccia 6/4 και ενα mygra 5.5 στα 70 μετρα να δω τ σκαγια θα βαλουν, ειχε και λιγο αερα με αποτελεσμα να μην καταλαβω καν τα σκαγια απ το 6/4 αν χτυπησαν τις πετρες, το mygra ομως ακουστηκε παρα πολυ δυνατα που εχει σκληροτερα σκαγια. Τωρα αν ειναι καλη τοση δυναμη θα το δω στις φασσες φετος

Τα σκαγια που θα ισχωρησουν 1-2 ποντους μαζι με πουπουλο η μαλλι απο λαγο καταβαλουν το θυραμα ακαριαια

Γιατι αν ισχωρησουν με τον τροπο που λες αλλα περασουν διαμπερη ποια η διαφορα.....
Αυτο προσπαθω να καταλαβω....

Μηλαμε για ιδια σκαγια η βολιδες.....με διαφορετικη διεισδηδη........

Γιατι αν ισχωρησουν με τον τροπο που λες αλλα περασουν διαμπερη ποια η διαφορα.....
Αυτο προσπαθω να καταλαβω....
Ο λαγος που πηρα περυσι με νο2 και το kicks ειχε διαμπερη τραυματα αν και μακρια και μονο 2 σκαγια νομιζω ειχαν μεινει μεσα αλλα επεσε ξερος, δεν νομιζω παντως οτι τον κρατησαν αυτα τα δυο σκαγια που εμειναν μεσα. Το τραυματικο σοκ λογικα ειναι μεγαλυτερο αν μεινουν μεσα τα σκαγια αλλα πιστευω και στις δυο περιπτωσεις αν δεν βρεις ζωτικο σημειο δεν θα πεσει ξερο το θηραμα

Comparing Magnum, Chilled and Plated Lead Shot:
Plated shot is always superior for game loads because of better penetration and energy-transfer qualities. Chilled lead shot is slightly softer than magnum lead shot (i.e., shot that has been alloyed with higher concentrations of antimony). Many shotgunners prefer harder magnum shot for its ability to retain a spherical form better. Because chilled lead shot contains lower concentrations of antimony, which is lighter than lead, the resulting chilled shot pellet is slightly denser than magnum shot.

Magnum is harder and slightly less dense (magnum shot is not as dense or "heavy" as chilled lead shot).Chilled is softer and slightly denser (chilled lead shot is slightly softer than magnum shot, but it is denser or "heavier," given the same volume.The best combination is a chilled lead core (which maximizes density) with a heavy copper/nickel plating.
Design: A hardened lead/antimony alloy core is first copper coated before heavy nickel plating is applied. This thick exterior layer serves as the hardening catalyst for the entire pellet. It provides the essential hardness and reduced friction for maximum penetration capability. The first thing you'll notice about birds hit with nickel-plated lead is the reduction or elimination of feathers in the wound channel. The surface coating of nickel allows these pellets to penetrate straight through tough feathers and deliver lethal energy where it counts most.
Patterning: Fiocchi, the maker of Golden Pheasant nickel-plated shotshell loads, has tested nickel-plated lead with numerous guns and choke combinations and found that pattern efficiency is increased on an average by 4%.

Μηλαμε για ιδια σκαγια η βολιδες.....με διαφορετικη διεισδηδη........
Δεν ξέρω τι είναι τελικά καλύτερο.. πάντως όσα έχω πάρει και είχαν διαμπερή ο σπαρταραγαν και έκαναν σαν τρέλα για 1 λεπτό ενώ με σκάγια μέσα έπεφταν στουπιά.. το θεμα είναι να το πάρουν σκάγια Μιχάλη .yel.

Δεν ξέρω τι είναι τελικά καλύτερο.. πάντως όσα έχω πάρει και είχαν διαμπερή ο σπαρταραγαν και έκαναν σαν τρέλα για 1 λεπτό ενώ με σκάγια μέσα έπεφταν στουπιά.. το θεμα είναι να το πάρουν σκάγια Μιχάλη .yel.
Το δευτερο μονοβολο που εβαλες Γιωργο κανει διασπαση μεσα στο γουρουνι με αποτελεσμα να δημιουργει τεραστιο τραυμα και γι αυτο πεφτει ξερο. Οσα κυνηγια εχω δει με ραβδωτο που εχει διαμπερη τραυματα τα γουρουνια πεφτουν ξερα αρα θελει να το βρεις σε καιριο σημειο οπως εχω καταλαβει

Το δευτερο μονοβολο που εβαλες Γιωργο κανει διασπαση μεσα στο γουρουνι με αποτελεσμα να δημιουργει τεραστιο τραυμα και γι αυτο πεφτει ξερο. Οσα κυνηγια εχω δει με ραβδωτο που εχει διαμπερη τραυματα τα γουρουνια πεφτουν ξερα αρα θελει να το βρεις σε καιριο σημειο οπως εχω καταλαβει
Το καίριο σημείο είναι κάψιμο είτε με "απλό" τραύμα είτε με διαμπερές.. όταν το πάρει σε ζωτικό όργανο θα πέσει ακαριαία.. ίσως και αυτό μπορεί να φταίει που συνεχίζει ακόμα και με διαμπερές τραύμα δεδομένου πως δεν έχει πλήξει κάποιο όργανο..

Το καίριο σημείο είναι κάψιμο είτε με "απλό" τραύμα είτε με διαμπερές.. όταν το πάρει σε ζωτικό όργανο θα πέσει ακαριαία.. ίσως και αυτό μπορεί να φταίει που συνεχίζει ακόμα και με διαμπερές τραύμα δεδομένου πως δεν έχει πλήξει κάποιο όργανο..
Ετσι πιστευω κι εγω.shake hands.

Η εξήγηση βρίσκεται (για άλλη μια φορά όπως πάντα) στη Φυσική. Και ουσιαστικά το είπε ο κύριος Σπύρος. Το σκάγι που θα μείνει μέσα στο σώμα του θηράματος θα αποδώσει όλη του την κινητική ενέργεια στο θήραμα προξενώντας του μεγαλύτερο τραύμα, από ότι αν το πέρναγε στεγνό, που πάει να πει ότι παρέμεινε και στο σκάγι κινητική ενέργεια για να εξέλθει του σώματος, άρα δεν την απέδωσε όλη άλλα ένα μικρό μέρος της. Το σκάγι που θα κάνει διαμπερές τραύμα λοιπόν πριν να μπει στο σώμα έχει μεν μεγαλύτερη ενέργεια από ένα που θα μείνει μέσα στο ζώο-πτηνό, αλλά θα του κάνει μικρότερο τραύμα. το ότι θα το περάσει διαμπερές δεν λέει κάτι. πρέπει να είσαι κωλόφαρδος και σε θήραμα μεγέθους τσίχλα-τρυγόνι (θα βάλω και φάσα) να αφήσεις σεκο πτηνό από διαμπερές τραύμα, αυτό θα γίνει μόνο αν του πάρει την καρδιά, τη γούσα, ίσως και το κεφάλι. που σε τόσο μικρό θήραμα είναι lucky shot.

. Και ουσιαστικά το είπε ο κύριος Σπύρος

Ρε Βασίλη όλα καλά και όλα ωραία...αυτό το "κύριος Σπύρος"...τι το θελες;
Τόσο πολύ σεβάσμιος γέρος δείχνω πλέον;.sarcastic.

Μεταξύ κυνηγών δεν υπάρχουν τέτοιου είδους αβροφροσύνες...
Φαντάσου να μαστε για κυνήγι μαζί και συ να μου φωναζες...
"Κύριε Σπύρο...απάνω σας"
Και γω να σου απαντούσα...
"Μάλιστα γιατρέ μου...το είδα σας ευχαριστώ"
Θα βγαζαν τα πουρνάρια χέρια και θα μας αρχίζαν τις σφαλιάρες....sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Με περισσοτερα σκαγια,αυξάνονται οι πιθανοτητες για αμεση καταβολη.
Ενα που θα διαπερασει σε οχι καιριο σημειο,ειναι δυσκολο να καταβάλει αμεσα.
Το πουλι θα πεσει εκει που το τουφεκισαμε αν σπασει φτερουγα.
Εεε μετα θα το κυνηγάμε πριν τρυπωσει!
Χρειαζομαστε σκαγια με ικανη ενεργεια οχι ομως υπερμετρη.
Και ανάλογη πυκνοτητα.
Το διαμπερές ενα τραύμα,συνηθως ταΐζει τις αλεπουδες!:(

Με περισσοτερα σκαγια, αυξάνονται οι πιθανοτητες για αμεση καταβολη.
.well done.

Ενα που θα διαπερασει σε οχι καιριο σημειο,ειναι δυσκολο να καταβάλει αμεσα.
Γιατί ... ένα που δεν θα διαπεράσει σε όχι καίριο σημείο ... θα το καταβάλει άμεσα ??????????????????? ;)
.bye.

Το διαμπερές ενα τραύμα,συνηθως ταΐζει τις αλεπουδες!
... Το μη διαμπερές ενα τραύμα ... θα κάνει κάτι καλύτερο ??????????????????? .yel. :)
think
Θα μπορούσα να γράψω πολλά ... αλλά βαριέμαι ... έχω και πολλή δουλειά στο γραφείο ... έχω ξαναγράψει εξάλλου κι άλλες φορές γι'αυτό το θέμα.
Και δεν έχει και νόημα, καθένας έχει σχηματίσει τις πεποιθήσεις του ... και δικαίωμά του ... Καλή καρδιά ... περί ορέξεως ... ;)

Η εξήγηση βρίσκεται (για άλλη μια φορά όπως πάντα) στη Φυσική. Και ουσιαστικά το είπε ο κύριος Σπύρος. Το σκάγι που θα μείνει μέσα στο σώμα του θηράματος θα αποδώσει όλη του την κινητική ενέργεια στο θήραμα προξενώντας του μεγαλύτερο τραύμα, από ότι αν το πέρναγε στεγνό, που πάει να πει ότι παρέμεινε και στο σκάγι κινητική ενέργεια για να εξέλθει του σώματος, άρα δεν την απέδωσε όλη άλλα ένα μικρό μέρος της. Το σκάγι που θα κάνει διαμπερές τραύμα λοιπόν πριν να μπει στο σώμα έχει μεν μεγαλύτερη ενέργεια από ένα που θα μείνει μέσα στο ζώο-πτηνό, αλλά θα του κάνει μικρότερο τραύμα. το ότι θα το περάσει διαμπερές δεν λέει κάτι. πρέπει να είσαι κωλόφαρδος και σε θήραμα μεγέθους τσίχλα-τρυγόνι (θα βάλω και φάσα) να αφήσεις σεκο πτηνό από διαμπερές τραύμα, αυτό θα γίνει μόνο αν του πάρει την καρδιά, τη γούσα, ίσως και το κεφάλι. που σε τόσο μικρό θήραμα είναι lucky shot.
συμφωνω,αυτο θα εγραφα κ εγω,οταν μενει μεσα το θηραμα παιρνει ολη την ενεργεια του σκαγιου,ενω στο διαμπερες παιρνει μικροτερη ενεργεια,μπορει να φαινεται παραξενο,αλλα ετσι ειναι η φυσικη οπως την γνωριζουμε σημερα,το εχωδιαβασρι κ σε ξενο αρθρο οπου εκαναν τεστ για να βρουν το λογο που συμβαινει αυτο

.well done.

Γιατί ... ένα που δεν θα διαπεράσει σε όχι καίριο σημείο ... θα το καταβάλει άμεσα ??????????????????? ;)
.bye.

... Το μη διαμπερές ενα τραύμα ... θα κάνει κάτι καλύτερο ??????????????????? .yel. :)
think
Θα μπορούσα να γράψω πολλά ... αλλά βαριέμαι ... έχω και πολλή δουλειά στο γραφείο ... έχω ξαναγράψει εξάλλου κι άλλες φορές γι'αυτό το θέμα.
Και δεν έχει και νόημα, καθένας έχει σχηματίσει τις πεποιθήσεις του ... και δικαίωμά του ... Καλή καρδιά ... περί ορέξεως ... ;)
.well done..well done..well done..shake hands.

Back