Δεν μιλάμε για "πάνω από 70%", για 65-70% μιλάμε, τα οποία είναι διαχειρίσιμα πιστεύω.
Διαχειρίσιμα είναι όλα τα ποσοστά σε μεγάλες αποστάσεις αλλά και ψιλοαδιάφορα όταν μιλάμε για διαφορές αποστάσεων των 3μ με 10μ με διαφορές ποσοστών από 10% μέχρι 30% ... σε μεσαίες, μικρές δεν είναι.
Επίσης τα ποσοστά δεν σκοτώνουν ... τα σκάγια στον πίνακα σκοτώνουν.
Μπορείς να φτάσεις στον απαιτούμενο αριθμό χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη γόμωση.
Και φυσικά αυτό που μετράει πάντα είναι η διάτρηση.
Ποια κάνη και ποιο φυσίγγι είναι αυτό που θα "νικήσει"
αν ο άλλος έχει 10m πλεονέκτημα ?
Καμία και κανένα απολύτως ... στην πραγματικότητα για πραγματικά 10m διαφορών μιλάμε για διαφορές συγκέντρωσης της τάξης του 50% με το 80%.
Αυτοί που βαράνε στα 80m δεν βαράνε γιατί ρίχνουν με υπερόπλα και υπερσυγκεντρώσεις (στα 80m), βαράνε γιατί στέλνουν τα σκάγια εκεί που πρέπει.
Και τα σκάγια τρυπάνε.
Από εκεί και πέρα αφήνουν την στατιστική να δουλέψει.
Νομίζω ότι είχες συμφωνήσει ότι σε
πολύ μεγάλες αποστάσεις οι κατανομές
τείνουν να γίνουν ίδιες.
Έχει αποδειχθεί ότι η "σιγουριά" που δίνουν τα ανοικτά τσοκ είναι πλασματική.
Ποιος το απέδειξε ?
Εγώ λέω "κάλλιο να περισσέψει η συγκέντρωση παρά να λείψει". Τα ίδια λέω και για την προσκόπευση.
Είσαι καλός σκοπευτής και ίσως λάτρης των μακρινών βολών.
Εγώ δεν είμαι καλός σκοπευτής και θα ρίξω μακρυά ή πολύ μακρυά όταν δεν έχω άλλη επιλογή ή με πιάσει αμόκ.
Την μισή μου κυνηγετική ζωή κυνηγούσα με αυτή την λογική και την πλήρωσα ακριβά.
Για την προσκόπευση συμφωνώ.
Ο Gil Ash απέδειξε την ανωτερότητα του modified, το οποίο διατηρεί μία φονική κατανομή περισσότερο από κάθε άλλο τσοκ. Το full, αν θυμάσαι, έδινε μία πολύ μικρή υπέροχη μόνο στα 45 μέτρα και μετά από αυτά ήταν αδιάφορο.
Πολύ σωστά !!! αλλά δεν είδα το mod του να ρίχνει full.
Ούτε μιλάει για ονομαστικά τσοκ ...
μιλάει για πραγματικές αποδόσεις !!!
Τους είδες τους πολύχρωμους κύκλους που είχε ?
Και τα δικά μου πινακάκια το ίδιο δείχνουν για την δραστική διάμετρο.
Ταυτίζονται με τα ευρήματα του Gil Ash.
Κι εγώ χρησιμοποιώ IC αλλά με συμπεριφορά στενότερου τσοκ. Εάν μιλάμε για απόδοση 50%, η οποία είναι και η ονομαστική του, τότε θα πρέπει η κατανομή του να είναι "αλατιερα" για να το εμπιστευτώ, οπότε δύσκολα.
Το ic (γενικά) δεν είναι για χοντρά ούτε για τα 40m ... σε μια λογική απόσταση με ψιλά θα κάνει την δουλειά χωρίς καν να δεις την αλατιέρα.
Οτιδήποτε που στα 35 μέτρα δεν βγάζει τουλάχιστον 60%, εμένα με αγχώνει. Τα μεσαία θηράματα είναι ανθεκτικά και πρέπει να φάνε αρκετά σκάγια για να πέσουν ξερά.
Αρκετά ψιλά ή λιγότερα χοντρά.
Η επιλογή του σκαγιού είναι σημαντική.
Τα περισσότερα κλαμπανίσματα που έχω δει είναι με ψιλά σκάγια.
Τα μικρά θηράματα είναι λιγότερο ανθεκτικά αλλά δίνουν μικρότερο στόχο, άρα χρειαζόμαστε στενη κατανομή για να τους βάλουμε αρκετά σκάγια. Το νο10 π.χ. που αγαπάω στην τσίχλα τους βάζει τα αναγκαία σκάγια χωρίς να καταφεύγω σε πολύ στενά τσοκ. Στα μεσαία και μεγάλα θηράματα προτιμώ ένα νούμερο σκαγιου πιο χοντρό από το ιδανικό.
Σωστό.
ps
Και όπως έχω γράψει πολλές φορές ... ο καθένας ρίχνει έτσι ώστε να νοιώθει ασφάλεια.
Μιλάω πάντα για εμπορικά φυσίγγια.