Ποστάρω εδώ...Διότι όπως λέει κ ο τίτλος του θέματος έχουμε να κάνουμε με ισχυρά φυσίγγια κ αξίζει να δουμε τι θα συμβεί από λάθος χρήση...
Και κυρίως για να καταλάβουν κ οι νέοι συνάδελφοι, για να μην μας φταίνε κ τα φυσίγγια.........
Μας ειπε ο αείμνηστος Ελ. Συνοδινός το 1983:
"Συμβαίνει σε μερικούς από εμάς τους κυνηγούς, να μας αρέσει να χρησιμοποιουμε σε εποχές θερμες(Αυγουστο-Σεπτεμβριο),και για το κυνήγι τρυγονιων,περδικων, και ιδίως σε ημέρες που σφίγγει η ζέστη, φυσίγγια βαριά, που ασφαλώς δίδουν αυτη την εποχή υψηλές πιεσεις, γιατί δεν είναι προορισμενα για αυτη, και υστερα παραπονουμεθα ότι "κλωτσάει", είτε ότι έσφιξε το δικαννο κ δεν ανοίγει μετα την βολή κλπ.
Και για να κατατοπισω τον αναγνώστη, παρεχω την πληροφορια ότι εις την προσφατον αγοράν μου φυσιγγιων(αγοράζω από όλα για την ενημέρωση μου) Lambro ευρηκα στο κουτί της ένα χαρτακι(την νεότερα από τις πρωτοτυπιες της)
Lambro μπλε ειδικά για μεγάλες αποστάσεις κ καιρικές συνθήκες ψυχρές κ υγρές, Μόνο σε καραμπίνες κ δικαννο με ενδείξεις δοκιμασίας πιεσεων 1200bar.
Πως ειναι δυνατον να χρησιμοποιήσω φυσιγγια για χαμηλές θερμοκρασίες κ υψηλές υγρασίες σε θερμοκρασία 35°?
Κάποτε, κάποιος είχε ρίξει νταλα καλοκαίρι κ μάλιστα με ελαφρό δικαννο φυσιγγια imperial και federal τον βαρυ τυπο, και παραπονειτο ότι κλωτσάνε κ του προσεξουν πονοκεφαλο, ότι δεν μπορεί να σταυρωσει πουλι, κ αν έπεφτε καμία περδικα η τρυγόνια στην δέσμη των σκαγιων, γινόταν κομμάτια κ το τυλίγει στο χαρτί.
Το ίδιο παραπονεθηκαν κ για τα lambro μπλε τα οποία όμως, είναι για χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κ υψηλές υγρασίες (πχ Λίμνες, βαλτοι, Έβρος κλπ) τότε βέβαια τα βρίσκουν άριστα κ θαυμάσια φυσιγγια.
Και για να κατατοπισω τον αναγνώστη, θέτω υπόψη το ακολουθώ πειραμα που έγινε:
Φυσιγγια ισχυρά προοριζομενα για κυνήγι τον χειμώνα κ με αποδόσεις εις θερμοκρασίας 30°-32°Κ και ξηρασία,
Πιέσεων 810 η 820 bar, ταχυτητας ν10 γυρω στο 370μ/σ και χρονο καννης (TC) 2,70
Ετοποθετηθηκαν εις ψυγείο θερμοκρασίας 10°Κ επί 10 ώρες προφυλαγμενα από την υγρασία του ψυγείου κ ακολουθως υπεβλήθησαν εις σχετικές μετρησεις, και απέδωσαν :
Πιέσεις 610 bar, ταχυτητες ν10 312 μ/σ και χρόνο καννης (ΤC) 2,8.
Ιδου, λοιπόν, οι τεράστιες διαφορές και γιατί πρεπει να χρησιμοποιούμε τα πρεποντα φυσίγγια, αναλόγως εποχης και φυσικά αναλόγως δοκιμασίας πιεσεων του όπλου μας.