Βελτιώσεις - παρεμβάσεις σε κυνηγετικά όπλα

Συγνωμη κιολας αλλα ολο αυτο το θεμα με τα ''δηθεν'' ελατωματικα εργοστασιακα οπλα μου θυμιζει την παροιμια ....της στραβιας ψ...ς τις φταινε οι τριχες''...........οι κατασκευαστες με την τεχνολογια που υπαρχει σημερα δεν γνωριζουν για κωνους και εμεις οι ''εξυπνοι'' το καταλαβαμε και τρεχουμε να το διορθωσουμε......
Βρηκαμε λοιπον το ελλατωμα και ειμασται σιγουροι πως φταιει ο κωνος!!!!!!
Παραμυθι που τρωτε ...αλλα ειπαμε ειναι και το ΜΑΡΚΕΤΙΝΚ ......πρεπει να δουλεψει και αυτο.....
Θα πρεπει να γνωριζουν οσοι αποφασισουν να μπουν σε αυτην την διαδικασια ......πως ειναι εργασια χωρις εγγυηση καλιτερου αποτελεσματος και δεν επαναφερεται......
Παρεπιπτοντως ενω με το ποζε μου εχθες ειχα καλα αποτελεσματα στις φασσες σημερα καταφερα μεσα στα κοπαδια να βρισκω μονο ΄΄αρσενικες''''' ιδια φυσιγγια ιδιες αποστασεις.........μαλον θα φταινε οι κωνοι......

Συγνωμη κιολας αλλα ολο αυτο το θεμα με τα ''δηθεν'' ελατωματικα εργοστασιακα οπλα μου θυμιζει την παροιμια ....της στραβιας ψ...ς τις φταινε οι τριχες''...........οι κατασκευαστες με την τεχνολογια που υπαρχει σημερα δεν γνωριζουν για κωνους και εμεις οι ''εξυπνοι'' το καταλαβαμε και τρεχουμε να το διορθωσουμε......
Βρηκαμε λοιπον το ελλατωμα και ειμασται σιγουροι πως φταιει ο κωνος!!!!!!
Παραμυθι που τρωτε ...αλλα ειπαμε ειναι και το ΜΑΡΚΕΤΙΝΚ ......πρεπει να δουλεψει και αυτο.....
Θα πρεπει να γνωριζουν οσοι αποφασισουν να μπουν σε αυτην την διαδικασια ......πως ειναι εργασια χωρις εγγυηση καλιτερου αποτελεσματος και δεν επαναφερεται......
Παρεπιπτοντως ενω με το ποζε μου εχθες ειχα καλα αποτελεσματα στις φασσες σημερα καταφερα μεσα στα κοπαδια να βρισκω μονο ΄΄αρσενικες''''' ιδια φυσιγγια ιδιες αποστασεις.........μαλον θα φταινε οι κωνοι......
Καλό είναι να μην τα τσουβαλιαζουμε όλα μαζί και ποτέ να μην είμαστε απόλυτοι οι σίγουροι για οτιδήποτε.Οσο για ελαττωματικά εργοστασιακα όπλα άστο έχω παιδευτει και εγώ και καμία δεκαριά ακόμη που γνωρίζω.Με οπλα με στραβιες ρίγες Κάννες να πηγαίνουν αντιπροσωπεία μετά Ιταλία να γυρίζουν μετά από μήνες να γίνονται αλλαγές Καννών,ταλαιπωρία τρεξίματα.Ας μη μιλήσουμε για τα κοινότυπα ξεβαμενες βάσεις μη κεντραρισμενα τσοκ πολυμερισμους πλαστικών.Τα γράφω αυτά γιατί είμαι πεπεισμένος πλέον ότι η αγορά οπλου την εποχή μας είναι λαχείο Όχι από θέμα μόνο βλητικης αλλά και ποιότητας.Εχω μια 123 sentetien του 1975 και μια 350 του 2018 εάν στις βγάλω φώτο θα πιστέψεις ότι η 350 είναι του 1975 και ας έχει ρίξει ούτε 10 κουτιά φυσίγγια. Όσο για τον κώνο θα σου πω τι μου είπε ο Παπατσαρουχας ότι σε μερικά οπλα δουλεύει σε αλλά όχι πάντως σε μένα μεταμορφώθηκε το όπλο 100% αποδεδειγμένα σε χαρτόνι,και να σκεφτείς ότι ήμουν ο μεγαλύτερος πολέμιος στο πείραγμα των όπλων

Last edited:
Καλό είναι να μην τα τσουβαλιαζουμε όλα μαζί και ποτέ να μην είμαστε απόλυτοι οι σίγουροι για οτιδήποτε.Οσο για ελαττωματικά εργοστασιακα όπλα άστο έχω παιδευτει και εγώ και καμία δεκαριά ακόμη που γνωρίζω.Με οπλα με στραβιες ρίγες Κάννες να πηγαίνουν αντιπροσωπεία μετά Ιταλία να γυρίζουν μετά από μήνες να γίνονται αλλαγές Καννών,ταλαιπωρία τρεξίματα.Ας μη μιλήσουμε για τα κοινότυπα ξεβαμενες βάσεις μη κεντραρισμενα τσοκ πολυμερισμους πλαστικών.Τα γράφω αυτά γιατί είμαι πεπεισμένος πλέον ότι η αγορά οπλου την εποχή μας είναι λαχείο Όχι από θέμα μόνο βλητικης αλλά και ποιότητας.Εχω μια 123 sentetien του 1975 και μια 350 του 2018 εάν στις βγάλω φώτο θα πιστέψεις ότι η 350 είναι του 1975 και ας έχει ρίξει ούτε 10 κουτιά φυσίγγια. Όσο για τον κώνο θα σου πω τι μου είπε ο Παπατσαρουχας ότι σε μερικά οπλα δουλεύει σε αλλά όχι πάντως σε μένα μεταμορφώθηκε το όπλο 100% αποδεδειγμένα σε χαρτόνι,και να σκεφτείς ότι ήμουν ο μεγαλύτερος πολέμιος στο πείραγμα των όπλων
Συμφωνω φιλε μου πως υπαρχουν και κατασκευαστικες ατελειες η αστοχιες υλικων.......τα γνωριζω πολυ καλα απο πρωτο χερι........οσο αφορα τον κωνο εχω πολλες αμφιβολιες.
Εχω ακουσει απο ανθρωπους που εχουν κανει πως το σκυλομετανοιωσαν και αλλους να λενε τα καλιτερα......εσυ μαλον εισαι απο τους ''τυχερους'' αφου ειδες βελτιωση.
Προσωπικα εγω δεν θα εμπαινα σε τετοια διαδικασια παρα μονο να ασχωληθω με τα φυσιγγια.............να βρω αυτο που θα μου κανει το καλιτερο αποτελεσμα με δοκιμες...πολλες δοκιμες μεχρι να καταληξω..........πιστευω πως σε μερικα πραγματα εχει πεσει πολυ ''παραμυθι'' γυρω απο τα οπλα.......και δεν ενοω μονο για κωνους.

Συμφωνω φιλε μου πως υπαρχουν και κατασκευαστικες ατελειες η αστοχιες υλικων.......τα γνωριζω πολυ καλα απο πρωτο χερι........οσο αφορα τον κωνο εχω πολλες αμφιβολιες.
Εχω ακουσει απο ανθρωπους που εχουν κανει πως το σκυλομετανοιωσαν και αλλους να λενε τα καλιτερα......εσυ μαλον εισαι απο τους ''τυχερους'' αφου ειδες βελτιωση.
Προσωπικα εγω δεν θα εμπαινα σε τετοια διαδικασια παρα μονο να ασχωληθω με τα φυσιγγια.............να βρω αυτο που θα μου κανει το καλιτερο αποτελεσμα με δοκιμες...πολλες δοκιμες μεχρι να καταληξω..........πιστευω πως σε μερικα πραγματα εχει πεσει πολυ ''παραμυθι'' γυρω απο τα οπλα.......και δεν ενοω μονο για κωνους.
Το θέμα είναι τι ζητάει ο καθένας.Δλδ δεν σε φταίει ο κώνος που δεν βαράς κουβέρτα απλωμένη στον τρίτο όροφο ...σε φταίει ότι αλλού βλέπεις αλλού σημαδεύεις αλλού ρίχνεις και άλλα αντί άλλων γενικά...Όντως είναι μια εργασία μη αναστρέψιμη ...Όμως αν φτιάχνεις κώνο για να καταφέρεις επιτέλους να βρεις στόχο σίγουρα θα απογοητευτείς...Όσο για τις εταιρείες η καθεμία έχει κερδίσει μερίδιο της αγοράς με κάποια χαρακτηριστικά που έχει υιοθετήσει.Ειναι δυνατόν να βγει σήμερα η benelli και να πει ναι παιδιά ο μακρύς κώνος δίνει καλύτερα αποτελέσματα???Είναι σαν να παραδέχεται ότι τόσα χρόνια πούλαγε φύκια για μεταξωτές κορδέλες...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αλλά οι εποχές άλλαξαν και για τις εταιρείες και για μερικούς από εμας προς το χειρότερο,Όσοι είναι τυχεροί και ζουν στην επαρχία έχουν την πολυτέλεια και φυσίγγια να δοκιμάσουν και να έρθουν ευκολότερα σε επαφή με την φύση.Εμεις όμως που ζούμε στην τσιμεντούπολη και η κυνηγετική δραστηριότητα περιορίζεται σημαντικά λόγω υποχρεώσεων σε μερικά διημερα το χρόνο θέλουμε και αποζηταμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ας είναι και ουτοπία.Εαν με έβαζες να αλλάξω τρόπο ζωής και να είμαι σε θέση να διαλέγω μέρες κυνηγιού να έχω αυτή την ενασχόληση όποτε θέλω,ας κυνηγούσα και με μονοκανο,τώρα και με αγγλικό χειροποίητο κόσμημα να κυνηγησω πάλι ανικανοποίητος θα είμαι.Γιατι η στέρηση αυτού του χόμπι σε οδηγεί κάθε φορά που βρίσκεις ευκαιρία να είσαι στις επάλξεις να είσαι ετοιμοπολεμος.Αν με ρωτήσεις ειλικρινά από όσα έχω ξοδέψει για τσοκ βελτιώσεις κτλ αν το άξιζαν πραγματικά θα σου πω κατηγορηματικά Όχι εκτός ελαχίστων περιπτώσεων,που μια από αυτές ήταν ο κώνος που έκανα νομίζοντας ότι θα πετούσα τα λεφτά μου.

Όσο για τον κώνο θα σου πω τι μου είπε ο Παπατσαρουχας ότι σε μερικά οπλα δουλεύει σε αλλά όχι πάντως σε μένα μεταμορφώθηκε το όπλο 100% αποδεδειγμένα σε χαρτόνι,και να σκεφτείς ότι ήμουν ο μεγαλύτερος πολέμιος στο πείραγμα των όπλων

Ηλία όπως το γράφεις εγώ καταλαβαίνω ότι ο κώνος είναι λαχείο και όχι μετατροπή με εγγυημένα καλύτερη κατανομή.
Μάλιστα με τον τρόπο που το λέει ουσιαστικά δεν σου αφήνει περιθώριο διαμαρτυρίας.

Ξέρει τουλάχιστον ο κ Παπατσαρούχας σε ποιές κάνες δουλεύει σίγουρα, σε ποιές ίσως και σε ποιές έχει ενδεχομένως αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα;

Ηλία όπως το γράφεις εγώ καταλαβαίνω ότι ο κώνος είναι λαχείο και όχι μετατροπή με εγγυημένα καλύτερη κατανομή.
Μάλιστα με τον τρόπο που το λέει ουσιαστικά δεν σου αφήνει περιθώριο διαμαρτυρίας.

Ξέρει τουλάχιστον ο κ Παπατσαρούχας σε ποιές κάνες δουλεύει σίγουρα, σε ποιές ίσως και σε ποιές έχει ενδεχομένως αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα;
Η απάντηση μοιάζει λίγο με μαντείο,δεν μπορεί ο επαγγελματίας να σου δώσει απτές αποδείξεις της εργασίας του όταν εσύ εχεις περιθώρια να την αμφισβητήσεις.Ημουν μπερδεμένος αρκετά με τον κώνο σκεφτόμουν πώληση του οπλου γιατί πίστευα ότι την γεωμετρία της καννης δεν μπορεί να την τελειοποίησει κανένας καλυτερα από τον κατασκευαστή, ήταν μεγάλο Ρίσκο που σε μένα έπιασε.

Ο κώνος έγινε συντηρητικά 3 εκατοστά μετά από δική μου εντολή αν και το αλεζουαρ που έιχε εμπόδιζοταν απο το παρεκταμα της καννης το οποίο βγήκε και ξαναμπήκε με ότι επιπτώσεις μπορεί να είχε αυτό

Η απάντηση μοιάζει λίγο με μαντείο,δεν μπορεί ο επαγγελματίας να σου δώσει απτές αποδείξεις της εργασίας του όταν εσύ εχεις περιθώρια να την αμφισβητήσεις.Ημουν μπερδεμένος αρκετά με τον κώνο σκεφτόμουν πώληση του οπλου γιατί πίστευα ότι την γεωμετρία της καννης δεν μπορεί να την τελειοποίησει κανένας καλυτερα από τον κατασκευαστή, ήταν μεγάλο Ρίσκο που σε μένα έπιασε.
Εγώ δεν θα το έπαιρνα ποτέ ...

Έχει την σημασία του πάντως ότι ένας πολύ έμπειρος επαγγελματίας λέει ουσιαστικά ότι ο κώνος είναι λαχείο και όχι φάρμακο δια πάσαν νόσο όπως διατείνονται πολλοί εδώ μέσα.

Και μια άλλη ερώτηση ... Πως εννοείς ότι το όπλο σου μεταμορφώθηκε κατά 100% ;
Είδες πχ διπλάσια σκάγια στον κύκλο; Να υποθέσω όχι ... Οπότε τι είδες και για τι όπλο μιλάμε ;

Εγώ δεν θα το έπαιρνα ποτέ ...

Έχει την σημασία του πάντως ότι ένας πολύ έμπειρος επαγγελματίας λέει ουσιαστικά ότι ο κώνος είναι λαχείο και όχι φάρμακο δια πάσαν νόσο όπως διατείνονται πολλοί εδώ μέσα.

Και μια άλλη ερώτηση ... Πως εννοείς ότι το όπλο σου μεταμορφώθηκε κατά 100% ;
Είδες πχ διπλάσια σκάγια στον κύκλο; Να υποθέσω όχι ... Οπότε τι είδες και για τι όπλο μιλάμε ;
Μιλάμε για την Μ1 που λόγω υπεριψωμενης ριγας ψηλοντουφεκουσε ήδη,αφού έριξα στο σκοπευτήριο παρατηρούσα ότι έφευγε επάνω και δεξιά,άλλαζα φλατζες και συνέχιζα τις δοκιμές και σε χαρτόνια.Κατα την διάρκεια της δοκιμής (και όταν κατέληξα στην d που δεν περιέχονταν στην συσκευασία του οπλου)διαπίστωνα ανομοιογενή κατανομή,που επιβεβαιώθηκε στον κυνηγοτοπο, άλλαξα τσοκ με aftermarket αλλά δεν ικανοποιομουν.Μια μέρα στο χωριό αποφασισμένος να την πουλήσω με βρίσκει ένας φίλος στο κυνήγι και παραθέτοντας το πρόβλημα μου μου είπε κάντο το έκανα στον......και το όπλο κεντάει.Μου εβαλε την ιδεα στο μυαλό και αφού το δούλεψα αρκετό καιρό διστακτικά το αποφάσισα χωρίς παραλογισμούς στο ευρος του κώνου. Το αποτέλεσμα φάνηκε αμέσως στον πίνακα η κατανομή βελτιώθηκε αισθητά η ντουφεκια μάζεψε ένα τσοκ κάτω λόγω πόρτινγκ. Τώρα βγάζει ντουφεκιες εφαμιλλες με την 350 που έχω.Αν με ρωτήσεις αν αξίζει θα σου απαντήσω είναι Ρίσκο που το παίρνεις και μετά η κλαις η γελάς

Ελαχιστοποίησες το ρίσκο επειδή τον πήγες 3 πόντους.
Πιο παλιά που συζητούσαμε κάπου εδώ το ίδιο θέμα, σε ένα βίντεο ένας Άγγλος έλεγε ότι βλητική βελτίωση είναι αποδεδειγμένη αυξάνοντας τον κώνο έως 1,5 ιντσα (3,8εκ) κι από κει και πάνω ερωτηματικό, μπορεί ναι μπορεί όχι.

Διαβάζω ατυχείς γενικεύσεις και ανάγκη η δικιά μας άποψη να είναι σωστή πάση θυσία σε θέματα που δεν έχουμε οι ίδιοι προσωπικη άποψη! Όταν το μυαλό μας δεν είναι ανοιχτό σε ένα πράγματα αποκλείεται να πάμε ένα βήμα παραπερα! Τώρα στο δια ταύτα Βασίλη ο αγγλος που δεν ασχολείταιε το υδρόβια όπως στις ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ θεωρώ πως έχει δίκιο! Σε υπεργομωσεις θα δεις διαφορά από τον διευρυμένο και τους υπερμεγεθης κώνους!

Ξέρει. Εγω του ζήτησα να μου κάνει κώνους σε ένα δίκαννο που του είχα στείλει για porting, και αφού μέτρησε αυλό μου είπε επί λέξει: "Με τον συγκεκριμένο αυλό δεν θα κερδίσεις τίποτα κάνοντας κώνους". Θα μπορούσε να μην με αποτρέψει , άλλωστε δουλειά θα έκαμνε και λεφτά θα έπαιρνε.

Παιδιά συζήτηση κάνουμε. Δεν προσπαθούμε να επιβάλουμε καμία άποψη.
Τις μεθόδους πειθούς μας τις χάρισε ο Αριστοτέλης από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι
1. Επίκληση στη λογική
2. Επίκληση στην αυθεντία
3. Επίκληση στο συναίσθημα
4. Επίκληση στο ήθος του ομιλητή
5. Επίθεση στο ήθος του αντιπάλου
Προσωπικά πείθομαι μόνο από τις 2 πρώτες.

Διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον τις απόψεις που έχουν ονοματεπώνυμο.
Παπατσαρούχας
Wakeman (https://www.randywakeman.com/The_Mysterious_Lengthened_and_Elongated_Forcing Cone.htm) απο το Recently και κάτω.

Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι κανένας δεν παρουσιάζει επιστημονικά τεκμηριωμένα νούμερα ή ποσοστά.

Ο καθένας κάνει τις δικές του δοκιμές, βγάζει τα δικά του συμπεράσματα και πράττει ανάλογα.
Εγώ πχ με την 1187 και την Μ2 έριξα με full στα 35μ remington express 35.5gr No4 και δεν είδα διαφορά.
Δεν είναι επιστημονική δοκιμή αλλά αν δεν βλέπω διαφορά γιατί να μπω στην διαδικασία μετατροπών;

Από την άλλη οποιαδήποτε μετατροπή στην κάνη θα βελτιώσει θα αφήσει την ίδια ή θα χειροτερέψει την απόδοσή της (κρατώντας όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους σταθερές).

Τείνω λοιπόν να συμπορευτώ με τον κ Παπατσαρούχα.

Ο κωνος σε καννες με αυλο απο 18.2 μεχρει 18.4 παει μεχρει 3 η 4 εκατοστα.. απο εκει και πανο παιζεις ζαριες .απο 18.5 μεχρει 18.8 φτανει μεχρει 6.5 ... .εγω στην 302 που εχω εκανα στον λιακο με ρισκο 6,5 κωνο με ρισκο να το χαλασο το οπλο.. εγηνε πολυ καλητερο βλητικα....

Τώρα στο δια ταύτα Βασίλη ο αγγλος που δεν ασχολείταιε το υδρόβια όπως στις ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ θεωρώ πως έχει δίκιο! Σε υπεργομωσεις θα δεις διαφορά από τον διευρυμένο και τους υπερμεγεθης κώνους!
Θεωρείς βλητικά πιο απαιτητική μια τουφεκιά σε ένα παπί που πλαναρει πάνω από decoys και κατεβαίνει με τον κραχτη, όπως κάνουν ΗΠΑ Καναδά σε σχέση με το driven high pheasant που κάνει ο Άγγλος;
Σαφέστατα τη διαφορά θα τη δεις στις υπεργομωσεις και στα ατσάλια, αλλά και σε πολύ μακρινές βολές, beyond outer limits
Ο κωνος σε καννες με αυλο απο 18.2 μεχρει 18.4 παει μεχρει 3 η 4 εκατοστα.. απο εκει και πανο παιζεις ζαριες .απο 18.5 μεχρει 18.8 φτανει μεχρει 6.5 ... .εγω στην 302 που εχω εκανα στον λιακο με ρισκο 6,5 κωνο με ρισκο να το χαλασο το οπλο.. εγηνε πολυ καλητερο βλητικα....
Πιστεύω ότι το ανάποδο ισχύει, καθώς για να πας στην ίδια γωνία θαλάμης κώνου, σε στενό αυλό θες μεγαλύτερο μήκος σε σχέση με το διευρυμένο

Θεωρείς βλητικά πιο απαιτητική μια τουφεκιά σε ένα παπί που πλαναρει πάνω από decoys και κατεβαίνει με τον κραχτη, όπως κάνουν ΗΠΑ Καναδά σε σχέση με το driven high pheasant που κάνει ο Άγγλος;
Σαφέστατα τη διαφορά θα τη δεις στις υπεργομωσεις και στα ατσάλια, αλλά και σε πολύ μακρινές βολές, beyond outer limits

Πιστεύω ότι το ανάποδο ισχύει, καθώς για να πας στην ίδια γωνία θαλάμης κώνου, σε στενό αυλό θες μεγαλύτερο μήκος σε σχέση με το διευρυμένο
Πολύ σωστά πιστεύεις Βασίλη,μπράβο σου!!!

Ναι Μπιλ και είναι πολυ προφανης ο λόγος, οι καιρικές συνθήκες! Το -20 έχει τεράστιες απαιτήσεις Εξου και οι υπεργομωσεις

Back