Πάνω στο θέμα απόδοσης όπλων και προσαρμογής τους στον κυνηγό, ήθελα πάντα να αναφέρω μια ιστορία, αλλά όλο δίσταζα γιατί δεν ήμουν μπροστά για να έχω ιδία άποψη, αλλά είναι διασταυρωμένο απο πολλούς μεταξύ τους και ο πατέρας μου...
Απλά θα την αναφέρω όπως την έχω ακούσει...
Ένας συγχωριανός μου (κοντινός συγγενής) γυρνώντας από την Γερμανία κάπου στο 1972, έφερε μαζί του ένα ROBUST 221, ήταν το φθηνότερο μοντέλο ROBUST της MANUFRANCE, με μονή ρίγα στις κάννες και χωρίς το χαρακτηριστικό τρίτο κλειδί που έχουν τα υπόλοιπα μοντέλα ROBUST...
Η σχέση του συγκεκριμένου ανθρώπου με την κυνηγετική σκόπευση, μέχρι τότε, ήταν τα καθιστά κιχλοκότσυφα και μικροπουλα που βάραγε με ένα μπροστόγιομο με κάννη τροποποιημένη απο πολεμικό Grass...
Ήταν κυνηγετική περίοδο και μετά από 2-3 μέρες πήγε στο σπίτι ο αδερφός του, πολύ καλός κυνηγό από τα παιδικά του χρόνια, και του είπε να πάνε για ξυλόκοτες την άλλη μέρα, όπως και έγινε...
Η μέρα ήταν καλή και στην πρώτη ξυλόκοτα που πέταξε μπροστά του, απλά σηκωσε το όπλο προς το μέρος της και τράβηξε...η ξυλόκοτα έπεσε και το θεώρησε τυχαίο...
Στη συνέχεια όμως ντουφέκισε 12 ξυλόκοτες μονοντούφεκα (και με την πίσω σκανδάλη μιας και όταν έριχνε την μπροστά, του χτυπούσε το δάχτυλο ο υποφυλακτήρας) και δεν έχασε μία...απλά έριχνε κατά το μέρος της και το πουλί έπεφτε. Ο αδερφός του, που κυνηγούσε με ένα δανεικό μακρύκαννο βελγικό κοκκοροντούφεκο FULL-FULL, έπαιρνε μια ξυλόκοτα στις 5-6 έπαθε πλάκα...του ζήτησε το όπλο και την 1η ξυλόκοτα που ντουφεκισε την κεραυνοβόλησε.
Παρεπιπτόντως ο ένας αδερφός 1,60 και ο άλλος πάνω απο 1,85...
Την πρώτη φορά που το πήρε ο πατέρας μου στα χέρια του, πήρε 3 ξυλόκοτες με κλειστά τα μάτια, όπως χαρακτηριστικά μου λέει ''ήταν λες και είχαν μαγνήτη οι κάννες και πηγαίναν μόνες τους πάνω στο πουλί''.
Η δε βλητική απόδοση των καννών του ήταν κάτι το αξιοπερίεργο, σε δοκιμές στα 46,5 μέτρα (μετρημένα σε πολεοδομικό σχέδιο) με Νο 6 όλα τα σκάγια τρυπούσαν τον ντενεκέ λαδιου από την μια μεριά και το 60%-70% και απο την άλλη, κανένα όπλο της περιοχής που δοκιμάστηκε (Beretta, Breda, Bernardelli, Ρωσικά, Remington καραμπίνες, άλλα ROBUST ανώτερης βαθμίδας κ.α) δεν είχε παρόμοια απόδοση, συνήθως περνούσαν την 1 μεριά και κάνα βούλες στην άλλη και μερικές φορές 2-3 σκάγια μπορεί να πέρναγαν την άλλη μεριά...
Στη δε συγκέντρωση (και εδώ είναι το παράδοξο) φαίνονταν το όπλο να άνοιγε την ντουφεκιά κανονικά (ίσως και περισσότερο) μέχρι τα 25 μέτρα και απο 'κει μέχρι και τα 50 μετρα φαινόταν να κρατιέται σχεδόν η ίδια συγκέντρωση...
Με τον συγκεκριμένο άνθρωπο ο πατέρας μου ήταν κυνηγετικό δίδυμο, σε καθημερινή βάση, όλη την δεκαετία του '70-80 και έχει να μου λέει για επαναλαμβανόμενες ντουφεκιές πολύ πέραν των συνηθισμένων ορίων...Τρυγόνια σε πολυσύχναστα καρτέρια στα ΝΔ του νησιού, που πέρασαν απο ομοβροντίες για να πέσουν απο τις κάννες αυτού του ντουφεκιού...Οταν μιλάει ο πατέρας μου γιαυτό το όπλο, λέει χαρακτηριστικά οτι ήταν ''μαγικό''...
Εννοείτε οτι υπήρχαν και αρκετές αστοχίες με το συγκεκριμένο όπλο (δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς βέβαια), αλλά όπως λέει αυτός που το είχε ''αυτό το ντουφεκάκι μ' εκανε κυνηγό''...
Το συγκεκριμένο όπλο πουλήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80, γιατί απο την πολύ χρήση και την λιγοστή συντήρηση κούνησε στον πείρο και ξεκόλλησε η ρίγα ...ο οπλοπώλης που το αγόρασε το είχε για χρόνια για προσωπικό του όπλο, παρά τα προβλήματα του, μεχρι που έκλεισε το μαγαζί (και χάθηκαν και τα ίχνη του όπλου) ...
Ο κατοχός του πήρε το ROBUST 222 και στην αρχή δεν μπορούσε να πάρει πουλί, αργότερα το πούλησε και πήρε το ανώτερο μοντέλο ROBUST 248, πολύ καλό όπλο, αλλά και αυτό -όπως λέει με νοσταλγία- είναι πολύ μακρυά απο το παλιό του 221...
Η παραπάνω ιστορία φαίνεται για άλλη μια κυνηγετική υπερβολή, άλλα επειδή την έχω ακούσει τόσο από πολύ κοντινούς μου ανθρώπους, όσο και απο πολλούς άλλους κυνηγούς της τότε εποχής, την πιστευω...