Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Με το δεκαρι (Ν10) αυτο που εχω παρατηρισει ειναι πως θελει λιγο πιο μπροστα το τουφεκι, ιδικα απο 3* κ πανω...
Θέλει ναι... Έχει αισθητή διαφορά αν δεν τουφέκαμε στα 20 μέτρα αλλά τις κοιμίζει γλυκά...

Θέλει ναι... Έχει αισθητή διαφορά αν δεν τουφέκαμε στα 20 μέτρα αλλά τις κοιμίζει γλυκά...
Αυτό ακριβώς!
Το 10 έχει την δύναμη να την κοιμίζει μέχρι τα 40μ και μεταξύ των 30 και 40 αν δουλεύεις φουλ τσοκ, είσαι μονόσμπαρος.

Αυτό ακριβώς!
Το 10 έχει την δύναμη να την κοιμίζει μέχρι τα 40μ και μεταξύ των 30 και 40 αν δουλεύεις φουλ τσοκ, είσαι μονόσμπαρος.
Τελικά τα ψιλά νούμερα όπως το 9 και το 10 μπορούν να ρίχνονται με καλά αποτελέσματα με σφιχτά τσοκαρίσματα όπως το φούλ τσόκ;
Με μάλλινη τάπα, με συγκεντρωτήρα ή με μισόταπα πλαστική;
Κάπου είχα διαβάσει την άποψη πώς το μισό τσόκ είναι το "ταβάνι" για τα ψιλά σκάγια και θέλουν οπωσδήποτε μικρότερο βαθμό σύσφιξης.

Το ψιλό σκάγι χρησιμοποιείται σε μικρομεσαίες αποστάσεις.
Από μόνο του αυτό σημαίνει χρήση ανοιχτου-μεσαιου τσοκαρισματος.
Αν ρίξουμε με κλειστό ταλαιπωρουμε και παραμορφωνουμε το ψιλοσκαγο.
Αν είναι κι απροστάτευτο χωρίς πλευρική-περιμετρικη κάλυψη(απουσία ποτηριού)η κατάσταση επιδεινώνεται.
Ακόμη και με κάλυψη,το στενό τσοκαρισμα συν το πάχος του πλαστικού του κυαθιου,ρίχνει πολύ στρεσαρισμα στο σκαγακι.
Το αποτέλεσμα θα είναι ένα εύρος ροζέτας από φουλ τσοκ,το οποιο θα είχαμε με χρήση μισού τσοκ,με την δεύτερη περιπτωση να υπερτερεί λόγω καλύτερης κατάστασης των σκαγιων.
Θα σκότωναν καλύτερα τα περιφερειακά σκάγια του μισού.

Με το δεκαρι (Ν10) αυτο που εχω παρατηρισει ειναι πως θελει λιγο πιο μπροστα το τουφεκι, ιδικα απο 3* κ πανω...
Στο απογευματινο! Το πρωί με κρύο η υγρασία θέλει ένα καράβι μπροστά αλλιώς θα της κυνηγάς και με ένα ματσουκι στα χωράφια.

Στο απογευματινο! Το πρωί με κρύο η υγρασία θέλει ένα καράβι μπροστά αλλιώς θα της κυνηγάς και με ένα ματσουκι στα χωράφια.
Δεν θα αποτρεψω τη γνωμη σου κ ισχυει, αλλα αν θυμασαι καλα, περυσι ειχαμε ξανα κανει αυτη τη συζητηση...;)
Συγκεκριμενα, 30gr μισοταπο με GP σε Νο9½ που εριχνα περυσι, τις ξερενε τις μαυρες ως τα 25m με 5* χωρις καμια ζωντανη...ολες ασάλεφτες...

Δεν θα αποτρεψω τη γνωμη σου κ ισχυει, αλλα αν θυμασαι καλα, περυσι ειχαμε ξανα κανει αυτη τη συζητηση...;)
Συγκεκριμενα, 30gr μισοταπο με GP σε Νο9½ που εριχνα περυσι, τις ξερενε τις μαυρες ως τα 25m με 5* χωρις καμια ζωντανη...ολες ασάλεφτες...
Δεν μιλάμε ρε φίλε για κοντινές αποστάσεις που είναι η μαύρες μιλάμε για καθαρές καρτερισιες, ημερήσιο

Δεν μιλάμε ρε φίλε για κοντινές αποστάσεις που είναι η μαύρες μιλάμε για καθαρές καρτερισιες, ημερήσιο
Τοτε καταλαβες κι εσυ κι εγω λαθος...
Δεν εχω ριξει καρτερι Νο10 ποτε...κ δεν με ενδιαφερει αυτο, γιατι δεν ειναι τα καρτερια μου τετοια....
Νο10 πρωτιμω στις μαυρες κ περπατητο Νο9 & 10 συνηθως.

Τοτε καταλαβες κι εσυ κι εγω λαθος...
Δεν εχω ριξει καρτερι Νο10 ποτε...κ δεν με ενδιαφερει αυτο, γιατι δεν ειναι τα καρτερια μου τετοια....
Νο10 πρωτιμω στις μαυρες κ περπατητο Νο9 & 10 συνηθως.
Εκεί Ναι, εννοείται.

Το ψιλό σκάγι χρησιμοποιείται σε μικρομεσαίες αποστάσεις.
Από μόνο του αυτό σημαίνει χρήση ανοιχτου-μεσαιου τσοκαρισματος.
Αν ρίξουμε με κλειστό ταλαιπωρουμε και παραμορφωνουμε το ψιλοσκαγο.
Αν είναι κι απροστάτευτο χωρίς πλευρική-περιμετρικη κάλυψη(απουσία ποτηριού)η κατάσταση επιδεινώνεται.
Ακόμη και με κάλυψη,το στενό τσοκαρισμα συν το πάχος του πλαστικού του κυαθιου,ρίχνει πολύ στρεσαρισμα στο σκαγακι.
Το αποτέλεσμα θα είναι ένα εύρος ροζέτας από φουλ τσοκ,το οποιο θα είχαμε με χρήση μισού τσοκ,με την δεύτερη περιπτωση να υπερτερεί λόγω καλύτερης κατάστασης των σκαγιων.
Θα σκότωναν καλύτερα τα περιφερειακά σκάγια του μισού.
Θα περιγράψω και μια δεύτερη περίπτωση όμως. 10 νούμερο στα 28 γραμμάρια έχουν 700 σκάγια. Το 9νο στα ίδια γραμμάρια έχουν 470 σκάγια. Για να καταφέρεις να έχεις 600 σκάγια με 9νο χρειάζεται να ανέβεις στα 34+ γρ. ενώ με το 10νο τα 600 σκάγια ζυγίζουν 24 γρ. Το συμπέρασμα είναι ότι με 10νο σκάγια μπορείς να έχεις πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα στην κατανομή με πολύ λιγότερα γραμμάρια γόμωση. Και τα λιγότερα γραμμάρια συνεπάγονται μικρότερες πιέσεις , λιγότερο όγκο μέσα στην κάννη οπότε και λιγότερες τριβές και λιγότερες παραμορφώσεις στα σκάγια. Οπότε αν μειώσεις λίγο τα γραμμάρια το πρόβλημα διορθώνεται αρκετά . Το μόνο αρνητικό είναι ότι όσο πιο ψιλά είναι τα σκάγια τόσο λιγότερη μάζα και άρα λιγοτερη δυναμική ενέργεια έχουν οπότε οι μενουσες μειώνονται γρηγορότερα για αυτό και χρειάζεται μεγαλύτερη προσκοπευση σε μεγάλες αποστάσεις όπως λέτε.

Τελικά τα ψιλά νούμερα όπως το 9 και το 10 μπορούν να ρίχνονται με καλά αποτελέσματα με σφιχτά τσοκαρίσματα όπως το φούλ τσόκ;
Με μάλλινη τάπα, με συγκεντρωτήρα ή με μισόταπα πλαστική;
Κάπου είχα διαβάσει την άποψη πώς το μισό τσόκ είναι το "ταβάνι" για τα ψιλά σκάγια και θέλουν οπωσδήποτε μικρότερο βαθμό σύσφιξης.
Τα νο 10 και 9.5 είναι αρκετά σκάγια σε αριθμό στα 30γρ. για να σου καλύψουν το κάθε κενό της τουφεκιάς σου και με οποιοδήποτε βυσμάτωση. Με την χρήση μάλλινης ή μεσώταπας σίγουρα θα χάσεις την εξωτερική στοιβάδα, με την χρήση ενός μαλακού συγκεντρωτηρα σε ένα μαλακό σετάπ έχεις απίστευτα πράγματα. Συμφωνώ με ότι έγραψε πιο πάνω ο Γιάννης αλλά το φουλ σε όλες τις δοκιμές μου μου έδωσε πάντα στενότερη κατανομή.
Και για του λόγου το αληθές, μόλις τελείωσα τις δοκιμές μου με σκάγια νο 8.5. και θα τις ανεβάσω να τις δούμε. Λίγο υπομονή να τις φωτογραφίσω

Ναι, δοκιμασμένο μέχρι xf με συγκεντρωτήρα.
Μισόταπες και μάλλινες δεν έχω ρίξει.

Ο λόγος που δεν προτείνεται είναι ότι στις συνήθεις αποστάσεις τα ψιλά σκάγια έχουν την απαραίτητη πυκνότητα και με τα 3* οπότε δεν υπάρχει λόγος για πιο σφιχτό τσοκ.

Όσο πιο σφιχτή η τουφεκιά σε δεδομένη απόσταση τόσο πιο δύσκολα την βάζεις πάνω στο θήραμα.
Αυτός είναι ο πιο σημαντικός κανόνας.

Η "βλητική υπεροχή" που (λανθασμένα) οι περισσότεροι την έχουν συνδέσει με την συγκέντρωση δεν σημαίνει πάντα και για όλους κυνηγετικές επιτυχίες.

Καλησπέρα παλικαρια! Ήρθε στα χέρια μου ένα μεγάλο βάζο 2κιλα περίπου mb-32 20ετιας. Γεμιζοταν σε μεγαλύτερη δοσολογία αυτή? Πόσο λέτε να βάλω όσο και με την καινούργια? Μου είπαν θέλει παραπάνω πάντως
Μην βάζεις παραπάνω,ξεκίνα με τις κλασικές δοσολογίες και βλέπεις.Αν υπάρχει ταχογραφος θα βγάλεις εύκολα συμπέρασμα.
Είχε πέσει και στα δικά μου χέρια μια σχεδόν 20ετιας και δεν είδα διαφορές.

Καλησπέρα παλικαρια! Ήρθε στα χέρια μου ένα μεγάλο βάζο 2κιλα περίπου mb-32 20ετιας. Γεμιζοταν σε μεγαλύτερη δοσολογία αυτή? Πόσο λέτε να βάλω όσο και με την καινούργια? Μου είπαν θέλει παραπάνω πάντως
Κωλοφαρδε.....

Μην βάζεις παραπάνω,ξεκίνα με τις κλασικές δοσολογίες και βλέπεις.Αν υπάρχει ταχογραφος θα βγάλεις εύκολα συμπέρασμα.
Είχε πέσει και στα δικά μου χέρια μια σχεδόν 20ετιας και δεν είδα διαφορές.
Δεν έχω ταχογραφο δυστυχώς. Θα γεμίσω θα ρίξω και θα δω τα σπασίματα στα πουλιά δεν γίνεται αλλιώς.
Κωλοφαρδε.....
😁

Δεν έχω ταχογραφο δυστυχώς. Θα γεμίσω θα ρίξω και θα δω τα σπασίματα στα πουλιά δεν γίνεται αλλιώς.

😁
Από την άλλη βδομάδα που θα ανοίξει το σκοπευτήριο οποίο σκ είσαι κάτω μάζεψε ότι θες να τα μετρήσουμε μια μέρα, δεν είναι τίποτα...

Από την άλλη βδομάδα που θα ανοίξει το σκοπευτήριο οποίο σκ είσαι κάτω μάζεψε ότι θες να τα μετρήσουμε μια μέρα, δεν είναι τίποτα...
Θα φύγω τώρα σε 3-4 μέρες. Θα κατέβω το Πάσχα πάλι αν μπορείς πάμε μια μέρα τότε.

Status
Not open for further replies.
Back