Να βάλω μερικά πράγματα σε τάξη:
1) Ο ερωτικός μετανάστης που από βιομηχανικός εργάτης πήγε στα γραφεία και του είπαν.....για 95 ευρώ κόστος, πείτε του πως με τόσα δεν φτιάχνεις ούτε τη κάννη. Και ότι το είπα εγώ. Είμαι 40 χρόνια στο εμπόριο των όπλων και έχω αντιπροσωπεύσει πάνω από 8 διαφορετικές εταιρείες πρώτης γραμμής. Η δε τιμή που το αποκτά ο αντιπρόσωπος, 287 ευρώ για λιανική 1780 είναι απίστευτη τερατολογία. Και επειδή θα αρχίσει κάποιος "κοστολόγος" να μιλάει για υλικά τσάμπα κλπ κλπ, ας αναρωτηθεί πόσο κοστίζει πχ η φάση κόλλησης των ριγών στις κάννες (you know, αργός φούρνος με φλόγες, συρματάκια δεσίματος, τοποθέτηση soldering κλπ) που τα κάνει μόνον χέρι τρομερά εξειδικευμένου τεχνίτη - μάστορα (όπως και τα περισσότερα άλλα), πόσο λέτε να αμοίβεται την ώρα αυτός ο τεχνίτης; Μου αρέσει που σκεφτήκατε και αν το R&D είναι μέσα!!!
2) Και νόμιζα πως κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη κουβέντα έχουν κάνει οικονομικές σπουδές...ας αναρωτηθούν λοιπόν πως ισορροπείς μεταξύ προγραμματισμένης ποσότητας προς παραγωγή και πιθανού απούλητου αποθέματος. Εκεί να δεις εκτόξευση του κόστους ανά μονάδα!!! Το 2012 σε επίσκεψή μου στη Beretta, οι οικονομικοί διευθυντές μου είπαν πως για πολλά χρόνια δεν θα βγάλουν νέα μοντέλα γιατί το απόθεμα χτύπαγε στο ταβάνι των αποθηκών. Και αν δείτε, ότι "νέο" έχουν παρουσιάσει είναι με μηχανισμούς παλιών μοντέλων (391 κλπ)
3) Τα ανταλλακτικά έρχονται από όλον τον κόσμο!!!! Ναι, αμέεεε
https://www.mecnova.it/minuterie-precisione/componenti-meccanici-armi-sportive.html#9
Όταν μία σοβαρή εταιρεία λέει 100% made in Italy.....απλά ισχύει, τελεία και παύλα.
4) Αν τα 95 και 287 ευρώ ίσχυαν, δεν θα είχε βρεθεί ένας κατασκευαστής να σκεφτεί να πουλάει τα όπλα του των 1780 ερώ στα -ας πούμε - 380 ευρώ; Θα ξέσκιζε κυριολεκτικά τη παγκόσμια αγορά και θα εκτόξευε και την παρουσία του παγκοσμίως και μαζί και τη μετοχή του στο χρηματιστήριο
5) Όσο για τα τούρκικα...δεν είναι μόνο το (απάνθρωπα) χαμηλό κόστος της εργατώρας εκεί. Οι τούρκικες εταιρείες χρηματοδοτούνται - επιδοτούνται ασύστολα από τη τουρκική κυβέρνηση για να καταλάβουν μερίδιο στη παγκόσμια αγορά. Αν δεν γινόταν κάτι τέτοιο, θα βλέπατε τη Glitsa Tufek να κοστίζει λίιιιιιγο παραπάνω από τη πχ Beretta. Στη Ευρώπη, αν κάποια κυβέρνηση κάνει κάτι τέτοιο, θα πληρώνει πρόστιμα μέχρι να σβήσει ο ήλιος (οι οικονομικοί του forum μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν εύκολα)
Τώρα για τα τσοκ:
Δεν θέλει ...
Σοβαρά; πόσες φορές έχω αναλύσει το κόστος των BRAIN; Λοιπόν, οικονομικοί μου εγκέφαλοι που έχετε το ...περίεργο ύφος σε πρώτη διάταξη
1) Εγώ που λέω πως είμαι πρωτοπόρος... τι να σου πω ρε άνθρωπε, ειλικρινά από όλη την εξέλιξη στον τομέα των τσοκ που έχω κάνει, εσένα σου έμεινε το ότι δεν μπορώ να φτιάξω τσοκ με λιγότερα από 10 ευρώ;; Να χαρώ συλλογισμό.
2) Δεν θέλω εεε;; Λοιπόν, θα έρθεις μαζί μου στην επόμενη αγορά μετάλλου που θα κάνω και θα δεις το κόστος της μπάρας για κάθε τσοκ και μόνο, ούτε κόστος κοπτικών εξωτερικού, ούτε εσωτερικής διαμόρφωσης, ούτε σπειρώματος (αυτά τα τελευταία θα σε βάλω να τα βρεις σε όλο τον κόσμο και αν τα βρεις σε λιγότερο από 6 μήνες, θα σε προσλάβω με ότι μισθό θέλεις!). Λοιπόν, με κόστος μετάλλου για κάθε τσοκ πάνω από τα 18 ευρώ (προ πολέμου!) , ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ, φτιάξε μου εσύ με λιγότερο από 10 ευρώ, εσύ που θέλεις.
Βρε GVP9000, Χριστός και Απόστολος, ένα τζάμπα πενταξονικό "μηχανάκι" με τη προίκα του έχει μόνο 100.000 - 140.000 ευρώ! Φτιάξε μόνο σου και 180 προγράμματα στο controller και είσαι έτοιμος (ντάξει μωρέ, θες και κάτι καλύμπρες σπειρωμάτων 11.000 ευρώ και κάτι άλλα ψιλά αλλά και τι έγινε, τζάμπα δεν είπαμε θα τα βρούμε;;
"Διοίκηση επιχειρήσεων έπρεπε να σπουδάσω." Άγιο είχες! (εκτός αν όντως έχεις σπουδάσει οπότε...stop jumping on conclusions!)