Στη Φυσική μάθαμε ότι για κάθε δύναμη υπάρχει μια ίση και αντίθετη δύναμη.
Σε ένα πυροβόλο όπλο, τα αέρια που παράγονται από την καύση πυρίτιδας πιέζουν τη γόμωση (σκάγια και βύσμα) προς το στόμιο της κάννης και αυτά με τη σειρά τους ωθούν το κυνηγετικό όπλο προς την αντίθετη κατεύθυνση, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε ανάκρουση.
Σύμφωνα με τη φυσική, η ορμή ενός ελεύθερου πυροβόλου όπλου είναι ίση και αντίθετη προς την ορμή της γόμωσης.
Ο τύπος για την ανάκρουση ενός πυροβόλου όπλου είναι:
Recoil Energy in ft. lbs. = (Bw Mv + 4700 Pw)² / 64.348 Gw
Όπου
Recoil Energy = Ανάκρουση σε ft. lbs. (ποδόλιβρες)
Gw = Βάρος όπλου σε pounds
Bw = Βάρος γόμωσης (σκάγια + βύσμα) σε pounds
Pw = Βάρος πυρίτιδας σε pounds
Mv = Αρχική ταχύτητα σε feet / second
1η διαπίστωση: Η ανάκρουση μας επιστρέφει ως δέσμη συνιστωσών δυνάμεων με φορά που τους δίνει το σχήμα βάσης/κοντακίου.
2η διαπίστωση: Οι πιέσεις που αναπτύσσει ένα φυσίγγι, απουσιάζουν από τον μαθηματικό τύπο, άρα δεν σχετίζονται με την ανάκρουση. Αν οι πιέσεις έπαιζαν ρόλο, τότε το κλώτσημα από τα 20αρια και τα 32αρια θα ήταν αφόρητο.
3η διαπίστωση: Ο μαθηματικός τύπος ισχύει για σωλήνα σταθερής διαμέτρου.
Ένα όπλο ευρύτερου αυλού (με ή χωρίς επιμήκυνση κώνου) σε σύγκριση με ένα άλλο ισοβαρές ίδιας θαλάμης που έχει στενότερο αυλό, όταν βάλλουν το ίδιο φυσίγγι με τσοκάρισμα κύλινδρο, έχει μικρότερη ανάκρουση.
Αυτό ΔΕΝ οφείλεται στον ευρύτερο αυλό, αλλά στις ευρύτερες γωνίες του κώνου προσαρμογής. Είναι διαφορετικό από 20.9 της θαλάμης να πάς σε 18.8 και διαφορετικό να πας σε 18.3.
Φυσικά αν γίνει επιμήκυνση κώνου σε οποιοδήποτε όπλο, θα επιδράσει ευνοϊκότερα στην ανάκρουση και ιδιαίτερα στο όπλο με τον στενότερο αυλό.
Έτσι λοιπόν στη βλητική και σε ότι αφορά στην ανάκρουση, ο μαθηματικός τύπος παρέλειψε τον αυλό - όπως και τις πιέσεις - και θεωρεί ότι η βολή γίνεται σε ένα παράλληλο σωλήνα.
Στη συνέχεια φυσικά, κάθε ισοβαρές όπλο είναι διαφορετικό, λόγω:
- γωνίας κώνου
- γωνίας τσοκαρίσματος
- κατανομής βάρους (που δίνει άλλη αίσθηση)
- συστήματος λειτουργίας (που δίνει άλλη αίσθηση)
- σχέση βυσμάτωσης με κάννη (διότι αλλού θα είναι το βύσμα σωστό και αλλλού πιο σφιχτό/χαλαρό, άρα αλλη τριβή-άλλη αντίσταση)
- Ελαστικότητας κάννης (που επιδρά στη τριβή του βύσματος) και για λίγους ακόμη λόγους που πιθανόν χωρίς να πιω καφέ το πρωϊ, μου διαφεύγουν
ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους και ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ