Δράμια - Μονόβολα Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Καλημερα σε ολους! Ειναι δυο διαφορετικοι τυποι φυσιγγιων και μπορουν να συνδυαστουν καταλληλως και αναλογως των τυπων του καρτεριου - παγανας!! Δεν νομιζω οτι πρεπει να αφοριζουμε τα δραμια, ειναι ισχυρο φυσιγγιο για τα μετρα που πρεπει! Να αφοριζουμε και να καταδικαζουμε νοοτροπιες του τυπου ντουφεκαω σε οποια αποσταση οπου να ειναι το θηραμα!! Και να το αφοριζουμε για ολα τα κυνηγια! Δυστυχως οπως χανονται αγριογουρουνα χανονται και πολλα αλλα θηραματα βλεπε λαγους, φασες κοτσυφια, μπεκατσες κ.α.! Και οπως ειπανε και πιο πανω οτι και με το μονοβολο εχουν φυγει πολλα ζωα! Και κουτσο εχει φυγει και με το μονοβολο μεσα εχει φυγει κλπ.! Ειναι ενα πολυ δυνατο θηραμα και δυστυχως ατζαμηδες και δικαιολογιες υπαρχουν παντου και παντα!

Last edited:
εγώ απλά έκανα δοκιμή με τα ατ

εγώ απλά επειδή έγινε συζήτηση για τα δράμια ατ έβαλα την εικόνα τώρα για το άλλο που λες για μόνοβολο. τι να σου πω πάντως εγώ όσα γουρούνια έριξα κανένα δεν εφυγε;)
Η χρονιά που μας περασε τουφεκισα δυο γουρούνια με μονοβολο το ενα μου εφαγε 5 μονοβολα παει 500μετρα και τελος και το αλλο 3 και επεσε στα 100 ενω με μπιλιες επεσαν ολα ξερα και επιτόπου αυτό δεν μπορεσα να το καταλαβω

Η χρονιά που μας περασε τουφεκισα δυο γουρούνια με μονοβολο το ενα μου εφαγε 5 μονοβολα παει 500μετρα και τελος και το αλλο 3 και επεσε στα 100 ενω με μπιλιες επεσαν ολα ξερα και επιτόπου αυτό δεν μπορεσα να το καταλαβω
Τι μονοβολα και τι δραμια ριχνεις? Οπλο και τσοκ??

Παιδια μαλλον καπου το εχετε μπερδεψει το πραμα τα δραμια πιο χρηστικα απο το μοκονολο;απο που και ως που;το ειπα και παραπανω μοιραζεις την δυναμη του φυσιγγια στα δραμια ενω στο μονοβολο παει ατοφια..δηλαδη αλλο να σε χτυπησει μια βαριοπουλα 10κιλη σε ενα σημειο και αλλο να σε χτυπησουν 10 σφυρια του 1 κιλου απλωμενα..εγω απο οταν ειχα πεσει σε κοπαδι εριξα 3 δραμια χωρις να παρω ζωο και οταν επιασα τα μονοβολα τα πηγα γαζι δεν εχω ξαναριξει δραμια και απο ζωα δοξα τω θεω εχουν πεσει πολλα

Παιδια μαλλον καπου το εχετε μπερδεψει το πραμα τα δραμια πιο χρηστικα απο το μοκονολο;απο που και ως που;το ειπα και παραπανω μοιραζεις την δυναμη του φυσιγγια στα δραμια ενω στο μονοβολο παει ατοφια..δηλαδη αλλο να σε χτυπησει μια βαριοπουλα 10κιλη σε ενα σημειο και αλλο να σε χτυπησουν 10 σφυρια του 1 κιλου απλωμενα..εγω απο οταν ειχα πεσει σε κοπαδι εριξα 3 δραμια χωρις να παρω ζωο και οταν επιασα τα μονοβολα τα πηγα γαζι δεν εχω ξαναριξει δραμια και απο ζωα δοξα τω θεω εχουν πεσει πολλα
δηλαδη θελεις να πεις εριξες σε κοπαδι με δραμια και δεν πηρες κανενα και πηρες με μολυβι αυτο λες;

δηλαδη θελεις να πεις εριξες σε κοπαδι με δραμια και δεν πηρες κανενα και πηρες με μολυβι αυτο λες;
Εριξα στο πρωτο που βγηκε 3 δραμια και αφου δεν επεσε το γυρισα στα μονοβολα και πηρα 4 μετα..αυτο ειπα

Υπέρ του μονοβολου είμαι και εγώ αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που οι μπίλιες είναι άκρως αποτελεσματικές,άμα ξέρεις το μέρος και είσαι νοήμων άνθρωπος ξέρεις τι πρέπει να χρησιμοποιείς!Οπως είπε ο Νικόλας όμως στέλνουμε την ντουφεκια εκεί που πρέπει γιατι έχει τεράστια διαφορά η ντουφεκια με σκαγια με την ντουφεκια με μονοβολα και μπίλιες!

εγώ απλά έκανα δοκιμή με τα ατ

εγώ απλά επειδή έγινε συζήτηση για τα δράμια ατ έβαλα την εικόνα τώρα για το άλλο που λες για μόνοβολο. τι να σου πω πάντως εγώ όσα γουρούνια έριξα κανένα δεν εφυγε;)
Η στρωματοποίηση της πυρίτιδας, είναι μια τεχνική που παρότι αυξάνει τη ταχύτητα και τη ποσότητα συνολικά της πυρίτιδας, δεν είναι απαραίτητα κατακριτέα. Ωστόσο είναι μια λεπτή και ιδιαίτερη εργασία που θέλει βαθιά γνώση και καθαρό μυαλό, μαζί φυσικά με μέτρηση/έλεγχο των πιέσεων που αναπτύσσονται. Η επικινδυνότητα ξεκινά από το γεγονός πως κάθε στρωματοποίηση δίνει ξεχωριστά αποτελέσματα, αν γίνεται στο χέρι είτε με μηχανές χαμηλής ακρίβειας. Έτσι μπορεί να κατασκευασθούν 100 φυσίγγια από μηχανή και λόγω μιας στιγμιαίας πτώσης/αύξησης τάσεως του ρεύματος, να παραχθούν 1-2 "φονικά" φυσίγγια που θα αναπτύξουν πιέσεις άνω των 1200 bar, είτε να μετακυλήσουν το σημείο μέγιστης πίεσης πιο μπροστά στη κάννη, σε σημείο που τα μέταλλα δεν είναι αναλόγου πάχους. Αυτός είναι και ο λόγος που στα πολεμικά φυσίγγια δεν έχουμε στρωματοποίηση, σε αντίθεση με τα οβιδοβόλα / πυροβόλα όπου αποτελεί τον κανόνα.

Το τραυματικό σοκ σημαίνει πως το θήραμα βάλλεται ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία που ενδεχομένως να μην είναι καίρια. Η ενέργεια που μεταφέρεται στον ιστό, επιδρά στο ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα) και επιφέρει θάνατο (σταματούν οι αυτόνομες ζωτικές λειτουργίες όπως καρδιά, αναπνοή, κλπ.). Στο μονόβολο επιδιώκουμε ισχυρότερο τραύμα σε περιοχή ζωτικών σημειων (καρδιά/κεφάλι). Ένα μονόβολο σε μαλακά μόρια της κοιλιάς, θα προκαλέσει διαμπερές τραύμα και πιθανότατα θα επιτρέψει στο ζώο να συνεχίσει - με ισχυρό πόνο - τη πορεία του, μέχρι η αιμορραγία, είτε μόλυνση της πληγής να το καταβάλλουν.

Δεν νομίζω να τέθηκε θέμα αν τα δράμια στην απόσταση μέχρι τα 40 μέτρα δεν καταβάλλουν το θήραμα, ακαριαία είτε εν χρόνω (ακόμη και αν δεν κατορθώσουμε να το καρπωθούμε). Η δική μου τοποθέτηση είχε να κάνει με τη σκόπευση. Όποιος δύναται να φέρνει τον μέσο όρο κατανομής των δραμιών πάνω στο θήραμα, σημαίνει πως είναι σε θέση να ρίχνει και μονόβολα. Η δε αποστροφή μου σε αυτά (τα δράμια) έχει να κάνει με 2 λόγους: Αφενός το 95% των ανθρώπινων απωλειών και τραυματισμών από πυρά σε κυνήγι αγριόχοιρου στη χώρα μας οφείλεται σε δράμια, αφετέρου αυτά σχεδιάσθηκαν για ζώα με μαλακό ιστό όπως το ελάφι (buck εξ΄ου και το Buckshot) αλλά δυστυχώς χρησιμοποιούνται και σε ειδικές επιχειρήσεις εναντίον ανθρώπων. Έτσι για μένα - προσωπικά - το μονόβολο ήταν μονόδρομος. Αν αστοχήσω, χαλάλι του. Αν δεν αστοχήσω, η κάρπωση είναι υψηλή.

Κύριοι το θέμα είναι στέλνουμε την τουφεκιά εκεί που πρέπει?είτε είναι με δράμια πόσο μάλλον με μολύβι
γιατί για να ρίξεις μολυβί σε κινητό θέλει τεχνική κ κάλο συνδυασμό

Και όμως η ίδια τεχνική χρειάζεται οτιδήποτε και αν ρίχνεις με λειόκαννο. Εκείνο που διαφοροποιείται, είναι η αίσθηση/ψευδαίσθηση πως τα δράμια θα αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχιών. Στα σκοπευτήρια ο στόχος έχει τη μορφή ενός μικρού δίσκου, κατά πολύ μικρότερου αρκετών πτερωτών θηραμάτων. Ακόμη και στη τακτική σκοποβολή, οι στόχοι δεν έχουν - όχι όλοι - μεγάλες διαστάσεις. Η μοναδική στατιστική διαφορά στη χρήση μονόβολου/δραμιών, έγκειται σε λίγες τυχερές βολές, που κάποιο δράμι θα κτυπήσει το θήραμα, όταν τα περισσότερα εξ αυτών θα έχουν πάει αλλού (άστοχα) και αυτό μάλιστα σε αποστάσεις μεγάλες, εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να έχουμε επιλέξει μονόβολο, μιας και τα δράμια στις κοντινές αποστάσεις πάνε πιο μαζεμένα σε σχέση με τις μεγαλύτερες. Η επιλογή δηλαδή στα 15-25 μέτρα αν θα ρίξεις μονόβολο είτε δράμια (μονοβολιά) για μένα είναι ψευδαίσθηση και μόνο. Μονόβολο επειδή είναι κοντά και ευκολότερο, μονόβολο και μακριά διότι είναι ισχυρότερο.

Status
Not open for further replies.
Back