Ένα όπλο με αυλό 18.4 (συμβατικό) και κατ' αντιστοιχία mobile chokes, δεν σχεδιάσθηκε για γομώσεις βάλτου (ατσάλινα σκάγια), αλλά για κυνήγι στεριανό περπατητό και καρτέρια. Ακόμα και το βάρος της είναι μικρό για τις βαριές γομώσεις ενός βάλτου. Η ανάκρουση θα είναι αισθητή παρά τις κάθε λογής πατέντες απορρόφησης. Οι κάννες προσδιορίζουν σε μεγάλο ποσοστό τη χρήση ενός όπλου (όπως και η ποιότητα ξύλου ή πλαστικό, πλάτος/ύψος ρίγας, αλλα και το βάρος). Αν το μοντέλο που έχεις είναι το 3.5 (δες link) τότε πράγματι πήρες όπλο για βάλτο.
https://www.franchiusa.com/affinity-3-5-semi-auto-shotgun
Κάθε εταιρεία - ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου το κυνήγι υδροβίων είναι δημοφιλές - έχει κάποια μοντέλα ποιο εξειδικευμένα για το κυνήγι αυτό. Ένα upland μοντέλο, συνήθως είναι αυτό που ταιριάζει στη χώρα μας, όπου οι περισσότεροι έχουν 1 όπλο "δια πάσαν νόσον".
Το ίδιο ισχύει και για το κυνήγι αγριόχοιρου για όσους ρίχνουν μονόβολα. Οι κάννες slug θέλουν ισχυρά τοιχώματα ώστε να τηρούνται πιο σταθερές (να μην πάλλονται) στη βολή. Στο κυνήγι ορτυκιού, δεν συνάδει ένα όπλο βάλτου με κάννη μήκους 76εκ και βάρος 3500γρ.
Θα μου πεις πως όλα τα όπλα σκοτώνουν και θα απαντήσω πως και όλα τα εργαλεία καρφώνουν, όλα τα αυτοκίνητα μεταφέρουν, όλα κινούνται εκτός ασφάλτου είτε επί της ασφάλτου, όλα τρέχουν, όλα τα παπούτσια παίζουν μπάλα, κλπ.
ΥΓ: Και εγώ 1 όπλο δια πάσαν νόσον έχω και πάω περπατητό με 4 κιλά στα χέρια, για υδρόβια με 50 εκατ κάννης (και κάποια ακόμη συμπράκαλα για να λέω στον εαυτό μου ότι εντάξει είναι λίγο μακρύτερη η κάννη και να ξεγελιέμαι), στο γουρούνι με βολεύει για μονόβολα σε καρτέρι, κλπ.