Βελτίωση απόδοσης κάννης και καλής λειτουργίας του κυνηγετικού οπλου

• Thread starter Thread starter jnp
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Γιάννη ή συζήτηση μοιάζει με την κουκουβάγια και το κουκουβαγακι, δηλαδή κάτι είναι σωστό επειδή έτσι μ'αρεσει, μόνο που η πραγματικότητα έχει άλλη άποψη πολλές φορές. Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η ανάπτυξη της ταχύτητας κατά μήκος της κάννης με τέσσερις διαφορετικές πυριτιδες ( από γρήγορη έως αργή) που όμως σπρώχνουν το ίδιο βάρος στην ίδια αρχική ταχύτητα. Βλέπουμε πως τα σκάγια φτάνουν στα 2/3 της τελικης τους ταχύτητας πριν τον αυλό, δηλαδή στο τέλος του κωνου. Αν πάρουμε λοιπόν δύο κάννες μία 18,3 και μία 18,6 ( με ίδια θαλάμη και ίδιο κώνο), ή διαφορά χωρητικότητας είναι τόση που ΑΝ οι τριβές ήταν ίδιες ( που σαφώς δεν γίνεται να είναι ίδιες), ή διαφορά στην ταχύτητα θα ήταν γύρω στα 4 με 5 μ/δ υπέρ της κάννης 18,3. Όμως οι μετρήσεις σε παρόμοια πειράματα έχουν δείξει στατιστικά πως η κάννη 18,6 βγάζει αυτή 5 μ /δ μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα, πράγμα που σημαίνει πως το ισοζύγιο πιέσεων/ τριβών ευννοει τον φαρδυτερο αυλό. ΠΡΟΣΟΧΉ όμως γιατί όπως έγραψα με ίδιες θαλάμες και κώνους, γιατί η συμβολή του κωνου στην πορεία των πιέσεων και συνεπώς των ταχυτήτων όπως και της θαλαμης είναι πολύ πιο σημαντικές.

Attachments

• ShotgunRecoilFig5.jpg
    ShotgunRecoilFig5.jpg
    38,8 KB · Προβολές: 13
Μπήκες σε μεγάλες λεπτομέρειες που πρέπει να έχεις ανοικτό μυαλό για να τις κατανοήσεις.Το θέμα διόγκωσης βύσματος είναι κάτι σημαντικό το οποίο πάλι δεν βάζει κανείς δεν διογκώνονται όλα το ίδιο .Και εάν ανατρέξουμε αρκετά χρόνια πίσω όταν πρωτοβγηκε ο διερυμενος τα βύσματα τα τότε σε δοκιμές δεν έκαναν την σωστή πλήρη έμφραξη και ο διευρυμένος έβγαζε αρκετά χαμηλότερες ταχ ,η εξέλιξη όμως το έφτιαξε και αυτό γι'αυτό βλέπουμε όλο και πιο συχνά διευρυμένους .Σίγουρα υπάρχουν τριβές αλλά εξαρτώνται και από το υλικό του βύσματος που δεν αναφέρει κανείς.Ειναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βλητικής η ποιότητα του πλαστικού συγκεντρωτηρα και καθορίζει πολλά.μπιρει να φτιάχνει ένα φυσίγγι μπορεί καν να χαλάσει μια κανη να ξερεται και δυστυχώς πολλοί δεν το κατασκευάζουν με τη σταθερότητα που πρέπει.Τελις πάντων είναι τόσοι οι παράμετροι και όλοι εκτός την κανη μέσα που μπορείς να μετρήσεις είναι ασταθείς τόσο ασταθείς που δεν ξέρουμε και ούτε το μεταο της κάθε κάνης και η επεξεργασία του πόσο της επιτρέπουν να διασταλει πόσο γρήγορα αποβάλει θερμότητα κτλ.Ολα παίζουν ρόλο.Μιλαμε για την χρωμιωσηβτης κάνης ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για πρόληψη και τέλεια λείανση για μέγιστο αποτέλεσμα.Γνωριζει κάνεις η κάθε κανη σε τι επίπεδο έχει λειανθεί πριν και πόσο πάχος χρωμίου έχει ,δε νομίζω .Σε καταστάσεις που όλα είναι μεταβλητά έστω και λίγο το συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει από μέτρηση με ένα φυσίγγι μια τάπα σε μια κανη .Ο πιο ασφαλές τρόπος για να πεις αυτή η κανη είναι καλή είναι η ομολογία πολλών χιλιάδων κατόχων που έχουν ρίξει ένα κάρο φυσίγγια διαφορά σε όλες τις συνθήκες και λένε αυτό το όπλο βγάζει καλύτερη ντουφέκια τόσο απλά και οι μύθοι πριν δημιουργηθούν να ξερεται έχουν μεγάλη δόση αλήθειας ειδικά όταν πρόκειται για υπαρκτά πράγματα .Τώρα όταν ο καθένας νομίζει ότι την έχει μεγαλύτερη και η δική του είναι καλύτερη για κανη μιλάω θα συζητάμε για χρόνια τα ίδια και τα ίδια που οι περισσότεροι τα γράφουν αλλά δεν τα πιστεύουν όπως στις εκλογές κανείς δε ψήφισε αυτόν που βγήκε και οι ψήφοι ήταν των εξωγήινων.Εγω είμαι υπέρ του μέσου αυλού και για λόγους προσωπικούς που έχω δει πράγματα αλλά και για λόγους μεγάλων κατασκευαστών ακριβών όπλων που τους εμπιστεύονται μέχρι σήμερα

Εγω παλι απο την μερια μου...και χωρις να εχω τις γνωσεις που εχετε...και σας παραδεχομαι....και το λεω
ειλικρινα ... !!!!
Αναρωτιεμαι....ψαχνετε τις διαφορες των αυλων και κωνων τριβων διαστολων...που οι διαφορες ειναι
αμελητεες δλδ του 2% εαν καταλαβα καλα...Οταν οι αποκλισεις στα φυσιγγια αγγιζουν το 10% !!!
Δλδ με 10% αποκλισεις στα φυσιγγια πιστευετε...οτι ο κυνηγος θα δει αυτες τις διαφορες του 2% σε οτι
οπλο και αυλο εχει ???

Εδω οι περισσοτεροι δεν ξερουν τι εχουν στην θαλαμη τους....και το λεω καλοπροαιρετα...γιατι αγοραζει
φυσιγγια που γραφουν ΠΧ -Ν6...Και μεσα τα σκαγια μπορει να ειναι αλλο νουμερο...τι ακρη να βρει
ο κυνηγος με την διαφορα αυλων και κωνων ???

Νίκο όλα παίζουν ρόλο εκεί που ντουφεκαει φίλε η πλειοψηφεία των κυνηγών 20/35 μέτρα και με νορμάλ συνθήκες όπως εξελίσεται ο καιρός στη χώρα μικρή σημασία έχει και αυτό που γράφεις γιατί ότι και σκατα να εχει μέσα θα σκοτώσει σε αυτά τα μέτρα το 12 διαμέτρημα .Γι'αυτό και δεν κάνουν ιδιογομωση όλοι παρά ελάχιστοι που συνεχώς μειώνονται κιόλας φίλε .Οποίος έχει μεγάλες απαιτήσεις ή κάνει ιδιογομωση ή ψάχνει ένα φυσίγγι και μια καλή κανη που εκεί είναι η διαφορά μας ότι όντως υπάρχουν καλές και κακες κανες που όταν κανεις ιδιογομωση μόνο, δε μπορείς να το αντιληφθείς.

Μανώλη ή δεν θέλεις ή δεν μπορείς να καταλάβεις, τα έχω γράψει όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται και αν ανατρέξεις σε ότι έγραψα θα βρεις τις απαντήσεις, βαριέμαι να επαναλαμβάνω. Η φυσική που επικαλείσαι συχνά, είναι στοιχειώδης και δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δεδομένων, θυμίζει τους επιστήμονες του παρελθόντος που στην συντριπτική τους πλειοψηφία διακωμωδουσαν όσους υποστήριζαν πως μπορούν να κατασκευαστουν μεταλλικά οχήματα που θα ιπτανται ( αεροπλάνα). Δεν προσπαθώ να πείσω πάση θυσία κανέναν, καταθέτω την άποψή μου, αλλά με εντυπωσιάζει αρνητικά ή δυσπιστία πολλών απέναντι σε κάθε αλήθεια που ανατρέπει τα πιστεύω τους, ενώ την οποιαδήποτε ανοησία τους χαϊδεύει τα αυτιά την υιοθετούν και την υπερασπιζονται με πάθος

Γιάννη ή συζήτηση μοιάζει με την κουκουβάγια και το κουκουβαγακι, δηλαδή κάτι είναι σωστό επειδή έτσι μ'αρεσει, μόνο που η πραγματικότητα έχει άλλη άποψη πολλές φορές. Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η ανάπτυξη της ταχύτητας κατά μήκος της κάννης με τέσσερις διαφορετικές πυριτιδες ( από γρήγορη έως αργή) που όμως σπρώχνουν το ίδιο βάρος στην ίδια αρχική ταχύτητα. Βλέπουμε πως τα σκάγια φτάνουν στα 2/3 της τελικης τους ταχύτητας πριν τον αυλό, δηλαδή στο τέλος του κωνου. Αν πάρουμε λοιπόν δύο κάννες μία 18,3 και μία 18,6 ( με ίδια θαλάμη και ίδιο κώνο), ή διαφορά χωρητικότητας είναι τόση που ΑΝ οι τριβές ήταν ίδιες ( που σαφώς δεν γίνεται να είναι ίδιες), ή διαφορά στην ταχύτητα θα ήταν γύρω στα 4 με 5 μ/δ υπέρ της κάννης 18,3. Όμως οι μετρήσεις σε παρόμοια πειράματα έχουν δείξει στατιστικά πως η κάννη 18,6 βγάζει αυτή 5 μ /δ μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα, πράγμα που σημαίνει πως το ισοζύγιο πιέσεων/ τριβών ευννοει τον φαρδυτερο αυλό. ΠΡΟΣΟΧΉ όμως γιατί όπως έγραψα με ίδιες θαλάμες και κώνους, γιατί η συμβολή του κωνου στην πορεία των πιέσεων και συνεπώς των ταχυτήτων όπως και της θαλαμης είναι πολύ πιο σημαντικές.
Καταρχήν να πω ότι και ο Κυπρίδιμος και η ίδια η Fabarm στο site της αναφέρουν ότι ο διευρυμένος βγάζει μικρότερες ταχύτητες και έχουν μικρότερη διάτρηση. Το ίδιο πιστεύουν και άλλοι το ίδιο πιστεύω και έχω διαπιστώσει και εγώ από δοκιμές που έχω κάνει με τα όπλα μου με ίδιο φυσίγγι ιδιογόμωσης που δεν έχουν ουτε διευρυμένο αυλό ούτε επιμηκυμένο κώνο αλλά έχουν διαφορετικό αυλό μεταξύ τους. Ο στενότερος αυλός μου είχε δώσει μεγαλύτερες ταχύτητες. Εσύ λες το αντίθετο. Θέλω αποδείξεις από διάφορα φυσίγγια και δοκιμές από βλητικό σταθμό για να σε πιστέψω αλλιώς θα πιστέψω περισσότερο αυτά που έχουν δει τα μάτια μου και τα γραφτά του Κυπρίδιμου και της Fabarm.

@Xklefteris έχουμε κανει την ίδια συζήτηση και άλλη φορά και τα ίδια ή παρόμοια διαγράμματα ανέβαζες που δεν αποδυκνύουν τίποτα ως προς τις τριβές και τις ταχύτητες γιατί δεν γίνεται συγκριση με διευρυμένο και μη για να βγουν συμπεράσματα ουτε δίχνουν τι τιμή έχουν οι τριβές. Είναι σωστά διαγράμματα μεν (δεν έχω λόγο να τα αμφισβητήσω) αλλά δεν βοηθούν στο να βγει συμπέρασμα γιατί δεν δίνουν καμία πληροφορία σχετικά με τις τριβές ή τις ταχύτητες σε διευρυμένο και μη παρά μόνο σε πιέσεις από διάφορες πυρίτιδες(???? αν μπλέξουμε και διαφορές από πυρίτιδες τότε δεν θα βγάλουμε ποτέ συμπέρασμα. Ας μείνουμε σε μία κυνηγετική πυρίτιδα μεσαίας γόμωσης και όχι των άκρων). Αλλά αυτό δεν αρκεί γιατί δεν ξέρεις αν οι πιέσεις υπερνικούν τις τριβές όπως υποστηρίζω αυξάνοντας την ταχύτητα ή το αντίθετο. Και αυτό το κάνεις κατεπανάληψη βάζοντας διαγράμματα από τα οποία δεν βγαίνει σαφή συμπέρασμα για το συγκεκριμένο θέμα. Ή τουλάχιστον με βάση τις γνώσεις μου εγώ δεν μπορώ βγάλω συμπέρασμα και ούτε το αιτιολογείς αρκετά για να καταλάβω. Απλά δίνεις πληροφορίες άσχετες με την τριβή. Και μετά μου το γυρίζεις στο να σπρώξω το βύσμα με την βέργα καθαρισμού για να δω αντίσταση που καμία σχέση δεν έχει με τις πραγματικές τριβές κατα την τουφεκιά. Έλεος δηλαδή. Με απογοητεύεις. Αλλά δεν μου απάντησες ούτε μου είχες αιτιολογήσει σε αυτά που σε είχα ρωτήσει. Συγκρίνοντας τις τριβές και ταχύτητες σε διευρυμένο αυλό και μη θέλω να μου απαντήσεις και να μου εξηγήσεις στις εξής παρακάτω ερωτήσεις αν έχεις την καλοσύνη και τον χρόνο.
1)Εφόσον τα σκάγια δεν παραμορφώνονται από τον αυλό λόγο τριβών (γιατί προφυλάσονται από το ποτηράκι στο βύσμα και δεν έρχονται σε επαφή με την κάννη) γιατί στις κάννες με στενότερο αυλό έχουμε περισσότερες παραμορφώσεις; Που ωφείλεται αυτό;
2) Γιατί εφόσον οι τριβές μειώνουν τόσο την ταχύτητα στις 71 &76 cm κάννες έχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες σε σχέση με τις 61&66cm κάννες. Δεν θα επρέπε λόγο μεγαλύτερης διαδρομής που το βύσμα τρίβεται στην κάννη να έχουμε αρκετά μικρότερες ταχύτητες στην 71 & 76cm κάννη;
3)Γιατί στα όπλα με διευρυμένο αυλό έχουμε χαμηλότερη ανάκρουση; Ανάκρουση είναι ανάλογη από την ταχύτητα της γόμωσης το βάρος της γόμωσης και αντιστρόφως ανάλογη από το βάρος του όπλου; Εφόσον το μόνο που αλλάζει ειναι η ταχύτητα της γόμωσης γιατί έχουμε μικρότερη ανάκρουση σε κάννες με διευρυμένο αυλό ;
4)Πως γίνεται στο στενότερο αυλό τα κεντρικά μη παραμορφωμένα σκάγια να έχουν μεγαλυτερη διάτρηση από ότι στον διευρυμένο όπως έγραψε και ο @ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΝΗΓΟΣ πιο πάνω και έχει αναφέρει και ο Κυπρίδιμος και αναφέρει και η Fabarm;
5) Γιατί όταν βάζουμε στενότερο τσοκ οι ταχύτητες (V1,5) αυξάνονται αντί να μειώνονται ειδικά από την στιγμή που η στένωση αυτή είναι στο τέλος της κάννης οπότε και οι πιέσεις είναι αμελητέες όπως λες. Δεν θα έρπεπε λόγο στένωσης οι τριβές και αντίσταση να αυξάνεται οπότε και ταχύτητες να μειώνονται σημαντικά; Μήπως και εκεί λόγο venturi και μείωση του όγκου οι πιέσεις και οι ταχύτητες αυξάνονται υπερνικόντας τις τριβες; Μήπως τελικά οι τριβές είναι εντελώς ασήμαντες σε σχεση με τις πιέσεις ακόμη και στο τέλος της κάννης εκεί που βρίσκεται το τσοκ;
6) Γιατί εφόσον έχουμε λιγότερες τριβές τα κατάλοιπα από το βύσμα είναι τα ίδια καθώς και οι θερμοκρασίες στην κάννη δεν μειώνεται λόγο μειωμένων τριβών;
Εγώ στα προηγούμενα post έδωσα την δική μου εξήγηση σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις . Περιμένω και την δική σου αιτιολογία.

Last edited:
Σ
Πάντα κάπου κερδίζεις και κάπου χάνεις.
Οι διαφορές μεταξύ κανών δεν είναι σημαντικές ούτε για την απόδοση ούτε για την κάρπωση.
Η αρχική ταχύτητα ΔΕΝ είναι σημαντικός παράγοντας.
Κοινώς ... ασχολούμαστε με μαλακίες.
Για όλους, όχι για εσένα Βαγγέλη.

Το Α και το Ω για όσους θέλους πολύ σφιχτές τουφεκιές είναι η ποιότητα δηλ. σφαιρικότητα και σκληρότητα σκαγιών ή φυσίγγι με buffer και το στήσιμο.
Καμία κάνη δεν μπορεί να συναγωνιστεί άλλη που ρίχνει το ίδιο σωστά στημένο φυσίγγι με buffer.
Σίγουρα ένα εξαιρετικό φυσίγγι κάνει τη διαφορά..........
Σίγουρα οι διαφορές σε ταχύτητες είναι αμελητέες........
Απαντώ σε συναδέλφους που υποστηρίζουν ότι οι στενοί αυλοί έχουν μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα.......
Συμβαίνει το αντίθετο........
Όπως και διαφορές μεταξύ των κανών υπάρχουν,έστω και μικρές!!!!
Και αναδεικνύονται με εμπορικά φυσίγγια,με τα οποία κυνηγάει η μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών........
Δεν έχουν όλοι την πρόσβαση και τη γνώση στην ιδιογομωση,ούτε είναι διατεθειμένοι να αγοράζουν με 50 ευρώ ένα κουτί φυσίγγια......
Για αυτό προσπαθούν να έχουν ποιοτική κανη και όπλο , ειδικά τσοκ και κώνους.......
Αλλιώς όλοι θα είχαμε από μια ακατονομαστη...........

Κα
Δεν είναι ίδιες οι τριβές αν το σπρώξεις με το χέρι και την ώρα της τουφεκιας που έχουμε διόγκωση του βύσματος και ακτινικές δύναμεις. Αυτό που προτείνεις ειναι ένας πολύ μπακαλιστικος τρόπος που δεν βγάζει κανένα ασφαλή συμπερασμα. Γιατί το βύσμα από τις πιέσεις που δέχεται θα διογκωθεί τόσο όσο είναι και η διάμετρος της κάννης. Ακόμη και 19.5mm διάμετρο κάννη να ειχαμε και πάλι το βύσμα θα διογκωνοταν και θα γινόταν 19,5mm. Δεν μιλάμε για μονοβολο που δεν διογκώνεται. Μιλάμε για βύσμα με σκάγια μέσα τα οποία θα διογκωθούν και θα φτασουν καθε φορά στην διάμετρο της κάννης. Για αυτό και ξαναλέω δεν κερδίζεις τόσο πολύ όσο νομίζετε σε τριβές σε έναν διευρυμένο αυλό. Περισσότερη ζημιά κάνεις με τις πιέσεις πάρα το κέρδος από τις μειωμένες τριβές. Για αυτό έχουμε και λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια επειδή έχουμε λιγότερες πιέσεις και όχι λόγο τριβών και στενού αυλού. Γιατί δεν τρίβονται τα σκάγια αλλά το βύσμα και τα τοιχώματα του ποτηριού που έχουν μέσα τα σκάγια.

Ασφαλώς. Αλλά όπως γράφω και παραπάνω τα λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια και η μικρότερη διάτρηση αυτών ευθύνεται στις μικροτερες πιέσεις που θα αναπτυχθούν για αυτό και έχει λιγότερη κινητική ενέργεια και άρα μικροτερη διάτρηση στα μη παραμορφωμένα σκάγια στο διευρυμένο αυλό σε σχέση με τον στενό αυλό όπου τα μη παραμορφωμένα σκάγια έχουν μεγαλύτερη διάτρηση δηλαδή μεγαλυτερη κινητική ενέργεια που συνεπάγεται μεγαλύτερες μενουσες ταχύτητες. Αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη. Το αν κάποιος προτειμαει όπλο με διευρυμένο αυλό ώστε να έχει λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια και μεγαλύτερη συγκέντρωση δεν το θεωρώ λαθος. Αυτά είναι τα θετικά του διευρυμένου αυλού. Αλλά θα έχει και λίγο μικρότερη διάτρηση γιατί θα έχει μικρότερες πιέσεις που συνεπάγεται μικρότερες ταχύτητες και αυτο είναι το αρνητικό του διευρυμένου που κανείς οπαδός του δεν το αναφερει. Το ίδιο όμως αποτέλεσμα θα πάρεις και από έναν μη διευρυμένο αυλό αν μειώσεις λίγο την γόμωση και τις πιέσεις ώστε να πετύχεις την ίδια αναλογία ογκομετριας και πιέσεων όπως στον διευρυμένο.
Και εγώ ξαναλέω......... ΠΑΡΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟΓΡΆΦΟ ΚΑΙ ΡΙΞΕ ΜΕ ΣΤΕΝΌ ΑΥΛΌ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΜΈΝΟ....... ΚΙ ΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ........

Ωραίες ερωτήσεις .Και θα αναφέρω κάτι για όλους εδώ .Η μέγιστη πίεση δεν αναλογεί στη μέγιστη ταχύτητα γόμωσης διότι η μέγιστη ταχύτητα γόμωσης επιτυγχάνεται όταν έχουμε την πλήρη καύση πυρίτιδας που ο χρόνος και ανάλογα τη μήκος κάνης που χρειάζεται για να γίνει αυτό διαφέρει από πυρίτιδα σε πυρίτιδα.Το ότι συνεχώς αυξάνεται η ταχύτητα γόμωσης σε μεγαλύτερες κανες έως ένα όριο που νομίζω ότι είναι και 90/95 εκ μετά αρχίζεις και είναι αμελητέα η διαφορά ,εξαρτάται βέβαια πάντα από τα φορτία που έχεις στο φυσίγγι και τις πιέσεις που αναπτύσσονται,δείχνει πως η τριβή της γόμωσης είναι αρκετά υποδεέστερο μέγεθος σε σχέση με την αυξημένη πίεση στο στενότερο από τον διευρυμένο αυλό.Τωρα ο διερυμενος όμως διατηρεί στη στήλη μια χαμηλότερη μεταβολή λίγο από την απότομη συμπίεση κατά το πέρασμα από θαλάμη σε αυλό γι'αυτό προσωπικά θεωρώ πιο σημαντικό τον σωστό σε μοίρες κώνο παρά τον διερυμενο αυλό .Και αυτό αποδεικνύεται ότι ο κώνος και μειώνει ελαφρώς την ανάκρουση αλλά βελτιώνει την κατανομή και δεν δίνει αυτήν την υπερσυγκέντωση ίσως των στενών από μόνο τους αυλών με κλασικούς κώνους.Το ίδιο πράγμα ομαλότερη κατανομή δίνουν και οι διερυμενοι αυλοί.Και καταλήγω ότι η σημαντικότερη μεταβολή στη γόμωση συμβαίνει σε δύο σημεία πιστεύω στο σημείο των δύο κώνων από θαλάμη σε αυλό και από αυλό σε τσοκ .Γι'αυτό και βελτιώνονται οι κατανομές και από τις επιμήκυνσης πολύ κοντών κώνων αλλά και από κάποια πιο μελετημένα και μακρύτερα τσοκ (είδατε ότι έχουν φτάσει από 5 εκ που ήταν όλα σε 7/9/11/15εκ) που έχουν μακρύτερο κώνο και αυτά .Θα πρέπει να αναρωτηθούμε κιόλας στο θέμα τριβών ότι εάν ήταν τόσο σημαντικό σαν γεγονός δεν θα είχαμε καμία αξιόλογη ντουφέκια σε φυσίγγι με μάλλινη τάπα που υπάρχουν φυσίγγια μαλινόταπα εξαιρετικά και καλύτερα ίσως και από τα υπόλοιπα κοινά με συγκεντρωτηρα που προστατεύουν εντός εισαγωγικών τα σκακιά περισσότερο. Έτσι η καλύτερη προστασία των σκαγιων δε νομίζω ότι είναι η πλευρική αλλά η κάθετη.Πολυ θα ήθελα να δω μια ντουφέκια με αλευρι από τον Νίκο αλλά το αλεύρι να βρίσκεται σε δύο στρώσεις μια στον πάτο και μια επάνω από τα σκακιά και όχι ανάμεσα τους για να δούμε τις διαφορές σε σχέση με το κλασικό στήσιμο με αλεύρι.Σιγουρα θα υπάρχουν διάφορες διότι τα σκακιά μεταξύ τους θα εφάπτονται και θα τείνουν να συμπίπτουν περισσότερο από την ώθηση.Επισης κάποια πυρήνας σκαγιων σε κάποιο σημείο μέσα στο κέντρο της γόμωσης υπάρχει πιθανότητα να δέχεται την μικρότερη αλλοίωση προστατευόμενος από τα τριγύρω σκακια και αυτός ο πυρήνας ασχέτως εάν είναι των 20/30 σκαγιων αν στενό αυλό ακριβώς λόγο μεγαλύτερων πιέσεων και αυτονόητα ταχύτητας να είναι αυτά τα σκακιά που βλέπουμε και έχουν την μεγαλύτερη διάτρηση και κρατάν και την μεγαλύτερη ακρίβεια,που κάποιοι παλιοί λέγανε έπεσε εκεί κάποιο κεντρικό σκάκι το πήρε πράγματα που εμείς οι σημερινοί τα κοροϊδεύουμε επειδή έχουμε φωτογραφίσει την ντουφέκια και χέστηκε η φοράδα στο αλώνι επειδή είδαμε ότι τα σκακιά δεν αλλάζουν και εύκολα θέση δεν μπορεί όμως κάποιος να μας πει ποια είναι τα δυνατότερα της ομάδος τα πρώτα τα δεύτερα τα τρίτα τα τέταρτα της ατράκτου.Εγω λέω τα ποιο ανεπηρέαστα και αμετάβλητα από τις κάθετες και πλαγιές πιέσεις και αυτά αποκλείεται να βρίσκονται ούτε κάτω κάτω ούτε πάνω πάνω ούτε καν εφαπτόμενα στην περίμετρο.Οσον αφορά το θέμα ταχυτήτων έχω διαπιστώσει προσωπικά με ιδιογομωση φυσίγγι ότι όταν το έριχνα με την ςς και μετά με το wintsister το ίδιο απόγευμα σε κυνήγι ήθελα πολύ μεγαλύτερη προσκοπεση με τον 18.8 του wintsister.Και επειδή δεν είχα χρονογράφο έκανα την άλλη μέρα πείραμα εκατσα στ πλάγια του στόχου και έβαλα και έριξε άλλος με τα δύο όπλα φορώντας ηλεκτρονικές ωτοασπιδες που ενισχύουν την ακοή και κόβουν τον δυνατό ήχο για να ακούσω και να υπολογίσω τον θόρυβο στη λαμαρίνα σε συνάρτηση με τον ήχο της ντουφεκιάς το μικρό αυτό χρόνο .Λοιπόν ήταν αλήθεια πολύ πιο αργή η ντουφέκια του wintsister midnight gold από την super sport με ιδιογομωσης φυσίγγι 32 γρ .Μπακαλιστικη μέθοδο αλλά ήταν αδιαμφισβήτητο γεγονός το οποίο μεγαλώσαμε την απόσταση και έγινε αντιληπτό και από τον χρήστη μου λέει ρε συ αργή ντουφεκιά το pose.Αυτο στα 32 στα 42 όμως δεν ξέρει κανείς μήπως γίνουν ανάστροφα τα πράγματα.

Last edited:
Νίκο όλα παίζουν ρόλο εκεί που ντουφεκαει φίλε η πλειοψηφεία των κυνηγών 20/35 μέτρα και με νορμάλ συνθήκες όπως εξελίσεται ο καιρός στη χώρα μικρή σημασία έχει και αυτό που γράφεις γιατί ότι και σκατα να εχει μέσα θα σκοτώσει σε αυτά τα μέτρα το 12 διαμέτρημα .Γι'αυτό και δεν κάνουν ιδιογομωση όλοι παρά ελάχιστοι που συνεχώς μειώνονται κιόλας φίλε .Οποίος έχει μεγάλες απαιτήσεις ή κάνει ιδιογομωση ή ψάχνει ένα φυσίγγι και μια καλή κανη που εκεί είναι η διαφορά μας ότι όντως υπάρχουν καλές και κακες κανες που όταν κανεις ιδιογομωση μόνο, δε μπορείς να το αντιληφθείς.

Αυτο λεω βρε Γιαννη !!! Μεχρι τα 35 μετρα ολα τα οπλα σκοτωνουν...ακομα και εαν εχουν ''αμμοχαλικο''
τα φυσιγγια μεσα.
Τα ζορια ξεκινουν απο τα 35+ δλδ 40-45-50 μετρα. Σε αυτα τα μετρα λοιπον που αρχιζουν οι ψαλμωδιες
και τα καντηλια.... εκει εσεις ψαχνετε την καλη καννη...που θα κανει την διαφορα με το εμπορικο φυσιγγιο...
Και οπως και εσυ παραδεχεσαι δλδ οτι με την ιδιογομωση αυτην την διαφορα δεν την αντιλαμβανεσαι...
για ποιον λογο να ψαχνω την ''καλη καννη'' απο την στιγμη που το φυσιγγιο κανει την διαφορα ??

Το σιγουρο ειναι οτι δεν μπορουν να γινουν ολοι ιδιογομωτες...οκ
Και ρωταω για να μαθαινω ( και δεν το λεω ειρωνικα..προς Θεου ... ) η καλη καννη θα μου δωσει με εμπορικο
φυσιγγιο οτι θα μου εδινε η κακη καννη με φυσιγγιο ιδιογομωσης...???
Μηπως παλι η καλη καννη ...κοιταει την αποδοση της κακης καννης με φυσιγγιο ιδιογομωσης απο μακρια ??

Ασφαλως και το ξερεις οτι εγω πιστευω μονο στο φυσιγγιο....Για μενα ολα τα οπλα ειναι για κανουν ΜΠΑΜ.
Η αποδοση του ΜΠΑΜ...μονο απο το φυσιγγιο την ποιοτητα του φυσιγγιου εξαρταται φιλε...
Τωρα ΕΑΝ οι καννες εχουν ενα 2% διαφορες....δεν λεει τιποτα για μενα !!!

Διαβασα το ποιο μηνημα σου και σου απαντω..
Εαν βαλεις το αλευρι σε στρωσεις...τα μεσαια που ειναι χωρις αλευρι θα εχουν μεγαλυτερη παραμορφωση
και η τουφεκια παει ''περιπατο''...
Γιαννη....ξερεις να προστατευσεις τα σκαγια σου εβγαλες τουφεκια που δεν πιστευουν τα ματια σου !!!
Πριν χρονια σε αλλο φορουμ..οταν πρωτοανεφερα την μιξη αλευριου με γραφιτη...καποιος με ειρωνευτηκε..
Δεν του απαντησα...το περασα ''ντουκου''....η πορεια ομως με δικαιωσε....Η μιξη δινει καλυτερα αποτελεσματα !!
Εχεις καλη ποιοτητα σκαγιων...εχεις και τουφεκια !!!
Το μισο φυσιγγιο ειναι τα σκαγια φιλε !!!

Σ
Σίγουρα ένα εξαιρετικό φυσίγγι κάνει τη διαφορά..........
Σίγουρα οι διαφορές σε ταχύτητες είναι αμελητέες........
Απαντώ σε συναδέλφους που υποστηρίζουν ότι οι στενοί αυλοί έχουν μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα.......
Συμβαίνει το αντίθετο........
Όπως και διαφορές μεταξύ των κανών υπάρχουν,έστω και μικρές!!!!
Και αναδεικνύονται με εμπορικά φυσίγγια,με τα οποία κυνηγάει η μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών........
Δεν έχουν όλοι την πρόσβαση και τη γνώση στην ιδιογομωση,ούτε είναι διατεθειμένοι να αγοράζουν με 50 ευρώ ένα κουτί φυσίγγια......
Για αυτό προσπαθούν να έχουν ποιοτική κανη και όπλο , ειδικά τσοκ και κώνους.......
Αλλιώς όλοι θα είχαμε από μια ακατονομαστη...........
Κάποιοι έχουμε δύο .big smile.

Πως την ''πατησες'' ετσι? δε σκοτωνε το πρωτο και πηρες δευτερο να σιγουρευτεις αν φταιει το οπλο????
Τελικα το δευτερο ειναι ενταξει????
Η πρώτη ήταν η duca και επειδή κάθε σαββατοκύριακο με έπιανε βροχή την λυπομουν πήρα τη m2 comfort .Τελικά μου άρεσε τόσο το πλαστικό κοντάκι ,σε ανάκρουση και πρακτικότητα,που έκανα και την duca comfort.

Συμβαίνει το αντίθετο.......
Θα σου πω το εξής.

Για να αποδείξεις την γενικότητα μιας πρότασης χρειάζεται να δείξεις ότι ισχύει σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις.

Για να καταρρίψεις την γενικότητα μιας πρότασης χρειάζεται να βρεις ένα μόνο παράδειγμα που να μην ισχύει.

Αν ρίξεις μάλλινη πιθανόν δεν θα ισχύει.
Άρα δεν είναι γενικός κανόνας.

Στα 35μ και όσο προχωράμε μακρύτερα οι διαφορές στην αρχική γίνονται τόσο ΛΙΓΟΤΕΡΟ σημαντικές.
Στο υπογράφω.

Λοιπόν το σενάριο έχει ως εξής.Παιρνω την πρώτη benelli και διαβάζοντας ότι δεν σκοτώνει είμαι έτοιμος να κάνω κώνο ,πριν όμως στις δοκιμές βλέπω ότι έχει καλές κατανομές ,αμάν λέω μου πούλησαν ελαττωματική.Τοτε παίρνω και δεύτερη και βλέπω ότι είναι από την ίδια παρτίδα , ελαττωματική κι αυτή .Αυτό είναι το δράμα μου νιωθω σαν την μύγα μεσ το γάλα . Σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Back