Φυσίγγια για μπεκάτσα

Ήθελα να δω αυτό που λένε ότι με σταθερά κλειστά τσοκ μπορούμε να παίξουμε με διασποράς φυσίγγια αν ισχύει.
Φυσικά κ ισχυει..

Σκοπός της δημιουργίας αυτου του φυσιγγιου ήταν να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ο κυνηγός το (τσοκαρισμενο) όπλο του που ήταν κ συνηθισμένο εκείνη την εποχή σε κυνήγι με σκυλο φερμας..

Αλλά όπως διαπιστωσες υπάρχουν διασποράς και....διασποράς....
Η μάλλον διασπορείς και.. διασπορείς...

Εξαρτάται τι άνοιγμα θες να πετυχεις κ για τι κυνήγι....

Εδώ είναι κάποιες δοκιμες του Στέλιου απο κάννη full τσοκ στα 20μ..
https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Γνώμες-φυσιγγίων.1142/page-128

Για τα μέτρα που θες μόνο ο ελικοειδής κάνει.

Δεν ψαχνω ( φυσιγγιο για μενα ).....ψαχνω εμπορικο φυσιγγιο διασπορας να δω το ανοιγμα τουφεκιας κατω
απο τα 15 μετρα...!!
Και ας ειναι οσα γραμμαρια και οτι τσοκ...

Φυσικά κ ισχυει..

Σκοπός της δημιουργίας αυτου του φυσιγγιου ήταν να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ο κυνηγός το (τσοκαρισμενο) όπλο του που ήταν κ συνηθισμένο εκείνη την εποχή σε κυνήγι με σκυλο φερμας..

Σε ευχαριστω Τασο....Ψαχνω κατω απο τα 15 μετρα....Τα φυσιγγια τα εχω .....τα εχω δοκιμασει...με ολα σχεδον τα
τσοκ ...Κατω απο τα 15 μετρα...πανε ''μπαλα''...

Το εχω απλα ακουσει αυτο που λες Μαικ !!
Ποια διασπορας ειναι αυτα που πεφτουν με κλειστα τσοκ....και ποια αυτα που πεφτουν με κυλινδρο ??
Ρωταω γιατι δεν τα γνωριζω τα εμπορικα φιλε ??
Μηπως ξερεις και ανοιγμα τουφεκιας ??
Νομίζω όλα με τα 5* ανοίγουν περισσότερων εν σχέση με το 1* απλώς με το 5 έχεις ικανοποιητικό άνοιγμα και δεν υπάρχει λόγος για διασπορας πιστεύω. Βέβαια μπορεί σε κάποιες εξειδικευμένο περιπτώσεις να χρειάζεται ο συνδυασμός 5* συν διασπορας.

Πριν χρόνια όταν πρωτοδοκιμασα να γεμίσω με αποκαντρωτηρα, δοκίμασα και δύο Λάμπρο κίτρινα διασποράς με 36γρ, στα 10 μέτρα. Το άνοιγμα της τουφεκιας ήταν αν θυμάμαι σωστά γύρω στα 55 εκατοστά, με εξαιρετική κατανομή

Δεν ψαχνω ( φυσιγγιο για μενα ).....ψαχνω εμπορικο φυσιγγιο διασπορας να δω το ανοιγμα τουφεκιας κατω
απο τα 15 μετρα...!!
Και ας ειναι οσα γραμμαρια και οτι τσοκ...
Πάρε του Ιορδανογλου με θωδη που είναι και ωραίο φυσιγγι

Φυσικά κ ισχυει..

Τάσο προφανώς με κάποιο άλλο διασπορεα θα έχει μεγαλύτερο άνοιγμα. Το συγκεκριμένο φυσιγγι όμως είναι κασετίνα των 10 τεμαχίων 36γρ. Δεν απευθύνεται ούτε σε ορτυκι ούτε σε τσιχλα. Απευθύνεται κυρίως στην μπεκατσα. Τι να το κάνω αν θα ανοίξει στα 25μ με κλειστό τσοκ ? Στα 15 θέλω να ανοίξει

Αυτος δίπλα απ την μαύρη ταπα είναι. Τα άλλα τα μπλε και κόκκινα είναι από μονοβολα
View attachment 71647
Gualandi είναι..
Σωστή η προβλεψη του outlander...
Με αυτό τον διασπορεα κ στην απόσταση που το έριξες μην περιμενεις να είναι...short range το φυσιγγι...

Βέβαια μπορεί σε κάποιες εξειδικευμένο περιπτώσεις να χρειάζεται ο συνδυασμός 5* συν διασπορας.
Εγώ Μιχάλη ποτε δεν κατάλαβα γιατί πρεπει ενας μπεκατσοκυνηγος να προσπαθει να επιδιώξει την μέγιστη δυνατή διασπορά....

Δεν λεω......
Αρκετά κυνηγοτοπια είναι δυσκολα με πυκνουρες, περιορισμενη ορατότητα κλπ....

Αλλά η λογική λέει ότι σε μια τέτοια περιπτωση θα υπάρχουν κενά στο κέντρο της τουφεκιας κ το χειροτερο ειναι πως κάποτε μπορεί να κινδυνέψει κ ο σκυλος....

Εγώ Μιχάλη ποτε δεν κατάλαβα γιατί πρεπει ενας μπεκατσοκυνηγος να προσπαθει να επιδιώξει την μέγιστη δυνατή διασπορά....

Δεν λεω......
Αρκετά κυνηγοτοπια είναι δυσκολα με πυκνουρες, περιορισμενη ορατότητα κλπ....

Αλλά η λογική λέει ότι σε μια τέτοια περιπτωση θα υπάρχουν κενά στο κέντρο της τουφεκιας κ το χειροτερο ειναι πως κάποτε μπορεί να κινδυνέψει κ ο σκυλος....
Και εγώ μαζί σου αλλά εντάξει έμπειρος στη μπεκάτσα δεν είμαι οπότε δεν λέω πολλά. Λίγες που χτύπησα πέρυσι με τον πατέρα μου και τα σεττερακια του 1* και διασπορας ρουμελιωτη δούλεψα που έχει και διασπορεα με κύπελο(καρδαρα)

Εργαλεία είναι και τα φυσίγγια... δεν είναι όλα για όλα... Σ ένα κυνήγι για μπεκάτσες, αλλάζω πολλές φυσίγγια ανάλογα τις ανάγκες. Από διασπορεά για κύλινδρο μέχρι 32γρ κανονικού συγκεντρωτήρα....

Νομίζω όλα με τα 5* ανοίγουν περισσότερων εν σχέση με το 1* απλώς με το 5 έχεις ικανοποιητικό άνοιγμα και δεν υπάρχει λόγος για διασπορας πιστεύω. Βέβαια μπορεί σε κάποιες εξειδικευμένο περιπτώσεις να χρειάζεται ο συνδυασμός 5* συν διασπορας.
Πλέον όλα τα πουλιά είναι ταπωμενα μέσα σε πολύ πυκνά, πάρε και παράδειγμα το τελευταίο βίντεο του τζουμα.

Εργαλεία είναι και τα φυσίγγια... δεν είναι όλα για όλα... Σ ένα κυνήγι για μπεκάτσες, αλλάζω πολλές φυσίγγια ανάλογα τις ανάγκες. Από διασπορεά για κύλινδρο μέχρι 32γρ κανονικού συγκεντρωτήρα....
Το ίδιο και εγώ, ανάλογα τον τόπο.

Πυκνά από πυκνά έχουν διαφορά
Σε άλλα μπορείς να φτάσεις μέχρι το σκυλί έστω και δύσκολα και ίσως να καταφέρεις να ρίξεις έστω μία βολή, εκεί θές όσο μεγαλύτερη διασπορά γιατί η βολή θα είναι σε πολύ κοντινή απόσταση
Σε άλλα πυκνά δεν έχει καμία σημασία να προσπαθήσεις να φτάσεις κοντά στο σκυλί γιατί και να το φτάσεις θα είσαι ή έρπειν ή στα γόνατα, να μπορέσεις να ρίξεις αποκλείεται
Εκεί πιάνεις απ'εξω όσο γίνεται να έχεις καλύτερη ορατότητα και ότι γίνει έγινε
Εκεί δεν χρειάζεται και τεράστια διασπορά γιατί τις περισσότερες φορές όταν την δείς είναι ήδη σε μία μέση απόσταση

Πριν χρόνια όταν πρωτοδοκιμασα να γεμίσω με αποκαντρωτηρα, δοκίμασα και δύο Λάμπρο κίτρινα διασποράς με 36γρ, στα 10 μέτρα. Το άνοιγμα της τουφεκιας ήταν αν θυμάμαι σωστά γύρω στα 55 εκατοστά, με εξαιρετική κατανομή

Με τι τσοκ τα εριξες Λευτερη ??

Πάρε του Ιορδανογλου με θωδη που είναι και ωραίο φυσιγγι

Παλι δεν καταλαβες.....Ειπα....δεν ψαχνω φυσιγγιο να ριξω....Ψαχνω τι ανοιγμα δινουν τα εμπορικα..
Δλδ....απαντησεις ψαχνω...σαν αυτη που εγραψε ο Λευτερης...55εκατοστα στα 10 μετρα !!

Παλι δεν καταλαβες.....Ειπα....δεν ψαχνω φυσιγγιο να ριξω....Ψαχνω τι ανοιγμα δινουν τα εμπορικα..
Δλδ....απαντησεις ψαχνω...σαν αυτη που εγραψε ο Λευτερης...55εκατοστα στα 10 μετρα !!
Ο ελικοειδή ς τα ανοίγει Πιο πολύ στα 10μ,περίπου 70 και ανάλογα το σετ απ.

Οκ.....διάβασα βιαστικά γιατί ειμουν σε δουλειά τώρα διάβασα προσεκτικά τι έγραψες.

ΥΓ. Μη βαράτε όλοι ρε😁😂

Back