με τα κατάλληλα φυσίγγια και το κατάλληλο όπλο
Αν χρησιμοποιείς πχ σκάγια βολφραμίου #9 για φάσα τα 60m
θεωρώ ότι είναι παιχνιδάκι.
Δεν μιλάμε για κόστος φυσιγγίου (5-10€ το ένα), μιλάμε για δυνατότητες.
Επίσης δεν μιλάμε για σκοπευτικές ικανότητες, αλλά για δυνατότητα σκοτωμάτων.
Πολλοί μιλάνε για καταβολές σε μεγάλες αποστάσεις (>50μ) με τα όπλα τους και πραγματικά ισχύει (για μολύβδινα μιλάμε τώρα).
Υπάρχουν όμως πολλά "αλλά" ...
Πόσα πουλιά τουφεκάνε για να πάρουν 1 ; Ποιό το ποσοστό κάρπωσης ; Ποιό το ποσοστό τραυματισμών ; Πως κάνουν εκτίμηση απόστασης στον αέρα ; Πως ξέρουν ότι είναι σκοπευτικά εντάξει ;
Tα 40 με τα 50 έχουν τεράστια διαφορά. Ακόμα μεγαλύτερη τα 50 με τα 60. Ακόμα μεγαλύτερη τα 60 με τα 70.
Μην το κάνουμε σαν τον ξάδερφο τώρα που ξεφτίλισε τον άλλον με την cosmi στα 100m
Πολλοί λένε το χαρτί και η διάτρηση δεν λένε τίποτα, εγώ βλέπω την διαφορά στο ζωντανό θήραμα.
Και εγώ το ίδιο, αλλά ισχύει μέχρι έναν βαθμό και το κάνω σε συγκεκριμένα μικρά θηράματα.
Σκέψου ότι εδώ με στιριγμένο όπλο στα 35 και πάλι βλέπεις ότι φεύγει η τουφεκιά από τα κέντρα της, πως είμαστε σίγουροι ότι στα 50-60 το κέντρο είναι πάνω στο πουλί που πετάει ;
Ακούω συχνά επίσης για το πυκνό κέντρο, την πυκνή περιφέρεια την "δυνατή" ή "αδύνατη" περιφέρεια κτλ
Προσωπικές απόψεις οι παρακάτω.
Πυκνό κέντρο σημαίνει δυνατότητα για περισσσότερα μέτρα. ΠΑΝΤΑ.
Τα περιφερειακά σκάγια έχουν μικρότερη διάτρηση από τα κεντρικά. ΠΑΝΤΑ.
Το πόσο μικρότερη εξαρτάται
1. από την αρχική σφαιρικότητα των σκαγιών
2. από την σκληρότητα των σκαγιών
3. από τις ταχύτητες στομίου
4. από την παραμόρφωση που έχουν υποστεί μέχρι να βγουν από το στόμιο (η παραμόρφωση οφείλεται κατά
95-99% στην πυροδότηση και άντε να βάλω και ένα
max 1-5% σε όλα τα υπόλοιπα, κώνους, αυλούς κτλ). Δεν είναι τυχαίο ότι τα φυσίγγια με buffer δουλεύουν σε όλα τα όπλα.
5. από το setup του φυσιγγίου δηλαδή από το πόσο θα ταξιδεύουν συγκεντρωμένα (σε πυκνή διάταξη) στα πρώτα μέτρα της πτήσης
Δεν νομίζω ότι ξεχνάω κάτι άλλο.
Και εγώ αυτά τα ποσοστά (τσίχλας) που λέει ο Νίκος παραπάνω θεωρώ ότι είναι λογικά.
Το 10 στα 10 ισχύει σε πολύ συγκεκριμένα κυνήγια και δεν είναι ο κανόνας.
ps
Ξέρει κανένας λεπτομέρειες για το πείραμα στις φάρμες "Nilo" το '73 στις Ηνωμένες πολιτείες που τουφεκίστικαν 2000 πάπιες αν δεν κάνω λάθος σε διάφορες αποστάσεις ;;;;