Τύπου Gualandi ... ή Gualandi ????
(δεν το ξέρω το J&B διασποράς)...
Κώστα επίτρεψέ μου μια μικρή διευκρίνιση σχετικά με τα βύσματα "διασποράς":
Σταυρός με αποσπώμενα πτερύγια είναι ΜΟΝΟ ο διασπορέας Gualandi (ο γνήσιος) ...
Υπάρχουν και οι διασπορείς "τύπου Gualandi" (ΚΑΡΔΑΡΑΣ και GIOVANNI) αλλά αυτοί ΔΕΝ είναι με αποσπώμενα πτερύγια !!! Έχουν ποτηράκι (κυάθιο) που χωρίζεται σε 4 "πτερύγια" (ή "πέταλα"), τα οποία ανοίγουν αλλά δεν αποσπώνται. Όπως και στους κανονικούς συγκεντρωτήρες.
Αντιθέτως, στον γνήσιο Gualandi το κυάθιο χωρίζεται σε 2 "πτερύγια" ημικυκλικά, που συνδέονται με τη βάση με ένα πολύ στενό κομματάκι πλαστικού, και αμέσως μετά την έξοδο από την κάννη ανοίγουν και αποχωρίζονται εντελώς από το υπόλοιπο βύσμα. Ποτέ δεν έχω βρει ριγμένο διασπορέα Gualandi που να έχουν μείνει επάνω τα "πτερύγια" του κυαθίου.
Δεν έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω τι άνοιγμα δίνουν οι ιμιτασιόν Gualandi ... Αλλά με το γνήσιο έχω ρίξει πολλά φυσίγγια, κι έχω κάνει πολλές δοκιμές (και εμπορικά και δικά μου ιδιογόμωσης), και μπορώ να πω ότι με full τσοκ στα 20 μέτρα δίνει συγκέντρωση γύρω στο 70-75% στον κύκλο των 75 cm. Αλλά επειδή κάνει πολύ ομοιόμορφη ισοκατανομή των σκαγιών μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, ο ωφέλιμος κύκλος είναι ακόμα λίγο μεγαλύτερος ... γύρω στα 85 cm, με το 85% περίπου των σκαγιών εντός.