Λενε οτι τα θηλυκα βγαινουν πιο ευκολα στο κυνηγι. Ειναι ο κανονας αυτος;
Εγω ειχα παντα αρσενικα και μεσο ορο 12-18 μηνων "γεμιζε" το κεφαλι του.
Εδώ, συνάδελφε, βάζεις χωρίς να το κατάλαβες, δύο θέματα.
Το "βγαίνουν πιο εύκολα" σημαίνει πως δεν θέλουν τόση δουλειά / προετοιμασία (κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση) όση τα αρσενικά. Αυτό είναι ΜΥΘΟΣ. Η "γνώση" και η εμπειρία χρειάζονται εξίσου και στα δύο φύλα.
Το: " 12-18 μηνων "γεμιζε" το κεφαλι του" σημαίνει χρονική περίοδο. Λένε, και έχουν δίκιο, πως τα θηλυκά (όπως και στον άνθρωπο) ωριμάζουν / σοβαρεύουν / έχουν την ικανότητα να σκεφτούν και να δράσουν σωστά πιο σύντομα, ναι μεν ΑΛΛΑ.
Παρένθεση... για την περίοδο. Στα εύκρατα και μεσογειακά κλίματα η "περίοδος" αρχίζει στις κουτάβες από 6-12 μηνών με συνηθέστερο τους 9 μήνες και επαναλαμβάνεται ανά 6μηνο. Όσο βορειότερες κλιματικές ζώνες τόσο περισσότερο αργούν να "φέρνουν", συνήθως μία φορά τον χρόνο.
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στις κουτάβες, που όντως προπορεύονται κατά-τι χρονικά των αρσενικών;;; 15 περίπου μέρες πριν εμφανιστεί το πρώτο τους "αίμα" παρατηρούμε μια αλλαγή στη συμπεριφορά τους, εναλλασσόμενη και ανάμεικτη: ανησυχία, αδιαφορία, εγρήγορση, απομόνωση, ευαισθησίες (μικροφοβίες), ανυπακοή, ανυπακοή κλπ. Όλα αυτά είναι απόλυτα δικαιολογημένα λόγω της "εκρήξεως" των ορμονών που πρωτο-συμβαίνουν στο σώμα τους. Το μέγεθος της αλλαγής εξαρτάτε από το πόσο εκρηκτική θα είναι αυτή η επίθεση των ορμονών και από το πόσο ευαίσθητο ήταν προηγουμένως σαν ζώο. Όποιος ξέρει να αντιληφθεί αυτή την πρώτη φάση και "συμπαρασταθεί" στη σκύλα του, θα τον έχει "θεό" της για πάντα.
Και εδώ εξηγείται το ΑΛΛΑ. Αυτές οι ανωμαλίες θα κρατήσουν για όλη την ωορρηξία και καμιά 10 μέρες μετά. Συνολικά η σκύλα θα "μείνει πίσω" από την απόδοση της σε εκπαίδευση περισσότερο από ένα μήνα. Αποτέλεσμα; όταν θα φτάσει ο καιρός για κυνήγι τα δύο φύλα θα είναι ισότιμα.
Υπάρχει και κάτι ακόμη που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, ισχύει και στα Σέττερ. Υπάρχουν "γραμμές" που ωριμάζουν κυνηγητικά σχετικά νωρίς και άλλες μετά τα δυόμιση χρόνια, ιδίως σε ότι αφορά την εκδήλωση ή/και την σταθερότητα της φέρμας. Ψάξε τους γονείς και κοντινούς προγόνους για το θέμα αυτό.
Ουσιαστικά αν κάτι πρέπει να ψάξουμε είναι οι γενεαλογίες που μπορεί να μας πάνε ένα με ενάμιση χρόνο πίσω, παρά την όποια διαφορά στο φύλο.