Σκάγια

Γιατί ... ένα που δεν θα διαπεράσει σε όχι καίριο σημείο ... θα το καταβάλει άμεσα ??????????????????? ;)
Ειπα κατι τετοιο??o_O
... Το μη διαμπερές ενα τραύμα ... θα κάνει κάτι καλύτερο ???????????????????
Ειπα κατι τετοιο?:)
Να γραψεις ρε Στελαρα!!
Γνωμες ανταλλασουμε,κουβεντα κανουμε!

Ο Γιάννης είπε μια θέση που ισχύει. Η αντιθετοαντίστροφη θέση, που διατύπωσε ο Στέλιος ισχύει και αυτή, διότι είναι ισοδύναμη με την πρώτη (σύμφωνα με τον προτασιακό λογισμό στα Μαθηματικά) :) άρα και οι δύο είπατε το ίδιο (σωστό) πράγμα από άλλη οπτική γωνία

Νομίζω είναι λίγο άτοπο να μιλάμε για το ένα τραύμα...διαμπερή ή τυφλό και το πιο καταβάλει καλύτερα το θήραμα...
Είτε διαμπερή είτε όχι το ένα σκαγι πρέπει να είναι αυτο που λέμε...το "τυχερό σκάγι"...

Τα πουλιά (τα τριχωτά είναι διαφορετική περίπτωση) τα καταβάλλει άμεσα το τραυματικό σοκ που δέχονται από τα πολλαπλά κτυπήματα των σκαγιών...το τετραπλουν και πάνω τραυμα που λέμε...
Από αυτά που έχω δει...τα μη διαμπερη τραυματα προκαλούν μεγαλύτερο τραυματικό σοκ από τα ίδια ακριβώς διαμπερή...
...οχι ότι και με διαμπερή δεν καταβάλλεται άμεσα...
ενα πουλί που παίρνει 5-6 σκάγια σε όλο το κορμί θα καταβληθεί άμεσα και στις 2 περιπτώσεις...
Στα 2-3 σκαγια όμως τα μη διαμπερη νομίζω υπερτερούν σε άμεση καταβολή...

Ειπα κατι τετοιο??o_O

Ειπα κατι τετοιο?:)
Δεν είπες ! Ούτε πιστεύω ότι πιστεύεις κάτι τέτοιο ... Γι'αυτό και στην αρχή τόνισα και επικρότησα την πρώτη σου πρόταση, ότι όσο περισσότερα σκάγια τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες άμεσης καταβολής !!!
Όμως, με τη διατύπωση σου παρακάτω, κάποιος που δεν έχει εμβαθύνει στο θέμα, και διαβάσει στα γρήγορα κι "επιφανειακά", θα σχηματίσει την εντύπωση ότι γενικώς τα διαμπερή τραύματα δεν καταβάλουν άμεσα το θήραμα, ενώ τα μη διαμπερή (τυφλά) τόχουν σίγουρο !!!;)
Να γραψεις ρε Στελαρα!!
Γνωμες ανταλλασουμε,κουβεντα κανουμε!
Θα γράψω ρε Γιάννη ... όταν ευκαιρήσω ... Αν δε μ' αφήσει ο καιρός να πάω σκοπευτήριο το απόγευμα, μπορεί να γράψω ... Αλλιώς, σιγά μη κάτσω μέσα να γράφω !!! .yel. .sarcastic.

Το λάθος που κάνουμε είναι ότι πιστεύουμε ότι η "ενέργεια" σκοτώνει.
Η "ενέργεια" είναι ένας μαθηματικός τύπος έκφρασης για τη σύγκριση διαφόρων παραμέτρων, μεγεθών και πραγμάτων.
Άλλη είναι η λειτουργία καταβολής θηράματος, ανεξαρτήτως μεγέθους και βάρους.

Ωραίο θέμα με πολλές γνώμες..
Δεν ξέρω πως αντιλαμβάνονται τον πόνο τα θηράματα αλλά αν πουμε ότι πονάνε όπως εμείς τότε σίγουρα μερικά τυφλά τραύματα θα τα καταβάλλουν εστω κ ζωντανα..
Για εμένα είτε διαμπερη είτε όχι δεν παίζει ρόλο..ρόλο παίζει που ακριβώς θα" βρουν" το η τα σκαγια...
Από την άλλη μεριά μου είχε κάνει εντύπωση όπως είχα ξαναπεί η αναφορά του χατζιωτη για κυνήγι τσίχλας με 3αρια..πειραματικά..
Είπε για αρκετά ζωντανά πουλια( κ όχι με τραύματα σε φτερούγες κλπ)..
Ως γνωστόν είναι αδύνατον 3αρι σε οτιδήποτε φυσίγγι κ αν ήταν να μην έκανε διαμπερη στην τσίχλα...

Αυτό που έχω παρατηρήσει πάντως από τα δικά μου κυνήγια και κυρίως από μπεκάτσα που οι καταβολές είναι κατά μεγάλο ποσοστό άμεσες, στο φαγητό στα 7 στα 10 πουλιά βρίσκω σκάγια μέσα. Επίσης σε ζεστές μέρες κυρίως μέσα Γενάρη που κάνει κάτι κουλές ζέστες στις αλκυονίδες μέρες έχω δει μπεκάτσες να τρώνε την τουφεκιά και να πέφτουν αρκετά παραπέρα και με αίματα.

Εγώ θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις . Ας υποθέσουμε ότι ένα φυσιγγι με μαλακά σκάγια που δεν προκαλεί διαμπερή τραύματα είναι πιο αποτελεσματικό από ένα με σκληρά σκάγια που προκαλεί διαμπερή τραύματα σε απόσταση 25 μέτρα. Στα 35 μέτρα τι θα συμβεί? Μήπως εκεί θα υπερτερεί το άλλο φυσιγγι με σκληρά σκάγια κ τα διαμπερή τραύματα? Μήπως πρέπει να σκεφτούμε τις αποστάσεις που τουφεκαμε συνήθως? Ακόμα μήπως παίζει ρόλο και ο μυικος ιστός και το δέρμα των θηραμάτων?Ακούω γνώμες κύριοι. think

Εγώ θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις . Ας υποθέσουμε ότι ένα φυσιγγι με μαλακά σκάγια που δεν προκαλεί διαμπερή τραύματα είναι πιο αποτελεσματικό από ένα με σκληρά σκάγια που προκαλεί διαμπερή τραύματα σε απόσταση 25 μέτρα. Στα 35 μέτρα τι θα συμβεί? Μήπως εκεί θα υπερτερεί το άλλο φυσιγγι με σκληρά σκάγια κ τα διαμπερή τραύματα? Μήπως πρέπει να σκεφτούμε τις αποστάσεις που τουφεκαμε συνήθως? Ακόμα μήπως παίζει ρόλο και ο μυικος ιστός και το δέρμα των θηραμάτων?Ακούω γνώμες κύριοι. think
Κατα την γνωμη μου ολη η ουσια ειναι στα ποσα σκαγια θα δεχθει ενα θηραμα και σε ποια σημεια, διαμπερη η μη αν ειναι σε μια τσιχλα πχ απο τη μεση και πισω δεν θα πεσει αν ειναι ομως στο στηθος θα πεσει ξερη.

Το λάθος που κάνουμε είναι ότι πιστεύουμε ότι η "ενέργεια" σκοτώνει.
Η "ενέργεια" είναι ένας μαθηματικός τύπος έκφρασης για τη σύγκριση διαφόρων παραμέτρων, μεγεθών και πραγμάτων.
Άλλη είναι η λειτουργία καταβολής θηράματος, ανεξαρτήτως μεγέθους και βάρους.
Αφού η ενέργεια δεν σκοτώνει, ποια είναι αυτή η "άλλη λειτουργία" που σκοτώνει το θήραμα;
Ένα σκάγι έχει κινητική ενέργεια. Όταν βρίσκει το πουλί έχουμε πλαστική κρούση, το σκάγι σφηνώνεται στο σώμα του πουλιού και γίνονται πρακτικά ένα σώμα. Κατά την κρούση αυτή, έχουμε μεταφορά όλης της κινητικής ενέργειας από το σκάγι στο σώμα του πουλιού, η οποία προκαλεί τον τραυματισμό του. Αν τα σκάγια είναι περισσότερα από ένα, ο πολλαπλός τραυματισμός (δλδ μεγαλύτερη μεταφορά ενέργειας) θα μας δώσει ακαριαία νεκρό το πουλί.
Η ενέργεια δεν είναι μαθηματικός τύπος έκφρασης για σύγκριση κάποιων πραγμάτων... Η ενέργεια είναι η ικανότητα ενός σώματος να παράγει έργο. Εν προκειμένω, η κινητική ενέργεια του σκαγίου είναι η ικανότητα του να προκαλεί τον τραυματισμό/θάνατο του θηράματος

Άμεση καταβολή του θηράματος υπάρχει μόνο με καίριο πλήγμα του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ο θάνατος επέρχεται από πτώση της αρτηριακής πίεσης του αίματος λόγω αιμορραγίας.
Αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως διαμετρήματος, βάρους βλήματος, ταχύτητας, ορμής ή ενέργειας.
Εξαίρεση ίσως να αποτελούν οι...εξωγήινοι και τα...ζόμπι.

Άμεση καταβολή του θηράματος υπάρχει μόνο με καίριο πλήγμα του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ο θάνατος επέρχεται από πτώση της αρτηριακής πίεσης του αίματος λόγω αιμορραγίας.
Αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως διαμετρήματος, βάρους βλήματος, ταχύτητας, ορμής ή ενέργειας.
Εξαίρεση ίσως να αποτελούν οι...εξωγήινοι και τα...ζόμπι.
Άσχετο με τη συζήτηση...! :)
Και αυτό, το πλήγμα στο εγκέφαλο ή νωτιαίο μυελό θα συμβεί εξαιτίας της ενέργειας του σκαγίου, δεν συμβαίνει αυτόματα το πλήγμα.
Εδώ μιλάμε για τα σκάγια, όχι για τη φυσιολογία του οργανισμού των θηραμάτων ;)
Συμφωνώ: ακαριαίος θάνατος > πλήξη νωτιαίου μυελού, αλλά η πλήξη νωτιαίου μυελού > ενέργεια σκαγίου
Εν προκειμένω συζητάμε για το δεύτερο ;)

Ούτε όλα τα σκάγια έχουν την απαιτούμενη ενέργεια για να φτάσουν μέχρι τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό και να τους πλήξουν!
Αν ήταν έτσι θα κυνηγούσαμε όλα τα θηράματα με ένα νούμερο σκάγια αποκλειστικά! ;)

Ούτε όλα τα σκάγια έχουν την απαιτούμενη ενέργεια για να φτάσουν μέχρι τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό και να τους πλήξουν!
Αν ήταν έτσι θα κυνηγούσαμε όλα τα θηράματα με ένα νούμερο σκάγια αποκλειστικά! ;)
Πάρε 930i να μην ασχολείσαι με λεπτομέρειες!

Αφού η ενέργεια δεν σκοτώνει, ποια είναι αυτή η "άλλη λειτουργία" που σκοτώνει το θήραμα;
Ένα σκάγι έχει κινητική ενέργεια. Όταν βρίσκει το πουλί έχουμε πλαστική κρούση, το σκάγι σφηνώνεται στο σώμα του πουλιού και γίνονται πρακτικά ένα σώμα. Κατά την κρούση αυτή, έχουμε μεταφορά όλης της κινητικής ενέργειας από το σκάγι στο σώμα του πουλιού, η οποία προκαλεί τον τραυματισμό του. Αν τα σκάγια είναι περισσότερα από ένα, ο πολλαπλός τραυματισμός (δλδ μεγαλύτερη μεταφορά ενέργειας) θα μας δώσει ακαριαία νεκρό το πουλί.
Η ενέργεια δεν είναι μαθηματικός τύπος έκφρασης για σύγκριση κάποιων πραγμάτων... Η ενέργεια είναι η ικανότητα ενός σώματος να παράγει έργο. Εν προκειμένω, η κινητική ενέργεια του σκαγίου είναι η ικανότητα του να προκαλεί τον τραυματισμό/θάνατο του θηράματος
Ποσο έγραψες φυσική;; .yel.

Last edited:
Το overkilling ζει και βασιλεύει, η αγαπημένη του περίοδος είναι 20/8 με 20/10.....:)
Σε όλες τις εποχές μπορεί να συμβεί...
Απλά Γιώργο...τα περισσότερα φυσίγγια εμπορίου είναι φτιαγμένα για πιο "χειμωνιάτικες" συνθήκες από αυτές που συναντάμε την περίοδο που αναφέρεις...

Last edited:
Back