Φυσίγγια για τσίχλες - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Γενικός κανόνας ειναι οτι Πρώτα χάνεται η συγκέντρωση της τουφεκιάς και μετά η δύναμη διάτρησης των σκαγίων ... αν συγκρίνουμε δυο ¨καλοφτιαγμένα¨ φυσιγγια 28 και 32 γρ , με IC στα 30 μέτρα , ίδιο νούμερο σκαγίων πχ 8ρια, ποιο θα βγάλει πιο αδύναμη κατανομή ?? Η να το θέσω αλλιώς, ποιό απο τα δυο θα χάσει πρωτο τη φονικότητα του ?
Με βαση τις λίγες γνώσεις που εχω, αυτό που θα δυσκολευτεί πρωτο θα ειναι το σκοπευτικό ... και μην σκεφτόμαστε ιδανικές συνθήκες , ας σκεφτούμε πάγο με κρυο που θελουμε 8ρια οπωσδήποτε κλπ
Εαν αλλαξουμε βαση συζήτησης και παμε στο πιό αθλητικό και με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας , εκεί συμφωνώ ... εμένα μου φτάνουν οι βαθμοί δυσκολίας που μου βάζουν τα θηράματα , ο καιρός , οι σκοπευτικές αδυναμίες μου, η συχνή αλλαγή όπλων, η κούραση στο περπατητό, το κρυο στο καρτέρι κλπ δεν χρειάζομαι να προσθέτω και άλλους μόνος μου ;);)

Tάσο ξεκίνα να ρίχνεις και 28άρια, και θα δεις ότι θα σε καλύπτουν απολύτως βλητικά στην τσίχλα...!
(Φρόντισε ωστόσο πρώτα, να αποβάλεις και την ενδεχόμενη αρνητική σου ψυχολογία/προκατάληψη για την συγκεκριμένη γόμωση ε...! Ειδάλλως, μην περιμένεις να "σταυρώσεις" ντουφεκιά...!;))
Έχω δοκίμασει τα lambro sporting και rio target load 28 αρκετά φυσίγγια σε μπασιματα. Έπαιρνα πουλιά, αλλά είχα πιο πολλά συγκριτικά ζωντανά-τραυματισμένα σε σχέση με τα lambro classic 32 που όταν την ίδια ημέρα το χρησιμοποιούσα έκοβε καλύτερα. Αυτό συνέβη και με το 690 αλλα και με την xlr5 αρκετές φορές κι έκτοτε σταμάτησα τα πειράματα! Τιποτα δεν αποκλείεται (αρνητικη ψυχολογια αλλες ισως ταχύτητες φυσιγγιων κλπ) όμως παιζει και όντως το 32 αρι να έκοβε καλύτερα. Μην το αποκλείουμε...

Η ελαφρυτερη γομωση υπερτερει,σε ανακρουση,σε ποιοτητα τουφεκιας(κατα μηκος ατρακτου και κατα μετωπο),σε πιο ευκολη 2η-3η τουφεκια(λογω ακριβως,μικροτερης ανακρουσης).
Δεν θα κρεμασει σε λιγο πιο αντιξοες καιρικες συνθηκες!
Ισα ισα!
Αν ΜΠΟΡΟΎΜΕ,να βαλουμε το θηραμα(στην προκειμενη τα "τσιχλοειδη"),μεσα στην τουφεκια,θα δουμε καταβολες που "δεν τους το'χαμε"!
Εννοωντας απο αποστασεις...
Το "βαρυτερο" φυσιγγι,επιδρα θετικα στο ψυχολογικο κομματι!
Εκει που η απλοικη σκεψη οδηγεί στο "πιο πολλα-πιο καλα"!:)
Εχει βαση!
Χρωσταμε πολλα ,πιο πολλα απο οσα πιστεύουμε θηραματα,στα ακρινα σκαγια ,αυτων των φυσιγγιων!
Εχει διαφορα το σκοτωμα των ακρινων-περιφερειακων σκαγιων στη μια και στην άλλη περιπτωση.
Τα ελαφρια φυσιγγια,εχουν καλυτερες καταβολες με τα περιφερειακα σκαγια σε σχεση με τα βαρυτερα.
Τα βαρυτερα,βολευουν τον σκοπευτη που "φευγει"πιο μπροστα,στις προσκοπευσεις,λογω μακρυτερης ατρακτου.
Αυτα τα δυο πανε μαζι.
Τα στραπατσαρισμενα σκαγια θα ανοιξουν περισσοτερο και συναμα,θα μεινουν πιο πισω.
Εκτος απο θεωρητικο-ψυχολογικο,το θεμα ειναι πρωτα απ'ολα πραγματικο!
Δεν ειναι κακο να προτιμαμε κατι!
Κακο ειναι ν'απορριπτουμε και να απαξιωνουμε,χωρις να το δουμε!;)
Εχω κυνηγησει την τσίχλα και με τα δυο.
Πλεον,θεωρω πλεονασμο να το κανω με πανω απο 31 γραμμαρια #8.
Αν κι οποτε χρησιμοποιησω αυτο το νουμερο,γι'αυτο το θήραμα.
Στον λογαριασμο,μπαινει και το οικονομικο κομματι είτε ριχνουμε εργοστασιακα ειτε ριχνουμε ιδιογομωμενα.
Ο μεγαλυτερος βαθμος δυσκολιας,για άλλους ειναι προκληση,για αλλους αποτροπη.

Αν ασχοληθείς με το σκοπευτήριο θα σας φύγουν όλες οι αμφιβολίες περί των φυσιγγίων του Sporting!
Γιατί να γίνεται σκόνη το πιατάκι και να μην μπορείς να καρπωθείς την τσίχλα ή το τρυγόνι;
Πλέων τα χρησιμοποιώ αρκετά συχνά στα κυνήγια μου και ειδικά στα δίκαννα είναι τα μόνα που βάζω!

Εγω πιστευω πιο πολυ ειναι και το οικονομικο κομματι παρα αν ειναι τα φυσιγγια 28,30,32,36 γρ ,ολα σκοτωνουν ! Θα ρωτηση η τσιχλα αμα της ριχνεις με 36 γρ? Θυμαμαι ο γιαννης απο χανια ειχε βρει τα σουπερ τα πυρκαλ 6,00 ευρω και τα εριχνε παντου και ειχε παθει πλακα με τα σκοτωματα του,θα του πουμε τωρα οτι ειναι υπερβολικος? Αφου την εκανε την δουλεια του και με το παραπανω ο ανθρωπος!!! Αν ειχανε αυτη την στιγμη τα 36 γρ 5,00 ευρω και τα 28 γρ 5,00 ποιο θα περνατε?

http://oplognosia.com/?p=6543

(Μα και τα ανωτέρω γραφόμενα του "Altair Lusso", δίνουν μιαν ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημά σου...)
Καμια απαντηση δεν δινει η τετραγωνη γομωση και οι αποψεις και οι γενινες θεωρειες .
Ο Γιωργος (αλτερ) εχει καποια επιχειρηματα και καποιες αποψεις που εχουν βαση .... αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε ...οτι ο μεσος κυνηγος .....δεν ειναι αυτοματως και σκοπευτης ....αλλα και η τσιχλα δεν ειναι πιατακι ...με προκαθορισμενες πορειες.
Ενα συγκεντροτικο φυσιγγι στην τσιχλα λοιπον δεν σου κανει την ζωη ποιο ευκολη ....αλλα ποιο δυσκολη.....ειδικα στο περπατητο ...αλλα και στο απογευματινο σφιχτο καρτερι.
Τα λεγομενα διαμαντακια κατα τον Γιωργο 28αρια γνωστου ελληνα .... τα δοκιμασα και εγω σε 2 οπλα μου .....και δεν εμεινα καθολου ευχαριστημενος.
Πουλια που εσκαγαν στον αερα ....και μολις επεφταν ....αρχιζε το κυνηγι με τα ποδια.
Την ιδια αποψη ειχαν και 2 φιλοι που τα δοκιμασαν και εκεινοι στην τσιχλα.
Το φυσιγγι επειδη υπολογιζετε και ποσοστοποιητε και πολυ ευκολα μπορεις να βγαλεις ποσοστα..... εγω θα σου πω οτι με ενα φυσιγγι 32γραμμαριων ....εχεις 12 με 15 % περισσοτερες ευκαιριες να σου δωσει την τσιχλα απο οτι οποιοδηποτε 28αρι.... λογω πυκνοτητας της ντουφεκιας και καλυτερης κατανομης ...λογω 70 παραπανω σκαγιων σε νουμερο 8.5..
Και η ροζετα λοιπον ειναι ποιο πυκνη ...αλλα και η ατρακτο ειναι ποιο μεγαλη ....πραμμα που στο πετουμενο θηραμα την χρειαζομαστε ... σε εναντιθεση της τετραγωνης γομωσεις ....που την μαζευει.....
Και για να κλεισω .... ενας καθοριστικος παραγοντας πανω στο κυνηγι και στην επιτυχημενη ντουφεκια ειναι η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ...... το συγκεντρωτικο φυσιγγι και δη το 28αρι ...δεν σε βοηθαει καθολου πανω σε αυτον τον τομεα.

Καμια απαντηση δεν δινει η τετραγωνη γομωση και οι αποψεις και οι γενινες θεωρειες .
Ο Γιωργος (αλτερ) εχει καποια επιχειρηματα και καποιες αποψεις που εχουν βαση .... αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε ...οτι ο μεσος κυνηγος .....δεν ειναι αυτοματως και σκοπευτης ....αλλα και η τσιχλα δεν ειναι πιατακι ...με προκαθορισμενες πορειες.
Ενα συγκεντροτικο φυσιγγι στην τσιχλα λοιπον δεν σου κανει την ζωη ποιο ευκολη ....αλλα ποιο δυσκολη.....ειδικα στο περπατητο ...αλλα και στο απογευματινο σφιχτο καρτερι.
Τα λεγομενα διαμαντακια κατα τον Γιωργο 28αρια γνωστου ελληνα .... τα δοκιμασα και εγω σε 2 οπλα μου .....και δεν εμεινα καθολου ευχαριστημενος.
Πουλια που εσκαγαν στον αερα ....και μολις επεφταν ....αρχιζε το κυνηγι με τα ποδια.
Το φυσιγγι επειδη υπολογιζετε και ποσοστοποιητε και πολυ ευκολα μπορεις να βγαλεις ποσοστα..... εγω θα σου πω οτι με ενα φυσιγγι 32γραμμαριων ....εχεις 12 με 15 % περισσοτερες ευκαιριες να σου δωσει την τσιχλα απο οτι οποιοδηποτε 28αρι.... λογω πυκνοτητας της ντουφεκιας και καλυτερης κατανομης ...λογω 70 παραπανω σκαγιων σε νουμερο 8.5..
Και η ροζετα λοιπον ειναι ποιο πυκνη ...αλλα και η ατρακτο ειναι ποιο μεγαλη ....πραμμα που στο πετουμενο θηραμα την χρειαζομαστε ... σε εναντιθεση της τετραγωνης γομωσεις ....που την μαζευει.....
Και για να κλεισω .... ενας καθοριστικος παραγοντας πανω στο κυνηγι και στην επιτυχημενη ντουφεκια ειναι η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ...... το συγκεντρωτικο φυσιγγι και δη το 28αρι ...δεν σε βοηθαει καθολου πανω σε αυτον τον τομεα.
.RESPECT.( επειδη εχουμε φυγει και απο το θεμα μας ενα ωραιο φυσιγγι για την τσιχλα για τα κρυα ειναι το τσιχλα 33 γρ 8-9 του καραμανιδη ,δεν ξερω ομως αν αλλαξε μπαρουτι ,το εχει παρει κανενας φετος να μας πει?)

Γενικός κανόνας ειναι οτι Πρώτα χάνεται η συγκέντρωση της τουφεκιάς και μετά η δύναμη διάτρησης των σκαγίων ... αν συγκρίνουμε δυο ¨καλοφτιαγμένα¨ φυσιγγια 28 και 32 γρ , με IC στα 30 μέτρα , ίδιο νούμερο σκαγίων πχ 8ρια, ποιο θα βγάλει πιο αδύναμη κατανομή ?? Η να το θέσω αλλιώς, ποιό απο τα δυο θα χάσει πρωτο τη φονικότητα του ?
Με βαση τις λίγες γνώσεις που εχω, αυτό που θα δυσκολευτεί πρωτο θα ειναι το σκοπευτικό ... και μην σκεφτόμαστε ιδανικές συνθήκες , ας σκεφτούμε πάγο με κρυο που θελουμε 8ρια οπωσδήποτε κλπ
Εαν αλλαξουμε βαση συζήτησης και παμε στο πιό αθλητικό και με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας , εκεί συμφωνώ ... εμένα μου φτάνουν οι βαθμοί δυσκολίας που μου βάζουν τα θηράματα , ο καιρός , οι σκοπευτικές αδυναμίες μου, η συχνή αλλαγή όπλων, η κούραση στο περπατητό, το κρυο στο καρτέρι κλπ δεν χρειάζομαι να προσθέτω και άλλους μόνος μου ;)ν ;)
Μένιο, γι'αυτό ξεκινώντας έγραψα ότι ... θεωρητικά....είναι το λογικό.
Πρακτικά μόνο οι μετρήσεις θα μας πουν την αλήθεια γιατί φοβάμαι ότι από ένα φυσίγγι π.χ. των 32γρ, άλλα γραμμαρια σκαγιών θα φτάσουν στον στόχο από μια κάννη α και άλλα από μια κάννη β. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μην είσαι σίγουρος ότι τελικά στον κύκλο των 76 εκατοστών θα φτάσουν περισσότερα σκάγια μόνο και μόνο επειδή το φυσίγγι είναι 32 γραμμαρίων έναντι 28 και δεν εννοώ λόγω της συγκέντρωσης αλλά λόγω της καταστροφής κάποιων εξ αυτών.

.RESPECT.( επειδη εχουμε φυγει και απο το θεμα μας ενα ωραιο φυσιγγι για την τσιχλα για τα κρυα ειναι το τσιχλα 33 γρ 8-9 του καραμανιδη ,δεν ξερω ομως αν αλλαξε μπαρουτι ,το εχει παρει κανενας φετος να μας πει?)
το είχα γράψει και στο θέμα με τις αλλαγές set-up, την G3000 πρέπει να την έχει αλλάξει σε Aquila, με G3000 καλό φυσιγγάκι, θέλει λίγο πιο σφιχτό τσοκάρισμα (~3*) για τις σκοπευτικές προτιμήσεις μου

Φίλιππα...παίκτη...την χαίρομαι πολύ την συζήτηση που κάνουμε. Νομίζω πως δεν έχουμε ξεφύγει καθόλου από το θέμα, αντιθέτως υπάρχει νομίζω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στις απόψεις που καταγράφονται. Τώρα για το 12-15% μεγαλύτερης πιθανότητας καταβολής, νομίζω ότι αποτελεί υπερβολή και αυτό θα γινόταν πιο εύκολα κατανοητό αν μας έλεγες πόσα σκάγια έχει το ένα φυσίγγι και πόσα το άλλο. Ένα λάθος που κάνουμε "διαβάζοντας" τον πίνακα είναι να λέμε .... εδώ χωράει να περάσει μια τσίχλα....δεν σκεφτόμαστε εκείνη την ώρα ότι η τσίχλα δεν είναι καθιστή αλλά διέρχεται και τα σκάγια σχηματίζουν ένα τρισδιάστατο νέφος στο οποίο την κάθε στιγμή ο στόχος βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του.
Εν πάση περιπτώση, σίγουρα όλα είναι θέμα ψυχολογίας, εγώ για παράδειγμα όταν έχω το όπλο γεμάτο με 9άρια σκοπευτικά και κυνηγάω μικρά φτερωτά νοιώθω σαν να ρίχνω, αστεράκια νίτζα ... :D

Αν ασχοληθείς με το σκοπευτήριο θα σας φύγουν όλες οι αμφιβολίες περί των φυσιγγίων του Sporting!
Γιατί να γίνεται σκόνη το πιατάκι και να μην μπορείς να καρπωθείς την τσίχλα ή το τρυγόνι;
Πλέων τα χρησιμοποιώ αρκετά συχνά στα κυνήγια μου και ειδικά στα δίκαννα είναι τα μόνα που βάζω!
που τα ξερης εση αυτα ρε παλιοπαιδωωωωthink.bye2.

Γιωργο αν ενα 28αρι εχει περιπου 500 σκαγια .νο 8.5.. το αντιστοιχο 32αρι θα χει 570..
Αν ξαναδιαβασεις αυτα που εγραψα ποιο πανω.... θα διαπυστωσεις οτι μιλησα για την ατρακτο.
Οσο ποιο μακρυ το νεφος τοσο ποιο τρισδιαστατη η ντουφεκια ....οποτε εχεις περισσοτερες ευκαιριες να αρπαξει η τσιχλιτσα τα 2 σκαγακια που χρειαζετε για να την καταβαλλουμε.
Ειναι λογικο και επομενο Εσυ να νιωθεις πολυ οικεια τα 28αρια....οταν εχεις ριξει 2 καραβια απο δαυτα.....
Εννοειτε πως τετοιες συζητησεις ..... ειναι χρησιμες και μας βοηθουν ολους στο να γινομαστε σοφοτεροι

Καλύτερο είναι τι
Μένιο, γι'αυτό ξεκινώντας έγραψα ότι ... θεωρητικά....είναι το λογικό.
Πρακτικά μόνο οι μετρήσεις θα μας πουν την αλήθεια γιατί φοβάμαι ότι από ένα φυσίγγι π.χ. των 32γρ, άλλα γραμμαρια σκαγιών θα φτάσουν στον στόχο από μια κάννη α και άλλα από μια κάννη β. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μην είσαι σίγουρος ότι τελικά στον κύκλο των 76 εκατοστών θα φτάσουν περισσότερα σκάγια μόνο και μόνο επειδή το φυσίγγι είναι 32 γραμμαρίων έναντι 28 και δεν εννοώ λόγω της συγκέντρωσης αλλά λόγω της καταστροφής κάποιων εξ αυτών.
Λοιπόν ριξαμε από ίδια απόσταση (40 βηματα) εγώ με το Cal 20 28 g nikel 6αρι και μια ουρικα σεμι 3Α 6 αν σας πω ότι είχε 5-6 σκάγια παραπάνω το μπετονι με το σεμι θα με πιστέψετε? Και θεωρητικά είχα μισή σύσφιξη ποιο ανοιχτο τσοκ

Γιωργο αν ενα 28αρι εχει περιπου 500 σκαγια .νο 8.5.. το αντιστοιχο 32αρι θα χει 570..
Αν ξαναδιαβασεις αυτα που εγραψα ποιο πανω.... θα διαπυστωσεις οτι μιλησα για την ατρακτο.
Οσο ποιο μακρυ το νεφος τοσο ποιο τρισδιαστατη η ντουφεκια ....οποτε εχεις περισσοτερες ευκαιριες να αρπαξει η τσιχλιτσα τα 2 σκαγακια που χρειαζετε για να την καταβαλλουμε.
Ειναι λογικο και επομενο Εσυ να νιωθεις πολυ οικεια τα 28αρια....οταν εχεις ριξει 2 καραβια απο δαυτα.....
Εννοειτε πως τετοιες συζητησεις ..... ειναι χρησιμες και μας βοηθουν ολους στο να γινομαστε σοφοτεροι
γιασου φιλιππα και χρονια πολλααααα 3 καραβια εχη ρηξη το φιλαρακιμου αλα δεν εχη πεση ακωμη σε καραβιες με τσιχλεςςςςς.sarcastic. ΥΓ παντως τα 28αρια τα πρωτημαμε για τσιχλα και τρυγονακι επισης εγω και στα ορτυκακιαααα.my man. παντως το σοπευτηριο ειναι μια αλη διαστασηηη δωκιμαζης και οτι σου κατσηηηη, μηλαμε παντα για σπορτινγκ .well done. νασου και o freeman απο που ξεφυτρωσεεεεεε.ha ha.

εγω ρε παιδες την τσιχλιτσα την κανω καρτερακι καμια 3 χρονακια μιας και μου βγαζη ωραιες τουφεκιεςςς σαν δισκακια και βεβαια ειναι ενας ωραιος μεζεςςςς γραμαρια δεν δουλευω πωλα και ειμαι κολημενως στα 28αρια ν8 και καρφωμενες να ερχωνταιιιι με ενα σφυχτω τσοκαρισμα και με προσκοπευση σωστη πευτουν για πλακαααα, επισης δεν εχουνε να φωβηθουνε τα 28γρ το κρυο,,και ενα δευτερο δεν δηνω ευρω παραπανω απο 4,70,80 το κουτακι μπρωστα στα 8 και 9 ευρω το κουτι.hair. αρα ενα σκοπευτηριο εχη να σου χαριση πωλα πραγματα επανω στο κυνηγιιιι και στην τσεπησουυυ.my man. ΥΓ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΗΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΠΑΙΔΙΑ ΟΚ ΟΚ .my man.

Όλα καλά, όλα κατανοητά και στην τελική ... περί ορέξεως κολοκυθόπιτα ! Δεκτά και τα σχόλια του κυρίου Ιορδάνογλου και όλων. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το εξής, πως προκύπτει τόσο μεγάλη ψυχολογία και σιγουριά από το 500 στο 570. Δηλαδή με 500 δεν μπορούμε, με 570 μπορούμε;

Μετά απο τόσα ωραία διατυπωμένα και με επιχειρήματα κείμενα, βρέθηκα στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να κανω like σε όλους (παρότι κάποιοι υποστηρίζετε διαφορετικές απόψεις και εγω δεν συμφωνώ με όλους), οχι για να γίνω αρεστός ή για να ανεβάσω το ...σκορ μου, αλλα γιατι πραγματικά απόλαυσα αυτόν τον ωραίο, πολιτισμένο και με θέσεις και εμπειρίες επι του πεδίου, διάλογο.
ΕΥΓΕ ΠΑΙΔΙΑ -και ευχαριστούμε *
Ακομη και σε αυτά που διαφωνώ με κάνετε να το ξανασκεφτώ και να το ...παλέψω.
Αυτά ειναι τα καλά που μπορούμε να προσφέρουμε σε ανοιχτά μυαλά, με επιχειρήματα και όχι με αυθεντίες και απο καθέδρας αφορισμούς των "μόνων κατόχων της Γνώσης"

* Μπραβο.
Μου φτιάξατε το βραδάκι, φρεσκοξυπνημένος και ψιλο-τσακισμένος απο τον πρωινό ..Στρατιωτικο περίπατο.

Θυμαμαι ο γιαννης απο χανια ειχε βρει τα σουπερ τα πυρκαλ 6,00 ευρω και τα εριχνε παντου και ειχε παθει πλακα με τα σκοτωματα του,θα του πουμε τωρα οτι ειναι υπερβολικος? Αφου την εκανε την δουλεια του και με το παραπανω ο ανθρωπος!!! Αν ειχανε αυτη την στιγμη τα 36 γρ 5,00 ευρω και τα 28 γρ 5,00 ποιο θα περνατε?
Μην παίζεις με τον πόνο μου! Έριξα πέρυσι και τα τελευταία! Το καλύτερο φυσίγγι που έβαλα στο όπλο μου! Εχω βρει λίγη παρηγοριά στο nsi speed 34gr..πολυ καλο και αυτό..

η συζητηση εχει εστιαστει στα γρ , ενω πρεπει να βλεπουμε συνδυαστικα τουλαχιστον και το ν σκαγιων. ( μη βαλουμε και το ειδος οπλου, περπατητο _ καρτερη κλπ). η αναγκη μεγαλυτερου βαρους γομωσης προεκυψε ΜΟΝΟ απο την αναγκη αυξησης της διαμετρου σκαγιων.
η μειωση σκαγιων ειναι δραματικη με την αυξηση διαμετρου και για να πετυχουμε των αριθμο των ν9 στα 30γρ , παμε με ν8 στα 36γρ.
τωρα με αυτο το ευρος δεδομενων περιοριζουμε τη σκεψη στη διαφορα 28 με 32 και ν10,8,9.
αν μεταφεραμε τη συζητηση σε ιταλικο site , η κουβεντα θα ηταν για τα σκαγια (10 κλπ) παρα για τα γρ.
τωρα χρησιμοποιω ΒP classik 32 n9 καρτερι kai mezzo 30 9,5-10 περπατητο, πιστευω αξιολογωντας ολα τα παραπανω

Status
Not open for further replies.
Back