Φάσσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Eγώ πάντως, σήμερα, εχθές και προχθές το πρωί που καρτέρευα για δαύτες, δεν είδα "πούπουλο"...!
Ούτε και ζαραβέλια (ψαρόνια) είδα καθόλου...
Εντάξει, ίσως είναι λιγάκι νωρίς ακόμη για τις φάσσες, αλλά ενθυμούμαι κι άλλες χρονιές να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση μερικές "βιαστικές" από τις 10 με 12 του μηνός... Αλλά και μία φορά πριν 5-6 χρόνια, που στις 15 Οκτώβρη έγινε μπάσιμο δυνατό στον τόπο μου...!
(Νοτιοκεντρική Ρούμελη.)

Εχει ενδιαφέρον να προσπαθησουμε να καταλάβουμε τι έφταιξε σ'αυτες τις αστοχίες . Οσο γίνεται δηλαδή.

https://kentavros.tv/επικές-αστοχίες-στη-φάσα-μέρος-1ο/
Δεν ξέρω απο το κυνηγι της φασσας αλλα κανοντας συγκριση απο αντιστοιχο βίντεο του Αρη η προσκοπευση ειναι διπλασια στα δικα του βιντεο , σιγουρα εκεινος ξερει καλυτερα

Eγώ πάντως, σήμερα, εχθές και προχθές το πρωί που καρτέρευα για δαύτες, δεν είδα "πούπουλο"...!
Ούτε και ζαραβέλια (ψαρόνια) είδα καθόλου...
Εντάξει, ίσως είναι λιγάκι νωρίς ακόμη για τις φάσσες, αλλά ενθυμούμαι κι άλλες χρονιές να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση μερικές "βιαστικές" από τις 10 με 12 του μηνός... Αλλά και μία φορά πριν 5-6 χρόνια, που στις 15 Οκτώβρη έγινε μπάσιμο δυνατό στον τόπο μου...!
(Νοτιοκεντρική Ρούμελη.)
Δεν κυνηγάω την φάσσα γιατί στην Σύρα δεν είχαμε οπότε δεν την έμαθα. Έχω διαβάσει πάντως πως είναι αρκετά σύνηθες να μεταναστεύουν στη χώρα μας πριν τις τσίχλες από αρχές Οκτώβρη.

Εχει ενδιαφέρον να προσπαθησουμε να καταλάβουμε τι έφταιξε σ'αυτες τις αστοχίες . Οσο γίνεται δηλαδή.

Ω ρε φιλε μου, ωραια πλανα...
Στο 70 % των περιπτωσεων ειναι πισω οι τουφεκιες, σε ελαχιστες μπροστα κ σε στις υπολοιπες απλα η κινηση του οπλου δεν συμβαδιζει με την κινηση των πουλιων... Ειναι οι νευρικες τουφεκιες που κανουμε ολοι...

Το πέταγμα -ταχύτητα της φάσσας το παρομοιάζω με το αεροπλάνο που προσεγγίζει για προσγείωση .
Κι'ενώ σου δίνει την εντύπωση ότι δέν ......πάει τα 160χλμ τάχει άνετα .

Είναι όντως πίσω στις περισσότερες και σε κάποιες είναι τελείως αλλού .Από νευρικότητα ναι . Ισως να τον έπιασε τρεμούλα ή λερωσε το βρακί του..yel.
Περα απο την πλάκα, αν παγώσουμε την εικόνα σε κάποιες ντουφεκιές που υποτίθεται οτι είναι αρκετά μπροστά ,βλέπουμε πως αυτό το "αρκετά" δεν είναι καθόλου αρκετό τελικά και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Εκτός της λάθος προσκόπευσης , οι ντουφεκιές είναι δεξιά ή αριστερά απο τα πουλιά, που υποτίθεται ότι σημαδεύει.
Και τα πάσα πιθανότητα ρίχνει τη ντουφεκιά στα πουλιά χωρίς να σημαδεύει κάποιο συγκεκριμένο από το κοπάδι και αν πέσει έχει καλώς.
Οπως δηλ. στο πρώτο μεγάλο κοπάδι .....
Η φάσσα στο τέλος ίσως είναι και κοντά και δεν άνοιξε η ντουφεκιά .....αλλά προσφέρεται για πολλά μπινελίκια .hair.

Μια υγρη και παγωμενη μερα με λαθος νο σκαγιων ψιλα δλδ φτανει να γινει το κακο και να μενουμε πισω τωρα υπαρχει και το ενδεχομενο να ειναι καλα το οπλο πανω του με καλοκαιρινα ρουχα στα τρυγωνια και να πηγε ξαφνικα φασσες με διπλο πουλοβερ και τουμπανο μπουφαν ε κει μπαινει το οπλο οπου θελει

Τόλη εγώ δεν αλλάζω πελμα ανάλογα με τον χειμώνα και το καλοκαίρι και το κοντακι μου πατάει καλά και στις δυο εποχές! Μην πέφτουμε στην λουμπα των πολυ μακρινών κοντακιων, αν δεν σε κλωτσάει και δεν τρως δάχτυλια στην μυτη δεν θέλει να είναι μακρυτερο!

Δεν κυνηγάω την φάσσα γιατί στην Σύρα δεν είχαμε οπότε δεν την έμαθα. Έχω διαβάσει πάντως πως είναι αρκετά σύνηθες να μεταναστεύουν στη χώρα μας πριν τις τσίχλες από αρχές Οκτώβρη.
Από αρχές Οκτώβρη μπαίνουν μόνο προς τα βόρεια σύνορά μας Βασίλη και όχι πολλές, είναι οι πρώιμες, οι πιο "βιαστικές"...
Στα κεντρικά και πιο νότια (αλλά και στον βορά) διαβαίνουν από τα μέσα του μήνα κι έπειτα, με την κορύφωση στο 3ο 10ήμερο του Οκτώβρη και στο 1ο 10ήμερο του Νιόβρη (κυρίως στις πρώτες μέρες του)...
Βέβαια, χρόνο με το χρόνο παρατηρούνται αρκετές διαφοροποιήσεις (μικρότερες ή μεγαλύτερες) τόσο ως προς την πληθώρα των φασσών, όσο και ως προς τις ημερομηνίες των περασμάτων...
Πάντως το μόνο σίγουρο - και λυπηρό ταυτοχρόνως - είναι πως τα φθινοπωρινά φασσοπεράσματα ολοένα και μειώνονται... Καμία σχέση με πριν μερικές δεκαετίες... Τότε οι φασσάδες έβλεπαν από μακριά τα μεγάλα σμήνη να έρχονται προς τα καρτέρια τους και είχαν μάλιστα την πολυτέλεια να "διαλέγουν" ποιο κοπάδι θα ντουφεκίσουν...! Οι φάσσες έμπαιναν κατά κύματα...!!! Αυτά όλα μού τα έχουν καταμαρτυρήσει αρκετοί παλαιοί κυνηγοί στον τόπο μου και αποτελούν πραγματικά γεγονότα και όχι αρλούμπες...! Αντιθέτως και δυστυχέστατα, εμείς, στις μέρες μας, "κάνουμε τον σταυρό μας" για να μπει κάνα κοπαδάκι, αλλά και να έρθει επάνω μας, μπας και ξεκρεμάσουμε κάνα πουλί...

Last edited:
Περισσότερο είναι η φαβλα που έχουν αυτά τα πουλιά. Αρκετά ξενερωμενος τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στο μέρος μου που κυνηγάω σχετικά με τα ποιο παλιά χρόνια. Δύσκολο πια να σε καβαλήσει καλό κοπάδι αλλά και ζευγαρωμένες δύσκολα να σε προσεγγίσουν. Παρόλα αυτα λέω από 21/10 μέχρι 1 /11 να τις περιμένω με τιμή. Πρώτα ο Θεός

Από αρχές Οκτώβρη μπαίνουν μόνο προς τα βόρεια σύνορά μας Βασίλη και όχι πολλές, είναι οι πρώιμες, οι πιο "βιαστικές"...
Στα κεντρικά και πιο νότια (αλλά και στον βορά) διαβαίνουν από τα μέσα του μήνα κι έπειτα, με την κορύφωση στο 3ο 10ήμερο του Οκτώβρη και στο 1ο 10ήμερο του Νιόβρη (κυρίως στις πρώτες μέρες του)...
Βέβαια, χρόνο με το χρόνο παρατηρούνται αρκετές διαφοροποιήσεις (μικρότερες ή μεγαλύτερες) τόσο ως προς την πληθώρα των φασσών, όσο και ως προς τις ημερομηνίες των περασμάτων...
Πάντως το μόνο σίγουρο - και λυπηρό ταυτοχρόνως - είναι πως τα φθινοπωρινά φασσοπεράσματα ολοένα και μειώνονται... Καμία σχέση με πριν μερικές δεκαετίες... Τότε οι φασσάδες έβλεπαν από μακριά τα μεγάλα σμήνη να έρχονται προς τα καρτέρια τους και είχαν μάλιστα την πολυτέλεια να "διαλέγουν" ποιο κοπάδι θα ντουφεκίσουν...! Οι φάσσες έμπαιναν κατά κύματα...!!! Αυτά όλα μού τα έχουν καταμαρτυρήσει αρκετοί παλαιοί κυνηγοί στον τόπο μου και αποτελούν πραγματικά γεγονότα και όχι αρλούμπες...! Αντιθέτως και δυστυχέστατα, εμείς, στις μέρες μας, "κάνουμε τον σταυρό μας" για να μπει κάνα κοπαδάκι, αλλά και να έρθει επάνω μας, μπας και ξεκρεμάσουμε κάνα πουλί...
Νικόλαε έχει μειωθεί η φάσσα, έχουν αλλάξει οι διαδρομές της ή έχουν αλλάξει τα χούγια της; Σε ρωτάω γιατί από επίσημες έρευνες στην Ευρώπη η φάσσα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και μάλιστα είναι σε κατάσταση συνεχούς αύξησης πληθυσμού.

http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/common-woodpigeon-columba-palumbus

Τόλη εγώ δεν αλλάζω πελμα ανάλογα με τον χειμώνα και το καλοκαίρι και το κοντακι μου πατάει καλά και στις δυο εποχές! Μην πέφτουμε στην λουμπα των πολυ μακρινών κοντακιων, αν δεν σε κλωτσάει και δεν τρως δάχτυλια στην μυτη δεν θέλει να είναι μακρυτερο!
Εσυ φιλε μπωρει να εχεις καλο μπουφαν εμεις οι φτωχοι ρε συ βαζουμε κανα πουλοβερακι και τη παταμε σοκ επαθα οταν εβαλα νεοπρεν μπουφαν

Νικόλαε έχει μειωθεί η φάσσα, έχουν αλλάξει οι διαδρομές της ή έχουν αλλάξει τα χούγια της; Σε ρωτάω γιατί από επίσημες έρευνες στην Ευρώπη η φάσσα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και μάλιστα είναι σε κατάσταση συνεχούς αύξησης πληθυσμού.

http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/common-woodpigeon-columba-palumbus
Μάλλον το δεύτερο και το τρίτο ισχύει περισσότερο Βασίλη, αλλά ποιος μου λέει εμένανε ότι εκείνα τα παλιά χρόνια ήτανε όντως ακόμη περισσότερες οι "μαγκούφες" απ' ό,τι σήμερον...?

Από ποιες χώρες ξεκινάνε οι πληθυσμοί που έρχονται Ελλάδα ξέρουμε ;
Γιατί αν δεν μειώθηκαν εκεί η άλλαξαν διαδρομές η ο καιρός έχει μαλακώσει και δεν τραβάνε τόσο νότια δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο
Σωστή η σκέψη σου Γιώργο. Εγώ νομίζω ότι οι φάσσες που κατηφορίζουν στην Ελλάδα προέρχονται από Α/ΒΑ/NA Ευρώπη...

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back