Εγώ το καταλαβαίνω εντελώς διαφορετικά κι από τις δυο απόψεις που προαναφέρθηκαν ... Αν και η διατύπωση του Αιγινίτη δεν είναι απόλυτα σαφής, και ειδικά στην περίπτωση της WinchesterΔεν νομίζω να αναφέρεται σε αυτό το γεγονός....
Λεει πως ρώτησαν τον Greener για το ποσα φυσίγγια μπορεί να ρίξει ένα όπλο του χωρίς να αλλοιωθεί η συσφιξη του, κ οχι ποσα φυσίγγια μπορεί να ρίξει ακαθάριστο.........
Έπειτα λέει ότι ρίχτηκαν 80.000 βολές με το δικαννο το οποίο είχε φουλ τσοκ κ στις δυο καννες,να υποθέσουμε ότι η κάθε καννη εριξε ισάριθμες βολές δλδ 40.000,ομως η ΜΙΑ καννη έδωσε λίγο μεγαλυτερες συγκέντρωσεις από ότι ήταν στις πρωτες βολές...
Λογικά κ η δυο καννες θα είχαν τα ίδια κατάλοιπα....
Άρα κάτι έγινε.....
Ίσως να είναι αυτό που λέει ο Κώστας(AthenKarpen) παρακατω.....
(... Βέβαια η κάννη του από βελτιωμένος κύλινδρος που ήταν όταν άρχισαν οι δοκιμές, είχε μετατραπεί σε κάτι παραπάνω από φουλ τσοκ όταν τελείωσαν και ξαναμετρήθηκε.)
πιστεύω ότι δεν εννοεί ότι μετρήθηκαν τα στόμια (τσοκ) και βρέθηκε ότι είχαν στενέψει, αλλά ότι η απόδοση της τουφεκιάς (συγκέντρωση) έσφιξε και από βελτ. κύλινδρος έγινε φουλ. (Στην πρώτη περίπτωση -του Greener- αυτό είναι πιο σαφές). Θεωρώ λοιπόν, όχι ότι στένεψαν τα τσοκ από τις πολλές τουφεκιές, ούτε από συσσώρευση μολύβδου, αλλά ότι "φάρδυνε" ο αυλός. Αυτό το βρίσκω πιο λογικό, γιατί από τις χιλιάδες βολές είναι σαν να σφυροκοπήθηκε η κάννη (εσωτερικά) από την απότομη αύξηση της πίεσης κάθε φορά. Και αφού ως γνωστόν το ατσάλι όταν σφυρηλατείται "ξεπλαταίνει", είναι νομίζω φυσικό να φαρδύνει σιγά-σιγά το μεσαίο κύριο τμήμα της κάννης που έχει πιο λεπτά τοιχώματα, παρά την ελαστικότητά του, μετά από τόσες χιλιάδες "σφυροκοπήματα". Ενώ το τμήμα της σύσφιξης (τσοκ) δεν επηρεάστηκε διότι και μεγαλύτερο πάχος έχει συνήθως από τον κυρίως αυλό, αλλά και η πίεση σε εκείνο το σημείο έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.