Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
θα σου αλλαξη ολη τη ντουφεκια να ξερεις.....
Mε ποια εννοια το λες Γρηγορη? Δεν τη δουλευω ιδιαιτερα αυτη την πατεντα αλλα σε καποια που ειχα δοκιμασει φελο cal.20 μεσα σε συγκεντρωτηρα ειδα απλα λιγο πιο εντονα κεντρα...

σου εχω καποια στα 38 με πειραγμενη προοδευτικοτητα.my man.σε καλ 76 τι θελεις.....
Στα 38 ,σκέφτομαι τη Μ92ς ,πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω και γω κάποια πράγματα..Με τη ΜΒ36, τα καλύτερα αποτελέσματα (στο πίνακα) τα είχα με μάλλινη τάπα,ή τελος πάντων αυτό το κάτι σαν μάλλινη ταπα,σα κετσές μάλλον,που εχει ο Κένταυρος.Εμεινα σε αυτού του τύπου τη βυσμάτωση,,το φυσίγγι δοκιμάστηκε σε διάφορα κυνήγια, φάσσα,παπι, με εντυπωσιακά αποτελέσματα:)

Mε ποια εννοια το λες Γρηγορη? Δεν τη δουλευω ιδιαιτερα αυτη την πατεντα αλλα σε καποια που ειχα δοκιμασει φελο cal.20 μεσα σε συγκεντρωτηρα ειδα απλα λιγο πιο εντονα κεντρα...
δοκιμασε τη ισως χρειαστη λιγο παραπανω πατημα αν δεν σου αρεσουν τα κεντρα...

Στα 38 ,σκέφτομαι τη Μ92ς ,πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω και γω κάποια πράγματα..Με τη ΜΒ36, τα καλύτερα αποτελέσματα (στο πίνακα) τα είχα με μάλλινη τάπα,ή τελος πάντων αυτό το κάτι σαν μάλλινη ταπα,σα κετσές μάλλον,που εχει ο Κένταυρος.Εμεινα σε αυτού του τύπου τη βυσμάτωση,,το φυσίγγι δοκιμάστηκε σε διάφορα κυνήγια, φάσσα,παπι, με εντυπωσιακά αποτελέσματα:)
ναι σε μ92ς απο πανω....αλλα και σε τεκνα...

Μην ξεχνας φηλε οτι τα Κουτουμανος ολιμπους τα παλια που πιναν νερο στο ονομα τους οιβαλτοκην. ηταν γεμ. με Μ92ς. ΣΤΑ 38γρ. μετα τα εκαναν μπ.......ελο.με ΜΒ36 ΚΑΙ αλαγες καλικα, του στηλ, οτι εχουμε.

Εγω παντως θα δοσω αλλη μια χρονια στην τεκνα.Οχι τιποτα το φοβερο.Το "τυπικο" 686Χ1,90Χ35.Θα μετρησω ταχυτητα και αν χρειαστει λογο παρτιδας μπορει να παιξω ελαφρα την μπαρουτι.Δεν ειναι τιποτα το εξτριμ αλλα μου ειχε αρεσει η αισθηση της τουφεκιας και δεν μου αφησε καποιο παραπονο σε αποδοση.

Εγω παντως θα δοσω αλλη μια χρονια στην τεκνα.Οχι τιποτα το φοβερο.Το "τυπικο" 686Χ1,90Χ35.Θα μετρησω ταχυτητα και αν χρειαστει λογο παρτιδας μπορει να παιξω ελαφρα την μπαρουτι.Δεν ειναι τιποτα το εξτριμ αλλα μου ειχε αρεσει η αισθηση της τουφεκιας και δεν μου αφησε καποιο παραπονο σε αποδοση.
Σε σηγκρηση με την ΣΙΠΕ??

....Τελαρο διατρησεις?Δεν ξερω τη ρολο βαραει σε αξιοπιστια,...

Όταν με το καλό θα καταφέρεις να το δοκιμάσεις σωστά και με την σωστή παραμετροποίηση, τότες απλά θα αφήκεις όλα τα υπόλοιπα μπιχλιμπίδια σου και θα δοκιμάζεις μόνο σε αυτό το τελάρο διάτρησης όλες τις δοκιμές σου!!! ;)

με την σωστή παραμετροποίηση
Νίκο επειδή αυτήν την παραμετροποίηση την αναφέρεις συνέχεια, ήθελα να σε ρωτήσω κάτι. Ας πούμε ότι θέλουμε να δοκιμάσουμε την απόδοση δύο διαφορετικών όπλων σε σχέση με την διάτρηση. Ρίχνουμε λοιπόν από την ίδια απόσταση, με την ίδια σύσφιξη (όσο είναι αυτό δυνατόν), τα ίδια φυσίγγια. Το αποτέλεσμα που θα πάρουμε δεν θα είναι ενδεικτικό;
Τι παραπάνω παραμετροποίηση χρειάζεται σε αυτό το πείραμα;

Αυτό που θα είχε ενδιαφέρον να μας πεις με αυτήν την πατέντα, είναι αν μπορείς να μετατρέψεις το αποτέλεσμα σε φονικότητα και εννοώ αν μπορείς να μου μεταφράσεις την διάτρηση που θα δούμε σε σκοτωμένα ή όχι θηράματα. Εκεί πιστεύω είναι η μαγκιά. Δεν ξέρω αν κατάλαβες τι εννοώ.

Τα πράγματα Γιώργο είναι απλούστατα και στην θεωρία αλλά και στην πράξη και θα έχουμε ότι για το Χ παράδειγμα ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ:
1. επιλέγουμε το δικό μου όπλο 12/76-71cm/18.3 και το δικό σου όπλο 12/76-71cm/18.6
2. βάζουμε το *** τσοκ του κατασκευαστή και επίσης τα ελέγχνουμε με αυλόμετρο ή έστω τσοκόμετρο
3. τα στήνουμε για την κάθε βολή στα 35 μέτρα ακριβώς με σταθερό σημάδι που να δείχνει το στόμιο της κάννης
4. κλείνουμε και ρελιάζουμε στο χέρι 10 φυσίγγια πχ. S4-12/68.50-686-1.45x32/N.8-Spark-*-57.00mm ή κάποιο Πεντασταδιακό
5. αγοράζουμε με απόδειξη λιανικής τον πάκο με την σφραγισμένη συσκεασία από σελίδες Α4 ή Α3 και επιλέγουμε την πυκνότητα του χαρτιού
6. στήνουμε τα χαρτιά στο Τελάρο Διάτρησης και τα αριθμούμε από το Ν.1 έως το Ν.25
7. ντουφεκάμε πάντα με τα όπλα στηριγμένα και ακριβώς στο κέντρο
8. τραβάμε βίντεο την κάθε βολή ξεκινώντας από τα νέα χαρτόνια, συνεχίζοντας πίσω από τον σκοπευτή και δείχνοντας τα αποτελέσματα της κάθε μεμονωμένης βολής
9. ρίχνουμε μία βολή με το όπλο Α και μία βολή με το όπλο Β ακριβώς στα 35 μέτρα με το όπλο στηριγμένο και χωρίς να φυσάει αέρας
10. εάν ρίξουμε 3 βολές, η πρώτη είναι τυχαίο γεγονός, η δεύτερη είναι σύμπτωση και η τρίτη αρχίζει να ξεκαθαρίζει ότι κάτι δείχνεται, ενώ με τις 5 ή τις 7 βολές ανά όπλο σταματάνε οι συμπτώσεις και βεβαίως απορρίπτουμε την χειρότερη και την καλύτερη, ώστε να κρατήσουμε τον μέσο όρο
11. σημειώνουμε όλα τα αποτελέσματα σε ένα τετράδιο και τα φωτογραφίζουμε ως αρχείο
12. τώρα στον υπολογιστή αρχίζουμε και επεξεργαζόμαστε τις διατρήσεις και βγάζουμε τους μέσους όρους
13. όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν σε νόμιμο χώρο
14. για να βγάλουμε όμως σαφέστατα συμπεράσματα, θα πρέπει να επιλέξουμε και τουλάχιστον άλλα 2 setup, πχ. 36gr/Ν.6 - 40gr/Ν.3

Στην προκειμένη, ζήτησες μια απλή απάντηση και σου έγραψα πολλά λόγια ώστε να μπορέσεις να καταλάβεις τι ακριβώς γίνεται και πως ακριβώς γίνεται, διότι η παραμετροποίηση θα σου δώσει ακριβώς αυτό που ζητάς και οι τρύπες στο κάθε χαρτί του τελάρου διάτρησης θα σου δώσουν ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ ή ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΣΚΟΤΩΜΑΤΑ και αυτό θα με ρωτήσεις εύλογα πως ακριβώς μεταφράζεται...και εγώ θα σου απαντήσω ότι είναι για τσου κουτούς!!! ;)

Έχεις λοιπόν το όπλο Α που στενοντουφεκάει και ρίχνει ας πούμε στις 5 βολές στα 35 μέτρα:
50 - 49 - 51 - 50 - 50 σκάγια στο χαρτόνι Ν.1 [Μ.Ο. 50 σκάγια]
10 - 11 - 9 - 10 - 10 σκάγια στο χαρτόνι Ν.20 [Μ.Ο. 10 σκάγια]
0 - 0 - 0 - 0 - 0 σκάγια στο χαρτόνι Ν.25 [Μ.Ο. 0 σκάγια]

Και το όπλο Β που σκορποσκαγιάζει και ρίχνει πούμε στις 5 βολές στα 35 μέτρα:
30 - 31 - 29 - 30 - 30 σκάγια στο χαρτόνι Ν.1 [Μ.Ο. 30 σκάγια]
7 - 8 - 7 - 6 - 7 σκάγια στο χαρτόνι Ν.20 [Μ.Ο. 7 σκάγια]
5 - 6 - 5 - 4 - 5 σκάγια στο χαρτόνι Ν.25 [Μ.Ο. 5 σκάγια]

Άρα το όπλο Α κοντά θα ανατινάζει ή θα ξεπουπουλιάζει τα θηράματα, αλλά μακριά θα τσου κλάνει τα παπάκια με χοντρά αίματα και ξεπουπουλιάσματα, ενώ το όπλο Β ότι πάρει κοντά θα το τρυπάει λύτρα-πάντα και μακριά θα το καίει εξίσου το ίδιο, με την σχετικότητα του όρου μακριά από θέμα δραστικού βεληνεκούς και συγκέντρωσης επί του στόχου!!!

Επίσης εδώ βλέπουμε καθαρά ότι μπορεί να μετρηθούνε και τα περιφερειακά σκάγια έπειτα από τις πρώτες δοκιμές και έπειτα από λίγη εμπειρία ανά τις δοκιμές και τους συσχετισμούς τους ;)

Ωραία όλα αυτά αλλά το συμπέρασμα για το τι θα κάνει το κάθε όπλο πάνω στο θήραμα είναι αυθαίρετο. Εκτός και αν ξέρεις να μεταφραζεις τα χαρτιά σε θηράματα, δηλαδή 5 χαρτιά προσομειωνουν την τσίχλα, 8 χαρτιά το τρυγονι, 20 την πάπια και πάει λέγοντας.

Σε σηγκρηση με την ΣΙΠΕ??
H sipe ηταν σφαγειο!!!Η αγαπημενη μου για αρκετα χρονια.Μονο που η γεμησια μου ειναι καθαρα χειμωνιατικη και μεχρι που να κρυωσει λιγο ο καιρος ειναι "σκληρη".Με την τεκνα βγηκε λιγο πιο "μαλακη".Την ξεκινησα για να κανω δοκιμες και με ατσαλινα προκειμενου να κρατησω σε χαμηλοτερα ορια τις πιεσεις μεχρι να αποκτησω καποια οικιοτητα και με το καινουριο υλικο οποτε δοκιμασα και αλλα...

Τα πάντα βγαίνουν με μαθηματικούς υπολογισμούς και χρόνια πριν είχα βάλει μια ταμπέλα του Granelli νομίζω που ανέφερε πόση ενέργεια χρειάζεται το κάθε θήραμα με V0 380 m/s αλλά δεν γνωρίζω τους μαθηματικούς τύπους...

12/70-615 - 1.65x36gr - B&P Z2M-21 - * - 58.00mm - 770 bar - V0 418 m/s [setup στο όριο των 36gr]
12/70-615 - 1.65x35gr - Nobel Sport GT 21 - * - 57.70mm - 762 bar - V0 425 m/s
12/70-615 - 1.65x36gr - B&P Z2M-21 - * - 58.00mm - 777 bar - V0 420 m/s

Να πω και εγω τι γνωμη μου σε ολα αυτα....για να συγκρινουμε οπλα με διαφορετικη γεωμετρια καννης και απο τι στιγμη που ψαχνουμε το απολυτο η αλλιως τους ψυλλους στα αχυρα και εχουμε ορεξη φυσικα πρεπει πρωτα απο ολα να βρουμε το απολητο φυσιγγι για τη καθε καννη,,,,,,,,,φυσικα με ιδια νουμερα σκαγιων ιδια τσοκ Αλλα το κυριοτερο προβλημα ειναι ο συγκετροτηρας που σε καθε καννη γεωμετρια και φυσικα το κυριοτερο κατα τη γνωμη μου αυλος συμπεριφερεται εντελως διαφορετικα...μπορει να εχουμε μια υπεροχη ντουφεκια η να την προσπερασουμε στο ψαξιμο μονο και μονο του συγκετροτηρα...αν εχουμε το ψυχικο σθενος να τα κανουμε αυτα τοτε και μονο θα μπορεσουμε να δουμε την αληθεια κατα τι γνωμη μου παντα.δεν μπορουμε να συγκρινουμε 18.3/18.4 /18,6/18,8 η και το απολυτο και ειδικο γι χοντρα και μαγνουμ 19,7 με το ιδιο φυσιγγι...Σαραντο καταλαβες τελικα τι θελω να σου πω τοσο καιρο..

Νικολα πολυ σωστη η αναλυση κ ετσι πρεπει να γινεται για να βγουν σωστα συμπερασματα συγκρισης... Ωστοσο εδω κολλαει αυτο που λεει ο Γιωργος κ καποια στιγμη ειχα πει κ στο Σαραντο, οτι ναι μετρανε ολα οσα βλεπεις στο χαρτοπολτο κ στον πινακα αλλα την τελικη πιστοποιηση θα την παρεις στο κυνηγι... Γιατι? Γιατι δεν μπορεις να μεταφρασεις, η μαλλον σιγουρα μπορεις αλλα δεν ξερω εγω τον τροπο, το ποσες σελιδες καταλογου θα τρυπησει ενα σκαγι με το αν ειναι επαρκης αυτη η διατρηση για να τρυπησει το παπι... Με το τελαρο αυτο ειναι λιγο πιο "ελεγχομενο" κ ενδεχομενως να μπορουσε πιο ευκολα να βρεθει καποια τετοια αναλογια...
Γιατι αν ας πουμε παρουμε στα 50 μετρα μια διατρηση 100 σελιδες πως θα ξερουμε αν αυτες οι 100 σελιδες ειναι αποδεκτες κ στον κυνηγοτοπο? Μπορει οι 100 σελιδες να ριχνουν το θηραμα αλλα γεματο αιματα κ να χρειαζεται να παρουμε διατρηση 120 για να ειμαστε σωστοι ας πουμε... Αυτο πιστευω προβληματιζει κ το Γιωργο...
Φυσικα αυτο δεν αναιρει το γεγονος οτι ειναι πολυ καλο για καθαρη συγκριση δυο οπλων η φυσιγγιων οπως κανει ο Σαραντος...
Γρηγορη καταλαβαινω τι εννοεις αλλα νομιζω οτι αυτο δεν ειναι συγκριση αλλα τροπος αναδειξης της καθε καννης... Με την ιδιογομωση κ με λιγο μυαλο μπορεις να "καλυψεις" τα μειονεκτηματα καθε καννης κ να φτιαξεις ενα φυσιγγι που θα την μεταμορφωσει κυριολεκτικα... Αυτο ομως δεν αποτελει συγκριση δυο διαφορετικων γεωμετριων με ενα ιδια φυσιγγι, αποτελει αναδειξη των δυνατοτητων της...

Μπορει οι 100 σελιδες να ριχνουν το θηραμα αλλα γεματο αιματα κ να χρειαζεται να παρουμε διατρηση 120 για να ειμαστε σωστοι ας πουμε... Αυτο πιστευω προβληματιζει κ το Γιωργο...
Ακριβώς αυτό.

καθιστε φρονιμα και μην πειράζετε τον φιλο μου τον Σαραντο Brister γιατι θα εχουμε ασχημα ξεμπερδέματα , το λεω πιο πολύ σε κατι παιδακια με κατι Βερετες και κατι φαμπαρμ , στους μπενελακηδες εχω αδυναμια , εκει τουμπεκι

και να κανω και ένα σχολια για τις πυριτιδες , διαβαζω αυτή η πυριτιδα είναι σφαγειο , η ταδε είναι αχρηστη η ταδε θεριζει , η ταδε σκορποσκαγιαζει και θα απαντησω μετα από καποια χρονια και πολλες φολες , ότι ολες οι πυριτιδες είναι ιδιες σε φονικοτητα και αποτελεσματικοτητα αλλα και σε επιδοσες , αρκει ο γομωτης να ξερει τι πρεπει αναλογα την περιπτωση να κανει , σε όλα δηλαδή καταληγουμε και λεμε ότι τελικα είναι θεμα χειριστη

Μπορει οι 100 σελιδες να ριχνουν το θηραμα αλλα γεματο αιματα κ να χρειαζεται να παρουμε διατρηση 120 για να ειμαστε σωστοι ας πουμε...
η γνωμη μου είναι ότι τα πιο πολλα θηράματα χανονται από ανεπαρκή συγκεντρωση και όχι από ανεπαρκή διατρηση , τετραπλο τουλάχιστον πληγμα για καθαρη καταβολή θελουμε , διαβαζω παει στην φασσα ο φασσας με ΙΜ , ο παπιατζης λεει ειχα το LF και εριχνα στα 60 μετρα , τσοκ με ουσιαστικη συσφιξη 6-7 δεκατα ριχνει στα 60 μετρα με -10 βαθμούς και μετα φταει η διατρηση ???? που πας ρε καραμητρο ??? ο άλλος λεει δεν κλεινω τσοκ κατω από ΙΜ και ριχνω οχθη σε οχθη , περιπου στα 50 μετρα , σε ένα χαρτονι βαλτε το σχεδιο ενός παπιου με ένα μαρκαδορο σε τραβερσα , μετρηστε 50 μετρα και ριξτε με το τσοκ που ριχνετε , και μετα κουβεντιάζουμε για διατρηση , και κατι τελευταιο , ειχε λεει αιμα το πουλι , και τι σημαινει αυτό ? όταν πυροβολουμε ένα ζωντανο οργανισμο γεματο αρτηρίες το να βγει αιμα είναι σημαδι ανεπαρκης καταβολης ??? μας διαβαζει και ο κοσμος , πεφτει πολύ γελιο

Status
Not open for further replies.
Back