Υλικά για ιδιογόμωση

τώρα κατανόησα πλήρως τις αντιρρήσεις σου
λοιπόν
δεν θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου
γιατί έχει αποδειχθεί (και εδώ μέσα στο φόρουμ και το είδαμε και από τις δοκιμές του Νίκου @ΝίκοςΠ )
ότι μπορείς να βγάλεις μεγάλες αρχικές χωρίς παραμορφώσεις
εν προκειμένω στο παράδειγμά σου
επιμεταλλωμένα σκάγια με 360 και 410 μ/δ που βγαίνουν από την κάννη στην ίδια κατάσταση: ολοστρόγγυλα μη παραμορφωμένα, τα γρηγορότερα θα κρατήσουν μεγαλύτερες μένουσες και θα είναι πιο αποτελεσματικά σε μακρυνές αποστάσεις.

Και είναι εφικτό πλέον, να έχεις ελάχιστες παραμορφώσεις με μεγάλες αρχικές, να έχεις ακριβώς τις ίδιες παραμορφώσεις που θα είχες με μικρότερες αρχικές.

Στις πλείστες όμως των περιπτώσεων με συμβατικές βυσματώσεις και συμβατικά ημίσκληρα σκάγια, (τουτέστιν στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που μας τυχαίνουν στο κυνήγι) θα συμφωνήσω μαζί σου:
τα 360 θα είναι αποτελεσματικότερα των 410 μ/δ λόγω καλύτερης διατήρησης της σφαιρικότητας..... ακόμα και εαν τα γρήγορα κρατήσουν υψηλότερες μένουσες από τα "αργά", θα έχουν χειρότερες κατανομές λόγω αποκλίσεων....
Μάριε Καλησπέρα!.... :)

Καθείς έχει την γνώμη του και σεβαστές οι απόψεις όλων...
Είμαι εξαιρετικά κουρασμένος για να το κουβεντιάσω...
Δεν ξερω, αν έκαμε καμιά πρόσφατη δοκιμή ο Νίκος...δεν παρακολούθησα βασικά...
Να είναι καλά ο άνθρωπος όπως και να έχει...

Και είναι εφικτό πλέον, να έχεις ελάχιστες παραμορφώσεις με μεγάλες αρχικές, να έχεις ακριβώς τις ίδιες παραμορφώσεις που θα είχες με μικρότερες αρχικές.

Aυτο το θεωρω δεδομενο.....οταν ο ιδιογομωτης ξερει να προστατευσει τα σκαγια του απο τις
παραμορφωσεις Μαριε !!!

Μήπως γνωρίζει κάποιος που μπορώ να βρω φελλούς 3χιλ 12 cal στην αττική γιατί στον Κένταυρο που έπαιρνα δεν έχουν;
Ευχαριστώ
Πλέον έχω αγοράσει 2 σγρόμπιες μία των 19mm για το cal12 και μία των 16mm για το cal 20 και φτιάχνω μόνος μου. Φελλό αγοράζω απο μαγαζί με σχολικά και χαρτικά ήδη.
Μέχρι και 4 mm πάχος φελλού που έχω δοκιμάσει τον κόβει τέλεια. Πιστεύω και 6 mm θα το κόβει μια χαρά.

Σγρομπιες
Φελλοί

Last edited:
Πλέον έχω αγοράσει 2 σγρόμπιες μία των 19mm για το cal12 και μία των 16mm για το cal 20 και φτιάχνω μόνος μου. Φελλό αγοράζω απο μαγαζί με σχολικά και χαρτικά ήδη.
Μέχρι και 4 mm πάχος φελλού που έχω δοκιμάσει τον κόβει τέλεια. Πιστεύω και 6 mm θα το κόβει μια χαρά.

Σγρομπιες
Φελλοί
Ευχαριστώ φίλε. Έξυπνη ιδέα.

Ευχαριστώ Νίκο.
Δεν πρόκειται να φτιάξω τους φελλούς, δε συμφέρει καθόλου. Ούτε από άποψη χρόνου, ούτε από άποψη κόστους.
Όταν φέρει ο Κένταυρος, του χρόνου δηλαδή, τότε θα φτιάξω τη συνταγή μου.

δε συμφέρει καθόλου. Ούτε από άποψη χρόνου, ούτε από άποψη κόστους.
Σε αυτό έχεις δίκιο. Παρόλο που και οικονομικά σε συμφέρει γιατί 1 τετραγωνικό μέτρο φελού που στοιχίζει λιγότερο απο 6 ευρώ φτάνει για πάνω απο 2000 τάπες 12 cal ενώ απο τον Κένταυρο τα πληρώνεις 6 ευρώ τα 500. Αλλά το κυριότερο τώρα είσαι αναγκασμένος να περιμένεις πότε και αν θα φέρει ο Κένταυρος ενώ αν είχες τα υλικά μέσα σε 5-10 λεπτά θα τις είχες φτάξει μόνος σου. Και εγώ δεν το κάνω για οικονομία αλλά επειδή με εκνευρίζει να περιμένω και ειναι και μακριά ο Κενταυρος απο το σπίτι μου. Και επειδή τυχαίνει και έχω στα 30 μέτρα δίπλα απο το σπίτι μου MaxStores με σχολικά είδη και βρίσκω άφθονο φελλό ότι ώρα θέλω μέσα σε 15 λεπτά έχω φτιάξει πάνω απο 100 τάπες απο φελλό.

Last edited:
Δίκιο έχεις Σάκη. Απλά εγώ δεν έχω τέτοιο μαγαζί κοντά μου, ούτε για το εργαλείο ούτε για το φελλό, και θα πρέπει να τα παραγγέλνω από το ίντερνετ και βαριέμαι. Και είναι πολύ συχνό να μην έχει φελλό ο κένταυρος, πολλές χρονιές μου έχει συμβεί. Άμα μου τη δώσει θα πάω να πάρω το εργαλείο που λες, θα ψάξω να βρω και φελλό και ίσως το κάνω. Αλλά δεν έχω ανάγκη από φυσίγγια, έχω πολλά, απλά τώρα έχω χρόνο και κέφι για να φτιάξω τη συγκεκριμένη συνταγή και για αυτό ρώτησα. Τί πράμα κι αυτό να υπάρχει μόνο ένα μαγαζί με ιδιογομωτικά υλικά σε ολόκληρη την αττική!
Όταν ξαναφέρει ο κένταυρος πρέπει να πάω να στοκάρω φελλό.

Δίκιο έχεις Σάκη. Απλά εγώ δεν έχω τέτοιο μαγαζί κοντά μου, ούτε για το εργαλείο ούτε για το φελλό, και θα πρέπει να τα παραγγέλνω από το ίντερνετ και βαριέμαι. Και είναι πολύ συχνό να μην έχει φελλό ο κένταυρος, πολλές χρονιές μου έχει συμβεί. Άμα μου τη δώσει θα πάω να πάρω το εργαλείο που λες, θα ψάξω να βρω και φελλό και ίσως το κάνω. Αλλά δεν έχω ανάγκη από φυσίγγια, έχω πολλά, απλά τώρα έχω χρόνο και κέφι για να φτιάξω τη συγκεκριμένη συνταγή και για αυτό ρώτησα. Τί πράμα κι αυτό να υπάρχει μόνο ένα μαγαζί με ιδιογομωτικά υλικά σε ολόκληρη την αττική!
Όταν ξαναφέρει ο κένταυρος πρέπει να πάω να στοκάρω φελλό.
https://www.e-iolan.gr/index.php/el/
https://www.laskariskinigi.gr/home
Υπάρχουν και αυτά τα δύο αλλά με λιγότερη ποικιλία. Δεν χάνεις όμως κάτι να ρωτήσεις.

Πλάκα κάνετε
να ξερεται ότι τίποτα δεν δικακολογεί την αύξηση στο μολυβι
Να μου πεις στα αλλά δικαιολογείται.
Ευκαιρία βρίσκει ο κάθε μαγαζατορας νά ανεβάζει τιμές όποτε γουστάρει. Πλήρωσα για ένα κιλό SP3 χύμα, όχι την αυθεντική συσκευασία NOBEL SPORT 110 ευρώ πριν λίγες μέρες!!!!

Πλάκα κάνετε
να ξερεται ότι τίποτα δεν δικακολογεί την αύξηση στο μολυβι
Να μου πεις στα αλλά δικαιολογείται.
Ο Κένταυρος λέει ότι φταίει ο μαυρουλις για της αυξήσεις… εγώ λέω ότι πολεμούν την ιδιογωμοση με ότι μπορούν

Ο Κένταυρος λέει ότι φταίει ο μαυρουλις για της αυξήσεις… εγώ λέω ότι πολεμούν την ιδιογωμοση με ότι μπορούν
Ηλία όλα παίρνουν πάνω από όπλα μέχρι γιλέκα μέχρι φυσίγγια.τα υλικά λες να έμεναν αγγιχτα?

Back