Λοιπόν παίδες άρχισα την ανακαίνιση του ΤΟΖ 34 .
Πρώτη εργασία που έγινε ήταν το porting και η βαφή των κανών. Το porting το έκανα επειδή ήθελα μείωση της ανάκρουσης και για τον ίδιο λόγο κράτησα και τις μεσαίες ρίγες. Επίσης επειδή σε όλα τα Baikal ΙΖ27 που έχω ανασκευάσει έχω κάνει porting και τα όπλα απογειώθηκαν από άποψη συμπεριφοράς , το κάνω σε όλα τα όπλα που ανασκευάζω. Αλλωστε πουθενά δεν διάβασα κάτι κακό γι' αυτό. Η βαφή ήταν απαραίτητη γιατί είχε αρχίσει να τσιμπάει λίγη σκουριά αλλά και καλύπτει τυχόν ατέλειες - γρατζουνιές που γίνονται με την εργασία του porting. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Το όπλο κλωτσάει ελάχιστα και μάλιστα με 34-36γρ. Με 32 και κάτω, που χρησιμοποιώ συνήθως, είναι απόλαυση.
Δεύτερη εργασία ήταν το ξάσπρισμα της βάσης. Τελικά έγινε με πολύ ντουκόχαρτο 800 και πάνω αν και έμειναν μερικές λεπτομέρειες.Εδώ το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό απ' ότι περίμενα . Οχι κατώτερο απ' ότι περίμενα αλλά διαφορετικό. Περίμενα μια βάση να λάμπει και μου βγήκε λίγο πιο διακριτική με μία όμορφη πατίνα , που γκριζάρει λίγο και που στο τέλος μου άρεσε. Εδώ προσπαθώντας να κάνω την σχεδιαστική μαγκιά των ιταλών, θέλησα να κρατήσω μαύρα τον μοχλό ανοίγματος και την ασφάλεια. Τα έτριψα και τα έβαψα με μαρκαδόρο Birchwood Casey super black (flat black) και το αποτέλεσμα είναι αυτό της φωτογραφίας. Μου φάνηκε χοντροκομμένο γι αυτό και ψάχνομαι με το Outers Gun Blue . Θα τα ξεβάψω και θα τα κάνω πάλι μ' αυτό. Εδώ Γιάννη θα ήθελα την άποψή σου μια που έχεις χρησιμοποιήσει το παραπάνω υλικό και ξέρεις το αποτέλεσμα.
Τρίτη δουλειά είναι η δημιουργία κοίλου στο εσωτερικό του κοντακιού. Και αυτό είναι δουλειά που κάνω σε όλα τα όπλα που ανασκευάζω. Πάντα βοηθάει στο ζύγισμα και στο συγκεκριμένο ΤΟΖ είναι και απαραίτητο γιατί θα βοηθήσει στο ξετρύπημα της τζαβέτας. Μου έφαγε ένα απόγευμα, έφυγαν περίπου 90 με 100 γραμμάρια ξύλου, αλλά τελικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ εντυπωσιακό , ιδιαίτερα στο ζύγισμα που έγινε ακόμα καλύτερο.
Τελικά σταμάτησα προς το παρόν εδώ γιατί όταν δοκίμασα το όπλο μετά τα παραπάνω , μου άρεσε τόσο πολύ, που αποφάσισα να κυνηγήσω μ' αυτό και να κάνω αργότερα τα ξύλινα, με την άνεσή μου επειδή θέλουν χρόνο. Φυσικά έπεται συνέχεια - τζαβέτα, διαμόρφωση κοντακιού, λινέλαιο κλπ - αλλά ας κυνηγήσουμε λίγο και θα επανέλθω.