Φάτε Μάτια Ψάρια!

Το πρωί μια μικρή βόλτα στο Γκαρντόνε!
Σου απαντάω εδώ Νικολάε Ρεντίφη για το αν είμαι αυστηρός με την κρείση μου για τα όπλα. Ταξιδεύω, βλέπω, πιάνω, συνομιλάω!
Σήμερα γνώρισα και τον Πάουλο Ζολί πίνοντας ένα κρασάκι μαζί με τον φίλο Φάμπιο.
Εδώ μέσα είναι και αυτό το 28άρι ορθόκαννο sidelock που είχες ποστάρει πριν λίγες μέρες.
IMG_20230320_091909.jpgIMG_20230320_092934.jpgIMG_20230320_102311.jpgIMG_20230320_102316.jpgIMG_20230320_102321.jpg

Και για την ιστορία! Εκτός από τα υπέροχα Filli Piotti.
Είδα ένα σπανιότατο ζευγάρι 20ρια πλαγιόκαννα Perazzi -Fabri sidelock σχεδόν όπως είχαν κατασκευαστεί πριν 60 χρόνια.
Αρκετά Beretta so! Perazzi.B25 και 2 πανάκριβα αλληλεπίθετα Ivo Fabri.
Και όπως πολύ σωστά γράφει ο τίτλος του άρθρου: φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο!

Και όπως πολύ σωστά γράφει ο τίτλος του άρθρου: φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο!

Μπράβο βρε Νικηφόρε!!
''Τάισε'' κι εσύ (κι όλοι οι φίλοι) όσο μπορείς αυτήν την ενότητα, με πανέμορφα κομμάτια και ''λαχταριστές'' φωτό ωσάν τις παραπάνω, από κει κιόλας που είσαι κι έχεις πρόσβαση σε τέτοιες ''πηγές'' με αριστουργήματα...!!
Άλλωστε, γι' αυτό ακριβώς έφτειαξα αυτήν την ενότητα και της έδωκα αυτόν τον τίτλο...!! Για να χορταίνει το μάτι μας και να φχαριστιόμαστε όλοι οι οπλόφιλοι...!!
''ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΨΑΡΙΑ'' όλοι λοιπόν...!!! Δίχως ενοχές και 2ες σκέψεις... Μάς ''ευφραίνει την καρδίαν & τον νουν''...!! ;):cool::D

Last edited:
Νικηφορε έχεις επισκεφτεί την Fabri ; Μπορείς να γράψεις κάποια πράγματα για τους ανθρώπους, τον χώρο και την τωρινή παραγωγή της.
Όχι δεν έχω πάει σε αυτούς! Θέλουν ραντεβού και ξέρω ότι δεν μπορώ να αγοράσω τίποτα από εκεί μέσα, οπότε το να τους απασχολήσω απλά για να δω, δεν το θέλω. Τώρα βέβαια είναι ο γιος γιατί ο πατέρας Ivo αποδήμησε εις Κύριον! Πάντως τα όπλα τους είναι όπως ακριβώς τα χαρακτηρίζουν! Τα καλύτερα! Και φυσικά με μόνο 250.000€

Πολύ ωραία κομμάτια !!! 😍
Στη δεύτερη φωτό φαίνονται και κάτι αυτογεμή στον οπλοβαστό που Benello-φέρνουν στο μάτι μου τουλάχιστον.
Τι είναι ακριβώς;
Ναι πολύ σωστά παρατήρησες, είναι καραμπίνες επονομαζόμενες Benelli-Piotti. Είχα κάνει αναλυτική παρουσίαση και φωτογραφίες πιο παλιά, δεν θυμάμαι την σελίδα.

Είναι, για την ακρίβεια, 5.515,807 bar...!!! o_O.pray to God.
Αποκλείεται να δοκιμάζουν λειόκαννο στα τόσα μπαρ! Διευκρινίζει ότι είναι για το λειόκαννο? Μάλλον θα είναι ίδια διαφήμιση του τύπου η βάση αυτή δέχεται και όλων των διαμετρημάτων τις ραβδωτές που έκαναν για το Valmet.
Το Z Gun το βγάζει και σε ραβδωτά διαμετρήματα μέχρι express. Οπότε αυτά τα δοκιμάζουν τόσο ψηλά σε πίεση. Οπότε θα πέρνει αυτή την δοκιμή που είναι αληθής και το διαφημίζει, εσένα δεν πάει το μυαλό σου ότι είναι για το express και εντυποσιαζεσαι !
Θα μάθουμε όμως.

Λάθος θυμόμουν. Δεν ήταν 80.000psi. Ήταν 98.600psi (6.800bar) και αναφερόταν στο λειόκανο Z-Gun, σε διαφημιστικό τους το 2008.

"Specially formulated alloy steels are used in the barrels, monoblock, action and trigger plate mechanism.
When machined and fi tted in the new Zoli Design System the Z Gun can withstand proof pressures of over 6800 BAR
and still be in perfect condition! This is 5.0 times the standard over proof at the Italian National Proof House.* This is a fi rst in
the history of the proof house."

Δυστυχώς δεν γνωρίζω πως να ανεβάσω ολόκληρο το pdf έγγραφο.
Όποιος θέλει μπορώ να του το στείλω με e-mail.

Το θέμα αντοχής σε πιέσεις αφορά πρώτα απ' όλα στην αντοχή των τοιχωμάτων της κάνης και δευτερεοντως στο κλείσιμο. Λέω δευτερεοντως στο κλείσιμο, γιατί κατά κανόνα στα όπλα εκεί που γίνεται <λίφτινγκ > για αφαίρεση βάρους είναι στις κάνες κυρίως και σπανίως στον μηχανισμό. Στο συγκεκριμένο που συζητάμε, είναι κάπως πονηρή η διατύπωση της διαφήμισης, γιατί είναι άλλο να αναφέρεις ότι η βάση του ποζε που φτιάχνεις μπορεί να δεχτεί κάνες διαμετρηματος πχ 243 Winchester, και άλλο. 458 Lott, και τα δύο αναπτύσσουν παρόμοιες πιέσεις, αλλά το δεύτερο καταπονει την βάση σε υπερτριπλάσιο βαθμό. Γενικά μία βάση σύγχρονου αλληλεπιθετου χωρίς καμία βελτίωση μπορεί να δεχτεί κάνες όλων των διαμετρηματων υψηλών πιέσεων (αυτών που δοκιμάζονται στα 5500 bar και γεμίζονται έως τα 4500 bar) μέχρι τα .300αρια μαγκνουμ, καθώς και όλων των διαμετρηματων μεσαίων πιέσεων ( rimmed) έως τα .400αρια . Το πράγμα δυσκολεύει με μεγάλα διαμετρηματα υψηλών πιέσεων ( που έτσι κι αλλιώς δεν συνιστώνται για δίκανα) ,και ειδικά με <αφρικάνικα > διαμετρηματα ή τα μεγάλα για σκοποβολή ( . 338 lapua, .50 bmg κλπ) , και που οι εξωτερικές διαστάσεις των κανων τους δεν χωράνε στο εσωτερικό βάσεων 12αριου.

Back