Σκοπευτικές Απορίες με τον Λεωνίδα Μητσιάλη

@leo καλημέρα

Αν κατά τη διάρκεια της διόφθαλμης σκοπευσης με κυρίαρχο δεξί (βάση του τεστ), ο εγκέφαλος λαμβάνει κυρίως την εικονα από τα αριστερό, αυτό μπορεί να σημαίνει οτι τελικα το επικρατές είναι το αριστερό;

Μέχρι στιγμής κλείνω ελαφρώς το αριστερό (όχι εντελώς) για να εξαλείψω τη θολούρα/είδωλο ώστε να βλέπω και τη γενική εικόνα αλλά και να βλέπω κυρίως τον στόχο και το όπλο που έρχεται προς αυτόν.
Επίσης μπορεί το κοντάκι να είναι πολύ χαμηλό (να βλέπεις δηλαδή μόνο μπίλια και καθόλου ρίγα στην φυσιολογική επώμιση) και εάν κουμπώνεις πολύ το μάγουλο να χάνει το δεξί μάτι τελείως τη μπίλια.

Εάν γίνεις λίγο πιο σαφής ίσως μπορέσω να βοηθήσω. Έριχνες καλά παλιότερα και τώρα όχι; Άλλαξες μήπως όπλο; Είσαι γενικά κακός σκοπευτής;

Το ότι το κοντάκι είναι κέντρο σημαίνει ότι το όπλο θα ρίξει εκεί που το στρέφουμε, δεν είναι μαγική λύση ευστοχίας.
Το όπλο είναι ίδιο το ειχα βάλει αρκετές φορές στο φερτο στα μέτρα σου..
Όχι δεν πιστεύω ότι ήμουν καλύτερος..
Γενικά με το σημάδι σκόπευση δεν είμαι καλός.
Είμαι εκεί 16 χρόνια το έχω το όπλο..

Ακριβως το ιδιο θεμα εχω και εγω..

Δεξια επωμιση με διοφθαλμη σκοπευση
Πόσο ρίγα βλέπεις στην επώμιση; Μόνο μπίλια ή και λίγο ρίγα;

Επίσης με ποια τεχνική βάζεις την προσκόπευση; Σκουπίζοντας από πίσω ή μπαίνοντας κατευθείαν μπροστά στην εικόνα;

Το όπλο είναι ίδιο το ειχα βάλει αρκετές φορές στο φερτο στα μέτρα σου..
Όχι δεν πιστεύω ότι ήμουν καλύτερος..
Γενικά με το σημάδι σκόπευση δεν είμαι καλός.
Είμαι εκεί 16 χρόνια το έχω το όπλο..
Τότε καλό είναι να ζητήσεις βοήθεια από επαγγελματία. Σε ποια περιοχή βρίσκεσαι;

Εριξα 50 φυσιγγια για 10 τσίχλες εχθές είναι πιστεύω πολύ χαμηλό ποσοστό
Παιδιά αυτό, επειδή το γράφουν αρκετοί, δεν αποτελεί κριτήριο. 1) Δεν υπάρχει μαγική συνταγή ότι οπωσδήποτε x αριθμός τσίχλας θα πέσει με ψ αριθμό φυσιγγίων, 2) μέρα με μέρα διαφέρει, τόσο στο κυνήγι όσο και στο σκοπευτήριο, 3) ειδικά στο κυνήγι έχει να κάνει και με τα ρίσκα που παίρνει κάποιος, ενώ στο σκοπευτήριο οι βολές υπακούουν σε συγκεκριμένους κανόνες. Άλλοι δεν σηκώνουν όπλο σε θήραμα από μια απόσταση και πάνω και άλλοι "ψοφάνε" ειδικά για τέτοιες βολές.

Είναι πολλές οι παράμετροι, ας πάμε να ευχαριστηθούμε, ας είμαστε ψαγμένοι -ναι- τι μπορεί να πήγε στραβά και τι να διορθώσουμε αλλά ως εκεί, θα έλεγα.

Είναι πολλές οι παράμετροι, ας πάμε να ευχαριστηθούμε, ας είμαστε ψαγμένοι -ναι- τι μπορεί να πήγε στραβά και τι να διορθώσουμε αλλά ως εκεί, θα έλεγα.
Η σχέση φυσιγγίων/επιτυχίας είναι απλά ένα μέτρο σύγκρισης. Όποια και να είναι, η ουσία είναι αν είμαστε ή δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη σκοπευτική μας ικανότητα. Ισχύει ότι κάποιοι λίγοι έχουν παράλογες απαιτήσεις και προσδοκίες αλλά όταν κάποιος είναι δυσαρεστημένος με τον εαυτό του οφείλουμε να τον ακούσουμε και να τον βοηθήσουμε.

μπαινω κατευθειαν μπροστα
ΟΚ, έτσι εξηγείται. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το αριστερό μάτι χάνει το στόχο όταν το όπλο είναι στην εικόνα και η εικόνα στο τέλος δεν βγάζει το ίδιο "νόημα " στα μάτια σε σχέση με την αντίστροφη κατεύθυνση, αφού εκείνη τη στιγμή από διόφθαλμη γίνεται μονόφθαλμη, ειδικά στις πιο ψηλές τουφεκιές. Οι λύσεις είναι οι εξής:
- Σήκωμα κοντακιού ώστε και τα δύο μάτια να βλέπουν τον στόχο
- Αλλαγή τεχνικής σε σκούπισμα
- Χρήση μικρότερων προσκοπεύσεων από Δ προς Α. Πολλές φορές τραβάμε το όπλο ασυναίσθητα πιο μπροστά ώστε να ξαναδεί το αριστερό μάτι το στόχο, με αποτέλεσμα τις υπερβολικές προσκοπευσεις.

Μια δικια μου απορια προς τον κ Λεωνιδα , επειτα απο τοσα μαθηματα ακομα τα πουλια ΔΕΝ πεφτουν μονα τους , ειχα θεωρησει οτι θα τα κατεβαζα χωρις καν να επωμιζω και να σημαδευω αλλα τζιφος. Τι φταιει ?

Μια δικια μου απορια προς τον κ Λεωνιδα , επειτα απο τοσα μαθηματα ακομα τα πουλια ΔΕΝ πεφτουν μονα τους , ειχα θεωρησει οτι θα τα κατεβαζα χωρις καν να επωμιζω και να σημαδευω αλλα τζιφος. Τι φταιει ?
Είναι απλό. Χρειάζεσαι κι άλλα μαθήματα!

Παιδιά αυτό, επειδή το γράφουν αρκετοί, δεν αποτελεί κριτήριο. 1) Δεν υπάρχει μαγική συνταγή ότι οπωσδήποτε x αριθμός τσίχλας θα πέσει με ψ αριθμό φυσιγγίων, 2) μέρα με μέρα διαφέρει, τόσο στο κυνήγι όσο και στο σκοπευτήριο, 3) ειδικά στο κυνήγι έχει να κάνει και με τα ρίσκα που παίρνει κάποιος, ενώ στο σκοπευτήριο οι βολές υπακούουν σε συγκεκριμένους κανόνες. Άλλοι δεν σηκώνουν όπλο σε θήραμα από μια απόσταση και πάνω και άλλοι "ψοφάνε" ειδικά για τέτοιες βολές.

Συμφωνώ απόλυτα. Στη πολύχρονη διαδρομή μου ιδιαίτερα στο κυνήγι της τσίχλας κατάλαβα ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα είναι πολλοί και δυσδιάκριτοι.
Αν πέσεις σε μέρα με πολλά πουλιά κάτι προλαβαίνεις να διορθώσεις και κυρίως τη ψυχολογία σου που είναι ίσως το πιο σπουδαίο.
Αν όμως περάσουν 20-30 πουλιά από τα οποία τα μισά μέσα σε φυσιολογικές συνθήκες και αποστάσεις και ρίξεις 10 τουφεκιές της προκοπής δεν μπορείς να κάνεις αξιόλογη στατιστική επί του αποτελέσματος. Που σημαίνει ότι το καλό ή κακό αποτέλεσμα δεν πρέπει ούτε να σε ενθουσιάζει, ούτε να σε απογοητεύει.
Οπωσδήποτε όμως αν συνεχίζεται για καιρό μια καλή, ή κακή κατάσταση σε αρκετές εξόδους κάτι έχει σταθεροποιηθεί σωστά, ή χρήζει διόρθωσης.

ΟΚ, έτσι εξηγείται. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το αριστερό μάτι χάνει το στόχο όταν το όπλο είναι στην εικόνα και η εικόνα στο τέλος δεν βγάζει το ίδιο "νόημα " στα μάτια σε σχέση με την αντίστροφη κατεύθυνση, αφού εκείνη τη στιγμή από διόφθαλμη γίνεται μονόφθαλμη, ειδικά στις πιο ψηλές τουφεκιές. Οι λύσεις είναι οι εξής:
- Σήκωμα κοντακιού ώστε και τα δύο μάτια να βλέπουν τον στόχο
- Αλλαγή τεχνικής σε σκούπισμα
- Χρήση μικρότερων προσκοπεύσεων από Δ προς Α. Πολλές φορές τραβάμε το όπλο ασυναίσθητα πιο μπροστά ώστε να ξαναδεί το αριστερό μάτι το στόχο, με αποτέλεσμα τις υπερβολικές προσκοπευσεις.
Σας ευχαριστω πολυ!!

Back