Τουρκικά όπλα

Το θέμα με το made in... είναι λίγο μπερδεμένο. Όταν αγόρασα την xlr5 μου είχε κάνει εντύπωση η υπερβολή του να γράφει το οπλο επάνω 100% made in italy. Ήταν θέμα marketing επειδή κάποια άλλα όπλα ίσως να μην ήταν έτσι; Ήταν επειδή η εταιρεία δεν ήθελε να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία στον αγοραστή; Δεν θα μάθουμε ποτέ...Πάντως οτι και να έγραφε επάνω μια beretta ή μια benelli νομίζω δεν θα άλλαζε κάτι ποιοτικά στα όπλα τους, τέτοιες εταιρείες δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της ποιότητας γιατί έχουν τόσα χρόνια χτίσει όνομα. Γι αυτό ακριβώς κι ένα beretta πουλάει ακόμα κι αν η εγγύηση του ειναι 3 χρόνια. Το ίδιο καλά θα πούλαγε κι ενα benelli αν είχε κι αυτο 3 χρόνια εγγυηση αντί για 10. Δεν παλεύουν αυτες οι εταιρείες να πείσουν τον καταναλωτή με την εγγύηση. Εννοείται βέβαια πως πιο πολλά χρόνια εγγύησης συμφερει τον αγοραστή.

Έχω έναν παλαιό συμμαθητή που έχει φύγει ερωτικός μετανάστης στη Ιταλία εδώ και κοντά 25 χρόνια. Κάποια στιγμή έπιασε δουλειά σε μια μεγάλη ιταλική βιομηχανία όπλων, μία εκ των 3 μεγαλυτέρων της Ιταλίας. Με τα χρόνια, πήρε προαγωγές και πια κοντά στα 50 του, έχει πάει στα γραφεία. Συνομιλούμε συχνά για τα όπλα, τη δουλειά του, την ακρίβεια....
Λοιπόν, νομίζω πως αξίζει τον κόπο να μεταφέρω ένα ρεζουμέ των συνομιλιών μας που αφορά πάνω-κάτω αυτά που γράφουμε εδώ τις τελευταίες μέρες.
Ένα λειόκανο (που έχω βάλει στο ¨μάτι¨) και το οποίο το φέρνει η εδώ αντιπροσωπεία της συγκεκριμένης εταιρείας και το οποίο το τιμολογεί στα 1780 ευρώ, το ιταλικό εργοστάσιο τους το πουλάει 287 ευρώ με το φπα!!!!!!!!!!! Το κόστος του όπλου για την ίδια την εταιρεία είναι περίπου στα 95 ευρώ, στα οποία 95 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της εταιρείας έχει βάλει και το ποσοστό του R&D (δηλαδή, τα κόστη για τη σχεδίαση του όπλου, τα καλούπια του κλπ). Τα δε εξαρτήματά του, είναι από όλον τον κόσμο ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ. Τα όπλα όμως της εταιρείας γράφουν made in Italy, και εγώ θα το πληρώσω 1780 ευρώ για να το πάρω (αν θα το πάρω).
Σε αυτόν τον κόσμο ζούμε...
Τους το έχω γράψει ότι οι κανες κοστίζουν ούτε 20€

Θα γράψω 2 πράγματα κι'όποιος θέλει να αντιληφθεί πραγματικά τί παίζει με τα τούρκικα
θα το αντιληφθεί .
Όποιος εξ αρχής το θεωρήσει ως προκατάληψη δέν θα προσπαθήσει κάν να το αντιληφθεί .
Η SILMA Italy υπήρξε μια εταιρεία που διάλεξε την οδό των φθηνών ανταγωνιστικών κυνηγετικών
όπλων .Αυτή ήταν η επιλογή της . Είχε όμως την τεχνογνωσία καί την δυνατότητα να φτιάξει χειροποίητα
αριστουργήματα όπως αυτό που κρατούσε ο Michael Diamond o Ελληνοαυστραλός τραπέρ .
Τόβλεπες κι'έλεγες αυτό είναι SILMA ;
Στους τελευταίους παγκόσμιους που έγιναν εδώ στο νησί το τράπ κέρδισε ο Τούρκος Τuzun μ'ένα Perazzi .
Είχε μεταπηδήσει απο το DT11 σε PERAZZI .
Kαί διερωτώμαι αν κατά το παράδειγμα της SILMA οι τούρκικες εταιρείες ΑΤΑ - ΙΜΠΑΛΑ κλπ είχαν την δυνατότητα
κατασκευής ενός αγωνιστικού -αξιόπιστου trapgun γιατί δέν προχώρησαν στην κατασκευή του με παγκόσμια
πλέον προβολή αξιοπιστίας καί ποιότητας απο τους 2-3 τούρκους πολύ καλούς τραπέρ ;
Nαί υπάρχουν 2-3 πολύ καλοί εκ των οποίων κανείς δέν κρατά τούρκικο όπλο ;
Ένα προβληματισμό θέτω μέσα σ'όλα που βασανίζουν το μυαλό .
Έχετε δίκιο παιδιά ..τα τουρκικά φτιάχνονται στην Ιταλία και τα ιταλικά στην Τουρκία ..καλύτερα τα ιμπάλα από Μπερέτα και Μπενελι....πάρτε όλοι τώρα που γυρίζει....ιμπάλα Πλας και ο Ερντογάν στα κάγκελα!!!!

Θεωρείς στην συγκεκριμένη περίπτωση τον Ιταλό χειριστή ραπτομηχανης καλύτερο από τον Βιετναμεζο με τι κριτήριο;
Τώρα έχω χρόνο ...

Τι ερώτηση είναι αυτή ? όχι φυσικά ... εσύ θεωρείς όμως ότι ένα ρούχο που το ράβει ο καλύτερος χειριστής ραπτομηχανής στον κόσμο σαν το καλύτερο ρούχο του κόσμου ?

Το θέμα έχει ξεφύγει ... πιάσαμε αυτοκίνητα, ρούχα, όπλα, εργατικό δυναμικό κτλ

Περί όπλων τώρα μόνο.
Το θέμα είναι ότι το όπλο πρέπει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να ευχαριστεί τον πελάτη και να αντέχει στον χρόνο άρα στα φυσίγγια.
Αν θεωρείς ότι τα τούρκικα όπλα ευχαριστούν τον πελάτη και αντέχουν στον χρόνο τότε είναι τέλεια για τον πελάτη αυτόν.

Εγώ δεν το πιστεύω ...
Και άλλοι (τουρκόφιλοι γαρ) δεν το νομίζουν
https://www.chuckhawks.com/bad_turkish_shotguns.htm
https://www.shootinguk.co.uk/guns/buy-gun-guide/turkish-shotguns-600-35631
κτλ κτλ
Θα μου πεις πιστεύεις ότι διαβάζεις ? Χμμμ στον Randy έχω κάποια αδυναμία :) ... αλλά πολλές φορές έχω πει, ρωτήστε οπλουργούς.
Έχετε φαγωθεί με το εργατικό δυναμικό ... τα cnc δεν χρειάζονται εργατικό δυναμικό, είδατε πολλούς να γυρνάνε κομμάτια σε τόρνους στα σύγχρονα εργοστάσια ?
Ακόμα και η μεταφορά αυτόματα γίνεται με ρομπότ.

Μήπως ξεχνάμε ότι τα τούρκικα επιδοτούνται από το κράτος ?
Μήπως ξεχνάμε ότι δεν φέρουν σφραγίδες δοκιμής ?
Μήπως ξεχνάμε το χάλια φινίρισμα (σε μερικά) ?

Για να δω ένα τούρκικο πραγματικά εφάμιλλο με άλλα (χωρίς τα παραπάνω) να δούμε πόσο κοστίζει ...
Θα συγκρίνω τιμή επειδή μοιάζουν σε φωτογραφίες ή εξωτερικά ?
Για ποιο εργατικό κόστος θα μιλάμε τότε και πόσο είναι αυτό ?
Η τουρκική λίρα καταποντίζεται και τα τούρκικα όπλα ακριβαίνουν ... πως γίνεται αυτό ρε γαμώτο ???
Δεν είναι δυνατόν αν το εργατικό είναι σημαντικό ...

Φυσικά και μπορούν οι Τούρκοι να φτιάξουν όπλα διαμάντια ... αλλά θα κόστιζαν περισσότερο απ όσο κοστίζουν τώρα.
Αν φτάσουν να κοστίζουν όσο ένα Beretta ή Browning γιατί να πάρω τούρκικο ?
Για την φήμη του ή γιατί το διαφημίζει ο σαλιάρης στην Αγγλία ? αχαχααχ

Θα μου πεις όλα τα πχ Ιταλικά ή Αμερικάνικα ή Ιαπωνικά είναι αστέρια ?
Φυσικά και όχι ... οποιαδήποτε μηχανολογική κατασκευή μπορεί να χαλάσει για τον οποιοδήποτε λόγο.
Επίσης οποιαδήποτε μηχανολογική κατασκευή μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί έτσι που να μην επιτρέπεται να χαλάει ποτέ (βλέπε μαχητικά ή εμπορικά αεροσκάφη ... τα περισσότερα ατυχήματα οφείλονται σε ανθρώπινο σφάλμα).
Στην δεύτερη περίπτωση το κόστος θα ήταν εξωφρενικό.
Άρα πάντα παίζουμε με πιθανότητες ...
Αν χαλάνε 100 ιταλικά στα 1.000.000 και 10 αμερικάνικα στα 1.000.000 στον πρώτο χρόνο, τα αμερικάνικα είναι πιο αξιόπιστα.
Πως θα το κάνουμε ?

Ο καθένας ότι θέλει αγοράζει ... καλό όμως είναι να μην φαντασιωνόμαστε ή να μην δημιουργούμε την εντύπωση ότι τα περισσότερα τούρκικα (αυτή την στιγμή) είναι οπλάρες ή τέρατα αξιοπιστίας.
Γιατί, δια της πλαγίας οδού, με το "όλα ίδια είναι", με τα "πιστά αντίγραφα", με το "μουκ μουκ" κτλ αυτό το συμπέρασμα προσπαθούν μερικοί να περάσουν.
Δεν είναι έτσι.

ps
Οι εταιρίες δεν είναι Οσίες Μαρίες, αλλά δεν κοιτάζουν μόνο το κέρδος.
Περισσότερη σημασία για μια (σοβαρή) εταιρία έχει το όνομα που έχει κτίσει παρά το κέρδος αυτό καθαυτό.
Γιατί το όνομα φέρνει τελικά το κέρδος.
Φανταστείτε μια εταιρία να μεταφέρει τον πυρήνα της παραγωγής της (όχι βιδάκια και πιράκια) σε χώρα ή άλλη εταιρία με αμφισβητούμενη αξιοπιστία ... για μεγιστοποίηση του κέρδους λόγω φθηνού εργατικού δυναμικού ...
Τι λέτε, θα το μεγιστοποιούσε ή θα έπαιρνε εξαρχής αυτό το ρίσκο ?

Τα πράγματα είναι απλά ... ανταγωνιστές υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα.
Όταν γίνονται μεγάλοι και τρώνε πολύ από την πίτα ή τους αγοράζεις και τους κλείνεις ή τους αγοράζεις και πουλάς αντί αυτών με διαφορετικό brand name :) (υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις αλλά νύσταξα ...)

Τώρα έχω χρόνο ...

Τι ερώτηση είναι αυτή ? όχι φυσικά ... εσύ θεωρείς όμως ότι ένα ρούχο που το ράβει ο καλύτερος χειριστής ραπτομηχανής στον κόσμο σαν το καλύτερο ρούχο του κόσμου ?

Το θέμα έχει ξεφύγει ... πιάσαμε αυτοκίνητα, ρούχα, όπλα, εργατικό δυναμικό κτλ

Περί όπλων τώρα μόνο.
Το θέμα είναι ότι το όπλο πρέπει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να ευχαριστεί τον πελάτη και να αντέχει στον χρόνο άρα στα φυσίγγια.
Αν θεωρείς ότι τα τούρκικα όπλα ευχαριστούν τον πελάτη και αντέχουν στον χρόνο τότε είναι τέλεια για τον πελάτη αυτόν.

Εγώ δεν το πιστεύω ...
Και άλλοι (τουρκόφιλοι γαρ) δεν το νομίζουν
https://www.chuckhawks.com/bad_turkish_shotguns.htm
https://www.shootinguk.co.uk/guns/buy-gun-guide/turkish-shotguns-600-35631
κτλ κτλ
Θα μου πεις πιστεύεις ότι διαβάζεις ? Χμμμ στον Randy έχω κάποια αδυναμία :) ... αλλά πολλές φορές έχω πει, ρωτήστε οπλουργούς.
Έχετε φαγωθεί με το εργατικό δυναμικό ... τα cnc δεν χρειάζονται εργατικό δυναμικό, είδατε πολλούς να γυρνάνε κομμάτια σε τόρνους στα σύγχρονα εργοστάσια ?
Ακόμα και η μεταφορά αυτόματα γίνεται με ρομπότ.

Μήπως ξεχνάμε ότι τα τούρκικα επιδοτούνται από το κράτος ?
Μήπως ξεχνάμε ότι δεν φέρουν σφραγίδες δοκιμής ?
Μήπως ξεχνάμε το χάλια φινίρισμα (σε μερικά) ?

Για να δω ένα τούρκικο πραγματικά εφάμιλλο με άλλα (χωρίς τα παραπάνω) να δούμε πόσο κοστίζει ...
Θα συγκρίνω τιμή επειδή μοιάζουν σε φωτογραφίες ή εξωτερικά ?
Για ποιο εργατικό κόστος θα μιλάμε τότε και πόσο είναι αυτό ?
Η τουρκική λίρα καταποντίζεται και τα τούρκικα όπλα ακριβαίνουν ... πως γίνεται αυτό ρε γαμώτο ???
Δεν είναι δυνατόν αν το εργατικό είναι σημαντικό ...

Φυσικά και μπορούν οι Τούρκοι να φτιάξουν όπλα διαμάντια ... αλλά θα κόστιζαν περισσότερο απ όσο κοστίζουν τώρα.
Αν φτάσουν να κοστίζουν όσο ένα Beretta ή Browning γιατί να πάρω τούρκικο ?
Για την φήμη του ή γιατί το διαφημίζει ο σαλιάρης στην Αγγλία ? αχαχααχ

Θα μου πεις όλα τα πχ Ιταλικά ή Αμερικάνικα ή Ιαπωνικά είναι αστέρια ?
Φυσικά και όχι ... οποιαδήποτε μηχανολογική κατασκευή μπορεί να χαλάσει για τον οποιοδήποτε λόγο.
Επίσης οποιαδήποτε μηχανολογική κατασκευή μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί έτσι που να μην επιτρέπεται να χαλάει ποτέ (βλέπε μαχητικά ή εμπορικά αεροσκάφη ... τα περισσότερα ατυχήματα οφείλονται σε ανθρώπινο σφάλμα).
Στην δεύτερη περίπτωση το κόστος θα ήταν εξωφρενικό.
Άρα πάντα παίζουμε με πιθανότητες ...
Αν χαλάνε 100 ιταλικά στα 1.000.000 και 10 αμερικάνικα στα 1.000.000 στον πρώτο χρόνο, τα αμερικάνικα είναι πιο αξιόπιστα.
Πως θα το κάνουμε ?

Ο καθένας ότι θέλει αγοράζει ... καλό όμως είναι να μην φαντασιωνόμαστε ή να μην δημιουργούμε την εντύπωση ότι τα περισσότερα τούρκικα (αυτή την στιγμή) είναι οπλάρες ή τέρατα αξιοπιστίας.
Γιατί, δια της πλαγίας οδού, με το "όλα ίδια είναι", με τα "πιστά αντίγραφα", με το "μουκ μουκ" κτλ αυτό το συμπέρασμα προσπαθούν μερικοί να περάσουν.
Δεν είναι έτσι.

ps
Οι εταιρίες δεν είναι Οσίες Μαρίες, αλλά δεν κοιτάζουν μόνο το κέρδος.
Περισσότερη σημασία για μια (σοβαρή) εταιρία έχει το όνομα που έχει κτίσει παρά το κέρδος αυτό καθαυτό.
Γιατί το όνομα φέρνει τελικά το κέρδος.
Φανταστείτε μια εταιρία να μεταφέρει τον πυρήνα της παραγωγής της (όχι βιδάκια και πιράκια) σε χώρα ή άλλη εταιρία με αμφισβητούμενη αξιοπιστία ... για μεγιστοποίηση του κέρδους λόγω φθηνού εργατικού δυναμικού ...
Τι λέτε, θα το μεγιστοποιούσε ή θα έπαιρνε εξαρχής αυτό το ρίσκο ?

Τα πράγματα είναι απλά ... ανταγωνιστές υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα.
Όταν γίνονται μεγάλοι και τρώνε πολύ από την πίτα ή τους αγοράζεις και τους κλείνεις ή τους αγοράζεις και πουλάς αντί αυτών με διαφορετικό brand name :) (υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις αλλά νύσταξα ...)
Γουέλ σεντ‼️

Φυσικά έχει υψηλότερο κόστος παραγωγής από άλλες χώρες αν δεν είχε ποιος λόγος να υπάρχουν τόσες ιταλικές εταιρίες ακόμη και αυτοκινητοβιομηχανία στην Τουρκία η άλλες χώρες μικρότερο κόστος παραγωγής! Ο Ιταλός έχει βασικό 1750€ και ο τούρκος 350€ για βάλτε κάτω κι δες αν μια κάνη κοστίζει 20€ στην Ιταλία που είχε πει ο φιλος παραπάνω σκέψου ποσό κοστίζει στην Τουρκία. Και οι εταιρίες δεν βλέπουν μεμονωμένο προϊών βλέπουν συνολικό κόστος παράδειγμα η 100.000κανες στην Ιταλία μου κοστίζουν 2000000€ Στην Τουρκία μου κοστίζουν 1000000€ και έτσι κάνει σε όλο το όπλο. Έτσι βγάζουν το κόστος η εταιρίες. Για αυτό αγοράσαν και την stoeger αλλιώς ποιος ο λόγος να την αγοράσουν. Στην Ευρώπη παράγεται ότι πληρώνεται στην κατάλληλη τιμή πολλές εταιρίες εισάγουν φασόν από Κίνα-Τουρκία και άλλες χώρες και βάζουν το όνομα τους επάνω.
Ο λόγος για την Stoeger που την αγόρασαν δεν είχε σχέση με κόστος όπως αναφέρεις.

Δικαίωμα τους κάποιοι να πιστεύουν ότι μια χώρα που κατασκευάζει αυτοκίνητα Toyota ,από το 1998 και όχι μόνο χωρίς καμία διαφορά ποιότητας ,δεν μπορεί να κατασκευάσει ασφαλή όπλα .Τα όπλα σφραγίζονται για τις χώρες cip .Στην Ελλάδα που δεν έχει cip έρχεται β διαλογής ,από άλλη γραμμή παραγωγής;Προβλήματα λειτουργικά έχουν υπάρξει και σε πολλές εταιρείες εκτός τουρκιας γι'αυτό το υπάρχει η εγγύηση . Κουβέντα γίνεται χωρίς παρωπιδες .

Έχω έναν παλαιό συμμαθητή που έχει φύγει ερωτικός μετανάστης στη Ιταλία εδώ και κοντά 25 χρόνια. Κάποια στιγμή έπιασε δουλειά σε μια μεγάλη ιταλική βιομηχανία όπλων, μία εκ των 3 μεγαλυτέρων της Ιταλίας. Με τα χρόνια, πήρε προαγωγές και πια κοντά στα 50 του, έχει πάει στα γραφεία. Συνομιλούμε συχνά για τα όπλα, τη δουλειά του, την ακρίβεια....
Λοιπόν, νομίζω πως αξίζει τον κόπο να μεταφέρω ένα ρεζουμέ των συνομιλιών μας που αφορά πάνω-κάτω αυτά που γράφουμε εδώ τις τελευταίες μέρες.
Ένα λειόκανο (που έχω βάλει στο ¨μάτι¨) και το οποίο το φέρνει η εδώ αντιπροσωπεία της συγκεκριμένης εταιρείας και το οποίο το τιμολογεί στα 1780 ευρώ, το ιταλικό εργοστάσιο τους το πουλάει 287 ευρώ με το φπα!!!!!!!!!!! Το κόστος του όπλου για την ίδια την εταιρεία είναι περίπου στα 95 ευρώ, στα οποία 95 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της εταιρείας έχει βάλει και το ποσοστό του R&D (δηλαδή, τα κόστη για τη σχεδίαση του όπλου, τα καλούπια του κλπ). Τα δε εξαρτήματά του, είναι από όλον τον κόσμο ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ. Τα όπλα όμως της εταιρείας γράφουν made in Italy, και εγώ θα το πληρώσω 1780 ευρώ για να το πάρω (αν θα το πάρω).
Σε αυτόν τον κόσμο ζούμε...
Όσο ένα τσοκ αχαχα

Πες του να ανοίξουν μια αποθήκη στην Ελλάδα, να κονομήσουν και τα χρήματα των μεσαζόντων.

Σαν κόστος υλικών και κατεργασιών δεν μου φαίνεται περίεργο τα 95€.
Από την άλλη αν μου δώσεις 95€ δεν πρόκειται να σου φτιάξω όπλο ποτέ.

Αυτά κοιτάς ή το νερό σε μπουκάλι που πάντα ξεπερνούσε την βενζίνη :)

Μόλις διέλυσες τις τιμές στο car.

Φαντάζομαι πόσο κοστίζει ένα πχ πιστόλι :) :) :)

Όσο ένα τσοκ αχαχα

Πες του να ανοίξουν μια αποθήκη στην Ελλάδα, να κονομήσουν και τα χρήματα των μεσαζόντων.

Σαν κόστος υλικών και κατεργασιών δεν μου φαίνεται περίεργο τα 95€.
Από την άλλη αν μου δώσεις 95€ δεν πρόκειται να σου φτιάξω όπλο ποτέ.

Αυτά κοιτάς ή το νερό σε μπουκάλι που πάντα ξεπερνούσε την βενζίνη :)

Μόλις διέλυσες τις τιμές στο car.

Φαντάζομαι πόσο κοστίζει ένα πχ πιστόλι :) :) :)
Μάθε πόσο κοστίζει ένα ατσάλι το πιο ακριβό ας πούμε χονδρική τιμή,η ρωτα τουν Λουκά ,αρε ποσού ταγουραζντι εσείς τατσαλ❓Τουν τονου❓ειμεις 100€ κουροοοοοο'ι'δααααα‼️μπας κι τσιουμπισ

Το 95 ευρώ μοιάζει μηδαμινό ποσο.
Δηλαδή τι να συμπεριλάβεις σε αυτό;
Το υλικό; Την ενέργεια; Τα εργατικά; Τα λειτουργικά; Τα διαφημιστικά; Τα ερευνητικά;
Δεν βγαίνει....
Αυτό κοιτάς ή ότι ο μεσάζοντας βγάζει περισσότερα από την κατασκευάστρια εταιρία ?

Κόστος όπλου στον κατασκευαστή = 95 ευρώ (R&D συμπεριλαμβανομένου + ????)
Πώληση όπλου στον Έλληνα αντιπρόσωπο = 287 ευρώ με το φπα (κέρδος κατασκευαστή 200€ στο όπλο)
Πώληση όπλου στον καταναλωτή από τον αντιπρόσωπο = 1780 ευρώ με τον φπα (κέρδος αντιπροσώπου 1500€ στο όπλο)

Δεν αμφιβάλω για τα ποσά ... απλά προσπαθώ να τα βάλω σε μια τάξη στο μυαλό μου.
Ειδικά το κέρδος του αντιπροσώπου ... το αποφάσισα θα ασχοληθώ με εισαγωγές εξαγωγές ...

Last edited:
Μια φορα εκανα κινηση να δωσω ενα φρανκι φιλιγκ σουπερ ποζε στον Καλκα. Το οπλο εκανε 1300+ και ηταν 1 ετους. Το επαιρνε 400. Τελικα το εδωσα 800 δε ιδιωτη.
Αλλο αυτό...
Εδώ λένε ότι οι όπλο βιομηχανίες σχεδόν δωριζουν όπλα στους εμπόρους!

Για το κόστος του (αυτογεμούς) όπλου δεν αμφιβάλλω (σαν υλικά και R&D).
Ένας κορμός, μια κάνη, ένα κλείστρο και ένα κοντάκι είναι που φτιάχνονται με μηχανήματα.
Τα άλλα είναι μηδαμινής αξίας και μικρής κρισιμότητας, πιράκια, ελατήρια, σωληνάκια, σκανδαλοθήκη, βίδες.

Ένα σκεφτείτε ... πόσο κοστίζει ένα τσοκ !!!!

Αλλο αυτό...
Εδώ λένε ότι οι όπλο βιομηχανίες σχεδόν δωριζουν όπλα στους εμπόρους!
Τοσο μεγαλη διαφορα χονδρικη ακουγεται καπως η αληθεια ειναι. Εγω θεωρω οτι η τιμη χονδρικη απο τη λιανικη εχει μεγαλη διαφορα, ισως οχι τοσο, αλλα ειναι πολυ μεγαλη.

Back