Σουγιάδες και Μαχαίρια

Καλημέρα,
Μιας και οι συμμετοχές μου στο κυνήγι αγριόχοιρου με την ομάδα του χωριού μου αυξάνονται , σκέφτομαι να αγοράσω ένα καλό value for money μαχαίρι γδαρσίματος, ώστε να ξεκινήσω τα πρώτα μου βήματα στο σπορ....
Εχω ένα MORA COMPANION stainless steel, το οποίο δεν έχω δοκιμάσει στην πράξη , αλλά νομίζω ότι θέλω κάτι πιό εξειδικευμένο ... με πιό κυρτή λάμα ίσως, με το βασικό που ακούω και διαβάζω συνέχεια να μην στομώνει από το λίπος !!
Ψάχνοντας στο δίκτυο , βρήκα τις παρακάτω επιλογές , αλλά θέλω μια βοήθεια στην επιλογή από κάποιον πιό ειδικό...

Η ομάδα μου γενικώς δεν τα παέι καλά με τα μαχαίρια .sarcastic. και δεν θέλω να πάρω κάτι που να μείνει στο συρτάρι...

Μενιο,φιλος γουρουνας χρησιμοποιει τους ταπεινους opinel!
Εχει δοκιμασει αρκετα απο τα ακριβα μαχαιρια που κυκλοφορούν.
Πάρε εναν τετοιο,οχι ανοξειδωτο για να φτιαχνει καλυτερο "αιθερα"και ενα κεραμικο μασατακι !
Και να παραπεσει,δεν θα τον κλάψεις! :)

Μενιο,φιλος γουρουνας χρησιμοποιει τους ταπεινους opinel!
Εχει δοκιμασει αρκετα απο τα ακριβα μαχαιρια που κυκλοφορούν.
Πάρε εναν τετοιο,οχι ανοξειδωτο για να φτιαχνει καλυτερο "αιθερα"και ενα κεραμικο μασατακι !
Και να παραπεσει,δεν θα τον κλάψεις! :)
Είχα πάρει έναν τέτοιον και τον έκανες ξυράφι αν ήθελες. Τον γλυκοκοιτάζαν αυτοί που ήξεραν. Σε θήκη δερμάτινη και με ακονάκι μέσα. Με χάλαγε όμως που μαυριζε η λάμα και τον έκανα δώρο. Ήθελα να κόβω ψωμοτύρι ή κάνα φρούτο να τρώω όταν ήμασταν στην καλύβα και ένοιωθα ότι έτρωγα και την οξείδωση μαζί.

Είχα πάρει έναν τέτοιον και τον έκανες ξυράφι αν ήθελες. Τον γλυκοκοιτάζαν αυτοί που ήξεραν. Σε θήκη δερμάτινη και με ακονάκι μέσα. Με χάλαγε όμως που μαυριζε η λάμα και τον έκανα δώρο. Ήθελα να κόβω ψωμοτύρι ή κάνα φρούτο να τρώω όταν ήμασταν στην καλύβα και ένοιωθα ότι έτρωγα και την οξείδωση μαζί.
Κανει κακό η οξείδωση να την φας;.my man.

Καλημέρα,
Μιας και οι συμμετοχές μου στο κυνήγι αγριόχοιρου με την ομάδα του χωριού μου αυξάνονται , σκέφτομαι να αγοράσω ένα καλό value for money μαχαίρι γδαρσίματος, ώστε να ξεκινήσω τα πρώτα μου βήματα στο σπορ....
Εχω ένα MORA COMPANION stainless steel, το οποίο δεν έχω δοκιμάσει στην πράξη , αλλά νομίζω ότι θέλω κάτι πιό εξειδικευμένο ... με πιό κυρτή λάμα ίσως, με το βασικό που ακούω και διαβάζω συνέχεια να μην στομώνει από το λίπος !!
Ψάχνοντας στο δίκτυο , βρήκα τις παρακάτω επιλογές , αλλά θέλω μια βοήθεια στην επιλογή από κάποιον πιό ειδικό...

Η ομάδα μου γενικώς δεν τα παέι καλά με τα μαχαίρια .sarcastic. και δεν θέλω να πάρω κάτι που να μείνει στο συρτάρι...

τα μόρα πολύ καλά κ άξια για τα λεφτά τους ειδικά με τι μαύρη λεπίδα άλλα αν δεν τα γδέρνετε στο δάσος πάρε ένα χασαπομαχαιρο όπως τα το dick(το έχω κ εγώ )
φτιαξτου κ μια θήκη αν θες κ θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο,θέλουν μόνο κάλο τρόχισμα(προσοχή σε τροχό αν δεν ξέρεις καιγετε εύκολα το ατσάλι)

τα μόρα πολύ καλά κ άξια για τα λεφτά τους ειδικά με τι μαύρη λεπίδα άλλα αν δεν τα γδέρνετε στο δάσος πάρε ένα χασαπομαχαιρο όπως τα το dick(το έχω κ εγώ )
φτιαξτου κ μια θήκη αν θες κ θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο,θέλουν μόνο κάλο τρόχισμα(προσοχή σε τροχό αν δεν ξέρεις καιγετε εύκολα το ατσάλι)
ΟΧΙ τροχο!!!
Λαδακονο και υπομονη!:)
Φρεσκαρισμα του "αιθερα"με μασατι και συντηρηση του με μασγαλα.

Καλύτερη δουλειά κάνουν οι "διαμαντοπετρες"... είναι λαμαρίνες με επιστρωση σκονης "διαμαντιου" υποθετω στα 200, 300, 400, 600 grit.
Αλλιώς μετά μια σχετικά καλή πέτρα(των 1 και 2€ τρωγωνται γρηγορα) βουτηγμενη στο νερο για να μην "μπουκωνει".
Το χέρι δεν θελει βιαστικες και αγγαρμπες κινήσεις, δοκιμασε αρχικα σε ενα παλιο μαχαιρι που δεν σε νοιαζει και να το χαλασεις.
Με τον καιρο θα μαθεις τις γωνιες και τις κινησεις, την τεχνικη του freehand sharpening δηλαδη..

Γιαννη ειναι πολυ που περνουν τροχηστηρια-ακονηστηρια ηλεκτρικα ερασητεχνικα κ τους βγαζουν τα ματια στα μαχαιρια
Νικολα,αν καει το μεταλλο αντιο ζωη!!:(
Χανει της ιδιοτητες του.
Κοβει για λιγο και μετα στομωνει για πλάκα.
Χωρια το υπερβολικο φαγωμα,που αλλαζει το σχημα της κοψης...
Το ακονισμα θελει τρόπο ,καλη φυσικη πετρα και λάδι !!
Υπαρχουν και συνθετικες πέτρες που ειναι για φινιρισμα.
Επιπεδου ξυρισματος!:)

Τα γουρούνια τα γδέρνουμε σε οργανωμένο υπόστεγο , με νερό ρεύμα κλπ.
Παρά το διάβασμα που εχω ρίξει το τελευταίο διάστημα είμαι ακόμα στα εντελώς βασικά !! Οπως κατάλαβα εάν δεν κάνεις εξάσκηση μόνος σου , εάν δεν χαλάσεις 1-2 φτηνά μαχαίρια, δεν μπορείς να πας παρακάτω !!
Αυτό το μαχαίρι γδαρσίματος DICK, με την κυρτή λάμα στα 15cm, το βρήκα στα 15,90 €, καλή τιμή θεωρώ ... :) Βεβαια είναι με stainless steel και όχι με carbon steel... που αν κατάλαβα σημαίνει καλύτερη προστασία από σκουριές, κρατάει περισσότερο την καλή κόψη αλλά ακονίζεται πιό δύσκολα !!
Μπορεί κάποιος να βάλει ένα link με πέτρες για ακόνισμα , να πάμε παρακάτω την εκπαίδευση ????;)
Υπάρχουν στο YouTube αρκετά βιντεάκια με ακονίσματα με πέτρες....

Τι διαφορά έχουν αυτά τα 2;
εκτός από πέτρα δεν εχω χρησιμοποιήσει τπτ άλλο
Το μασατι είναι άγριο.
Εχει γραμμες κατα μήκος του.
Η είναι απο κεραμικό που σημαινει πορωδη
επιφάνεια .
Αρα,αφαιρει υλικο απο το μαχαίρι.
Ο μασγαλας είναι λειος.
Δεν αφαιρει μεταλλο,στρώνει την κοψη.
Ειναι για φρεσκαρισμα.
Κατι αντίστοιχο κανει το δέρμα απο την αγρια μερια του.

Το μασατι είναι άγριο.
Εχει γραμμες κατα μήκος του.
Η είναι απο κεραμικό που σημαινει πορωδη
επιφάνεια .
Αρα,αφαιρει υλικο απο το μαχαίρι.
Ο μασγαλας είναι λειος.
Δεν αφαιρει μεταλλο,στρώνει την κοψη.
Ειναι για φρεσκαρισμα.
Κατι αντίστοιχο κανει το δέρμα απο την αγρια μερια του.
.well done.

Back