Δεν ξέρω αν είπαμε αλλά έχω την απορία τί είναι το true oil; Λινέλαιο;
Γιατί παιδί μου δεν διαβάζεις;
Και μια που εισαι μαστορας και καλλιτέχνης με δικο σου καναλι στο youtube το επομενο που θα φτιαξεις να το τραβηξεις και να το ανεβασεις!!Εδώ μπορείτε να δείτε την διαδικασία σε video. Είναι η τελειότερη διαδικασία για το true oil που έχω βρει και με βοήθησε πάρα πολύ στο ξεκίνημα μου.
http://theprojectjunkie.com/guns-firearms-accessories/rifle-stock-refinishing-ruger-1022.html
Ωραιο θεμα ψηλε... Μπραβο...Μετά από λαϊκή απαίτηση ανοίγω αυτό το θέμα για να μπορούμε να συζητάμε τα πάντα που αφορούν τα ξύλινα μέρη των όπλων μας.
Η ενασχόληση μου με τα ξύλινα μέρη του όπλου ξεκίνησε δειλά όταν αποφάσισα να ξαναβγάλω στο κυνήγι το παλιό πλάγιο Baikal του παππού. Η αναγκαιότητα να μακρύνει το κοντάκι με έβαλε στην διαδικασία να ψάξω πληροφορίες για τα ξύλινα μέρη του όπλου και πιο συγκεκριμένα για αυτό που οι ξένοι αποκαλούν refinishing. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου βγει τόσο πάθος και μεράκι για την συγκεκριμένη ενασχόληση. Δεν κοίταγα την ώρα, στο τελείωμα της ημέρας να αποτραβηχτώ στο "εργαστήριο" μου και να περάσω λίγη ώρα παρέα με τα ξύλα, τα λάδια, τα βερνίκια, τα διαβρωτικά, τις μπογιές, τους διαλύτες, τα στεγνωτικά, τα γυαλόχαρτα, τα ντουκόχαρτα κτλ κτλ κτλ.
Παραθέτω μερικές φώτος από την πρώτη μου δουλειά που αφορούσε το όπλο μου αναφέρω παραπάνω.
Πριν...
Περιμένοντας να δράσει το διαβρωτικό ....
Κάτω από την μπογιά εμφανίστηκαν κάποιες δυσάρεσστες εκπλήξεις που είχαν δημιουργήσει τα λάδια λύπανσης των μεταλικών μερών, δυστυχώς δεν έχω τις φωτογραφίες και αναγκάστηκα να κάνω την μέθοδο της λεύκανσης ... wood bleaching. Στην συνέχεια κωλήθηκε και η προέκταση.
Το κοντάκι βάφτηκε και έτυχε περιποίησης με όλη την σειρά της B.Casey και του πασίγνωστου True Oil. Έγιναν αρκετά λαθάκια αλλά στο τέλος ήμουν περίφανος γιατί ήταν η πρώτη μου ενασχόληση και μου άρεσε.
![]()
Ωρα να το κανεις πραξηΝα ήξερες πόσες φορές το είχα σκεφτεί ...![]()
Φίλε Διονύση κάπου έχεις μπερδευτεί και όχι άδικα αφού όλα αυτά τα φινιρίσματα ξύλου προκαλούν μπέρδεμα. Άκου λοιπόν τι γίνεται. Μην νομίζεις ότι βάζοντας λίγο κερί σε κρέμα ή κηραλοιφή σε ένα πανάκι και τρίβοντας το κοντάκι θα δημιουργηθεί κάποια κρούστα που θα μείνει για μια ζωή. Μετά από λίγο καιρό το κερί θα φύγει, με την χρήση. Αν από την άλλη το κερί δεν φύγει, που δεν υπάρχει περίπτωση αφού είναι τόσο λεπτό το φίλμ που θα δημιουργηθεί πάνω στο όπλο, γιατί θα πρέπει να περάσεις και άλλο χέρι λινέλαιο; Αν δεν φύγει το κερί, δεν υπάρχει λόγος να περαστεί με επιπλέον λινέλαιο το όπλο. Το κερί δες το σαν μια επιπλέον προστασία, όχι σαν κάτι μόνιμο.
Το καινούργιο το άρχισες λινελαιο ή θέλεις πρώτα να το δοκιμάσεις;Φίλε Διονύση κάπου έχεις μπερδευτεί και όχι άδικα αφού όλα αυτά τα φινιρίσματα ξύλου προκαλούν μπέρδεμα. Άκου λοιπόν τι γίνεται. Μην νομίζεις ότι βάζοντας λίγο κερί σε κρέμα ή κηραλοιφή σε ένα πανάκι και τρίβοντας το κοντάκι θα δημιουργηθεί κάποια κρούστα που θα μείνει για μια ζωή. Μετά από λίγο καιρό το κερί θα φύγει, με την χρήση. Αν από την άλλη το κερί δεν φύγει, που δεν υπάρχει περίπτωση αφού είναι τόσο λεπτό το φίλμ που θα δημιουργηθεί πάνω στο όπλο, γιατί θα πρέπει να περάσεις και άλλο χέρι λινέλαιο; Αν δεν φύγει το κερί, δεν υπάρχει λόγος να περαστεί με επιπλέον λινέλαιο το όπλο. Το κερί δες το σαν μια επιπλέον προστασία, όχι σαν κάτι μόνιμο.
Είναι καθαρά θέμα γούστου, το κερί εγώ δεν το συμπαθώ, θεωρώ ότι μετά από λίγο καιρό θαμπώνει. Η γυαλιστική αλοιφή δεν προσφέρει προστασία απλά κάνει το τελειωτικό φινίρισμα για να γυαλίσει το κοντάκι το δυνατόν περισσότερο. Μεγαλύτερη προστασία από αυτήν που θα του προσφέρει το λάδι δεν μπορείς να δώσεις. Αυτό ισχύει για φινίρισμα λαδιού, τώρα αν θες μεγαλύτερη προστασία πας αναγκαστικά στο true oil αλλά εκεί δεν μιλάμε για φινίρισμα λαδιού αλλά περισσότερο βερνικιού.καλημερα φιλε Γιωργο. τελικα, μετα το λινελαιο, τι πρεπει να βαλουμε (γιαλιστικη αλοιφη?-κερι?) ωστε να προστατεψουμε το κοντακι?.xm.
και λογικα, οπως ειπες, δεν θα ειναι μονιμη προστασια...
![]()
Ε πρώτα να το δοκιμάσω, μπορεί να θέλει λίγο πείραγμα το pitchΤο καινούργιο το άρχισες λινελαιο ή θέλεις πρώτα να το δοκιμάσεις;
Σωστος...και όχι μόνο.Ε πρώτα να το δοκιμάσω, μπορεί να θέλει λίγο πείραγμα το pitch
Αν ωστόσο θες μια επιπλέον προστασία με κερί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό που δείχνει το βίντεο και νομίζω το έχει φέρει ο Καλκαντζακος.