'κει που καθάριζα την αποθηκούλα, βρίσκω μια πλαστική σακούλα που κρέμονταν στο χερούλι του παράθυρου, πίσω από άλλες σακούλες. Την ανοίγω και τι να δω! Οι μπότες που φορούσα το 1979-1981 όταν οδηγούσα τριακόσιες οκάδες μαντέμι (BSA M200, 500cc, 13PS, mod. 1940/41) στην Ελλάδα και άλλα τόσα μέχρι 1986 στην Γερμανία (Duo Glide, mod 1963). Από το 1986/87 δεν τις είχα ξαναδεί, 33 ολόκληρα χρόνια στον ήλιο (παράθυρο μόνο με τζάμι) και το κρύο (η αποθήκη δεν θερμαίνεται).
Οι μπότες είναι φτιαγμένες στο χέρι από μάστορα στην Κρήτη το 1978 για έναν φίλο που μου τις πούλησε μαζί με την BSA. Τις δοκίμασα σήμερα, το δεξί πόδι είναι ΟΚ, το αριστερό δυστυχώς "πάχυνε" λίγο
και πάνω στην προσπάθειά μου να τις φορέσω σκίστηκε η μία θηλιά στην αριστερή μπότα.
Ιδού και δύο φώτο για τους νεότερους, δεξιά η BSA (φώτο από διαδικτυο, οι δικές μου δείχνουν και ανθρώπους που δεν μπορώ να τους ρωτήσω πλέον αν μου επιτρέπουν...)
Ξέρει κανείς αν υπάρχουν ακόμα τσαγκάρηδες στη Κρήτη ή σε άλλο μέρος που να φτιάχνουν παρόμοιες μπότες; Ξέρω πως στην Κάρπαθο υπάρχει κάποιος, που φτιάχνει στιβάνια για τους ντόπιους στον Όλυμπο (Καρπάθου), αλλά δεν είναι αυτό που ψάχνω εγώ.