Η περιποίηση του πολεμιστή πριν την απόσυρση.
Αυτό είναι το κοκορεντούφεκο του παππού μου, που αφού πέρασε τα πάνδεινα ήρθε η ώρα να αποσυρθεί. Είδα κι έπαθα να καταλάβω από που κρατάει η σκούφια του γιατί στα χαρτιά του αναφέρεται ως βελγικό, οι σφραγίδες του είναι ιταλικές και στις κάννες γράφει στα γαλλικά οτι είναι κατασκευασμένες από σουηδικό χάλυβα. Αντε βγάλε άκρη ... τελικά πρόκειται για ιταλικό τύπου Μπρέσια με ολόκληρες φωτιές που, όπως κατάλαβα, την εποχή εκείνη στην Μπρέσια πέρνανε υλικά από όπου έβρισκαν.
Δεν μου πήγαινε όμως να το παροπλίσω στην κατάσταση που ήταν . Γι αυτό το ρετουσάρισα λίγο. Και όσο το έφτιαχνα τόσο και ανακάλυπτα διάφορα πράγματα. Προσπάθειά μου ήταν όχι να κάνω το όπλο καινούριο αλλά να είναι αξιοπρεπές ότι έχει πάνω του. Και δεν μπορώ να πω ότι τα κατάφερα 100%. Θα μπορούσα πχ να κάνω καινούριο κοντάκι, αλλά ήθελα να φαίνεται τι τράβηξε το παλιό. Επίσης οι βίδες του που είναι κακοποιημένες θα ήταν καλό να τις αλλάξω, αλλα πέρα από τις ξυλόβιδες οι υπόλοιπες είναι ειδικές βίδες και δεν ξέρω που μπορώ να βρώ παρόμοιες. Αν κάποιος συνάδελφος ξέρει που μπορώ να βρω ειδικές βίδες ας μας πει.
Επίσης θα μπορούσα να βάψω τις κάννες αλλά δεν ξέρω αν έτσι επηρεάζεται ο χαρακτήρας του όπλου που οι αχρωμίωτες κάννες του ποτέ δεν ήταν βαμένες. Ετσι προς το παρόν τις άφησα όπως ήταν και θα δω στο μέλλον τι θα κάνω.
Για τα ξύλινα:
Κατ' αρχάς το όπλο ήταν, ιδιαίτερα κοντά στην βάση, μαύρο από το λάδι που είχε ποτίσει το ξύλο. Μπήκε σε ασετόν και τρίφτηκε. Κατά την διάρκεια του τριψίματος ανακάλυψα ότι κάποια κομάτια της βάσης, κάτω από τις φωτιές, ήταν καρφωμένα με καρφιά !!! επειδή είχανε σπάσει. Τα πέρασα καβίλιες και τα κόλλησα με εποξική ρητίνη. Οι ψάθες του ήταν σχεδόν σβησμένες και έκοψα καινούριες. Οι παλιές όμως σε πολλά σημεία, πχ λαβή με πίσω τμήμα κοντακιού υπαγόρευαν τις κατευθύνσεις των muster lines. Τέλος πάντων προσπάθησα να παντρέψω ότι υπήρχε από το παλιό με καινούριες ψάθες.
Η πάπια είχε κι αυτή τις ψάθες σβησμένες αλλά οι βασικές γραμμές φαινόταν. Εκοψα καινούριες όπως ήταν οι παλιές.
Τελικά όλα τα ξύλινα τα πέρασα με Tru oil Beretta.
Για τα μεταλλικά μέρη:
Είχε γίνει πριν 7 -8 χρόνια ξαναγέμισμα των κλειδιών και το όπλο από αυτήν την άποψη ήταν εντάξει. Μέσα στην δεξιά κάννη όμως υπάρχουν κρατήρες απομεινάρια της ιδιογόμωσης του παππού " στο περίπου" .Ετριψα όλη την βάση με ντουκόχαρτο από 1000 έως 2000 και προσπάθησα να κρατήσω την γκριζωπή πατίνα της πολλής χρήσης. Επίσης ανακάλυψα ότι ένα από τα V ελατήρια της μίας φωτιάς είναι κολλημένο !!! , ενώ στην άλλη έχει λιμαριστεί η εγκοπή ανάσχεσης στην σχαστηρία, άγνωστο για ποιόν λόγο.
Τελικά το αποτέλεσμα είναι αυτό στις φωτογραφίες.
Δύο ερωτήσεις : Λέει να βάψω τις κάννες; έχω ενα μπουκαλλάκι Gun Bleu της Outers αλλά μήπως αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του όπλου; και μήπως κάποιος συνάδελφος ξέρει αν μπορώ να βρω ειδικές βίδες σαν αυτές που έχουν κακοποιηθεί;
ΠΡΙΝ:
mtb atm locations
exxon near my location
ΜΕΤΑ:
Το μεταλλικό πέλμα όταν τρίφτηκε με ντουκόχαρτο 2000 γλυστρούσε φανταστικά πάνω στο ρούχο στην επώμιση: