Τα πάντα για την κάννη

• Thread starter Thread starter Altair Lusso
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Βρε παιδιά, τι είναι αυτά που λέτε; Στο συγκεκριμένο πείραμα, τι σχέση έχει αν είναι ατσάλινα ή μολύβδινα; Και στις δύο περιπτώσεις την στιγμή που βγαίνει η γομωση από την κάννη έχει μήκος περίπου....3 πόντους. Τι σημασία έχει το υλικό των σκαγιών την στιγμή που βγαίνουν από την κάννη; Για πόση ώρα νομίζετε ότι βγαίνουν αυτοι οι 3 πόντοι από την κάννη; Μην μπερδεύεστε με το σημείο που φτάνουν τα σκάγια, η οριζόντια διασπορά αν ήταν να συμβεί θα συνέβαινε το χρονικό σημείο που βγαίνει το πρώτο σκαγι με το χρονικό σημείο που βγαίνει το τελευταίο. Επειδή δεν μπορώ να επισυναψω τα σχόλια του you tube, διαβάστε την απάντηση κάποιου από κάτω που εξηγεί πόση ταχύτητα χρειάζεται η κάννη για να συμβεί αυτό. Εξωπραγματική ταχύτητα.
Υποθέτοντας ότι η βολη έχει μια αρχική ταχύτητα της τάξης των 400 m/sec ή 40.000 cm/sec η στήλη διανύει 1 εκατοστό σε 1/40.000=0,000025 sec. Τα 3 cm θα χρειαστούν 75 μsec για να διασχίσουν το στόμιο της κανης.
Αν υποθέσουμε ότι σε ένα γρήγορο swing το άκρο της κανης κινείται με μια ταχύτητα 5 m/sec ή 500 cm/sec τοτε σε 75 μsec το στόμιο θα διανύσει απόσταση 500×0,000075=0,0375 cm. Τα τελευταία λοιπόν σκάγια της στήλης θα εκτραπουν κατά 0,375 χιλιοστά...
Μη ζητήσει κανείς να υπολογίσω την γωνιακή ταχύτητα της κανης για να δούμε πόση θα είναι η απόκλιση στα 30 μετρα... είναι ελαχιστη...
:cool:

Last edited:
:eek:...πέντε μέτρα το δευτερόλεπτο; Άνθρωπος θα το κάνει αυτό το swing; :D
Σε ένα swing 90 μοιρων το στόμιο της κανης ενός όπλου συνολικου μήκους 130cm διανύει λίγο πάνω από 2 μετρα. Σκέφτηκα ότι σε μια γρήγορη επωμιση το κάνουμε σε λιγότερο από ένα δεύτερο και το στρογγυλεψα λίγο για τα νούμερα...
.cofee.

για το 692 τουφεκιά και μάρμαρο τα πουλιά,μην ακούτε που λένε θα τα κυνηγάς με τόσο μεγάλο κώνο αηδίες και δεν λέω μαλακίες,,,,αν στην νέα Α400 Plus έχουν αλλάξει σιδηρόδρομο σε μεταλλικό τότε 100% θα είναι το επόμενο όπλο μου αν όχι θα κάνω έναν συμβιβασμό με επιφύλαξη

Παύλο συμφωνώ ότι σε καλύπτει παντού το 692 και δεν έχω λογο να μην σε πιστέψω όπως κάθε κυνηγό με το τουφέκι του.
Συμφωνώ όμως και με τον επαγγελματία Κύπριο σκοπευτή που παραπονέθηκε για την βλητική απόδοση του όπλου του στο κυνήγι και καλός έπραξε να ρωτήσει στο ιταλικό φορουμ και στην beretta και να λάβει την απάντηση και απο τους δυο ότι κάποια σκοπευτικα όπλα δεν έχουν την βλητικη απόδοση των κυνηγετικών γιατί δεν τα φτιάχτηκαν για το κυνήγι.
Το ίδιο συνέβη με δυο Ιταλούς κυνηγούς με την αγορά δυο dt10, τι ψεγάδι να βρεις σε αυτά ; Πουλήθηκαν γιατί δεν έκαναν τα χατήρια των κυνηγών.
Συνάδελφοι την απόδοση του όπλου μας την ορίζει η βλητική δεν ορίζεται από το συναίσθημα μας ούτε απο την χρηματική του αξία.
Σας παραθέτω το παρακάτω γνωστού Έλληνα πρωταθλητή.
Μιλάω για το σκοπευτήριο όπου η βλητική απόδοση έρχεται σε δεύτερη μοίρα, μας ενδιαφέρει η εργονομία και η δυναμική του όπλου.

Last edited by a moderator:
για το 692 τουφεκιά και μάρμαρο τα πουλιά,μην ακούτε που λένε θα τα κυνηγάς με τόσο μεγάλο κώνο αηδίες και δεν λέω μαλακίες,,,,αν στην νέα Α400 Plus έχουν αλλάξει σιδηρόδρομο σε μεταλλικό τότε 100% θα είναι το επόμενο όπλο μου αν όχι θα κάνω έναν συμβιβασμό με επιφύλαξη
μεταλλικος ειναι φιλε

Για μένα μόνο τυχαίο δεν είναι που κάποια όπλα οι ίδιες οι εταιρείες τα έχουν βαφτίσει σκοπευτικά και κάποια άλλα κυνηγετικά. Έχουν μελετήσει κάποια πράγματα στη μια κατηγορία και στην άλλη αντίστοιχα, ώστε να εξυπηρετείται η κάθε δραστηριότητα καλύτερα. Ότι μπορείς να πας με σκοπευτικο στο κυνήγι και το αντίστροφο, μπορείς αλλά δε θα σε διευκολύνει όπως το σωστό όπλο για την κάθε δραστηριότητα. Γνώμη μου είναι πως είναι και λίγο μόδα τα σκοπευτικά στο κυνήγι. Όταν αγόρασα το 690 δεν κοίταξα καν το σκοπευτικο. Αφού σκοπευτήριο πάω σπάνια γιατί να κουβαλάω ένα πιο βαρύ οπλο; Για τα extended τσοκ; Η για την αεριζομενη ενδιαμεση ριγα; Αυτά χρειάζονται στο σκοπευτήριο που θα ρίξει τουφεκιές πολλές το όπλο.

Παύλο συμφωνώ μαζί σου ότι σε καλύπτει παντού το 692 και δεν έχω λογο να μην σε πιστέψω όπως και τον κάθε κυνηγό με το τουφέκι του.
Συμφωνώ όμως και με τον επαγγελματία Κύπριο σκοπευτή που παραπονέθηκε για την βλητική απόδοση του όπλου του στο κυνήγι και καλός έπραξε να ρωτήσει στο ιταλικό φορουμ και στην beretta και να λάβει την απάντηση και απο τους δυο ότι κάποια σκοπευτικα όπλα δεν έχουν την βλητικη απόδοση των κυνηγετικών γιατί δεν τα φτιάχτηκαν για το κυνήγι.
Το ίδιο συνέβη με δυο Ιταλούς κυνηγούς με την αγορά δυο dt10, τι ψεγάδι να βρεις σε αυτά ; Πουλήθηκαν γιατί δεν έκαναν τα χατήρια των κυνηγών.
Συνάδελφοι την απόδοση του όπλου μας την ορίζει η βλητική δεν ορίζεται από το συναίσθημα μας ούτε απο την χρηματική του αξία.
Σας παραθέτω το παρακάτω γνωστού Έλληνα πρωταθλητή.
Μιλάω για το σκοπευτήριο όπου η βλητική απόδοση έρχεται σε δεύτερη μοίρα, μας ενδιαφέρει η εργονομία και η δυναμική του όπλου.

μιλάμε για μια κάννη ( του DT 10/11 ) με άλλους 12 πόντους μακρύτερο κώνο,οπότε διαφορετική από του 692,,,μάλλον οι κύριοι δεν έχουν άδικο όπως και εσύ !

στους 36 πόντους πάντως όλα δουλεύουν καλά σε αποστάσεις 50-55 μέτρων σε θήραμα οπότε δοκιμασμένη η συνταγή για την Α400 Plus

Παύλο η μόνη μου ένσταση όσον αφορά την plus είναι ότι έχει φτιαχτεί 100% για υδρόβια.δεν ξέρω κατά πόσο θα σου δώσει κάτι παραπάνω από την α5 ή την 930 στα θηράματα όπως τρυγόνι φάσσα ή τσίχλα.εκτος αν έχεις σκοπό να κυνηγήσεις υδρόβια εντατικα

εντατικά όχι δεν κυνηγάω υδρόβιο,μόνο όταν ανεβαίνω χωριό 2-3 φορές το χρόνο,στις ζώνες και άλλες 2 φορές που θα το συνδυάσω με φάσσα,,,λέω να βάλω και μια αερίων στον οπλοβαστό σύγχρονη και η Α400 έχει ωραία καλούδια πάνω της,,θα δούμε Ευριπίδη

μιλάμε για μια κάννη ( του DT 10/11 ) με άλλους 12 πόντους μακρύτερο κώνο,οπότε διαφορετική από του 692,,,μάλλον οι κύριοι δεν έχουν άδικο όπως και εσύ !

στους 36 πόντους πάντως όλα δουλεύουν καλά σε αποστάσεις 50-55 μέτρων σε θήραμα οπότε δοκιμασμένη η συνταγή για την Α400 Plus

Mε αυτο το μοντελο η εταιρεια δειχνει να αλλαζει κατευθυνση στην αγορα με επιστροφη στις ριζες που την εκανε διασημη και γυρισμα της πλατης στο outsourcing. Το καινουργιο μοντελο θα ειναι 100% made in Italy και οι δοκιμες που θα αρχισουν με οπλα παραγωγης το επομενο φθινοπωρο στα περασματα της Αμερικης θα ειναι δημοσιες, πραγμα που δηλωνει πιστη στην ποιοτητα του καινουργιου μοντελου.
Η αλλαγη πολιτικης ειναι επιβεβλημενη τη στιγμη που τουρκικες εταιρειες αυξανουν τις πωλησεις κατα περιπου 50% καθε χρονο την ιδια ωρα που γνωστες εταιριες καταποντιζοντε. Νομιζω γενικα οτι βρισκομαστε στην αρχη μιας καινουργιας εποχης με αξιολογα μοντελα σε προσιτες τιμες και επειδη οι Τουρκοι εχουν ανεβασει κατα πολυ τον πηχυ της ποιοτητας τελευταια θα υπαρξει σιγουρα αναλογη αντιδραση. Η μαχη στο τομεα της αξιοπιστιας απο τους μεν να κερδηθει απο τους δε να ξανακερδηθει αναμενεται σφοδρη

Σε αυτό το άρθρο που μου έστειλε ο Μάνος εξηγεί μερικά πράγματα για το μήκος της ατράκτου και στο βιντεάκι φαίνεται ο χρόνος στα σκάγια όταν βρίσκουν το στόχο εν κίνηση βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά.
https://www.fieldandstream.com/blogs/gun-nuts/2011/08/measuring-shot-string-high-speed-video

Μια κάννη με 3 άστρα σταθερό τσοκάρισμα και άλλη μια ίδια (παρόμοια) με 3 άστρα εναλλασσόμενο τσοκάρισμο έχουν μετρήσιμη διαφορά κατά τη γνώμη σας και αν ναι υπό ποιες συνθήκες.
Σε ακριβώς ίδια κάνη και σύσφιξη δεν νομίζω να υπάρχει διαφορά μετρήσιμη

Αρά αυτό που έχω ακούσει πολλές φορές ότι μια κάννη με σταθερό τσοκ είναι καλύτερη, είναι υπερβολή;
το εναλλασσόμενο τσοκ θα είναι ένα απλό εσωτερικό, θα είναι φρένου, θα έχει κάποια άλλη ιδιαίτερη γεωμετρία;
η κάννη με σταθερό τσοκ είναι ένα ενιαίο κομμάτι χάλυβα, με (κοινή) ομοιόμορφη ταλάντωση κατά τη πορεία της γόμωσης μέσα σ' αυτή.
δεν ξέρω αν υπάρχει μετρήσιμη διαφορά, λόγω του παραπάνω, πιστεύω ότι η σταθερού τσοκ κάννη θα βγάλει έστω και ελάχιστα καλύτερη τουφεκιά από μία με απλό εσωτερικό ("μαμά") εναλλασσόμενο τσοκ.
τα aftermarket τσοκς με "ιδιαίτερες" εσωτερικές διαμορφώσεις, μάλλον θα νικήσουν την κάννη με σταθερό τσοκ είτε σε συγκεντρώσεις, είτε σε μήκος ατράκτου, είτε σε μένουσες ταχύτητες-διατρήσεις, είτε σε κάποιο ή όλα απ' τα προηγούμενα.

Ποια θα θεωρούσαμε μετρήσιμη,πος επι τις εκατό διαφορά σε συγκέντρωση ή διάτρηση;
αν στο κάθε κουτάκι εμπορικού φυσιγγίου, υπάρχουν διαφορές 2-3 ίσως και 5% μεταξύ τους στην απόδοση, που εμείς δεν την καταλαβαίνουμε στην πράξη στον κυνηγότοπο, μετρήσιμη θα είναι μια διαφορά πιστεύω 10%+.
για την ακρίβεια, λοιπόν, καλύτερα εντοπίσιμη διαφορά στην κυνηγετική πράξη, μετρήσιμα είναι όλα σε συνθήκες πειραματικές

Αρά αυτό που έχω ακούσει πολλές φορές ότι μια κάννη με σταθερό τσοκ είναι καλύτερη, είναι υπερβολή;
Κ ναι κ οχι , σε δεσμευει η σταθερη κανη , απο την αλλη δεν μπορει να συγκριθει οποιοδηποτε σταθερο τσοκ , με ολοιδιο σε συσφιξη , ποιοτικο εμποριου εσω εξω σε ποσοστα συγκεντρωσης η κατανομης .Μπορουμε να ρυθμισουμε οτι θελουμε οπως θελουμε με τα εσω εξω τσοκ , σε διατρηση εφοσον το στομιο ειναι ιδιο δεν αλλαζει τιποτα

Back